Publisert 30. september.2015 av

Har du funnet alle dine favoritter? Neppe. Derfor synes jeg du skal prøve en av disse enkelthetene - laksefatet.

 

De er det perfekte utgangspunkt for å komme på noe nytt. Smak, kjenn etter og justér. For da er du der plutselig. Akkurat der du skal være.

 

For vi kjøtt-tette nordmenn har nok en del å tjene på å se hvordan maten tilberedes andre steder i verden. Ikke at vi skal neglisjere vår egen matkultur, men det er så mye godt å ta til seg. Inspirasjon og smaker. Rene, klare og nye opplevelser.

 

For det var akkurat det jeg opplevde som backpacker i Singapore i 2000. Noe helt nytt, unikt og ukjent. Jeg visste ikke engang hvor jeg skulle begynne. Det var jo nok i seg selv å bare se på maten som gikk på et bånd rundt i restauranten.

 

Etter hvert forsto jeg at jeg skulle løfte av fatet med den biten som så mest innbydende ut. Så skulle jeg løfte av lokket, klype trepinnene rundt og dyppe i soyasaus. Men nå vet jeg.

 

 

Motstykke til norsk husmannskost

For denne maten er vårt tradisjonelle husmannskjøkkens direkte motstykke. Og kanskje kan man lære noe å ta med seg videre?

 

Ukens matspalte er ikke akkurat revolusjonerende med tanke på utvalget. Det er grønnsaker, rå fisk, ris og rispapir og ferdige sauser. Men poenget er å ta det ned. Kjenne det sprø mot det bløte, det friske mot det kraftige.

 

For utviklingen er konstant, akkurat som sushirevolusjonen.

 

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland