Publisert 30. september.2015 av

Sommeren er kanskje over, men hagematprosjektet er på vei til nye høyder.

 

Du har kjent det, ikke sant? At når det blåser over kinnene dine, så er det noe som mangler. Det er fortsatt behagelig, men varmen er borte. Det er høst.

 

Det hørtes mer pessimistisk ut enn det er ment som. Men vi er i midten av september, og sommeren 2015 har gjort sitt. Den er på hell. Og det er like greit, for dette var stusslige greier. Lite varme, få soldager og altfor dårlige dager for en mathage. Men det er fortsatt ting på gang. Og denne gangen er det lystig lesning.

 

Den som venter på noe godt

Det meste her i hagen kom i jorden senere enn planlagt. Temperaturen i jorda var for lav til å plante noe ut.

 

Det har tatt lang tid å få frem grønnsakene, men den som venter på noe godt skal omsider få smake. Rødbetene er i ferd med å vokse seg ut av jorda. Skorsonnerøttene ser fantastiske ut, gulrøttene har endelig begynt å ta form og jeg kan nesten ikke vente med å hente opp poteter fra radene.

Asiatisk laks

Enklere laksefat får du ikke

MAT

Snyltere i beddet

Denne uka har jeg tatt inn grønnkålen jeg satte i begynnelsen av juni. Den har vært enkel å ha med å gjøre, selv for en uerfaren en som meg. Den har vokst seg passelig stor, med kraftige og robuste blader.

 

Den har stått som en bauta ved siden av den vanlige kålen, squashplanter og purreplanter. Og nå er den altså høstet inn. Men den kunne stått lenger, jeg leser at grønnkålen tåler både frostnetter og hele vintre. Men den skal jo spises, og min spises nå.

 

Men jeg har hatt snyltere i bedet. Noen har prøvd å ta kål på kålen, for å si det sånn. Etter hvert som bladene brettet seg ut kom det til syne noen fine, små kålhoder. Ganske mange på hver plante, og jeg må innrømme at jeg har drømt om både fårikål, surkål og ruletter.

 

Men en dag fant jeg små hull i de ytterste bladene. Deretter kom det flere, flere og enda flere, og til slutt ble også selve hodene angrepet. Jo da, jeg har lest i det vide og brede om både fiberduk rundt hodene og spraying av diverse utøydrepere. Men i min optimistiske iver har jeg hele tiden tenkt at det ikke rammer meg. At kålflua og kålmøllen fant seg et annet hode å ta for seg av i sommer enn akkurat mitt.

Man tager litt smør og litt vann

Så kålhode går det altså an å bli, men nå har jeg lært. Og jeg har reddet inn de som er å redde. Vel er det små, men de er mine. Og jeg kommer til å behandle dem pent, enkelt og ryddig. Da er jeg sikker på at de kommer til å verdsatt.

 

Kål er ergerlig undervurdert. Ikke skjønner jeg hvorfor, den smaker fantastisk om den behandles på en skikkelig måte. Og med skikkelig mener jeg forsiktig. Den trenger ikke en hel haug med andre smaker, det kamuflerer det den egentlig står for. Kålhodene smaker aller best, ifølge meg, når den bare får dampet seg litt mør i vann. Og med smør og salt. Du kan også gjerne steke den forsiktig så den får smaken av pannen. Da er den fortsatt litt sprø, og du kan nesten kjenne smaken av bedre helse.

 

Grønnkålen er også en anvendelig sak. Den er litt kraftigere på smak, men noen hjelpes meg så god den er! Du kan bruke den i en smoothie, i salater eller som jeg liker den best: Stekt i pannen med en av høstens skikkelige godsaker: sopp. Om du legger til litt nøtter og kanskje en spiseskje sennep så har du en kompanjong til en hvilken som helst kjøttfull middag. Eller: den smaker egentlig så bra at den kan være selve hovedingrediensen. Så kan du heller legge litt kjøtt på siden.

 

Fra nå og utover er butikkene fulle av kål og andre grønnsakvekster. Jeg oppfordrer deg til å kjenne din besøkelsestid og ta for deg av de norske råvarene. Når du først blir bevisst på den kvaliteten som de norske grønnsakene holder akkurat nå vil du oppleve uendelige gleder ved kjøkkenbenken de kommende ukene.

 

Det er opp til deg. God høst!

Stekt grønnkål

500 g grønnkål

200 g sopp, jeg har brukt aromasopp

100 g valnøtter

Pluss: 1 ss dijonsennep

Pluss: 2 ss olje

Pluss: 2 ss smør

 • – Vask bladene på grønnkål, og kutt av de groveste stykkene av stilken.
 • – Del soppen i små terninger og finhakk valnøttene.
 • – Varm en ss olje i steke- eller wokpanne. Ha i soppen, og la den freses til den faller litt sammen. Ha i alt smøret og sennepen, bland det sammen og ha soppen i en skål.
 • – Rist nøttene raskt i den varme pannen, og ha det over soppen.
 • – Ha i resten av oljen, og legg i kålen. La det frese raskt til kålen faller sammen. Ha i sopp og nøtter, smak til med salt og pepper og server.

Smørdampet nykål

Et stk. kålhode

5–6 ss godt smør

Salt og pepper

 • – Ha vann, halvparten av smøret og litt salt i en kjele. Kok opp.
 • – Del kålen i passelige båter, og sørg for at båtene henger sammen i stilkfestet.
 • – Ha kålen i kjelen, sett på lokk og la den dampe i 2–4 minutter, avhengig av tykkelsen på båtene. Den skal så vidt bli mør, og det går overraskende raskt.
 • – Serveres med resten av smøret på toppen. Og en god runde med salt.

Passer til det meste, for eksempel nakkekoteletter og kokte poteter.

Artikkelen er først publisert på Budstikka.no.

MAT
Publisert 21. april.2017 av

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet.

 

- Kanskje dere kan lage noe mat?

 

- Hva da? spør Anna.

 

- Hva vil du lage da?

 

- Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd.

 

Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver.

 

- Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger.

 

Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker.

 

Asiatisk laks - enklere får du det ikke

Kamilla og Mattis (t.v.) smaker på bollene som Mette Mari og Anna har laget. FOTO: BETTINE NICOTRA
Barna er ivrige på å være med. FOTO: BETTINE NICOTRA

Travle småbarnsfamilier

Da damene var i barselgruppe lagde Mette Mari alltid så himla god mat da mødrene var på besøk.

 

Og etter å ha spurt flere ganger om å få oppskriftene etter å ha vært på besøk, fikk manusforfatter Kamilla en idé.

 

Hun bare måtte få med seg Mette Mari på å lage en matblogg for travle småbarnsfamilier, som i likhet med dem ofte lurer på hva de skal lage til middag.

 

Blogg ble det. Bloggen Familiemat.

Det første innlegget kom like før jul - en frokost bestående av yoghurt, ristede havregryn, kokos og varme blåbær.

 

Siden har de blogget om alt fra «tomatsuppe som på pose» til langpannekake.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Barna er det viktigste smakstesterne og de største kritikerne. FOTO: BETTINE NICOTRA

Kokeboknerder

 I en gammel vinkasse på hjul er kokebøker i ulike tykkelser og høyder stablet på rekke og rad.

 

- Vi er litt sånn kokeboknerder begge to, forteller Mette Mari.

 

Kokkeleringen foregår ofte på hvert deres kjøkken, men én gang i måneden møtes hele gjengen.

 

Barna som er deres største kritikere, er med på å lage, smake og bestemme hva som funker og hva som ikke funker.

 

- Blåskjell er den nye favoritten til Anna, sier Kamilla og smiler.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

 

Matlagingen er foreløpig kun en hobby.

 

- Men kanskje vi får gitt ut kokebok en dag, sier Mette Mari.

 

- Ja, det er drømmen, skyter Kamilla inn.

Ole Brumm-boller. FOTO: FAMILIEMATBLOGG

Oppskrift på Ole Brumm-boller som du kan lage neste gang du får besøk

 Til omtrent 24 boller trenger du:

 • 1 kg hvetemel
 • 6 dl melk (lunken)
 • 50 gram gjær
 • 175 gram sukker
 • 2 ts kardemomme
 • 1 ts vaniljesukker
 • 1 ts bakepulver
 • 1 egg
 • 160 gram meierismør i terninger

 

Kanelfyll til svingene:

 • 100 gram smør (temperert)
 • 3 ss sukker
 • 1,5 ss kanel

 

Vaniljekrem:

 • (250-300 gram). Kjøp eller lag selv. Oppskrift finner du på Familiematblogg.

 

Slik går du frem:

Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok (eller bruk sleiv). Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i omtrent 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

 

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i omtrent 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet og vaniljekremen (om du lager denne selv). Kanelfyllet lager du ved å røre sammen det myke smøret med sukker og kanel.

 

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel kanelfyllet utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

 

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på to bakepapirkledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem. 

 

Oppskriften er hentet fra bloggen.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Følg oss på Facebook og Instagram, og tips oss gjerne her.

Les mer

Barnas påskebord - sunt, godt og passe barnslig

NKVO, dere.

Publisert 30. september.2015 av Fanny Dehn Arvesen

Et vellykket måltidGod påske, der du er. I skrivende stund er det onsdag før ferie og jeg sitter inne på hjemmekontoret mitt å venter på ferie. Snart. Før den tid skal jeg jobbe meg igjennom en urovekkende ansamling med klær som skal vaskes, brettes og pakkes. Barnas vinterklær, som jeg for øvrig har vasket og pakket bort for i år, skal dras frem igjen – mitt problem, jeg vet jeg var tidlig ute i år. Les også: Å rydde på japansk: Oppstart! Men snart. Snart kan skuldrene sen

Les mer

Fordi du klikkerHvis vi ikke skal fylle livene våre med skyhøy forventning og mermaid-toast, hva skal vi fylle de med da? Trenger verden virkelig en interaktiv brødskive? Antakeligvis ikke. Tellus hadde kanskje til og med vært et bedre sted, uten. Hvordan kan en toast med kremost (sikkert ikke økologisk en gang) bli et gigantisk fenomen som spres over hele verden, over natten? FORDI. DU. KLIKKER. OG. LIKER. OG. DELER. OG. BLIR. INSPIRERT. Jeg er ikke bedre enn deg. Jeg klikker, jeg også

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland