Publisert 30. september.2015 av

Og DER så rødbetene høstens lys!

 

Det har vært en langtekkelig prosess. For da jeg satt der med den lille frøposen i hendene en kald dag i mars kunne jeg ikke se for meg at trekassen i hagen skulle bugne. Det gjorde den strengt tatt ikke heller, for de små spirene ble svidd i filler i maisolen, og runde nummer to har stått og gjort alt annet enn å blomstre.

 

Men det kom seg utover sommeren, og det var canasta og hornmusikk og laurbærkrans da de første jordlige pærene åpenbarte seg i hagen. Vi lagde hawaii-smykker av løvetann og danset polkabetedansen mens vi sang «hagen full av beter, hagen full av beter».

 

Lubne beter på vei

Men så ble det stille, gitt. Både på oss og i bedet. Bladene var der, det sto ikke på det. Men de små betene lot vente på seg. Så de ble avskrevet som så mye annet her i hagen denne sommeren.

 

Men så, for noen uker siden, så jeg plutselig at de har flesket seg i kompostjord og vokst seg lubne og veslevoksne. Og da ble det polka igjen, for hva er vel bedre enn å kunne høste disse rødsprengte søtlige grønnsakene fra egen hage?

Kålde tider

Hageprosjekt når nye høyder

MAT

Jeg trenger mer!

Jeg elsker rødbeter! Smaken av ovnsbakte rødbeter med bare salt og olje er så godt at jeg kunne levd utelukkende på bare dem. I alle fall en stund. De er saftige og proppfulle av nyttige saker. Den røde saften kan fargelegge de blekeste bollekinn, men det får heller være at man ser ut som en vampyr. For har du først fått smaken på rødbeter så kommer det meste i andre rekke.

 

Og apropos rekker: Til neste år må noen være så snille og minne meg på at jeg skal plante flere rader. Jeg må ha mer rødbeter i kassene! Med to korte rader har jeg endt opp med 10–12 rødbeter, men det er jo unnaspist i løpet av noen få dager. Jeg trenger mer!

 

Det er en enkel sak å dyrke rødbeter, for du skal ikke gjøre noe som helst. Etter at frøene gang nummer to hadde vokst seg passelig store ble de plantet ut i en trekasse. De har fått litt gjødsel, men ellers har de klart seg med litt regnvann. Og det har det ikke akkurat manglet denne sommeren.

 

Historisk sett er rødbeten så gammel at selv Kristus blir bare unggutten. Rundt omkring i verden vokser den til og med vilt, mens her i Norge blir den plantet og høstet i litt mer ordnede rekker.

 

De kommer i alle slags former, og flere farger. Bruken av den har blitt mer og mer populær de senere årene, og det sies at den har «prestasjonsfremmende egenskaper». Det er faktisk forskning som viser at det går fortere i sporet, på sykkelsetet eller i joggeskoene dersom du får i deg rødbeter før startskuddet går. Årsaken er visstnok det høye innholdet av nitrat, det samme som gjør at barn under 6 måneder skal holdes for gode til å spise rødbetene.

Rødlig smoothie

Jeg holder meg ikke for god for noen verdens ting. Her skal de spises, alle som en. Jeg har allerede spist de saltbakte og ovnsbakte, så nå blir det rødbetesalat og syltede. Jeg skal også hente inn de stangselleriene jeg satte på forsommeren, for jeg de blir neppe så mye større nå.

 

De kjøres sammen med rødbeter og epler fra hagen til en smoothie. Det skal godt gjøres å ikke føle kroppen bli fylt av god helse, da! Jeg skal også rive en av dem på råkostjernet og blande med gulrøtter og det siste kålhodet jeg har liggende. Det blir en deilig råkostsalat jeg håper at ingen av de andre i huset vil smake på.

Syltede rødbeter:

3 stk store rødbeter

1 ss karve

Lake: 5 dl eddik, 7 %

250 g sukker

 

 • Vask rødbetene godt og kok de møre i lettsaltet vann. Du trenger ikke skrelle de først, skallet er enklere å fjerne etter at de er kokt. Koketiden avhenger av rødbetene, men etter en halvtimes tid begynner de nok å bli klare. Du kan kjenne etter med en kniv.
 • Kok opp eddik og sukker til sistnevnte har løst seg opp.
 • Skrell rødbetene, jeg bruker bare en teskje til å skrape av skallet. Del de i skiver i ønsket tykkelse.
 • Fyll et rent glass (0,7-liters) med de skivede betene. Jeg koker glasset på forhånd for å sørge for at det er helt fritt for mikroorganismer som kan forkorte holdbarheten.
 • Legg karven på toppen og hell den kokvarme laken over. Fyll opp hele glasset, sett på lokket og plasser glasset på hodet. Da vil du sørge for at også lokket blir desinfisert av den varme laken og du får vakuum i glasset.
 • Avkjøles og settes på et egnet sted. Ja, hvis du ikke har tenkt til å spise de opp med en gang, da?

 

Rødbetesalat:

Rødbeter

Rødløk

Olivenolje

Timian

Salt og pepper

 • Kok rødbetene som beskrevet i oppskriften til de syltede. Del de i båter.
 • Kutt rødløk i passende biter og legg i en bolle sammen med rødbetene. Ha på god olivenolje, salt, pepper og frisk timian.

Denne salaten passer både lun og kald, til kjøtt og fisk. Eller du kan bare nyte den alene, for den smaker like fantastisk da. Du kan også prøve med litt balsamico og cottage cheese.

 

Rødbetesmoothie:

1 stk. stor rødbete

2 stk. epler

1 stk. bit ingefær, ca. 1 cm

2 stk. stenger stangselleri

Jeg har en juicer som jeg kjører alt sammen i. Den fordeler juicen på den ene siden, avskjæret på den andre.

Drikk, nyt og skryt.

Artikkelen ble først publisert på Budstikka.no.

MAT
Publisert 21. mars.2017 av

Sunn, kortreist, hjemmelaget og ikke minst god mat er det Caroline Schjærve Sagafos (27) fra Bærum brenner for.

 

For rundt fem år siden startet hun matbloggen Smakavhimmel.

 

Siden den gang har vi kunne følge hennes matreise – fra deilige og saftige, men ikke fullt så sunne kaker, til mer fokus på helsemat.

 

- De første innleggene gjenspeiler ikke helt det jeg spiser nå. Nå spiser jeg mer fett og mindre karbohydrater og jeg har vel et mer sunt fokus. Men jeg har valgt å la alle innleggene stå for å vise hvordan jeg har endret meg og lært underveis, sier hun.

 

Da hun for tre år siden fikk sønnen Jonathan sammen men mannen Kjetil (31), ble ikke interessen for mat noe mindre.

 

Og selv om Caroline studerer jus, er drømmen – ikke overraskende –å jobbe med noe innen mat.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

Familien har fokus på næringsrik mat laget fra bunnen av. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Potetgryte med hvitløk, chorizo og parmesan. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Rødbetsalat med chévre og karamelliserte valnøtter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Delte elg med en fremmed på Frogner

 I butikken handler hun helst grønnsaker, frukt, rent kjøtt og fisk, smør, egg og krydder. Kjøtt, melk og egg kjøper hun fra bønder i nær og fjern omkrets.

 

- Jeg har kjøpt lam fra bonden Johan Persbråten i Bærum, og jeg har også planer om å kjøpe en del av en okse fra ham, sier hun.

 

For Caroline er det viktig at dyrene har det bra. Derfor er hun også glad i å kjøpe vilt.

 

- Forrige høst kjøpte jeg faktisk en del av en elg, sier hun før hun fortsetter;

 

- Jeg søkte på Facebook etter grupper hvor man kunne kjøpe og selge vilt, og da kom jeg inn på en gruppe hvor jeg skrev et innlegg om at jeg ønsket å kjøpe elgkjøtt.

 

Elgen delte hun med en ukjent dame på Frogner som hun kom i kontakt med gjennom gruppen. Siden vakuumpakket hun kjøttet i porsjoner på kjøkkenet hjemme og frøs det ned.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Pølsegryte med grønnsaker. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Nøkkelen til suksess - fyll opp fryseren 

Familien er også andelsbønder på Virgenes Gård i nærheten av Larvik. Her høster de så mye grønnsaker og jordbær som de bare orker.

 

Bringebær kjøper de fra blant annet Østre Enger i Sylling, mens blåbær, brennesle og andre spiselige vekster høstes fra naturen. Det meste fryses ned.

 

Drømmen er et drivhus

På favoritt-listen står thai-kyllingsuppe eller kjøtt med hjemmelaget bearnaise. Kylling og grønnsaker i form, med smør og krydder, er også en klassiker i hjemmet.

 

- Jeg lager mye enkel mat som kan stå lenge i ovnen, sier hun.

 

Formen kan gjøres klar dagen i forveien og settes med plast over i kjøleskapet.

 

Av dessert går det helst i sjokoladefondant og hjemmelaget is.

 

- Jeg liker å se på gamle familieoppskrifter og gamle klassikere og gjøre rettene litt sunnere, sier hun.

 

Å spise økologisk, kortreist mat handler mye om planlegging.

 

- Jeg skjønner at folk blir frustrerte hvis de går i butikken og plutselig skal handle alt økologisk. Da blir man fort blakk, sier hun.

 

Derfor er det alltid nok kjøtt, grønnsaker og bær i Carolines fryser.

Hjemmelaget is er en favoritt. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Jonathan (3) koser seg med å lage is. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Boller med deilig bringebær og vaniljefyll. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Planlegger søndag kveld

Søndag kveld planlegger hun neste ukes meny. Da lar hun seg inspirere av matblogger og på godt.no.

 

På mandag handler hun inn for hele uken.

 

- Jeg har et budsjett å forholde meg til, men siden jeg kun handler på mandager og allerede har mye av kjøttet i fryseren, så sparer jeg mye penger, sier hun.

 

Men i likhet med oss andre dødelige er ikke Caroline alltid perfekt.

 

- Det hender at jeg ikke har planlagt middag og da kan det hende at vi spiser pasta uten tilbehør, sier hun og ler.

Hjemmelaget marshmallows. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Hjemmelaget gave  

 Ikke alle kan imponere med hjemmelagde marshmallows. 

 

Her får du oppskriften på Carolines hjemmelagde go´biter som du kan ta med i gave neste gang du skal på besøk til kjære og nære. 

 

Kanskje har du alle ingrediensene liggende i skapet fra før? 

 

For å lage rundt 25 marshmallows trenger du: 

 

 • 230 gram vann

 

 • 3 spiseskjeer gelatinpulver

 

 • 300 gram honning

 

 • ½ teskje vaniljesukker 

 

 • 1 klype havsalt

 

 • Topping: kakaopulverog melis 

 

 • Utstyr: kjøkkenmaskin (eller håndmikser), sukkertermometer og kjøkkenvekt

 

Slik går du frem: 

 

 1. Legg gelatinpulveret i kjøkkenmaskinen sammen med halvparten av vannet uten å sette på maskinen. 

 

 1. Bland resten av vannet sammen med honning, vanilje og havsalt i en gryte.Sett sukkertermometeret i gryta. 

 

 1. Sett platen på medium temperatur og la blandingen koke til den er på rundt 115 varmegrader. Det tar rundt 7 minutter. Ta gryten av platen med en gang. 

 

 1. Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og hell den varme honningblandingen forsiktig inn. 

 

 1. Visp i rundt 10 minutter til du har en stiv marshmallowmasse. 

 

 1. Mens maskinen går, kler du en kakeform med bakepapir. Fordel topping i bunnen av formen.

 

 1. Fordel marshmallowmassen i formen. Bre massen utover med slikkepott så den blir jevn på toppen. Dryss over topping. 

 

 1. La formen stå minst et par timer, eller gjerne over natten til den er helt stiv. Skjær i firkanter (rundt 24 biter) og nyyt! 

 

Oppskriften som er noe tilpasset Botrend, ble opprinnelig publisert på bloggen. 

Del opp i saftige, gode biter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland