Publisert 30. september.2015 av

Og DER så rødbetene høstens lys!

 

Det har vært en langtekkelig prosess. For da jeg satt der med den lille frøposen i hendene en kald dag i mars kunne jeg ikke se for meg at trekassen i hagen skulle bugne. Det gjorde den strengt tatt ikke heller, for de små spirene ble svidd i filler i maisolen, og runde nummer to har stått og gjort alt annet enn å blomstre.

 

Men det kom seg utover sommeren, og det var canasta og hornmusikk og laurbærkrans da de første jordlige pærene åpenbarte seg i hagen. Vi lagde hawaii-smykker av løvetann og danset polkabetedansen mens vi sang «hagen full av beter, hagen full av beter».

 

Lubne beter på vei

Men så ble det stille, gitt. Både på oss og i bedet. Bladene var der, det sto ikke på det. Men de små betene lot vente på seg. Så de ble avskrevet som så mye annet her i hagen denne sommeren.

 

Men så, for noen uker siden, så jeg plutselig at de har flesket seg i kompostjord og vokst seg lubne og veslevoksne. Og da ble det polka igjen, for hva er vel bedre enn å kunne høste disse rødsprengte søtlige grønnsakene fra egen hage?

Kålde tider

Hageprosjekt når nye høyder

MAT

Jeg trenger mer!

Jeg elsker rødbeter! Smaken av ovnsbakte rødbeter med bare salt og olje er så godt at jeg kunne levd utelukkende på bare dem. I alle fall en stund. De er saftige og proppfulle av nyttige saker. Den røde saften kan fargelegge de blekeste bollekinn, men det får heller være at man ser ut som en vampyr. For har du først fått smaken på rødbeter så kommer det meste i andre rekke.

 

Og apropos rekker: Til neste år må noen være så snille og minne meg på at jeg skal plante flere rader. Jeg må ha mer rødbeter i kassene! Med to korte rader har jeg endt opp med 10–12 rødbeter, men det er jo unnaspist i løpet av noen få dager. Jeg trenger mer!

 

Det er en enkel sak å dyrke rødbeter, for du skal ikke gjøre noe som helst. Etter at frøene gang nummer to hadde vokst seg passelig store ble de plantet ut i en trekasse. De har fått litt gjødsel, men ellers har de klart seg med litt regnvann. Og det har det ikke akkurat manglet denne sommeren.

 

Historisk sett er rødbeten så gammel at selv Kristus blir bare unggutten. Rundt omkring i verden vokser den til og med vilt, mens her i Norge blir den plantet og høstet i litt mer ordnede rekker.

 

De kommer i alle slags former, og flere farger. Bruken av den har blitt mer og mer populær de senere årene, og det sies at den har «prestasjonsfremmende egenskaper». Det er faktisk forskning som viser at det går fortere i sporet, på sykkelsetet eller i joggeskoene dersom du får i deg rødbeter før startskuddet går. Årsaken er visstnok det høye innholdet av nitrat, det samme som gjør at barn under 6 måneder skal holdes for gode til å spise rødbetene.

Rødlig smoothie

Jeg holder meg ikke for god for noen verdens ting. Her skal de spises, alle som en. Jeg har allerede spist de saltbakte og ovnsbakte, så nå blir det rødbetesalat og syltede. Jeg skal også hente inn de stangselleriene jeg satte på forsommeren, for jeg de blir neppe så mye større nå.

 

De kjøres sammen med rødbeter og epler fra hagen til en smoothie. Det skal godt gjøres å ikke føle kroppen bli fylt av god helse, da! Jeg skal også rive en av dem på råkostjernet og blande med gulrøtter og det siste kålhodet jeg har liggende. Det blir en deilig råkostsalat jeg håper at ingen av de andre i huset vil smake på.

Syltede rødbeter:

3 stk store rødbeter

1 ss karve

Lake: 5 dl eddik, 7 %

250 g sukker

 

 • Vask rødbetene godt og kok de møre i lettsaltet vann. Du trenger ikke skrelle de først, skallet er enklere å fjerne etter at de er kokt. Koketiden avhenger av rødbetene, men etter en halvtimes tid begynner de nok å bli klare. Du kan kjenne etter med en kniv.
 • Kok opp eddik og sukker til sistnevnte har løst seg opp.
 • Skrell rødbetene, jeg bruker bare en teskje til å skrape av skallet. Del de i skiver i ønsket tykkelse.
 • Fyll et rent glass (0,7-liters) med de skivede betene. Jeg koker glasset på forhånd for å sørge for at det er helt fritt for mikroorganismer som kan forkorte holdbarheten.
 • Legg karven på toppen og hell den kokvarme laken over. Fyll opp hele glasset, sett på lokket og plasser glasset på hodet. Da vil du sørge for at også lokket blir desinfisert av den varme laken og du får vakuum i glasset.
 • Avkjøles og settes på et egnet sted. Ja, hvis du ikke har tenkt til å spise de opp med en gang, da?

 

Rødbetesalat:

Rødbeter

Rødløk

Olivenolje

Timian

Salt og pepper

 • Kok rødbetene som beskrevet i oppskriften til de syltede. Del de i båter.
 • Kutt rødløk i passende biter og legg i en bolle sammen med rødbetene. Ha på god olivenolje, salt, pepper og frisk timian.

Denne salaten passer både lun og kald, til kjøtt og fisk. Eller du kan bare nyte den alene, for den smaker like fantastisk da. Du kan også prøve med litt balsamico og cottage cheese.

 

Rødbetesmoothie:

1 stk. stor rødbete

2 stk. epler

1 stk. bit ingefær, ca. 1 cm

2 stk. stenger stangselleri

Jeg har en juicer som jeg kjører alt sammen i. Den fordeler juicen på den ene siden, avskjæret på den andre.

Drikk, nyt og skryt.

Artikkelen ble først publisert på Budstikka.no.

MAT
Publisert 21. april.2017 av

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet.

 

- Kanskje dere kan lage noe mat?

 

- Hva da? spør Anna.

 

- Hva vil du lage da?

 

- Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd.

 

Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver.

 

- Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger.

 

Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker.

 

Asiatisk laks - enklere får du det ikke

Kamilla og Mattis (t.v.) smaker på bollene som Mette Mari og Anna har laget. FOTO: BETTINE NICOTRA
Barna er ivrige på å være med. FOTO: BETTINE NICOTRA

Travle småbarnsfamilier

Da damene var i barselgruppe lagde Mette Mari alltid så himla god mat da mødrene var på besøk.

 

Og etter å ha spurt flere ganger om å få oppskriftene etter å ha vært på besøk, fikk manusforfatter Kamilla en idé.

 

Hun bare måtte få med seg Mette Mari på å lage en matblogg for travle småbarnsfamilier, som i likhet med dem ofte lurer på hva de skal lage til middag.

 

Blogg ble det. Bloggen Familiemat.

Det første innlegget kom like før jul - en frokost bestående av yoghurt, ristede havregryn, kokos og varme blåbær.

 

Siden har de blogget om alt fra «tomatsuppe som på pose» til langpannekake.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Barna er det viktigste smakstesterne og de største kritikerne. FOTO: BETTINE NICOTRA

Kokeboknerder

 I en gammel vinkasse på hjul er kokebøker i ulike tykkelser og høyder stablet på rekke og rad.

 

- Vi er litt sånn kokeboknerder begge to, forteller Mette Mari.

 

Kokkeleringen foregår ofte på hvert deres kjøkken, men én gang i måneden møtes hele gjengen.

 

Barna som er deres største kritikere, er med på å lage, smake og bestemme hva som funker og hva som ikke funker.

 

- Blåskjell er den nye favoritten til Anna, sier Kamilla og smiler.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

 

Matlagingen er foreløpig kun en hobby.

 

- Men kanskje vi får gitt ut kokebok en dag, sier Mette Mari.

 

- Ja, det er drømmen, skyter Kamilla inn.

Ole Brumm-boller. FOTO: FAMILIEMATBLOGG

Oppskrift på Ole Brumm-boller som du kan lage neste gang du får besøk

 Til omtrent 24 boller trenger du:

 • 1 kg hvetemel
 • 6 dl melk (lunken)
 • 50 gram gjær
 • 175 gram sukker
 • 2 ts kardemomme
 • 1 ts vaniljesukker
 • 1 ts bakepulver
 • 1 egg
 • 160 gram meierismør i terninger

 

Kanelfyll til svingene:

 • 100 gram smør (temperert)
 • 3 ss sukker
 • 1,5 ss kanel

 

Vaniljekrem:

 • (250-300 gram). Kjøp eller lag selv. Oppskrift finner du på Familiematblogg.

 

Slik går du frem:

Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok (eller bruk sleiv). Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i omtrent 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

 

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i omtrent 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet og vaniljekremen (om du lager denne selv). Kanelfyllet lager du ved å røre sammen det myke smøret med sukker og kanel.

 

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel kanelfyllet utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

 

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på to bakepapirkledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem. 

 

Oppskriften er hentet fra bloggen.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Følg oss på Facebook og Instagram, og tips oss gjerne her.

Les mer

Fordi du klikkerHvis vi ikke skal fylle livene våre med skyhøy forventning og mermaid-toast, hva skal vi fylle de med da? Trenger verden virkelig en interaktiv brødskive? Antakeligvis ikke. Tellus hadde kanskje til og med vært et bedre sted, uten. Hvordan kan en toast med kremost (sikkert ikke økologisk en gang) bli et gigantisk fenomen som spres over hele verden, over natten? FORDI. DU. KLIKKER. OG. LIKER. OG. DELER. OG. BLIR. INSPIRERT. Jeg er ikke bedre enn deg. Jeg klikker, jeg også

Les mer

Barnas påskebord - sunt, godt og passe barnslig

NKVO, dere.

Publisert 30. september.2015 av Fanny Dehn Arvesen

Et vellykket måltidGod påske, der du er. I skrivende stund er det onsdag før ferie og jeg sitter inne på hjemmekontoret mitt å venter på ferie. Snart. Før den tid skal jeg jobbe meg igjennom en urovekkende ansamling med klær som skal vaskes, brettes og pakkes. Barnas vinterklær, som jeg for øvrig har vasket og pakket bort for i år, skal dras frem igjen – mitt problem, jeg vet jeg var tidlig ute i år. Les også: Å rydde på japansk: Oppstart! Men snart. Snart kan skuldrene sen

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland