Publisert 01. oktober.2015 av

Når hanen galer er det på tide å forberede middagen.

 

Det lukter høst. 

 

Dørene er lukket, gardinene er trukket for. Det er ikke fyr i peisen, og jeg har knapt vært utenfor døra. Allikevel så lukter det altså høst. Det ligger i luften, og det er ikke lukten av fuktige blader og våt skogbunn.  Ikke ser jeg frostrøyk, heller. Men jeg ser dampen fra den blå jerngryta på komfyren. Og der ligger altså høsten.

 

Iallefall lukten av den. Det lukter intenst, konsentrert og balansert. Du kjenner at det er gjort på skikkelig vis, det oser av kvalitet.

 

Det høres langt mer jålete ut enn det er. Coq au vin.

Om du ikke er så stiv i fransk så kan du bare si "kåkk å væ", for det er akkurat slik det uttales. Vi snakker altså om en av de mest kjente gryterettene i hele verden, og den er fransk. Og da er det jo mange som kan få litt frysninger og nervøse trekninger, for det franske kjøkken høres så skummelt ut. 

Men det er ikke riktig, i alle fall ikke i dette tilfellet. For som gryteretter flest handler det om å legge de riktige tingene i på det riktige tidspunktet, og etter det kan det strengt tatt ikke gå feil. I alle fall ikke om du følger oppskriften min. 

Fjorten fileter

Flyndre fristet festens fremmøtte

MAT

Kamp i hønsehuset

Jeg tipper denne retten oppsto en gang en illsint franskmann hadde hørt seg lei på en stolt hane. Enten på grunn av galingen på morgenkvisten, eller på grunn av all den machostøyen den lager i hønsegården. Det er alltid noe bråk med de hanene, og de kan i alle fall ikke plasseres sammen med andre haner. Da blir det hanekamp og hakking og uvennskap og fjørnapping, og er det noe som er irriterende å høre på, i alle fall når man prøver å sove, så er det kjekling om hvem som er den fineste og har den flotteste kammen. 

Så da tenker jeg at franskmannen kastet på seg alpelua, gikk ned i hønsehuset og kverket den første og beste hanen han fikk tak i. 

Men hva gjør man så, når den er fri for fjær og klar for gryta?

For haner er nemlig ikke som høner flest, og i alle fall ikke som kyllinger. Den er litt seigere og mer motstandsdyktig enn resten av buret, så han måtte gi den noe kraftigere å koke seg på. Franskmannen hadde sikkert en flaske vin fra i går, så han slang det i gryta sammen med hanen. Noen sjalottløk lå sikkert på kjøkkenbenken og de sjampinjongene kunne han vel også ha i. Jeg antar at han ikke hadde så høye forhåpninger, men da skulle han bli overrasket, for det kom til å vise seg at den masete hanen trolig var noe av det beste som hadde skjedd det franske kjøkkenet hans. 

Vilt og vakkert

Godt nok for villsvina

MAT

Hane i vin

Gryteretter flest er enkle å forholde seg til. Du kan tilsette, fjerne og justere akkurat som det passer deg best. Utgangspunktet er altså at du trenger en hane. Nå er det ikke sånn at det ligger tusenvis med døde haner rundt omkring og slenger. Men om du virkelig vil så skal det være mulig å få tak i. Det er bare å spørre i ferskvareavdelingen, så fikser de det. De må da i alle fall kjenne en hønsebonde. Men om du ikke har tid eller ork til å lete eller vente, så kan denne retten utmerket godt lages av både kylling og høne. 

Da er det altså viktig å tenke på at hanen er en seigere jævel enn hunnen og kyllingen, du kan korte ned litt på koketiden om du går for de sistnevnte. Og en annen helt essensiell ingrediens i denne gryta er en bit med flesk. For kreet er så mager og fettfri, og selv om alle skal ha det til at akkurat det er til ditt eget beste, så må smaksløkene også få sitt. Og da trenger du altså litt fett. 

 

Ikke komplisert

Så putrer det altså i gryta. Ingrediensene er få. Og enkle. Men de er smakfulle. Og de viser at ting ikke trenger å være så vanskelig og komplisert som det ser ut som. Eller høres ut som. Og når du har satt over middagen, for det er faktisk bare det du skal gjøre, så kan du ringe noen kjente og nevne at du går for fransk i dag. "Kåkk å væ" må du si. Hane i vin. 

 

Oppskrifter

Coq au vin

1 stk. hane/høne/kylling

1/2 liter rødvin

200 g. lettsaltet sideflesk

2 stk. laurbærblad

1 ss. tomatpuré

2 ss. frisk timian

3 dl. kylling- eller grønnsakskraft

1o stk. sjalottløk

250 g. sjampinjong

2 ss mel

olje / smør

salt og pepper

 • Del hanen i seks eller åtte stykningsdeler: To bryst, to vinger, to lår og eventuelt del lårene i to. Brun alle stykkene i en panne i litt smør eller olje. Dra til godt med salt og pepper. 
 • Ta tomatpure i stekepannen og fres det raskt i et halvt minutt. Tilsett rødvinen og kok ut panna. Etter et par minutter heller du det over kyllingen sammen med kraft, timian og laurbærblader.
 • La det hele koke i 40-45 minutter under lokk. I mellomtiden kan du rense løk, kutte flesk og dele soppen i passelige biter.
 • Fres løs, sopp og flesk til det begynner å bli mørt.
 • Ta noen øser med den gode kraften ut av gryta og rør det sammen med melet. Hell det tilbake i gryta igjen. Du har nå tilsatt en jevning som sørger for at  det hele kommer til å tykne litt. 
 • Ha løk, sopp og flesk i, og la det putre i fem minutter til. 
 • Gryta er ferdig når du ser at kjøttet begynner å løsne litt fra benet. 

 

Du kan også bruke kylling eller høne, det må ikke være en hane i "kåkk å væ".

Potetmos

800 g. potet

350 g. smør

Fløte

Salt og pepper

Jeg hadde egentlig tenkt til å lage en mos av mandelpoteter, men da jeg var på Petra frukt- og grønnsakshandel i Asker, ble jeg anbefalt å prøve noen Kerrs Pink. Og det ble fantastisk! De faller nesten fra hverandre når de er ferdig kokt, men det betyr bare at mosen blir enda enklere å lage. 

 • Skrell og kok potetene møre. Mos, press eller knus potetene i kjelen. 
 • Varm opp forsiktig mens du tilsetter litt og litt smør. Det finnes nesten ikke grenser for hvor mye smør en hjemmelaget potetmos tåler uten at den blir kvalmende. Det er faktisk ikke uvanlig å bruke 50 / 50 smør og potet, men nødvendig er det selvfølgelig ikke. Men for at mosen skal bli smidig og fløyelsaktig kan du tilsette litt fløte mot slutten. Ha i passende mengde slik at mosen blir glatt. Melk kan også brukes, men fløte gir en rundere smak. 
 • Smak til med salt og pepper. Og et kjempetips: Prøv med en spiseskje sennep! Den blir litt skarpere, men for en smak!

 

Denne saken ble først publisert i Budstikka.

MAT
Publisert 21. april.2017 av

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet.

 

- Kanskje dere kan lage noe mat?

 

- Hva da? spør Anna.

 

- Hva vil du lage da?

 

- Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd.

 

Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver.

 

- Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger.

 

Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker.

 

Asiatisk laks - enklere får du det ikke

Kamilla og Mattis (t.v.) smaker på bollene som Mette Mari og Anna har laget. FOTO: BETTINE NICOTRA
Barna er ivrige på å være med. FOTO: BETTINE NICOTRA

Travle småbarnsfamilier

Da damene var i barselgruppe lagde Mette Mari alltid så himla god mat da mødrene var på besøk.

 

Og etter å ha spurt flere ganger om å få oppskriftene etter å ha vært på besøk, fikk manusforfatter Kamilla en idé.

 

Hun bare måtte få med seg Mette Mari på å lage en matblogg for travle småbarnsfamilier, som i likhet med dem ofte lurer på hva de skal lage til middag.

 

Blogg ble det. Bloggen Familiemat.

Det første innlegget kom like før jul - en frokost bestående av yoghurt, ristede havregryn, kokos og varme blåbær.

 

Siden har de blogget om alt fra «tomatsuppe som på pose» til langpannekake.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Barna er det viktigste smakstesterne og de største kritikerne. FOTO: BETTINE NICOTRA

Kokeboknerder

 I en gammel vinkasse på hjul er kokebøker i ulike tykkelser og høyder stablet på rekke og rad.

 

- Vi er litt sånn kokeboknerder begge to, forteller Mette Mari.

 

Kokkeleringen foregår ofte på hvert deres kjøkken, men én gang i måneden møtes hele gjengen.

 

Barna som er deres største kritikere, er med på å lage, smake og bestemme hva som funker og hva som ikke funker.

 

- Blåskjell er den nye favoritten til Anna, sier Kamilla og smiler.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

 

Matlagingen er foreløpig kun en hobby.

 

- Men kanskje vi får gitt ut kokebok en dag, sier Mette Mari.

 

- Ja, det er drømmen, skyter Kamilla inn.

Ole Brumm-boller. FOTO: FAMILIEMATBLOGG

Oppskrift på Ole Brumm-boller som du kan lage neste gang du får besøk

 Til omtrent 24 boller trenger du:

 • 1 kg hvetemel
 • 6 dl melk (lunken)
 • 50 gram gjær
 • 175 gram sukker
 • 2 ts kardemomme
 • 1 ts vaniljesukker
 • 1 ts bakepulver
 • 1 egg
 • 160 gram meierismør i terninger

 

Kanelfyll til svingene:

 • 100 gram smør (temperert)
 • 3 ss sukker
 • 1,5 ss kanel

 

Vaniljekrem:

 • (250-300 gram). Kjøp eller lag selv. Oppskrift finner du på Familiematblogg.

 

Slik går du frem:

Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok (eller bruk sleiv). Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i omtrent 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

 

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i omtrent 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet og vaniljekremen (om du lager denne selv). Kanelfyllet lager du ved å røre sammen det myke smøret med sukker og kanel.

 

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel kanelfyllet utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

 

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på to bakepapirkledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem. 

 

Oppskriften er hentet fra bloggen.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Følg oss på Facebook og Instagram, og tips oss gjerne her.

Les mer

Barnas påskebord - sunt, godt og passe barnslig

NKVO, dere.

Publisert 01. oktober.2015 av Fanny Dehn Arvesen

Et vellykket måltidGod påske, der du er. I skrivende stund er det onsdag før ferie og jeg sitter inne på hjemmekontoret mitt å venter på ferie. Snart. Før den tid skal jeg jobbe meg igjennom en urovekkende ansamling med klær som skal vaskes, brettes og pakkes. Barnas vinterklær, som jeg for øvrig har vasket og pakket bort for i år, skal dras frem igjen – mitt problem, jeg vet jeg var tidlig ute i år. Les også: Å rydde på japansk: Oppstart! Men snart. Snart kan skuldrene sen

Les mer

Fordi du klikkerHvis vi ikke skal fylle livene våre med skyhøy forventning og mermaid-toast, hva skal vi fylle de med da? Trenger verden virkelig en interaktiv brødskive? Antakeligvis ikke. Tellus hadde kanskje til og med vært et bedre sted, uten. Hvordan kan en toast med kremost (sikkert ikke økologisk en gang) bli et gigantisk fenomen som spres over hele verden, over natten? FORDI. DU. KLIKKER. OG. LIKER. OG. DELER. OG. BLIR. INSPIRERT. Jeg er ikke bedre enn deg. Jeg klikker, jeg også

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland