Publisert 01. oktober.2015 av

- Fisk for familien, forklarte Fru Fransen. 

 

Fra forværelset fortet filharmoniens Frank Fredriksen fedmen fremover.

 

- Fisk? Fantastisk, frydet Fredriksen. 

 

- Fatalt, furtet Frøken Fransen. 

 

Fra foajeen formante Fia Finnestad.

 

- Fersk fisk får folk fornøyde.

 

Frøken Fransen fnøs.

 

Fru Fransen fniste fornøyd fra fiskefatet. Frøken Fransens far, finansfullmektig Freddy Fransen, fektet fyrstelig formelt fra fiskens front. Fisken fortjente forsvar.

 

- Frøkenens fornektelse for fisk fortjener forbannelse, formante finansfullmektigen. 

Friske folk

Frilynte Fia Finnestad forklarte forsøksvis fiskens funksjon for familien. 

 

- Fisk får folk friske for fremtiden. 

 

Frøken Fransen fornektet fortsatt fascinasjon for fisken. 

 

- Fisk forpester familiens formiddag, furtet frøkna. 

 

Fetter Fritjof forlangte fiskefatet. 

 

- Få fortgang! Fatet fremover, for fanden!

 

Fritjof frådet. Fetterens fiskeforelskelse frydet forsamlingen.

 

- Fantastisk festlig, Fritjof, fremførte Fru Fredriksen. 

Furten frøken

- Fornøyelig flott, forbilledlig fremtreden, fremmet filharmoniker Frank Fredriksen. 

 

Frøken Fransen furtet fortsatt. 

 

- Fatale fjott, Fritjof!

 

Fetterens fiskefarse furoret Frøken Fransen. Fetter Fritjof forfektet frøknas falittfrase. 

 

- Frøken Fransens fasong fordrer fisk, forbarmet fetteren. 

 

- Fanatiker! Falske, falske fetter, freste Frøken Fransen. 

Fundamentalister

Forsamlingen fortiet. Fia Finnestad fremmet forsiktig forslag. For familiefarsens fremtid. 

- Forsøk fisk fra fatet, fantastiske, fabelaktige Frøken Fransen. 

 

Fia Finnestads forsøk fungerte fruktbart. Frøken Fransen fuktet fisken, før frøkna famøst førte fisken forsiktig fra fatet. 

Familien forventet forbausende fraser. 

- Forkastelig! Forbannede fiskefundamentalister!

 

Frøken Fransen forsvant fra festen. 

Fine flyndrer

Det finnes mange flyndrefisker å velge mellom, blant annet piggvar, sjøtunge og rødspette. Sistnevnte er den vanligste og rimeligste, men den er fortsatt fantastisk på smak. De tynne fiskefiletene er også ferdigstekte på et par minutter, så det er definitivt i klassen fast food. 

 

Du får tak i flyndrefiskene i fiskebutikker eller i fiskedisken hos de litt større kjedene. 

Oppskrifter

Flyndre

250 g. pr person

Smør til steking

Salt og pepper

Tynne, fine fileter av flyndrefisk er ferdigstekte på et par minutter. Smelt smør i stekepanne, og stek fisken på høy varme, et lite minutt på hver side. Smak til med salt og pepper.

 

Potetmos

800 gram potet

350 gram smør

Fløte

Salt og pepper

Pistasjenøtter

 

 

  •  Skrell og kok potetene møre. Mos, press eller knus potetene i kjelen. 
  •  Varm opp forsiktig mens du tilsetter litt og litt smør. Det finnes nesten ikke grenser for hvor mye smør en hjemmelaget potetmos tåler uten at den blir kvalmende. Det er faktisk ikke uvanlig å bruke 50 /50 smør og potet, men nødvendig er det selvfølgelig ikke. Men for at mosen skal bli smidig og fløyelsaktig kan du tilsette litt fløte mot slutten. Ha i passende mengde slik at mosen blir glatt. Melk kan også brukes, men fløte gir en rundere smak. 
  • Smak til med salt og pepper. Og et kjempetips: Prøv med en spiseskje sennep! Den blir litt skarpere, men for en smak!
  • Finhakk litt nøtter og bland i mosen. Dryss også litt over for en grønnere farge. 

 

Søyasmør

150 gr. smør

1 dl. soyasaus

  • Smelt smøret og la det få litt farge.
  • Hell smøret over soyasausen. Klar til servering!

 

Granateple

Del granateplet i to og legg den ene halve i hånden med snittflaten mot hånden. Bruk en spiseskje og slå lett mot granateplet. Etter hvert vil du kjenne at frøene begynner å løsne fra kjernen og falle ut mot hånden din. Frøene legger du ut over tallerkenen rett før servering. Det gir en sprø, frisk og ikke minst fargerik finish på måltidet. 

 

Denne saken ble første gang publisert i Budstikka. 

MAT
Publisert 22. mai.2017 av

Mai handler mye om fri, fest og tradisjoner. 

 

Denne rømmegrøten er signert Mamma og er virkelig et av symbolene på tradisjonsmat for meg.

 

Når storfamilien samles, enten det er bursdag, konfirmasjon, 17. mai eller dåp står denne ofte på bordet.

 

En av fordelene med rømmegrøt er at den kan gjøres klar i forkant, en annen er at det er langt mindre væravhengig å servere enn grillmat. Noe som jo kan være en fordel når mai-været er så ustabilt ... 

 

Jeg synes den søte, litt syrlige grøten i kombinasjon med salte pølser, sprøtt flattbrød og frisk, fargerik melon og jordbær er nydelig.

 

Jeg er så heldig som både har en mamma og en svigermor som baker flatbrød, så til nå har jeg hatt den luksusen å få det levert på døren.  

 

Men å lage mitt eget hjemmelaget flatbrød, står på min "to do" liste. Så forhåpentligvis kommer det oppskrift på bloggen om ikke så lenge.

 

Les historien om hvordan damene startet opp "Familiematblogg"

 

Smak av himmel: et slag for kortreist mat

Hjemmelaget rømmegrøt-tallerken. Foto: Familiematblogg

Du trenger:

 

2 bokser med seterrømme

 

2 dl hvetemel

 

0,5 l helmelk

 

1 ts salt

 

Les mer om mat på Botrend

 

Slik gjør du:

 

Kok rømmen under lokk i ca 5 minutter. Sikt inn litt og litt av melet.  Kok dette opp på middels varme.

 

Etter hvert vil du se at smøret kommer frem. Her kan du skumme av smøret om du ønsker det, og ha det over grøten ved servering. Eller du kan la det være og ha det i ved servering (mamma gjør alltid det siste, så derfor gjør jeg det også).

 

Spe med melken under omrøring til grøten er jevn og passe tykk. Kok så grøten videre i ca 5 minutter. Smak til med salt. 

 

Om grøten blir stående en stund før servering vil den tykne. Spe da med melk til du får passe konsistens.

 

Server med sukker, kanel og det varme smøret du eventuelt har skummet av.

 

Det er veldig godt å drikke god saft til, for eksempel hjemmelaget solbærsaft hvis du er så heldig å ha det.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Denne oppskriften ble opprinnelig publisert på Familiematblogg, et nettsted for travle småbarnsfamilier som ønsker å lage god og sunn mat i hverdagen. Familiematblogg er drevet av Mette Mari Sønstebø Østad og Kamilla Krogsveen som bor i Heggedal i Asker. Botrend publiserer utvalg innhold fra denne nettsiden. Innholdet velges ut av redaksjonen i Botrend på selvstendig grunnlag uten kommersielle bindinger. 

 

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer

Interiørarkitekt Nina Isabell Abrahamsen er en av dem som liker å ha noen grønne urter på kjøkkenbenken. De står aldri i direkte sol, men de får godt lys, noe urtene trives i. – Urter på kjøkkenbenken er ikke bare praktisk, men gir også et fint fargestikk, sier hun. Gjør bra mat bedre med urter 

Les mer

Sommerens cooleste isbiter

The devil is in the details.

Publisert 01. oktober.2015 av Fanny Dehn Arvesen

Så en enkelt tror jeg at det er; enten så er du opptatt av detaljer, eller så er du det ikke. Jeg er, som du kanskje gjettet, en av de som er opptatt av dette. Svært opptatt, faktisk. Detaljer trenger ikke bare være estetiske effekter. Detaljer jeg er opptatt av, kan like gjerne omfatte toneleie man snakker ikke, vinkelen ett bilde er tatt eller hvilken vei vinden blåser.

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland