Publisert 01. oktober.2015 av

På ett år forvandlet designeren Jan-Erik Haavi fra Gjettum bestefarens snekkerverksted om til et hjem med sjel.

 

– Jeg koser meg ekstremt mye når jeg holder på her. Det er gull!

 

Helt siden han var guttunge, har Jan-Erik Haavi mekket og tegnet. Det ligger i blodet – både faren og farfaren var møbelsnekkere. I 1964 kjøpte de det romslige verkstedet på Gjettum fra en dansk familie.

 

Gammelt nabolag

Husene i nabolaget tar deg med hundre år tilbake i tid.

 

– Familien Denger som eide tomten, etablerte en bitte liten dansk koloni her, forteller Haavi og peker mot et par murhus bortenfor.

 

Snekkerverkstedet var pent til å være et industribygg, med sine enkle utsmykninger langs taket og store, klassiske fabrikkvinduer.

 

– Jeg har alltid hatt lyst til å lage hus her, forteller Haavi.

Metallskiltet med «Til Christensen og Degners Snekkerverksted» ønsker deg velkommen. FOTO: TRINE JØDAL

 

 Skrellet hele huset

For fem år siden bestemte han seg for å utnytte byggets potensial. Da han fikk klarsignal av kommunen, var det bare å skrelle hele huset.

 

Oppussingsprosjektet tok rundt ett år, og han gjorde mesteparten på egen hånd.

 

– Det var akkurat som å bygge et nytt hus. Jeg måtte bygge nytt reisverk, sette inn nye takbjelker og vinduer, sette opp nye vegger og legge inn et nytt system for elektrisitet og rør, sier Haavi.

Nytt Dysthemøbel

Ny design på Gardermoen

ARKITEKTUR
Kajakken fra 50-tallet var for fin til å støve ned på loftet. Salongbord og hyller er hjemmelaget. FOTO: TRINE JØDAL

Vil ha en røff stil

Resultatet er et hjem med moderne løsninger og gammel sjel. Huset består av en åpen entre med det han omtaler som et «walk-around-closet». Han ville ikke plassere et skap foran den fine murveggen, og laget i stedet en skillevegg med hyller på baksiden.

 

Et røft betonggulv med epoksy understreker husets industrihistorie.

 

– Jeg har prøvd å bevare den røffe stilen, sier Haavi.

 

Liker historiske "flekker"

Over døren som fører inn til stuen og kjøkkenet henger et skilt med falmede bokstaver: «Til Christensen og Degners Snekkerverksted».

 

– Jeg liker sånne historiske «flekker» som setter prikken over i-en, og som viser at dette er mitt, forteller han.

 

En av favorittflekkene er høvelbenken på kjøkkenet. Den har vært i familien siden 40-tallet. Ytterst på benkeplaten har han glasset inn gamle verktøy, sigarettesker og vintagebriller. Den dekorative høvelbenken fungerer som en kjøkkenøy.

 

– Her spiser vi frokost, og det hender vi smører ski her, ler han.

 

 

Verkstedet er nesten 100 år gammelt. Haavi har vært tro mot den originale stilen. FOTO: TRINE JØDAL

Har båter i stua

Den åpne stue- og kjøkkenløsningen har en lun stemning med peis, ubehandlet eikegulv, et massivt spisebord, en lesekrok og en sofakrok. Over sofaen henger en skinnende trekajakk fra 50-tallet, og i et av hjørnene står modellene av to båter han selv har designet.

 

I annen etasje ligger tre soverom og et oppbevaringsrom som etter planen skal bli bad og gjesterom. Huset rommer langt mer enn utsiden tilsier, og mange blir overrasket når de ser hvordan han har forvandlet det gamle verkstedet.

 

– Jeg tror faren min hadde vært veldig glad for hvordan det har blitt.

 

Denne saken ble først publisert på Budstikka.no

Dette er snekkerverkstedet på Gjettum:

Enebolig på ca 190 kvadratmeter.

Bygget som snekkerverksted i 1917. Oppusset i 2009.

Her bor: Jan-Erik Haavi med sønnen Mattis (16) og samboeren Åsa Line.

 

  • Inspirasjonskildene mine: – Jeg følger hjertet fremfor trender.

 

  • Yndlingssted hjemme: – Det akademiske hjørnet! Her leser jeg bøker og ser mot Kolsåstoppen.

 

  • Det jeg ønsker meg aller mest: – Skifer på taket. Uthuset har fått 200 år gammel skifer fra Hemsedal. Det varer lenge og er fint.

 

  • Det siste jeg skaffet til boligen: – Uthuset.

 

  • Kjæreste eiendel: – Maleriet av jenta ved spisebordet. Jeg har hatt det siden jeg var 20 år. Sigurd Eriksen har malt mesteparten av kunsten her, og var naboen til min oldefar. For å få sjel i et hus, bør en innrede med ting en har hatt med seg hele veien.

 

  • Kommer aldri over dørstokken: – Stressless!

 

  • Mitt beste innredningstips: – Påkoste deg detaljer som plassbyggede bokhyller. Med spesialtilpassede, men enkle grep kan man også «pimpe» opp et IKEA-kjøkken. Bruk for eksempel tykkere benkeplater og ekstra lister. Et annet tips er å kjøpe få, men ordentlige ting.

 

Denne saken ble først publisert på Budstikka.no

Det var viktig med en sosial kjøkkenløsning med kort vei til middagsgjestene. Stoler fra Catifa. FOTO: TRINE JØDAL
Publisert 17. mars.2017 av

- Det frosne vannet brukes både til hotellet, konferansesenteret, og de to kontorbygningene ved siden av oss, forteller Erika Karlsson, HR Manager ved Stockholm Waterfront Congress Centre.

 

Botrend møter henne i lobbyen til Radisson Blu Waterfront Hotel i Stockholm, som også et en del av Stockholm Waterfront. Selv om det er tidlig en lørdag morgen, er dagen allerede i gang, og det gjøres klart til dagens aktivitet – en whiskeymesse.

 

– Vi har alt av arrangementer her, fra store banketter til kongresser. Da kan lokalet romme opp til 3000 mennesker, forteller hun.

Senter for bærekraftig energi

Stockholm Waterfront ligger rett ved vannkanten og elven Mälaren, som et stålbelagt symbol på bærekraft og grønn energi. Designet av White Arkitekter AB, sto bygningen i 2011 ferdig som et av de mest miljøvennlige bygg i Stockholm og Skandinavia.

 

Karlsson forteller at bygningen mottok Svanemerket allerede ved åpningen, og har i senere gått over til å bli Green-Key sertifiserte.  

 

Les også: Siste nytt fra Stockholm-messen

 

– Før oss var det Posten som lå på denne tomten, og vi tok utgangspunkt i 20.000 kubikkmeter av den gamle bygningen da vi skulle bygge senteret, sier hun. På denne måten kunne vi bruke mest mulig, slik at vi ikke trengte å bygge alt nytt.

Stockholm Waterfront Congress Centre
Kongressalen kan romme opptil 3.000 mennesker. FOTO: SWCC
Stockholm Waterfront Congress Centre
Fra utsiden av bygget hentes det store mengder energi daglig. FOTO: SWCC

Det er ikke bare de 250 tonnene med fryst vann som blir brukt for å utnytte bærekraftig energi til oppvarming – hele vindusrekken på den ene siden av bygget er en 128 meter lang solfanger. Energien som blir hentet derfra tilsvarer 1MW, eller 90.000 sparepærer, om dagen.

 

– Glassveggen isolerer dessuten støyen fra den svær trafikkerte veien utenfor, sier Karlsson.

 

Sparer strøm i tomme rom

 

I tillegg til den store eventhallen, består senteret av flere mindre lokaler. Her holdes møter og konferanser, og det er også egne rom til kreative løsninger. Disse er mer fargerike, og preget av farger og grønne planter.

 

Se teknohuset med solfangere på taket

 

– For å spare strøm har vi gjort det sånn at varme, lys og ventilasjonen i rommene ikke står på med mindre vi sjekker inn og skal bruke de. Det vil si at vi ikke bruker elektrisitet dersom rommene står tomme, sier hun.

Stockholm Waterfront Congress Centre
Kongressenteret ligger ved elven Mälaren. Tidligere holdt Posten til her. FOTO: SWCC

Transformerbygningen  

Selv om arrangementet ikke har begynt enda, står bodene på rekke og rad i den store eventhallen.

 

– Det er kanskje vanskelig å forestille seg nå, men dette rommet kan gjøres om til hva det skulle være. Nesten som en hall-versjon av transformers, sier Karlsson. Her har vi både store tennisturneringer, ridestevner, konserter og kongresser. Nå kommer også Bob Dylan snart og spiller for tredje gang, det blir stas, sier hun.

 

Les også: Dette kan bli Norges første solcellegate

Rommet er konstruert i flere etasjer, med ulike lag av tribuner og flyttbare vegger. På denne måten kan det arrangeres flere ulike aktiviteter på samme tid.

 

– Dersom det er selskap som skal ha foredrag eller presentasjoner som ikke trenger mer plass enn en typisk kinosal, kan de for eksempel bare bruke den øverste delen av tribunen. Da blir denne delen stengt av, mens et annet arrangement kan foregå nedenunder, forteller Karlsson. Når Bob Dylan kommer derimot, vil vi åpne alle delene, slik at flest mulig kan få komme å se.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend

 

 

Stockholm Waterfront Congress Centre
Selv rulletrappene er laget for å spare energi. FOTO: SWCC
Stockholm Waterfront Congress Centre
Erika Karlson er HR-manager ved Stockholm Waterfront. FOTO: KRISTIN SKOLEM
Les mer

Cecilie Rogde (45) står i døråpningen til det hvite, anonyme huset på Høvik i Bærum. I sort antrekk, piffet opp av knallrød leppestift og med et digert, gult blomstersmykke rundt halsen ønsker hun velkommen inn til gladhuset. – Barna som kommer på besøk blir ofte fasinert av alle fargene og jeg tror nesten de får følelsen av å komme inn i en godteributikk, forteller Cecilie. Energisk viser hun frem de tre etasjene med ting og tang samlet opp gjennom årene. Å rusle rundt her e

Les mer

– Mannen min tok meg med for å vise frem tomten han hadde sett på, forteller Marianne Bjerke (46) og peker ut vinduet mot den opprinnelige tomten som ligger like bortenfor. – Men jeg gikk bort hit og sa at hvis vi fikk denne tomten, da kunne jeg gå med på å flytte, sier hun mens hun ler av seg selv. Utenfor har tåken lagt seg tett over Oslofjorden. De majestetiske trærne ser ut til å være på vei inn i stuen. Noen gamle hytter er å skimte blant de mange nybygde perlene. Tomten

Les mer
Annonse

Varsling på mobilen, fjernstyring av boligen, nøkkelløs adgang.. Ny teknologi gir nye muligheter for sikring av boligen. De ulike leverandørene har ulike løsninger og prisene kan variere mye. Nå kan du sammenligne løsninger og priser raskt og enkelt. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland