Publisert 01. oktober.2015 av

På ett år forvandlet designeren Jan-Erik Haavi fra Gjettum bestefarens snekkerverksted om til et hjem med sjel.

 

– Jeg koser meg ekstremt mye når jeg holder på her. Det er gull!

 

Helt siden han var guttunge, har Jan-Erik Haavi mekket og tegnet. Det ligger i blodet – både faren og farfaren var møbelsnekkere. I 1964 kjøpte de det romslige verkstedet på Gjettum fra en dansk familie.

 

Gammelt nabolag

Husene i nabolaget tar deg med hundre år tilbake i tid.

 

– Familien Denger som eide tomten, etablerte en bitte liten dansk koloni her, forteller Haavi og peker mot et par murhus bortenfor.

 

Snekkerverkstedet var pent til å være et industribygg, med sine enkle utsmykninger langs taket og store, klassiske fabrikkvinduer.

 

– Jeg har alltid hatt lyst til å lage hus her, forteller Haavi.

Metallskiltet med «Til Christensen og Degners Snekkerverksted» ønsker deg velkommen. FOTO: TRINE JØDAL

 

 Skrellet hele huset

For fem år siden bestemte han seg for å utnytte byggets potensial. Da han fikk klarsignal av kommunen, var det bare å skrelle hele huset.

 

Oppussingsprosjektet tok rundt ett år, og han gjorde mesteparten på egen hånd.

 

– Det var akkurat som å bygge et nytt hus. Jeg måtte bygge nytt reisverk, sette inn nye takbjelker og vinduer, sette opp nye vegger og legge inn et nytt system for elektrisitet og rør, sier Haavi.

Nytt Dysthemøbel

Ny design på Gardermoen

ARKITEKTUR
Kajakken fra 50-tallet var for fin til å støve ned på loftet. Salongbord og hyller er hjemmelaget. FOTO: TRINE JØDAL

Vil ha en røff stil

Resultatet er et hjem med moderne løsninger og gammel sjel. Huset består av en åpen entre med det han omtaler som et «walk-around-closet». Han ville ikke plassere et skap foran den fine murveggen, og laget i stedet en skillevegg med hyller på baksiden.

 

Et røft betonggulv med epoksy understreker husets industrihistorie.

 

– Jeg har prøvd å bevare den røffe stilen, sier Haavi.

 

Liker historiske "flekker"

Over døren som fører inn til stuen og kjøkkenet henger et skilt med falmede bokstaver: «Til Christensen og Degners Snekkerverksted».

 

– Jeg liker sånne historiske «flekker» som setter prikken over i-en, og som viser at dette er mitt, forteller han.

 

En av favorittflekkene er høvelbenken på kjøkkenet. Den har vært i familien siden 40-tallet. Ytterst på benkeplaten har han glasset inn gamle verktøy, sigarettesker og vintagebriller. Den dekorative høvelbenken fungerer som en kjøkkenøy.

 

– Her spiser vi frokost, og det hender vi smører ski her, ler han.

 

 

Verkstedet er nesten 100 år gammelt. Haavi har vært tro mot den originale stilen. FOTO: TRINE JØDAL

Har båter i stua

Den åpne stue- og kjøkkenløsningen har en lun stemning med peis, ubehandlet eikegulv, et massivt spisebord, en lesekrok og en sofakrok. Over sofaen henger en skinnende trekajakk fra 50-tallet, og i et av hjørnene står modellene av to båter han selv har designet.

 

I annen etasje ligger tre soverom og et oppbevaringsrom som etter planen skal bli bad og gjesterom. Huset rommer langt mer enn utsiden tilsier, og mange blir overrasket når de ser hvordan han har forvandlet det gamle verkstedet.

 

– Jeg tror faren min hadde vært veldig glad for hvordan det har blitt.

 

Denne saken ble først publisert på Budstikka.no

Dette er snekkerverkstedet på Gjettum:

Enebolig på ca 190 kvadratmeter.

Bygget som snekkerverksted i 1917. Oppusset i 2009.

Her bor: Jan-Erik Haavi med sønnen Mattis (16) og samboeren Åsa Line.

 

  • Inspirasjonskildene mine: – Jeg følger hjertet fremfor trender.

 

  • Yndlingssted hjemme: – Det akademiske hjørnet! Her leser jeg bøker og ser mot Kolsåstoppen.

 

  • Det jeg ønsker meg aller mest: – Skifer på taket. Uthuset har fått 200 år gammel skifer fra Hemsedal. Det varer lenge og er fint.

 

  • Det siste jeg skaffet til boligen: – Uthuset.

 

  • Kjæreste eiendel: – Maleriet av jenta ved spisebordet. Jeg har hatt det siden jeg var 20 år. Sigurd Eriksen har malt mesteparten av kunsten her, og var naboen til min oldefar. For å få sjel i et hus, bør en innrede med ting en har hatt med seg hele veien.

 

  • Kommer aldri over dørstokken: – Stressless!

 

  • Mitt beste innredningstips: – Påkoste deg detaljer som plassbyggede bokhyller. Med spesialtilpassede, men enkle grep kan man også «pimpe» opp et IKEA-kjøkken. Bruk for eksempel tykkere benkeplater og ekstra lister. Et annet tips er å kjøpe få, men ordentlige ting.

 

Denne saken ble først publisert på Budstikka.no

Det var viktig med en sosial kjøkkenløsning med kort vei til middagsgjestene. Stoler fra Catifa. FOTO: TRINE JØDAL
Publisert 29. juni.2017 av

Foran en fjellskrent og bak en sildrende bekk ligger det knøttlille, hvitmalte trehuset i Holmsbu i Hurum.

 

Verandadørene står på vidt gap, som for å ønske solen velkommen inn.

 

På gårdsplassen står en liten bobil og en rød motorsykkel.

 

– Neste prosjekt blir å få satt opp annekset utenfor, forklarer Dag Robert Gjelsvik (50) i det vi går mot huset.

 

Sonja Sveum Toen (52) og Dag Robert viser stolt frem deres nybygde og selvbygde 36 kvadratmeters mikrohus.

 

Her er en åpen kjøkken- og stueløsning og et romslig bad.

 

I hver ende av huset er en hems med plass til madrasser. Sengen deres er pakket inn i et skap.

 

For å ha en enkel standard, er luksusfølelsen absolutt til stede. På badet er duftlyset tent, og i et skap står kaffemaskinen klar til beredskap.

 

– Huset kan minne litt om et stort hotellrom?

 

–Ja, eller en 40-fots container, svarer Dag Robert rimelig ujålete.

 

Vi ler.

 

Disse arkitektene ønsker å tilby mikrohus til det norske folk

Smått er godt. Foto: Bettine Nicotra
På denne røde Hondaen freser Dag Robert rundt med vind i sveisen. Foto: Bettine Nicotra
Lyden av fuglekvitter og sildrende vann. Foto: Bettine Nicotra
Slik vil huset se ut med annekset i front. Foto: Bettine Nicotra

Ville ta tilbake kontrollen over eget liv

De møttes på en fellestur til Peru våren 2014.

 

Hun jobbet som kontorleder. Han som lærer, terapeut og selger.

 

Hun bodde i egen leilighet i Bærum, han i eget rett hus utenfor Bergen.

 

Hverdagen besto av mye jobb og lite fritid.

 

De drømte om å snu kursen og ta tilbake kontrollen over eget liv. Få mer tid til å gjøre det de hadde lyst til.

 

– Etter at vi kom hjem gikk det ikke lang tid før vi fant ut at vi hadde veldig mye til felles, sier Dag Robert der han sitter tett inntil Sonja i utesofaen på plattingen.

 

– Så da bestemte vi oss for å ta noen skikkelige tak, fortsetter han.

 

Noen skikkelige tak ville si å få permisjon fra jobben, selge nesten alt de eide og leie ut hjemmene.

 

Utelykten ble til et eget uthus i hagen

 

Julen 2014 sto de på Gardermoen klare for å reise jorden rundt i ett år.

 

– Vi forsto at vi ikke ville være de samme som kom tilbake igjen, men vi var klare for å endre oss, vi ønsket noe mer med livet, forteller Sonja.

 

De titter på hverandre og nikker bekreftende.

 

Dette hjemmet ser ut som et hotell

Fra kjøkkenet mot stuen. Badet har gjemt seg bak de tapetserte skyvedørene. Foto: Bettine Nicotra
I skapet er sengen plassert. Foto: Bettine Nicotra
Badet er relativt stort. Her ønsket de ikke å spare på plassen. Foto: Bettine Nicotra

Jobbe mindre, tjene mindre

Da de kom hjem sa de opp jobbene, solgte hjemmene og startet på nytt i Holmsbu.

 

Livsstilen har de valgt å kalle for «modern living». En livsstil som går ut på å jobbe mindre, tjene mindre, bruke mindre, og ha mer tid.

 

Før de kjøper noe nytt stiller de seg spørsmålet; Er det nødvendig, og hvor og hvordan er det laget?

 

Maten de spiser skal gjerne være kortreist, eller aller best – plukket fra egen hage. Produktene de omgir seg med skal helst være giftfrie.

 

Mens de forteller om den personlige endringen de siste tre årene, piler et ekorn ned fra skråningen og over gårdsplassen mot naboen.

 

Ett av målene har vært å roe ned, få tid til å lytte og leve mer i nuet. Deres nye livsstil byr på mindre stress og mer glede.

 

– Vi tror at vi holder oss ganske friske ved å lytte mer til hva som er viktig, sier Sonja.

 

Smak av himmel: et slag for kortreist mat

De store glassdørene fungerer også som inngangsdør. Foto: Bettine Nicotra
I et klesskap fra Ikea står kaffemaskinen med tilhørende kapsler. Foto: Bettine Nicotra
Kombinert vaskemaskin og tørketrommel under kjøkkenbenken. Foto: Bettine Nicotra

Mikrohus i Holmsbu i Hurum

  • Selvbygd mikrohus på 36 kvadratmeter med tomt på 750 kvadratmeter.

 

  • Dette koster huset: Tomten kjøpte de for 600 tusen. Når alt står klart ender sluttsummen på rundt 1,3 mill. Da har paret gjort mye av arbeidet selv.

 

  • Her bor: Sonja Sveum Toen (52) og Dag Robert Gjelsvik (50).

 

  • Inspirasjonskildene våre: – Vi blir inspirert av å møte folk. På reisen traff vi mennesker som hadde en spesiell ro i hverdagen. Det finnes mange måter å leve livet på, og det er ingenting som er rett eller galt.

 

  • Vårt yndlingssted hjemme: – Det er her ute, også trives vi godt inne. Vi er glad i hele huset.

 

  • Det vi ønsker oss aller mest: – Det var et spennende spørsmål. Når gjester kommer på besøk sier vi at de ikke må ha med gaver, for vi har ikke plass til mer. Men kanskje vi kan ønske oss urter eller frø til hagen?

 

  • Det siste vi skaffet til boligen: – Det blå pleddet som ligger i sofaen. Det er laget av en dame i Ukraina.

 

  • Kjæreste eiendel: – Kanskje mobilen, for der har vi alle bildene ... Eller vannkokeren og blenderen som er i bobilen. De har vi fått mye bruk for.

 

  • Kommer aldri over dørstokken: – Før vi kjøper noe vurderer vi om vi faktisk har behov for det. Vi vil også vite hvor det kommer fra og hvordan det er laget.

 

  • Fremtidige inntekter: Sonja og Dag Robert har flere planer for fremtiden. De skal oppføre mikrohus for salg, skrive e-bok og manual så folk kan bygge sitt eget mikrohus, designe egen kleskolleksjon tilpasset mikrohus-tilværelsen og lage en giftfri hudpleieserie. Planen er å delvis leie ut huset, bobilen, motorsykkelen og en hytte med tilhørende eremittkoie som de pusser opp utenfor Bergen. 

 

  • Vårt beste tips til andre: – Følg drømmen! Bruk sommerferien til å tenke over hvordan du ønsker å leve livet. Hva gjør deg happy? Gjør mer av det som gjør deg glad.
En liten rusletur unna ligger Holmsbu sentrum. Foto: Bettine Nicotra

Les mer på Botrends forside

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her

Les mer

En sammenslåing av tre små hytter i tre og glass, signert Reiulf Ramstad arkitekter, er løsningen på hyttedrømmen for tre generasjoner av samme familie. Her kan du lese flere saker om fritidsboliger  

Les mer

I 84 år har det stått familien Graver på postkassen. Velkommen til Lillengveien nummer 20! 

Les mer
Annonse

Hallgeir Kvadsheim er ekspert på privatøkonomi og økonomisk rådgiver i Tjenestetorget. Her deler han bankenes tre viktige sjekkpunkter før de kan gi deg et boliglån.1: EgenkapitalDu bør ha minst 15 prosent egenkapital for å få lån. Skal du kjøpe en bolig til to millioner, betyr det at banken i utgangspunktet kun vil låne deg 1,7 millioner (85 %). Restsummen på 300 000 kroner, må du fikse selv. Et alternativ er at foreldre stiller sikkerhet i egen bolig og/eller er kausjonister. Det

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland