Publisert 01. oktober.2015 av
Litt sennep, sopp og en frakk av butterdeig er godt nok for de villsvina.
 
Det har vært stille rundt villsvinene. Så stille at for de fleste av oss har de vært nærmest ikke-eksisterende.
 
Villsvin har vi da hverken sett eller hørt noe til siden Asterix og Obelix, eller kanskje i en og annen dyrepark. Men så dukket de plutselig opp, gitt. Først i media. Vi ble fortalt at villsvinene var i ferd med å invadere grensefylkene.
 
Verst var det i Østfold, der veltet det nærmest svin over grensen. Ja, så mange og ukontrollerte var de, at det måtte åpnes for fri jakt, året rundt.
Høykarbodietten

Verdt å vente på gjær

MAT

Innbakt villsvin - Sennepssaus - Ovnsbakte poteter

600 gram villsvin ytrefilet
200 gram sopp
100 gram hasselnøtter
2 store never spinat
3 ss dijonsennep
2 butterdeigsplater
1 egg, sammenpisket
Smør til steking
Salt og pepper

 

 • Del ytrefileten i passelige biter, og brun godt på alle sider i litt smør. Ha på salt og pepper.
 • Rens spinat, finhakk sopp og nøtter. Fres soppen i litt smør i stekepannen, ha i nøttene etter hvert og tilsett spinaten det siste minuttet til den faller sammen. Smak til med salt og pepper.
 • Lag et snitt i kjøttet fra toppen og ned, og fyll med soppblandingen. Pensle godt med sennep på alle sider.
 • Kjevle ut butterdeigspalten til et par millimeters tykkelse. Pakk inn villsvinet i butterdeigen, og «lim» sammen endene med sammenpisket egg. Har du god tid før middag kan disse gjerne lages ferdig på forhånd. Det eneste som er viktig, er at du sørger for at elementene ikke er så «fuktige». Det vil si at du må la kjøttet hvile litt og avkjøles før du pakker det inn, slik at det ikke avgir så mye kjøttsaft etter at det er i butterdeigen.
 • Pensle de innpakkede bitene med egg, og stek dem på 220 grader på nederste rille i cirka 20 minutter, avhengig av ovnen din. Du ser når butterdeigen er ferdig stekt, da har den blåst seg litt opp og blitt gylden og sprø.

 

Sennepssaus

2 dl kraft, gjerne vilt
5 ss dijonsennep
Maisennamel
Litt fløte
¼ sitron, kun saften
Salt og pepper

 

 • Dette er en litt skarp og kraftig saus, ganske langt unna både fløyelsmyk og rund, men det synes jeg villsvinet fortjener.
 • Ta gjerne utgangspunkt i stekepannen du nettopp har brunet villsvinet i. Tilsett sennepen, og la det frese godt av seg i noen sekunder.
 • Tilsett kraften og rør godt. La det putre noen få minutter til smakene har satt seg.
 • Om du har en litt for tynn konsistens kan du gjerne bruke litt maisennamel for å jevne sausen. Selv pleier jeg å la sausen koke inn til ønsket tykkelse. Litt fløte mot slutten gjør den også litt mildere dersom du er i det lunet.
 • Klem litt sitronsaft over, og smak til med salt og pepper.

Ovnsbakte poteter

Poteter
Olivenolje
Salt og pepper

 

 • Så enkelt kan det altså gjøres: Vend poteter i olje, salt og pepper.
 • Legg potetene i en ildfast form eller en langpanne.
 • Bak potetene i ovnen på 220 grader i 45–60 minutter, avhengig av størrelsen på potetene.
MAT
Publisert 19. juni.2017 av

Er det en oppskrift du burde prøve nå, så er det denne lime- og kokosisen.

 

Frisk, lett og akkurat passe søt. Enten som en søt finale etter et asiatisk måltid, eller som en kald forfriskning på en varm dag.

 

På ca 10 minutter (+ frysetid) rører du sammen disse godsakene, og har du ikke ismaskin er det ingen bekymring, for det trenger du heller ikke. Konsistensen blir nemlig helt perfekt uten.

 

Les om damene bak Familiematblogg og hvordan de startet opp bloggen

Sunn forfriskning. Foto: Familiematblogg

Du trenger:

 

1 dl vann

 

2 ss kokosmasse

 

2 dl strøsukker

 

revet skall og saften av to lime

 

6 dl kokosmelk (vanlig på boks)

 

Slik gjør du:

 

Kok opp vann, kokosmasse og sukker til sukkeret er smeltet.

 

Avkjøl blandingen.

 

Tilsett limesaft og limeskall og bland så inn kokosmelken.

 

Hell i ønsket form.

 

Isen er spiseklar etter 3-4 timer i frysen.

 

Oppskrift på jordbær- og blåbæris

 

Denne oppskriften ble opprinnelig publisert på Familiematblogg, et nettsted for travle småbarnsfamilier som ønsker å lage god og sunn mat i hverdagen. Familiematblogg er drevet av Mette Mari Sønstebø Østad og Kamilla Krogsveen som bor i Heggedal og Asker. Botrend publiserer utvalg innhold fra denne nettsiden. Innholdet velges ut av redaksjonen i Botrend på selvstendig grunnlag uten kommersielle bindinger. 

 

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer

Sommerens cooleste isbiter

The devil is in the details.

Publisert 01. oktober.2015 av Fanny Dehn Arvesen

Så en enkelt tror jeg at det er; enten så er du opptatt av detaljer, eller så er du det ikke. Jeg er, som du kanskje gjettet, en av de som er opptatt av dette. Svært opptatt, faktisk. Detaljer trenger ikke bare være estetiske effekter. Detaljer jeg er opptatt av, kan like gjerne omfatte toneleie man snakker ikke, vinkelen ett bilde er tatt eller hvilken vei vinden blåser.

Les mer

Sylting er en teknikk for å bevare frukt, bær og grønnsaker, og har de siste årene fått en renessanse i både moderne nordiske restauranter og i norske hjem. På norsk har vi brukt "sylting" både om sur/salt lake som sylteagurker og syltede rødbeter, og søte laker, som marmelade. Med eddik og sukker nedsetter man vannaktiviteten og pH-verdien, og bremser derfor nedbrytningen av maten. Sylting brukes også for å tilberede råvarer og gi den den spesielle sursøte smaken som er så godt

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland