Publisert 01. oktober.2015 av
Litt sennep, sopp og en frakk av butterdeig er godt nok for de villsvina.
 
Det har vært stille rundt villsvinene. Så stille at for de fleste av oss har de vært nærmest ikke-eksisterende.
 
Villsvin har vi da hverken sett eller hørt noe til siden Asterix og Obelix, eller kanskje i en og annen dyrepark. Men så dukket de plutselig opp, gitt. Først i media. Vi ble fortalt at villsvinene var i ferd med å invadere grensefylkene.
 
Verst var det i Østfold, der veltet det nærmest svin over grensen. Ja, så mange og ukontrollerte var de, at det måtte åpnes for fri jakt, året rundt.
Høykarbodietten

Verdt å vente på gjær

MAT

Innbakt villsvin - Sennepssaus - Ovnsbakte poteter

600 gram villsvin ytrefilet
200 gram sopp
100 gram hasselnøtter
2 store never spinat
3 ss dijonsennep
2 butterdeigsplater
1 egg, sammenpisket
Smør til steking
Salt og pepper

 

  • Del ytrefileten i passelige biter, og brun godt på alle sider i litt smør. Ha på salt og pepper.
  • Rens spinat, finhakk sopp og nøtter. Fres soppen i litt smør i stekepannen, ha i nøttene etter hvert og tilsett spinaten det siste minuttet til den faller sammen. Smak til med salt og pepper.
  • Lag et snitt i kjøttet fra toppen og ned, og fyll med soppblandingen. Pensle godt med sennep på alle sider.
  • Kjevle ut butterdeigspalten til et par millimeters tykkelse. Pakk inn villsvinet i butterdeigen, og «lim» sammen endene med sammenpisket egg. Har du god tid før middag kan disse gjerne lages ferdig på forhånd. Det eneste som er viktig, er at du sørger for at elementene ikke er så «fuktige». Det vil si at du må la kjøttet hvile litt og avkjøles før du pakker det inn, slik at det ikke avgir så mye kjøttsaft etter at det er i butterdeigen.
  • Pensle de innpakkede bitene med egg, og stek dem på 220 grader på nederste rille i cirka 20 minutter, avhengig av ovnen din. Du ser når butterdeigen er ferdig stekt, da har den blåst seg litt opp og blitt gylden og sprø.

 

Sennepssaus

2 dl kraft, gjerne vilt
5 ss dijonsennep
Maisennamel
Litt fløte
¼ sitron, kun saften
Salt og pepper

 

  • Dette er en litt skarp og kraftig saus, ganske langt unna både fløyelsmyk og rund, men det synes jeg villsvinet fortjener.
  • Ta gjerne utgangspunkt i stekepannen du nettopp har brunet villsvinet i. Tilsett sennepen, og la det frese godt av seg i noen sekunder.
  • Tilsett kraften og rør godt. La det putre noen få minutter til smakene har satt seg.
  • Om du har en litt for tynn konsistens kan du gjerne bruke litt maisennamel for å jevne sausen. Selv pleier jeg å la sausen koke inn til ønsket tykkelse. Litt fløte mot slutten gjør den også litt mildere dersom du er i det lunet.
  • Klem litt sitronsaft over, og smak til med salt og pepper.

Ovnsbakte poteter

Poteter
Olivenolje
Salt og pepper

 

  • Så enkelt kan det altså gjøres: Vend poteter i olje, salt og pepper.
  • Legg potetene i en ildfast form eller en langpanne.
  • Bak potetene i ovnen på 220 grader i 45–60 minutter, avhengig av størrelsen på potetene.
MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland