Publisert 05. oktober.2015 av

Da ekteparet Liisberg rev sin gamle trevilla og bygget ny, ønsket de å gjenskape sjelen og stemningen fra den opprinnelige boligen.

 

– Målet var, at selv om tilnærmet alt er nytt, skulle det likevel se ut som om huset har stått her i 100 år. Vi får ofte spørsmål om vi har renovert et gammelt hus, forteller Birgitte Næss Liisberg (52).

 

Det tar ekteparet som en kompliment.

 

Boligen deres ligger på en av Stabekks unike tomter, på en høyde med sol hele dagen og 360 graders utsikt fra Kolsås til Holmenkollen, videre til Oslo sentrum og utover fjorden mot Drøbak.

Birgitte Næss Liisberg har jobbet tett med lokale håndverkere for å gi huset et personlig og originalt preg. FOTO: EVA GROVEN

Ønsket seg ikke funkis

– Det var aldri aktuelt å bygge funkishus. For det første satte reguleringsplanen klare krav til byggestil. Videre er ikke funkis helt vår stil. Vi har vært veldig tro mot egen smak, det er jo tross alt vi som skal bo her, forklarer Birgitte.

 

Det opprinnelige huset på tomten var barndomshjemmet til ektemannen Christen (53) og ble bygget i 1914.

 

Birgittes svigerforeldre kjøpte huset i 1965, og bodde der frem til Christen og Birgitte overtok i 1997.

 

For tre år siden bestemte familien seg for å rive trevillaen og bygge en ny bolig.

 

– Valget var absolutt ikke enkelt, det var jo hjemmet vårt som vi var veldig glade i, forteller Birgitte.

Sjeldent hus

Men det gamle huset bar preg av manglende vedlikehold over år, og i samråd med døtrene kom Birgitte og Christen frem til at riving og nybygg ville være den beste løsningen.

 

De var heldige med å få det lokale firmaet Øyli Bygg AS med på laget, og byggmester Brigt Øystese forteller at det har vært en spennende bolig å bygge.

 

– Det har rett og slett krevd noe annet av oss som håndverkere. I forhold til moderne arkitektur, der hver centimeter er en del av kalkulasjonen, har vi måttet spille på lag med huset selv.

 

Øystese forteller videre at det sjelden bygges slike hus i dag, og for alle involverte, som i all hovedsak er lokale håndverkere, var det et morsomt og minnerikt prosjekt.

Gjenbruk av hagen

– Under byggeprosessen la vi vekt på å redde mest mulig av den gamle vegetasjonen, forteller Birgitte, som er en erfaren og ivrig hobbygartner.

 

Familien ønsket en frodig hage som blomstrer i takt med årstidene. Det var også viktig at hus og hage skulle harmonere godt med hverandre. Hjelp til dette fikk de av Guri Haavi Hagedesign på Stabekk. For å understreke det opprinnelige ble all stein fra gamle murer spart, og nye støttemurer er murt opp av den originale steinen.

Fra verandaen kan familien se hvor langt som helst. Familien har også beholdt så mye som mulig av de opprinnelige hagevekstene. FOTO: EVA GROVEN

Herskapelig, men hjemmekoselig

Inne i huset har gamle møbler fått nytt liv med nye stoffer.

 

Farger, tapet og tekstiler er holdt i klassisk stil og varme nyanser, som fremhever boligens nærmest herskapelige, men likevel hjemmekoselige preg.

 

– Til interiør, gardinsøm og fargevalg har jeg fått god hjelp av møbeltapetserer Inger Eide, også fra Stabekk, sier Birgitte.

Alle soverommene i husets andre etasje er holdt i lyse, duse farger. Senger og innredning for øvrig er fra Vegårshei Trevare. FOTO: KARL BRAANAAS
Gjestetoalettet i første etasje har fått en spenstig tapet fra Zoffany. FOTO: EVA GROVEN

Dette er boligen på Stabekk

Fakta: Bolig kledd i kjerneved av senvokst furu. 420 kvadratmeter fordelt på tre etasjer, samt underjordisk garasje.

 

Her bor: Birgitte og Christen, døtrene Christina, Benedicte og Henriette samt labradoren Milla.

 

Arkitekt: Helge Løkeland.

 

Boligen er nominert til Bærum kommunes arkitekturpris i 2014 av Elisabeth Laache og Ole G. Klevan og Merete Gram og John Clarksom. 

 

1. Våre inspirasjonskilder:  – I byggeprosessen var det de utrolig flinke håndverkerne som var involvert, alle svært kunnskapsrike innen sitt
fagfelt. Nevnes må Brigt og Petter i Øyli Bygg AS, Inger Eide og Guri Haavi.

 

2. Yndlingssted hjemme:  – Uten tvil kjøkkenet og verandaen, når været tillater det.

 

3. Det vi ønsker oss mest: – Gulvteppe og taklampe til finstuen.

 

4. Det siste vi skaffet oss: – Stolen (arvestykke) som vi fikk trukket i stoff med Venezia-motiv.

 

5. Husets kjæreste eiendel: – Den gamle krystallkronen som har fulgt huset.

 

6. Dette kommer aldri over dørstokken: – Møbler i minimalistisk design.

 

7. Vårt beste innredningstips: – Stol på egen smak, og skap et hjem for dem som skal bo der.

 

Denne saken ble først publisert på Budstikka.no

Hovedfargen i husets første etasje er korall, både i entreen og i trapperommet opp til andre etasje. her henger også en nyinnkjøpt lysekrone fra Vaughn Design. FOTO: EVA GROVEN
Publisert 04. juli.2017 av

En sammenslåing av tre små hytter i tre og glass, signert Reiulf Ramstad arkitekter, er løsningen på hyttedrømmen for tre generasjoner av samme familie.

 

Her kan du lese flere saker om fritidsboliger

 

 

Samlingspunkt for familien

Prosjektet som har fått navnet Micro Cluster Cabin ligger på Herfell i Vestfold, mellom Sandefjord og Larvik.

 

Prosjektet ble bestilt av et par som ønsket å lage et samlingspunkt for seg og sine to voksne sønner som begge var i ferd med å bli foreldre selv.

 

De tre skråtak-formede bygningene er plassert slik at familiene kan feriere sammen, men samtidig ha sine egne private soner. To av hyttene har separate soverom, mens den tredje har felles kjøkken og oppholdsrom.

 

Slik fikk familien drømmehytte ved sjøen

 

Åpent fellesareale

- Oppdragsgiveren ønsket seg en hytte for hele familien, men den skulle også kunne oppleves som de enkeltes innbyrdes hytter
, forteller Reiulf Ramstad.

 

- Løsningen ble en samling av tre volumer som kan brukes individuelt, legger han til.

 

Hvert av husene er plassert i ly av en kolle i nordøstlig retning, noe som avgrenser og definerer tomten sammen med utsikten mot sørvest. Fellesarealet er åpnet mot utsikten med vindu i hele gavlfasaden, noe som lar det grønne naturlandskapet blir en del av rommet.

 

Sørlandets bortgjemte perler

Åpent fellesareale mellom hyttene. Foto: Lars Petter Pettersen

Glassvegger

-Vi diskuterte hvordan arkitekturen og kollen som danner en naturlig vegg av stein, sammen kunne skape et lokalt mikroklima som ville forlenge bruken av hytta fra tidlig vår til tidlig vinter, forteller Ramstad.

 

Fra fellessonen ser man ut på et åpent friareal gjennom glassveggen i gavlfasaden, mens motsatt side har fått store skyvedører i glass som kan åpnes mot uteplassen som ligger skjermet mellom hytteveggene.

 

Blålige toner på Brønnøya

 

 

 

Utpreget bruk av glass. Foto: Lars Petter Pettersen
Foto: Lars Petter Pettersen

Variert materialbruk

Landstedet har felles kjøkken og sosial sone i rommet med gavlsvegg i glass, mens soverom og bad er lagt til de mer private byggene med lukkede fasader kledd i naturpanel. Hver av disse hyttene har eget bad, et separat soverom og en rommelig hems under skråtaket.

 

De private hyttene er begge kledd i naturpanel med smale avlange vinduer, mens byggenes møtepunkter er kledd med blikkplater.

 

Både innvendig og utenpå er det benyttet treverk fra distriktet som vil gråne og gå mer i ett med de naturskjønne omgivelsene over tid.

 

Og uterommet mellom hyttene, fjellsiden og en liten separate redskapsbod, danner et skjermet tun, med en liten hageflekk.

 

 

Les mer på Botrends forside 

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.

 

Det er benyttet treverk fra distriktet. Foto: Lars Petter Pettersen
Treverket vil gråne og gå mer i ett med omgivelsene over tid. Foto: Lars Petter Pettersen
Les mer

Da Kaja og samboeren flyttet inn i leiligheten for tre år siden, var den gjennomgående hvit. Så endret de alt. Her kan du lese mer om bruk av farger på Botrend. 

Les mer

Huset i jungelen

Forelsket seg i yogalæreren og flyttet til India.

Publisert 05. oktober.2015 av Bettine Nicotra

- Yogaretreatet ligger i en jungel, så vi har banantrær og pasjonsfrukt i hagen, og sover til lyden av aper og papegøyer, sier Silje Dubey (36). Hun forteller om livet i deres primitive hus midt i jungelen i Goa i India, en spasertur unna stranden. Som 19-åring var jenta fra Inderøy i Nord Trøndelag klar for å utforske verden. Fra Stockholm, Madrid, Los Angeles, Oslo og til Mallorca. Der startet hun opp butikken «Tipi» hvor hun solgte klær, innredning og egenproduserte smykker.  

Les mer
Annonse

Familien Vinje drømte om å bygge eget hus. Da eiendommene ved Ekebergåsen Boligfelt ble lagt ut for salg, slo de til umiddelbart! – Vi ønsket å kjøpe eiendom på Ekebergåsen fordi vi allerede hadde et hus på Lierskogen. Det var nemlig uaktuelt for oss å flytte herfra. Her bor vi landlig samtidig som vi bor sentralt, forteller Asbjørn Vinje. Det var nærheten til marka og de fine solforholdene som fristet han og familien. Samtidig var det en gyllen mulighet til å bygge eget hus. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland