Publisert 06. oktober.2015 av

Da Hedvig traff Knut, hadde han så vidt påbegynt ungdomsdrømmen – å bygge et betonghus på familietomten.

 

– Jeg vil beskrive huset som en betongkloss; sett utvendig må jo den beskrivelsen kunne sies å være treffende, sier Hedvig Bugge Reiersen om familiens nybygde hjem på Snarøya.

 

Knut Ditlev-Simonsen hadde så vidt påbegynt prosessen før han traff Hedvig for syv år siden. Og i fjor sto betonghuset ferdig.

 

– Det var Knuts drøm fra hans tidlige ungdomsår at huset som én dag skulle bygges på tomten skulle være i betong. At betongen ble et såpass sentralt materiale skjedde underveis i prosessen, gjennom samarbeidet med arkitektene og leverandøren av betongen, sier Hedvig.

 

Hun står i den grønne hagen på kollen med utsikt over Oslofjorden.

 

Knut er oppvokst på familietomten, og familien på fire har nå hans mor og to søsken som nærmeste naboer.

 

– Vi er heldige som er omgitt av familie. Vi har direkte tilgang til sjøen der vi kan fiske torsk fra brygga, eller ta kveldsbad om sommeren, sier Hedvig om den fantastiske beliggenheten.

 

Hver uke viser Botrend frem unike leiligheter og eneboliger, få mer inspirasjon her. 

Ga arkitektene fritt spillerom

Huset er tegnet av Siri Moseng og Kaja Bergliot Poulsen i Mopo arkitektur.

 

– Vi fikk tidlig tillit til arkitektene og bestemte oss for å la dem få nokså fritt spillerom, etter at visse forutsetninger ble klargjort fra vår side, forteller Hedvig.

 

For når familien først gikk for et arkitekttegnet hus ønsket de å la arkitektene få utfolde seg. Samtidig har dialogen vært tett hele veien.

 

– De har lyttet til våre tanker og behov. Siri og Kaja har vært flinke til å konkretisere våre nokså løst beskrevne drømmer for hvordan huset én dag skulle bli, sier hun.

Det moderne huset med flatt tak består av betongelementer levert av Opplandske Betongindustri AS. Høyenergivinduer fra Schüco. FOTO: EVA GROVEN
Langbordet har plass til mange gjester. Den åpne hylleseksjonen i bakgrunnen skjermer mot innsyn. FOTO: EVA GROVEN

Åpner seg mot sjøen

Arkitektene er på besøk denne formiddagen for å planlegge uteområdene. Vegetasjonen på kollen skal bevares.

 

– Boligen representerer en tosidighet; den ene siden av huset åpner seg mot sjøen med store og lysfylte rom, mens planløsningen mot veien er mer kompakt og lukket, forklarer Siri Moseng.

 

De knallfargede flisene står i kontrast til tre- og betongelementene i huset. – Jeg valgte disse flisene da grønn er yndlingsfargen min, sier Hedvig. FOTO: EVA GROVEN

Mer enn et designhus

Materialvalget i huset har hovedsakelig falt på betong og ask. Innredningen består av gamle møbler kombinert med ny design.

 

Det nye huset skulle være tilpasset familiens behov, så paret tenkte nøye gjennom hvordan de som familie lever livet sitt. Derfor er det blitt flere steder i huset der man kan slappe av; som sittebenk på kjøkkenet for matglade tilskuere, og kosekrok i stuen for dem som vil lese bøker.

 

Med stadige gjester på besøk skulle langbordet i stuen ha plass til 16 middagsgjester uten for mye styr. Og boligen måtte også være robust:

 

– Huset må tillate lek og moro, slik at vi slipper å være redde for riper i gulvet eller merker i sofaen, sier Hedvig.

 

– Dessuten må det se bra ut også når det ikke er ryddig – og det er det som oftest ikke. Vi ville ikke leve i et typisk designhus, men ha et hjem som vi trives i. Og det gjør vi. Det funker!

Stuen og det åpne kjøkkenet i første etasje er husets hjerte. FOTO: EVA GROVEN

Dette er betonghuset på Snarøya

Enebolig over to plan, oppført i ­betong.

 

Tegnet av arkitektene Siri Moseng og Kaja Bergliot Poulsen i Mopo ­arkitektur.

 

Her bor: Knut (40) og Hedvig (35), Sienna (7) og Sara (3).

 

1. Inspirasjonskildene våre: – Vi blir ofte inspirert når vi er ute og reiser, som da vi var på Sri Lanka i fjor.

 

2. Vårt yndlingssted hjemme: – Det må være på kjøkkenet i første etasje, som er husets hjerte.

 

3. Det vi ønsker oss aller mest: – Vi ønsker å innrede takterrassen. Her planlegger vi blant annet å sette opp et utekjøkken.

 

4. Det siste vi skaffet til boligen: – Jeg kjøper stadig nye planter. Gjerne grønne kaktuser og sukkulenter, da jeg ikke har særlig grønne fingre.

 

5. Kjæreste eiendel: – I utgangspunktet har vi ikke én kjær eiendel, men vi har flere møbler som følger med oss fra tidligere, blant annet stolene som står i stuen. Dem er jeg oppvokst med.

 

6. Kommer aldri over dørstokken: – Det er mye, sier Hedvig og ler. – Men for å nevne noe må det være elektriske duppeditter og «fake» ting; som et kunstig juletre.

 

7. Vårt beste innredningstips: – Velg enkle løsninger som fungerer. Hjemmet vårt er vedlikeholdsfritt og robust; man slipper å være redd for å ødelegge ting.

 

Denne saken ble først publisert på Budstikka.no

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Sienna koser seg i lesehulen som er plassert i stuen. Her kan familiemedlemmene gjemme seg bort med en bok. FOTO: EVA GROVEN
Publisert 06. januar.2017 av

Carl Hansson (42) og Jennie-Ann Hansson (41) har satt seg ned på de hvite Eames-stolene på kjøkkenet.

 

To industrielle lamper henger over dem.

 

På andre siden av bordet sitter Jørgen Bøhle Bakke (42) og Inger Charlotte Sundt (43).

 

– Hva sa familie og venner da dere fant ut at dere skulle bygge sammen?

 

– De sa at det var en fryktelig dårlig idé. De sa det ... Dere burde ikke gjøre det, sier Carl.

 

Les mer på Botrends forside her.

 

 

– Det er vel det de fleste tenker?

 

– Ja, de sa: ”dere kommer til å begynne å krangle. Dere kommer ikke til å bli enige om økonomien. Hva hvis dere ikke blir enige om løsninger?”, Carl trekker pusten.

 

– Og i tillegg så hadde vi en kompis som bygde huset, så det var også en dårlig idé, så vi gjorde på en måte alt feil sånn sett, sier han.

 

Valgte Vettre og Asker for luftige omgivelser

På grunn av nivåforskjellen mellom kjøkkenet og stuen er tunellpeisen høyt plassert på kjøkkenveggen og lavt plassert i stuen. Her hos Jørgen og Inger Charlotte. FOTO: BETTINE NICOTRA
Åpent fra øverste etasje og ned til stuen hos Inger Charlotte og Jørgen. FOTO: BETTINE NICOTRA

En helg på å bestemme seg

For seks år siden bodde venneparet i hver sin urbane leilighet på St. Hanshaugen i Oslo, kun 300 meter unna hverandre.

 

Nokså like leiligheter med familier i lik livssituasjon.

 

Kompisene som vokste opp sammen på Hosle i Bærum, hadde fulgt hverandre gjennom livet, og for noen år tilbake hadde de fått en sønn og en datter hver.

 

– Vi hadde lyst til å flytte i hus da vi fikk barn, men det var dyrt å kjøpe tomt og bygge alene, så derfor tenkte vi at det kunne vært kult å bygge en tomannsbolig, sier Carl.

 

Tanten og onkelen hans hadde bygd et hus på Nesodden – tegnet av arkitekt Lars Lantto. Carl og Jennie-Ann likte stilen.

 

Så da de så tomten med det gule, falleferdige huset på Jar til salgs, ringte de arkitekten. Tomten var absolutt egnet.

 

De slo nummeret til vennene.

 

– Vi hadde én helg på å bestemme oss, sier Inger Charlotte og ser mot mannen.

 

– Det var helt kaos … ”Hei, vil dere være med?” Vi bare: «æææ», sier Jørgen og ler.

 

– Vi hadde kanskje sett for oss å fortsette å bo i byen, men bare: ”okey, vi blir med”, sier Inger-Charlotte, som ikke ville la sjansen gå fra dem.

 

Bygde drømmehjemmet

Hulefølelse i stuen til Carl og Jennie-Ann. FOTO: BETTINE NICOTRA
Stemningslys i stuen til Inger Charlotte og Jørgen. FOTO: BETTINE NICOTRA
I stuen til Jennie-Ann og Carl. FOTO: BETTINE NICOTRA

Barna streiket

Hjemmene er – ikke overraskende – ganske så likt innredet. Smaken er lik.

 

Det er en av forutsetningene for å bygge sammen, mener de.

 

Hadde det ene paret ønsket å bygge en sveitservilla, mens det andre paret ville bodd i en moderne boks, ville det blitt vanskelig.

 

Men for barna har ikke innredning eller stil vært særlig viktig. De har tenkt praktisk.

 

Så da de voksne fant ut at de ville sette opp en levegg mellom plattingene i hagen, protesterte barna høylytt.

 

Skulle de gå helt rundt leveggen for å besøke hverandre? De som egentlig ville ha en hemmelig dør mellom loft-stuene i toppetasjen. Nei, nå gikk foreldrene i feil retning.

 

Latteren sitter løst rundt bordet.

Tross alle advarslene – venneparet er eksempelet på at det kan gå veldig bra å bygge sammen. Samarbeidet har gått knirkefritt.

 

– Det krever en viss ... Hva er ordet, sier Inger Charlotte før mannen kjapt tar over.

 

– Man må være litt rund i kantene, sier Jørgen.

 

– Ja, rund i kantene.

 

Byttet ut villa med gårdsbruk

Stuen til Jørgen og Inger Charlotte. FOTO: BETTINE NICOTRA
Fra stuen mot kjøkkenet til Carl og Jennie-Ann. FOTO: BETTINE NICOTRA
Blomster på kjøkkenet til Jørgen og Inger Charlotte. FOTO: BETTINE NICOTRA
Sniktitt ned til Jennie-Ann og Jørgens kjøkken. FOTO: BETTINE NICOTRA

Tomannsbolig på Bekkestua

  • Tegnet av arkitekt Lars Lantto i Askim/Lantto Arkitekter.

 

  • 180 kvadratmeter over fem plan, med kjeller, inngangsparti, kjøkken, stue, allrom, fire soverom, bad og toalett.

 

  • Til høyre bor: Inger Charlotte (43) og Jørgen (42), Mattis (11) og Lily (8).

 

  • Til venstre bor: Jennie-Ann (41) og Carl (42), Hugo (10) og Selma (7).

 

  • Ut fra ønskelisten arkitekten fikk, lagde han to forslag. Kjapt bestemte de seg for det ene forslaget, med kun noen små justeringer. Så speilvendte de enheten, og slik sparte de kostnader. Nå bor familiene i identiske hjem.

 

  • Arkitektens tanker: – På den svakt fallende tomten plasserte vi oppkjørsel med garasje og boder på et nivå. Hagen og huset er på et høyere nivå. Dette for å skjerme mot innsyn.

 

  • Arkitektens inspirasjonskilder: – Jeg er inspirert av japansk arkitektur og der er det ikke huset i seg selv, men helheten med hage og hus som er viktig. Derfor satte vi inn store skyvedører og vinduer fra kjøkkenet mot hagen.

 

  • Spesielt med huset: – Variasjonen mellom åpent og lukket – som det store åpne kjøkkenet, i kontrast til den skjermede og lukkede stuesonen, sier Lars Lantto.

 

  • Deres tips til andre som vurderer å gjøre det samme: Kjøp en tomt som kan deles rettferdig og bygg med folk du stoler på, som har relativt lik smak som deg selv.
Rekkverk hos Carl og Jennie-Ann i sorte MDF-plater - et rimelig materiale. FOTO: BETTINE NICOTRA
Venneparet er spesielt fornøyd med den åpne trappeoppgangen. Her hos Carl og Jennie-Ann. FOTO: BETTINE NICOTRA
Garasjen og bodene skjermer mot innsyn. FOTO: BETTINE NICOTRA

Les flere saker på Botrends forside her.

 

Tips eller innspill? Ta kontakt her, og følg oss på Facebook og Instagram under @botrend.no

Les mer

- Jeg kom til et punkt der jeg skjønte at hvis jeg ikke tok steget og satset, så kom jeg til å angre resten av livet på at jeg ikke gjorde det. Uansett utfall, sier Lars Erlend Bye (39), opprinnelig fra Bodø og nå CEO og gründer av H5 Property. På litt over to år har selskapet gått fra å ha null til nærmere ti prosent markedsandel i kanskje verden tøffeste boligmarked på Manhattan, New York. Hvordan er dette mulig? Med hardt arbeid, stort kontaktnett, utmerket kvalitet, og litt

Les mer

Strammet opp 80-tallsboligen

Interiørarkitekten ga boligen nytt uttrykk.

Publisert 06. oktober.2015 av Elin Reffhaug Craig

Familien på fire trivdes så godt i nabolaget på Nøtterøy, men følte behov for å gjøre 80-tallshuset tøffere i stilen. Å flytte fra huset var ikke et alternativ.  Dermed kom interiørarkitektkontoret Nyfelt og Strand inn med nye løsninger.  

Les mer
Annonse

Varsling på mobilen, fjernstyring av boligen, nøkkelløs adgang.. Ny teknologi gir nye muligheter for sikring av boligen. De ulike leverandørene har ulike løsninger og prisene kan variere mye. Nå kan du sammenligne løsninger og priser raskt og enkelt. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland