Publisert 06. oktober.2015 av

Når de ideelle løsningene ikke kan kjøpes, tar Helene Gjerdrum Strand fra Bekkestua frem tegnesakene.

 

– Ofte er det vanskelig å finne ting som passer inn. Da er det veldig fristende å tegne det selv, forteller Helene Gjerdrum Strand.

 

Som interiørarkitekt har hun en fordel. Da hun og familien overtok rekkehuset på Bekkestua i fjor sommer, gikk det ikke lange tiden før én vegg forsvant og en ny dukket opp.

 

– Huset var i god stand da vi kjøpte det, men vi ville sette vårt eget preg på det, sier hun.

Bygde betonghus på familietomten

Betongdrøm på Snarøya.

ARKITEKTUR

Endret planløsningen

Dermed var det ikke drastiske endringer som måtte til, men noen enkle grep for å skape helhet og deres egen personlighet i hovedetasjen.

 

Løsningen ble å sette opp en vegg mellom gangen og kjøkkenet og å fjerne en vegg i stua. Planendringen gjorde det slik at de ikke lenger gikk rett fra inngangsdøra og inn på kjøkkenet, men i stedet ble tatt imot i en romsligere entré som førte de inn mot stua.

 

– Nettopp fordi du sitter i stua og ser mot gangen, var det vesentlig å få en garderobe som gikk i ett med veggen og som så litt OK ut. Derfor fikk vi hjelp av en møbelsnekker, forklarer Strand.

Skjuler virvaret

Resultatet ble en tøff, enkel plassbygget garderobe. Skapdørene er laget av MDF-plater (fiberplater) og skjuler hyller og skuffer med yttertøy og sko. Et Ikea-skap er malt i den samme sandfargede tonen som det spesialtilpassede skapet og veggene.

 

– Oppbevaringsmøbler av god kvalitet er ofte like dyrt som å plassbygge. Denne løsningen har i tillegg et renere uttrykk enn en skyvedørsgarderobe. Jeg liker at gangen ikke tar så mye oppmerksomhet.

 

Det er nettopp disse sømløse detaljene som tilfører huset noe eksklusivt. Inni en mintgrønn stereobenk skjuler det seg en basskasse, høyttalere, en vinylspiller og et virvar av ledninger. Også denne har hun tegnet selv og fått en møbelsnekker til å lage.

Huset gjenspeiler at ekteparet har bodd flere år i København. Safari-stolene er fra en dansk vintage-butikk, og maleriet har hun malt selv. FOTO: KNUT BJERKE

Lakserosa bærebjelke

På lignende vis har de også klart å skjule varmepumpa i stua – et produkt mange fremdeles kvier seg for å kjøpe nettopp på grunn av utseendet.

 

– I mangel på gode alternativer, var det like greit å lage en boks selv, forteller interiørarkitekten.

 

Veggene er stort sett holdt i lyse farger, men flere detaljer i interiøret krydrer opp førsteetasjen. Som for eksempel den lakserosa bærebjelken i stua.

 

– Den oppdaget vi da vi fjernet veggen mellom stua og kjøkkenet. Sønnene mine på to og fem liker å klatre på den og bruker den som brannstang! Vi bestemte oss for å gi den en artig farge. Den kan jo males i forskjellige farger etter hvert. Jeg jobbet fire år i Danmark med en sjef som var veldig flink til å bruke farger, forteller hun.

 

Utenfor skyvedørene i stua skinner vårsola. Neste prosjekt nå er å bygge en terrassebenk som hun og mannen har tegnet sammen.

 

– Man blir glad i ting på en helt annen måte hvis det er du selv som har bestemt.

Stua fungerer både som peisestue, tv-stue og spisestue. FOTO: KNUT BJERKE

INTERIØRARKITEKTENS TIPS:

  • Garderober og soverom kan være vanskelig å innrede, og er rom hvor en kan få bedre plassutnyttelse ved å trekke inn en interiørarkitekt og møbelsnekker.

 

  • Oppbevaringsmøbler av god kvalitet er dessuten ofte like dyrt som å plassbygge.

 

  • Detaljer koster. Spesialtegnede skuffer og inndelinger kan droppes dersom en ønsker noe rimeligere. Trådskuffer og lignende kan kjøpes rimelig på for eksempel Ikea eller Elfa.

 

  • For presisjon kan du få en møbelsnekker til å kappe opp delene for deg, og så kan du montere selv.

 

  • Gjennomfargede MDF-plater (medium-density fiberboard, et fabrikkert tre-produkt) tåler mye, trenger ikke maling og ser tøft ut.

 

  • Et enkelt alternativ er å male om eller beise rimelige oppbevaringsmøbler fra Ikea eller lignende. Da får de en finere patina over tid og mer personlig preg.

 

Denne saken ble først publisert på Budstikka.no

Helene G. Strand synes kjøkkenet er på sitt fineste i morgenlyset. Veggen er malt i en petroleumsblå farge. Lampen og krakkene er vintage. FOTO: KNUT BJERKE
– I mangel på gode alternativer var det like greit å lage noe selv, forteller interiørarkitekten om boksen som skjuler varmepumpa. FOTO: KNUT BJERKE
Publisert 04. juli.2017 av

En sammenslåing av tre små hytter i tre og glass, signert Reiulf Ramstad arkitekter, er løsningen på hyttedrømmen for tre generasjoner av samme familie.

 

Her kan du lese flere saker om fritidsboliger

 

 

Samlingspunkt for familien

Prosjektet som har fått navnet Micro Cluster Cabin ligger på Herfell i Vestfold, mellom Sandefjord og Larvik.

 

Prosjektet ble bestilt av et par som ønsket å lage et samlingspunkt for seg og sine to voksne sønner som begge var i ferd med å bli foreldre selv.

 

De tre skråtak-formede bygningene er plassert slik at familiene kan feriere sammen, men samtidig ha sine egne private soner. To av hyttene har separate soverom, mens den tredje har felles kjøkken og oppholdsrom.

 

Slik fikk familien drømmehytte ved sjøen

 

Åpent fellesareale

- Oppdragsgiveren ønsket seg en hytte for hele familien, men den skulle også kunne oppleves som de enkeltes innbyrdes hytter
, forteller Reiulf Ramstad.

 

- Løsningen ble en samling av tre volumer som kan brukes individuelt, legger han til.

 

Hvert av husene er plassert i ly av en kolle i nordøstlig retning, noe som avgrenser og definerer tomten sammen med utsikten mot sørvest. Fellesarealet er åpnet mot utsikten med vindu i hele gavlfasaden, noe som lar det grønne naturlandskapet blir en del av rommet.

 

Sørlandets bortgjemte perler

Åpent fellesareale mellom hyttene. Foto: Lars Petter Pettersen

Glassvegger

-Vi diskuterte hvordan arkitekturen og kollen som danner en naturlig vegg av stein, sammen kunne skape et lokalt mikroklima som ville forlenge bruken av hytta fra tidlig vår til tidlig vinter, forteller Ramstad.

 

Fra fellessonen ser man ut på et åpent friareal gjennom glassveggen i gavlfasaden, mens motsatt side har fått store skyvedører i glass som kan åpnes mot uteplassen som ligger skjermet mellom hytteveggene.

 

Blålige toner på Brønnøya

 

 

 

Utpreget bruk av glass. Foto: Lars Petter Pettersen
Foto: Lars Petter Pettersen

Variert materialbruk

Landstedet har felles kjøkken og sosial sone i rommet med gavlsvegg i glass, mens soverom og bad er lagt til de mer private byggene med lukkede fasader kledd i naturpanel. Hver av disse hyttene har eget bad, et separat soverom og en rommelig hems under skråtaket.

 

De private hyttene er begge kledd i naturpanel med smale avlange vinduer, mens byggenes møtepunkter er kledd med blikkplater.

 

Både innvendig og utenpå er det benyttet treverk fra distriktet som vil gråne og gå mer i ett med de naturskjønne omgivelsene over tid.

 

Og uterommet mellom hyttene, fjellsiden og en liten separate redskapsbod, danner et skjermet tun, med en liten hageflekk.

 

 

Les mer på Botrends forside 

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.

 

Det er benyttet treverk fra distriktet. Foto: Lars Petter Pettersen
Treverket vil gråne og gå mer i ett med omgivelsene over tid. Foto: Lars Petter Pettersen
Les mer

Da Kaja og samboeren flyttet inn i leiligheten for tre år siden, var den gjennomgående hvit. Så endret de alt. Her kan du lese mer om bruk av farger på Botrend. 

Les mer

Huset i jungelen

Forelsket seg i yogalæreren og flyttet til India.

Publisert 06. oktober.2015 av Bettine Nicotra

- Yogaretreatet ligger i en jungel, så vi har banantrær og pasjonsfrukt i hagen, og sover til lyden av aper og papegøyer, sier Silje Dubey (36). Hun forteller om livet i deres primitive hus midt i jungelen i Goa i India, en spasertur unna stranden. Som 19-åring var jenta fra Inderøy i Nord Trøndelag klar for å utforske verden. Fra Stockholm, Madrid, Los Angeles, Oslo og til Mallorca. Der startet hun opp butikken «Tipi» hvor hun solgte klær, innredning og egenproduserte smykker.  

Les mer
Annonse

Familien Vinje drømte om å bygge eget hus. Da eiendommene ved Ekebergåsen Boligfelt ble lagt ut for salg, slo de til umiddelbart! – Vi ønsket å kjøpe eiendom på Ekebergåsen fordi vi allerede hadde et hus på Lierskogen. Det var nemlig uaktuelt for oss å flytte herfra. Her bor vi landlig samtidig som vi bor sentralt, forteller Asbjørn Vinje. Det var nærheten til marka og de fine solforholdene som fristet han og familien. Samtidig var det en gyllen mulighet til å bygge eget hus. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland