Publisert 07. oktober.2015 av

Liv Zimmermann og familien skulle egentlig bare utvide kjøkkenet i 60-tallshuset på Snarøya.

 

– Det startet med at det ble litt trangt rundt kjøkkenbordet, forteller Liv Zimmermann mens hun viser frem et rom i den ene enden av huset. I dag fungerer rommet som kontor, men frem til 2007 var det her familien spiste måltidene sine.

 

Trehuset har tilhørt familien i snart 50 år.

 

– Vi overtok huset etter svigerforeldre mine for rundt 18 år siden. Etter hvert fikk vi tre barn, og følte behov for litt mer plass, forteller Liv.

Fem trappetrinn binder tilbygget sammen med resten av huset. Arkitekten har beholdt den samme takhøyden for å skape en god flyt. FOTO: PETTER SØRNÆS

Store glassflater

Resultatet ble et 63 kvadratmeter stort tilbygg i mur, med rene linjer og store glassflater. Det er bygget på i enden av huset og rommer et luftig eikekjøkken, en peiskrok og en spisestue med plass til mange rundt bordet.

 

I utgangspunktet var tanken deres å utvide det eksisterende kjøkkenet ut mot verandaen, men da arkitekt Yngve Derlick fikk se huset oppfordret han familien til å plassere kjøkkenet et helt annet sted. Tomten var såpass stor og lang at de hadde god plass på enden av tomannsboligen.

 

– Det ble egentlig mye større enn vi hadde tenkt, men vi tente på ideen til arkitekten – så da ble det sånn, forteller Liv.

Byttet ut leilighet i byen

Med robust funkishus i Bærum.

ARKITEKTUR
– Utesofaen er nok favoritt- plassen min, forteller Liv Zimmermann. Her med familiens katt. FOTO: PETTER SØRNÆS

Angrer ikke

De angrer ikke på at de forvandlet romløsningen og uteområdene. Den overbyggede verandaen er en forlengelse av stuen og kjøkkenet. Nå i sommermånedene står skyvedørene på vid gap, og det føles som om man sitter ute i hagen når man spiser frokost ved kjøkkenøya.

 

– Den overbyggede løsningen gjør det mye lunere her ute. Før dro jeg mye på stranden i nærområdet, men nå er det nesten like herlig å bare sitte her ute på ettermiddagene.

 

Forbi hagen deres går det en tursti. Folk blir ofte positivt overrasket idet de oppdager det moderne tilbygget.

 

– Folk forventer det kanskje ikke i et strøk med gamle, ensartede tomannsboliger. Vi var litt spente på om kommunen kom til å godkjenne det, men de likte heldigvis ideen.

– Når vinduene begynner fra gulvet og slutter ved taket virker rommene mye større, sier arkitekt Yngve Derlick. FOTO: PETTER SØRNÆS
Tilbygget fra baksiden av huset. Peisen er tøff både på innsiden og på utsiden. FOTO: PETTER SØRNÆS

Unngår å sjenere

Det gjorde også familien som bor i den andre halvparten av tomannsboligen. Tilbygget er utført med tanke på at det ikke skal sjenere naboene.

 

– En bør passe på at endringene ikke besværer naboen og at det ikke skygger for dem, forteller arkitekt Yngve Derlick.

 

Lys har spilt en sentral rolle i utformingen av tilbygget. Store og små glassflater slipper inn solstråler fra alle kanter – fra morgen til kveld.

 

– Et av kriteriene mine var å få et avlangt vindu over kjøkkenbenken, sier Liv.

 

Vinduene fungerer som rammer mot de grønne omgivelsene. Utenfor et av stuevinduene blomstrer et bed med oransje og rosa rododendron- og asalea-planter. Plasseringen er ikke tilfeldig.

 

– Jeg setter pris på å sitte inne og titte ut på blomstene. Vi har ikke veldig mye utsikt, men det er skikkelig grønt. Med tanke på at huset ligger i en dump, synes jeg vi har fått det veldig fint her.

Inne- og utesonene er holdt i samme nivå for å skape best mulig flyt. FOTO: PETTER SØRNÆS

Dette er tomannsboligen på Snarøya

Byggeår: 1966 og 2007.

 

Kvadratmeter: Tilbygget er 63 kvm (huset er 250 kvm totalt).

 

Her bor: Liv Zimmermann og Robert Ruud med barna Oscar, Hermann og en katt. Storesøster Johanne har flyttet ut.

 

Arkitektens kommentarer

– Byggherrene var opptatt av at huset skulle ha kontakt med hagen. Vi valgte å bygge trappetrinn fra eksisterende bolig og ned til tilbygget. Vi beholdt takhøyden til eksisterende bolig. Den går flatt over i det nye tilbygget slik at rommet løper igjennom. Selv om tilbygget ligger noe nedenfor får man følelsen av at det henger sammen.

 

– Hvordan skaper man best mulig flyt mellom inne- og utesonene?

 

– Ha samme nivå inne og ute, men passe på å ha noe som fanger opp vannet så det ikke trekker inn i konstruksjonene.

 

– Bruk glass fra gulv til tak, og velg skyvedører i stedet for gangdører.

 

– Vi senket det overbyggede partiet på verandaen for å skape lunhet over sitteplassen. Blir det for høyt kan man miste intimiteten ute, og hvis det regner er man mindre beskyttet. Ved å senke overbygget får man dessuten inn mer lys på oversiden av taket. Samtidig skjermer taket for solen og hindrer uønsket oppvarming inne.

Kilde: Yngve Derlick, Derlick Arkitekter

 

Denne saken ble først publisert på Budstikka.no

Kjøkkenet fra uno form og det avlange vinduet over kjøkkenbenken var to av Liv Zimmermanns kriterier da de skulle utforme tilbygget. FOTO: PETTER SØRNÆS
Les mer
Annonse

Varsling på mobilen, fjernstyring av boligen, nøkkelløs adgang.. Ny teknologi gir nye muligheter for sikring av boligen. De ulike leverandørene har ulike løsninger og prisene kan variere mye. Nå kan du sammenligne løsninger og priser raskt og enkelt. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland