Smakfull gevinst fra hagen

Det er klart for grand finale i hagen.

Publisert 09. oktober.2015 av

Hagen er nok en gang endevendt. Denne gang for å høste inn sommerens arbeid. Det er klart for Grand finale.

 

Så var det altså slutt.

Prosjekt Mat fra egen hage har kostet. Det koster penger, tar tid og ikke minst så har frustrasjonen vært tidvis fortvilende. Den dårlige sommeren har stukket tømmerstokker i hjulene.

 

Små planter har forvitret da det endelig med sol og nedbøren har fått spirer til å klamre seg pottene for så å omkomme med stilken full av vann.

 

Så har jeg kanskje fått litt større forståelse for klagende bønder. Og jeg er lei min egen klaging. For det har da definitivt vært noen høydepunkter her! Ikke minst da de siste grønnsakene ble hentet opp fra jorda.

Fjorten fileter

Flyndre fristet festens fremmøtte

MAT

Pottitferie

For det var høstferie. Gode, gamle pottitferien, der barna ble hentet ut av skolen for å hjelpe til med å få opp potetene. Sånn var det før, og jeg så ingen grunn til at det ikke skulle være sånn nå.

 

Så med greip og gummistøvler skred vi til verket. Jeg hadde gledet meg til å se de første prakteksemplarene av Kerrs Pink-potetene. Og jeg ble ikke skuffet.

 

Et godt tak rundt den visne planten sørget for at jeg kunne hente opp rotsystemet med påhengende poteter. Ikke så store som jeg har sett dem på Petra i Asker, men allikevel såpass at jeg kunne si meg fornøyd.

 

For de minste potetene kan stekes i pannen kun med smør og litt urter. De større passer perfekt til å skrelles, moses og blandes med skammelig mye smør og fløte for verdens beste potetmos.

 

Den neste raden var mandelpoteter. De ble satt lovlig sent, men plantene vitnet om at det under skorpen vokste godt med middagstilbehør.

 

Men så feil kan man altså ta! Etter å ha vendt hele raden, og gravd dypt etter de gule potetene, endte det opp med et par barnenever. De var så små at de så ut som peanøtter med skall. Bare uten skallet. Skuffende.

Jeg var skeptisk da vi begynte på den tredje og siste raden. Jeg kunne se toppen av gulrøttene, og det så virkelig ikke bra ut.

 

Ordtaket «smått er godt» gjelder som regel ikke gulrøtter, vi trenger i alle fall et minstemål på nærmere 10 centimeter.

Oppkok av gulrøtter

Heldigvis skulle de negative tankene legges til side. For de små hendene røsket røttene raskt og presist opp av jorden. Over 150 sprø, krokete og fargefylte gulrøtter skapte fryd og brus og dans på den jordfylte plenen.

 

Gulrøttene fikk tørke seg et lite øyeblikk, men de henger raskt med hodet om de blir liggende for lenge med den grønne busken på. De havnet derfor raskt i vasken, de fleste havnet i kokende vann for et raskt oppkok, rett i isvann og deretter i fryseren.

Vi har gulrøtter til langt utover høsten takket være en runde forvelling.

Og så et mest spennende av alt: Skorsonerrøttene.

 

Det var 25 år siden jeg hadde smakt det sist, og det var noe av det beste jeg hadde smakt. Etter at både gubben og gamla og tiball lå og dro, så fikk de til slutt opp rota. Og det var verdt arbeidet. Det så jo virkelig ikke ut, for de brune røttene ser ut som hvilken som helst trevlet rot, bare med hår.

Men etter en vask, skrelling og ostehøvelskiver av rota i kokende olje, så endte det opp med en sprø og ekstremt smakfull topping til høstlamming. Kjempesuksess!

Hodekål til lammet

De siste hodekålene trodde nok de skulle få leve evig i kompostbingen. Slik gikk det ikke, gitt. For alt går til lammet, så selv om de var så små at de så ut som rosenkål, så var smaken akkurat der den skulle være.

 

Så hva har man lært?

 

Jeg trenger mer sol. Kanskje skal jeg tynne ut radene med gulrøtter så de får bedre plass til å vokse seg fete. Settepoteter skal kjøpes sertifiserte, da er sjansen større for en vellykket avling. Skorsonerrøtter skal jeg definitivt ha mer av, det samme med rødbeter.

Til neste år vil jeg ha færre sorter, men mer av alt. Hele bed skal settes av til en og en grønnsak.

 

Kålen skal få fiberduk over seg, grønnkålen skal sås tidlig så jeg har den gjennom hele sommeren og jeg trenger ikke bekymre meg for om det blir nok mynte til mojitos. For planten lever evig, og det bugner ut over hele høsten.

 

Og jeg tror det blir drivhus. Der skal jeg ha mer tomater og agurker, salater og kanskje noen druer. Og hvis jeg sager et hull i veggen på uthuset kan jeg få høner som gir oss ferske egg hver eneste dag.

 

Jeg gleder meg allerede til våren.

Lammestek

3 stk. gulrøtter
2 stk. løk
1 stk. sellerirot
1 dl vann
salt og pepper
olje

 • Stek først steken i stekepannen med litt olje. Ha på godt med salt og pepper underveis.
 • Rens og del grønnsakene i passelige biter.
 • Legg steken og grønnsakene i en jerngryte, ha på vannet. Bruk steketermometer for hele tiden å ha kontroll på kjøttstykket.
 • Stek lammet på 140 grader, og la den stå til termometeret viser 60 grader. Den vil stige ytterligere 3–4 grader etter at jeg tar den ut av ovnen og løfter av lokket. Når den har hvilt i ca. 20 minutter vet jeg da at den er, etter min målestokk, helt rosa og perfekt på 63 grader.
 • Resten av kraften siles og brukes som utgangspunkt for en saus.

 
Balsamicosaus

5 dl kraft
 2 dl. balsamicoeddik
1 ss sukker
1/2 stk. sitron, kun saften
2 ts. smør
maisennamel

 • Kok opp balsamico og sukker. La det koke inn til omtrent halvparten. Tilsett kraften og la det koke sammen i noen få minutter. Ha i maisennamel slik at den tykner til ønsket konsistens.
 • Ha i sitronsaften for å få den friske smaken. Tilsett smøret rett før servering og pisk det sammen. Smak til med salt og pepper.

Ovnsbakte grønnsaker

små poteter
små gulrøtter
små hodekål
timian
olje
salt og pepper

 • Vask og del grønnsakene i passelige biter. Jeg brukte så små poteter og gulrøtter at jeg syntes det var best om de ble bakt hele. Rustikt og bondsk, akkurat som jeg liker det ettersom jeg later som jeg er bonde.
 • Hell over olje, salt og pepper og gni det godt sammen.
 • Bakes i ovnen på 220 grader i 30–40 minutter til alt er mørt og godt. Om det blir litt brente hjørner på kålen så gjør det ingenting.
  Det frigjør ekstra smak  og ser faktisk ganske tøft ut.

Lammekarré

(ca. 250 g per person)
3 stk. knuste hvitløksfedd
timian
4 ss olivenolje
1 ts. sukker
timian
salt og pepper
rødbeter

 • Finhakk litt timian og bland det sammen med hvitløk, olje, sukker, salt og pepper.
 • Gni inn lammekarreen med urteblandingen. La det ligge å trekke i noen timer.
 • Brun lammet i litt smør og olje. Sørg for at alle flatene får en fin, brun stekeskorpe.
 • Legg lammet i en ildfast form med fettsiden ned og stek det på 240 grader i ti minutter.
 • Snu kjøttet og stek videre i 6–8 minutter til. Bruk gjerne et steketermometer, kjøttet et perfekt stekt på 70–71 grader. Men det er viktig at du tar kjøttet ut av ovnen når kjernetemperaturen er ca. 67 grader. Temperaturen vil stige ytterligere etter at kjøttet er tatt ut av ovnen.
 • La kjøttet hvile på benken i 10 minutter før du deler det opp mellom beina. Serveres med bakte rødbeter: Skrell betene, del de i båter, ha på litt olje, salt og pepper og bak de i ovnen på 220 grader i ca. 20 minutter.
MAT
Publisert 21. mars.2017 av

Sunn, kortreist, hjemmelaget og ikke minst god mat er det Caroline Schjærve Sagafos (27) fra Bærum brenner for.

 

For rundt fem år siden startet hun matbloggen Smakavhimmel.

 

Siden den gang har vi kunne følge hennes matreise – fra deilige og saftige, men ikke fullt så sunne kaker, til mer fokus på helsemat.

 

- De første innleggene gjenspeiler ikke helt det jeg spiser nå. Nå spiser jeg mer fett og mindre karbohydrater og jeg har vel et mer sunt fokus. Men jeg har valgt å la alle innleggene stå for å vise hvordan jeg har endret meg og lært underveis, sier hun.

 

Da hun for tre år siden fikk sønnen Jonathan sammen men mannen Kjetil (31), ble ikke interessen for mat noe mindre.

 

Og selv om Caroline studerer jus, er drømmen – ikke overraskende –å jobbe med noe innen mat.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

Familien har fokus på næringsrik mat laget fra bunnen av. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Potetgryte med hvitløk, chorizo og parmesan. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Rødbetsalat med chévre og karamelliserte valnøtter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Delte elg med en fremmed på Frogner

 I butikken handler hun helst grønnsaker, frukt, rent kjøtt og fisk, smør, egg og krydder. Kjøtt, melk og egg kjøper hun fra bønder i nær og fjern omkrets.

 

- Jeg har kjøpt lam fra bonden Johan Persbråten i Bærum, og jeg har også planer om å kjøpe en del av en okse fra ham, sier hun.

 

For Caroline er det viktig at dyrene har det bra. Derfor er hun også glad i å kjøpe vilt.

 

- Forrige høst kjøpte jeg faktisk en del av en elg, sier hun før hun fortsetter;

 

- Jeg søkte på Facebook etter grupper hvor man kunne kjøpe og selge vilt, og da kom jeg inn på en gruppe hvor jeg skrev et innlegg om at jeg ønsket å kjøpe elgkjøtt.

 

Elgen delte hun med en ukjent dame på Frogner som hun kom i kontakt med gjennom gruppen. Siden vakuumpakket hun kjøttet i porsjoner på kjøkkenet hjemme og frøs det ned.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Pølsegryte med grønnsaker. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Nøkkelen til suksess - fyll opp fryseren 

Familien er også andelsbønder på Virgenes Gård i nærheten av Larvik. Her høster de så mye grønnsaker og jordbær som de bare orker.

 

Bringebær kjøper de fra blant annet Østre Enger i Sylling, mens blåbær, brennesle og andre spiselige vekster høstes fra naturen. Det meste fryses ned.

 

Drømmen er et drivhus

På favoritt-listen står thai-kyllingsuppe eller kjøtt med hjemmelaget bearnaise. Kylling og grønnsaker i form, med smør og krydder, er også en klassiker i hjemmet.

 

- Jeg lager mye enkel mat som kan stå lenge i ovnen, sier hun.

 

Formen kan gjøres klar dagen i forveien og settes med plast over i kjøleskapet.

 

Av dessert går det helst i sjokoladefondant og hjemmelaget is.

 

- Jeg liker å se på gamle familieoppskrifter og gamle klassikere og gjøre rettene litt sunnere, sier hun.

 

Å spise økologisk, kortreist mat handler mye om planlegging.

 

- Jeg skjønner at folk blir frustrerte hvis de går i butikken og plutselig skal handle alt økologisk. Da blir man fort blakk, sier hun.

 

Derfor er det alltid nok kjøtt, grønnsaker og bær i Carolines fryser.

Hjemmelaget is er en favoritt. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Jonathan (3) koser seg med å lage is. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Boller med deilig bringebær og vaniljefyll. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Planlegger søndag kveld

Søndag kveld planlegger hun neste ukes meny. Da lar hun seg inspirere av matblogger og på godt.no.

 

På mandag handler hun inn for hele uken.

 

- Jeg har et budsjett å forholde meg til, men siden jeg kun handler på mandager og allerede har mye av kjøttet i fryseren, så sparer jeg mye penger, sier hun.

 

Men i likhet med oss andre dødelige er ikke Caroline alltid perfekt.

 

- Det hender at jeg ikke har planlagt middag og da kan det hende at vi spiser pasta uten tilbehør, sier hun og ler.

Hjemmelaget marshmallows. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Hjemmelaget gave  

 Ikke alle kan imponere med hjemmelagde marshmallows. 

 

Her får du oppskriften på Carolines hjemmelagde go´biter som du kan ta med i gave neste gang du skal på besøk til kjære og nære. 

 

Kanskje har du alle ingrediensene liggende i skapet fra før? 

 

For å lage rundt 25 marshmallows trenger du: 

 

 • 230 gram vann

 

 • 3 spiseskjeer gelatinpulver

 

 • 300 gram honning

 

 • ½ teskje vaniljesukker 

 

 • 1 klype havsalt

 

 • Topping: kakaopulverog melis 

 

 • Utstyr: kjøkkenmaskin (eller håndmikser), sukkertermometer og kjøkkenvekt

 

Slik går du frem: 

 

 1. Legg gelatinpulveret i kjøkkenmaskinen sammen med halvparten av vannet uten å sette på maskinen. 

 

 1. Bland resten av vannet sammen med honning, vanilje og havsalt i en gryte.Sett sukkertermometeret i gryta. 

 

 1. Sett platen på medium temperatur og la blandingen koke til den er på rundt 115 varmegrader. Det tar rundt 7 minutter. Ta gryten av platen med en gang. 

 

 1. Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og hell den varme honningblandingen forsiktig inn. 

 

 1. Visp i rundt 10 minutter til du har en stiv marshmallowmasse. 

 

 1. Mens maskinen går, kler du en kakeform med bakepapir. Fordel topping i bunnen av formen.

 

 1. Fordel marshmallowmassen i formen. Bre massen utover med slikkepott så den blir jevn på toppen. Dryss over topping. 

 

 1. La formen stå minst et par timer, eller gjerne over natten til den er helt stiv. Skjær i firkanter (rundt 24 biter) og nyyt! 

 

Oppskriften som er noe tilpasset Botrend, ble opprinnelig publisert på bloggen. 

Del opp i saftige, gode biter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland