Publisert 16. oktober.2015 av

Etter en slunken sommer kommer høsten.

 

Få utbytte av oktobers siste godværs dager - flytt selskapet ut og dekk bordet i hagen.

 

Det blir en stund til neste gang.

Hva høsten byr på, bruker man

Høsten er høysesong for selskap hjemme hos oss, med bursdagsfestival som hovedattraksjon.

 

Jeg er generelt glad i å stelle i stand, noe som stadig resulterer i bomkjøp. Jeg vil helst ha flere typer sugerør, servietter, blomster og lys.

 

Alt som kan kalles dekorasjon, utgjør til slutt en ganske "kitsch" stil hos meg. På ingen måte det opprinnelige uttrykket jeg så for meg.

 

For mobillesere: Artikkelen fortsetter under bildene.

Gi eplene en dusj med gull- og kobberspray. Ps: Disse er kun til glede for øyet som ser. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Takket nei til hysteriet

I en markedsjungel av impulser og inspirasjon fra blader og sosiale medier, og med vid åpen lommebok,  gjelder det å navigere stø kurs. Det er så fantastisk mye fint å få kjøpt.

 

I år ble det annerledes. Mer eller mindre motvillig takket jeg pent nei til hysteriet.

 

I høst har jeg hatt tid. Tid til å se meg om, lukte, kjenne og bruke av naturen. Ikke bare er det ubeskrivelig organisk og vakkert - det er også gratis.

Dekk festbordet med hva høsten har å by på. Modne epler, røde lijaner, gamle roser og vissent strå gjør seg godt sammen. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN
Solsikken lyser opp høstbordet med sin klare, gule farge. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Dekk bordet

Du trenger: Perfekt modne epler og et par lijaner - gå for den røde varianten. Noen gamle roser og vissent strå. Tilsett så varm sol og glade gjester.

 

Du trenger ikke: Vaske gulvene før gjestene kommer, stryke duken eller fluffe sofaputene. Å vaske do kan likevel være greit.

 

Server gjerne gjestene litt varm drikke.  Eplegløgg er min favoritt og lager seg, så å si, selv.

 

Du trenger, på slump:

  • Eplejuice, en sur og en søt sort

 

  • Hel kanelstang

 

  • Vaniljestang

 

  • Nellikspiker

 

  • Epleskiver

 

Alt blandes i en kjele for et raskt oppkok, og settes deretter på lunk.

 

Husk varm genser. Og ha en fin fest!

 

 

Server eplegløgg, laget på slump og med en epleskive i for å pynte opp. Oransje sugerør tar opp høstbordets farger. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Fanny Dehn Arvesen (30) er Botrends nye, faste bidragsyter. Hver uke leverer hun inspirerende artikler om bolig, hage og interiør.

 

Les flere saker fra Botrend.no her

Slik lykkes du med nyttårsforsettet

Fanny gikk på limpinnen i fjor, i år vet hun bedre.

Publisert 07. januar.2017 av

Naturlig nok betyr et nytt år en helt ny snart. Befriende nok. Det er legitimt å legge det gamle bak seg, og begynne på ny frisk.

 

Jeg har, som mange antar jeg, et ambivalent forhold til nyttårsforsetter. Jeg har også, som mange antar jeg, hatt utallige forsetter som aldri har blitt til annet en skam, fordi vilja er hakket mer ambisiøs enn gjennomføringsevna.

 

Hvis du likevel drister deg til forsett, bør du sørge for å holde ut til februar. Minst. Å sprekke i løpet av januar er et stort, rått hån mot egen innsats og motivasjon. Som jo, ærlig talt, fort kan skje. Det kan skje, hvis du vært for ambisiøs. Eller for full.

 

Her kan du lese flere innlegg fra Fanny

 

Men ikke i år. La gammelt år forbli gammelt og ikke lenger relevant. Annet enn det du lærte da, selvsagt. Jeg noterer meg følgende, basert på fjorårets fadeser og forsett:

 

1: Du får ikke noe mer lyst til å trene, selv om du har nye treningsklær.

 

2: Du sparer ikke penger av å handle på salg når du ikke trenger noe.

 

3: Matkasse blir verken enkelt eller billig hvis du likevel må lage to middager til kresne barm og sultne voksne (begge utålmodige).

 

 

Slik binder du en budsjettvennlig og vakker bukett

 

Enkelt forsett

Fordi jeg gikk på limpinnen i fjor, vet jeg bedre i år.

 

I år har jeg ett eneste nyttårsforsett; det er enkelt, mulig å gjennomføre, koster lite – både av tid og penger – og skal gi meg mye:

 

I år skal jeg huske å gjødsle.

 

Fordi jeg stortrives med grønne planter og blomster i omgivelsene, fylles hjemmet til stadighet opp av planter som jeg holder liv i en liten stund… før de på mystisk vis tørker inn og dør. Det koster litt - mest stolthet.

Det som gjødsles, blomstrer. Selv med dårlig utgangspunk. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Hva som er verre er hvor irriterende det er at jeg ikke får til å holde liv i en skarve grønn busk, og at noen kommenterer det fra sidelinjen. 

 

Alfa og omega for å lykkes er vann, det vet jeg. Trikset i ermet må være gjødsel, tror jeg.

 

I år tror jeg på gjødsel – både fysisk og mental.

 

Hageeksperten Claus Dalby gir deg blomstertips

 

 

Forventninger til nytt gulv og grønt nytt år. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN
Julerosen kan få lenger liv hvis du setter den ute i jord. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Mental gjødsel

 

Alle vet at planter og blomster trenger næring for å gro. Vekstene suger ut næring fra jorden, slik at det etter hvert trengs påfyll for at plantene skal bli store, sterke og fine.

 

Mental gjødsel er på påfyll av det du trenger for å vokse, kanskje utvikle deg eller bli sterkere. Tørre noe du ikke har turt før. Eller være ærlig mot deg selv. Husk  at det er relevant å ”lese” pakningsvedlegget først. 

 

Det som gjødsles blomstrer. Godt nytt år... det tror jeg at det blir.

 

Les mer på Botrends forside.

 

Følg oss gjerne på Facebook og Instagram @botrend.no

 

Har du tips eller tilbakemelding - send oss en e-post

 

 

Les mer

Slik dekker du nyttårsbordet

Bloggeren Bo Naturlig viser deg lekker borddekking

Publisert 16. oktober.2015 av Tina Leqvamb Steensen

Det kan jo være at noen og enhver av oss er litt mette på fest og god mat nå - magen kjennes i hvert fall godt forsynt ut. Med fare for å høres for banal ut, så oppfordrer jeg likevel til å tåle en fest til. Fordi det er noe spesielt med et år som avløses av et nytt. Les flere innlegg fra bloggeren Bo Naturlig 

Les mer

Alle som skal kjøpe bolig, også mine kunder, har en forestilling om hva de bare MÅ ha når de skal kjøpe bolig. Kanskje er det mulig å bytte ut noen MÅ ha med KJEKT å ha og dermed komme nærmere målet? 

Les mer
Annonse

Hallgeir Kvadsheim er ekspert på privatøkonomi og økonomisk rådgiver i Tjenestetorget. Her deler han bankenes tre viktige sjekkpunkter før de kan gi deg et boliglån.1: EgenkapitalDu bør ha minst 15 prosent egenkapital for å få lån. Skal du kjøpe en bolig til to millioner, betyr det at banken i utgangspunktet kun vil låne deg 1,7 millioner (85 %). Restsummen på 300 000 kroner, må du fikse selv. Et alternativ er at foreldre stiller sikkerhet i egen bolig og/eller er kausjonister. Det

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland