Publisert 17. oktober.2015 av

100 % Norway viste verden hvorfor norske designere er verdt å følge med på

 

Det er en sprudlende kurator som har ankommet hjemlandet etter en uke på en av verdens største design- og møbelmesser i London. Benedicte Sunde hos Norsk design- og arkitektursenter, DOGA, har arbeidet fra morgen til kveld den siste tiden for å sette sammen utstillingen som viser det beste innen norsk design.

 

Sammen med Peppe Trulsen fra Norwegian Icons, har Sunde kuratert utstillingen som profilerer 33 designere innen møbel, interiør og produktdesign under London Design Festival i slutten av september.

En blanding av nye objekter og gamle klassikere ble vist frem under 100% Norway. (F.v) Stolen Vang av Andreas Engesvik fra 2012 og The Scandia Chair fra 1957 av Hans Brattrud. Bordet As Long As You Like er laget av Sverre Uhnger og Thomas Jenkins. Glasslampen Skog er signert Caroline Olsson. Den stående lampen Birdy er en klassiker fra 1952 av Birger Dahl. Krakk2 av imke Tschentke kan stables i høyden. Skulpturserien Pat Volum 1 er levert av Kneip. Trelampen Piedistallo står Andreas Bergsaker for, og skapet Villmann er en del av møbel-modulserien til Fimbul. FOTO: SIREN LAUVDAL

Viktig inngangsport

- Det har vært en suksess. Vi har fått masse oppmerksomhet og en rekke anerkjente aktører som Lee Edelkoort og Sebastian Wrong har vært innom standen, forteller Sunde.

 

Ifølge næringsminister Monica Mæland har 100% Norway vært en viktig inngangsport for å få folk til å forbinde Norge med annet enn fisk, fjorder og olje.

 

For mobillesere: Artikkelen fortsetter under bildene.

Kneip med 100% natur

Designduoen viste norsk natur under 100% Norway i London.

INTERIØR
Den norske utstillingen var godt besøkt under den fire dager lange messen. FOTO: ANDY DUNN

Merkevarebygging i 12 år

100 % Norway ble i år arrangert for tolvte gang. Utstillingen, som er et samarbeid mellom Utenriksdepartementet, den norske ambassaden i London og Norsk design- og arkitektursenter, skal hjelpe unge så vel som etablerte designere ut på det internasjonale markedet. Til London Design Festival kommer tunge aktører fra hele verden, og sjansene er gode for å bli plukket opp av anerkjente butikker og produsenter.

 

- Her kan produsenter finne unge designer med prototyper som venter på samarbeid, samtidig som etablerte designere med produksjon kan finne nye kunder, sier Sunde.

 

Kuratoren tror at kombinasjonen av et godt omdømme rundt utstillingen og kvalitetsstempelet som norsk og skandinavisk design har globalt, er årsaken til den store oppmerksomheten. De unge norske har blitt et trekkplaster etter tolv år med merkevarebygging rundt 100 % Norway.

 

- 100% Norway viser det siste, beste og mest innovative, tuftet på en tradisjon av estetikk og elegant minimalisme. Det er sobert, samtidig lekent. De unge norske designerne ivaretar den gode tradisjonen samtidig som de utfordrer den, sier Sunde.

Benedicte Sunde hos DOGA har kuratert 100% Norway sammen med Peppe Trulsen fra Norwegian Icons. FOTO: DOGA

Norsk fra ende til annen

Nytt av året var samarbeid med Norwegian Icons som driver Fuglen - kafe, bar og designforretning i ett - i Oslo og Tokyo. Resultatet ble en helnorsk utstilling i motsetning til tidligere hvor det ikke var krav til at produksjonslandet måtte være Norge.

 

- Nå er alt designet i Norge, inspirert av Norge, og ikke minst laget i Norge. For første gang viste vi også den komplette prosessen bak fremstillingen av et produkt, sier Sunde.

 

I etterkant av utstillingen sier kuratoren seg godt fornøyd med årets besøkende. Tungvektere innenfor bransjen var innom for å se på hva de 33 norske designerne hadde å tilby.

 

- Jeg vet at flere har vært i samtale med produsenter, men det tar vanligvis en stund før en avtale spikres. Men det er liten tvil om at 100% Norway fungerer som en døråpner til det internasjonale markedet for norske designere og produsenter.

 

Utstillingen i sin helhet vil også stilles ut under Oslo Design Fair, tidligere Gave- og interiørmessen på Lillestrøm, i januar 2016.

 

Les mer om designerne Kristine Five Melvær og Kneip som stilte ut under 100% Norway her.

100% Norway utstillingen fant sted i Old Truman Brewery i Øst-London. FOTO: ANDY DUNN
Publisert 29. desember.2016 av

Det kan jo være at noen og enhver av oss er litt mette på fest og god mat nå - magen kjennes i hvert fall godt forsynt ut.

 

Med fare for å høres for banal ut, så oppfordrer jeg likevel til å tåle en fest til.

 

Fordi det er noe spesielt med et år som avløses av et nytt.

 

Les flere innlegg fra bloggeren Bo Naturlig

 

FOTO: SKJERMDUMP/ INSTAGRAM @TILBORDS

Tid for refleksjon

Like viktig som å dekke et hyggelig bord, er det å reflektere over året som har gått.

 

Tipper de fleste av oss har kjent på gleder så vel som på sorger.

 

Ta deg en liten pust i romjuls-bakken, tenk over hva du er takknemlig for og hva du både håper og drømmer om i 2017.

 

De største hårete nyttårsforsettene kan man kanskje like greit styre unna, men å ha en ambisjon om at man ønsker å benytte mer tid med de man er glad i, det kan være et godt og oppnåelig ønske.

Ofte er det nettopp disse vi setter oss rundt et bord med, hvor vi deler god mat, så vel som drikke og prat.

 

Jeg er tilhenger av at vertskapet har gjort ting så enkelt, men likevel har så koll på logistikken at de har god tid til å sitte  ned mellom retter og glass som fylles.

 

Besøk Bo Naturlig på bloggen her.

 

Ha noen retningslinjer

 

Om du velger å dekke et bord som er rustikt med trematerialer, kongler og julens leftovers, eller om du drar frem det som skinner og går for en litt mer glamorøs inntreden til det nye året, så er det greit å holde seg til noen retningslinjer.

 

- Husk at alle, på kryss og tvers av bordet, synes det er hyggelig å kunne se hverandre i øynene. Altså ikke ha for høye gjenstander på bordet. Velger du noe med høyde, bør det i så fall være smalt og høyt, ikke volumiøst, høyt og bredt.

 

Mer inspirasjon til borddekking her

 

FOTO: SKJERMDUMP/INSTAGRAM @SILJE707

Fordel pynten

Ellers er det lurt å huske på det samme som man gjør når man pynter kaker, nemlig at alle skal få et like godt stykke med like mye pynt. Fordel pynten utover bordet, ikke bare på midten, og husk å benytte lengderetningene.

 

Servietter benytter de fleste av oss til fest, men om du velger den klassiske papirvarianten, går for linservietter eller du bretter de så de utgjør et dekorativt supplement som her i form av et juletre, så er det bare din kreativitet som setter grenser.

FOTO: SKJERMDUMP/INSTAGRAM @MOA_HOME

 

Har du slått på kokke- stortromma og skal servere flere retter, så trenger du fort flere typer bestikk og glass.

 

En enkel huskeregel er at du alltid starter ytterst med bestikket, og jobber deg innover. Dette er en enkel måte å slippe unna med å sitte igjen med fiskekniven, når indrefiletèn entrer bordet.

 

Ellers kan du plukke frem og benytte pynt du ellers har litt her og der av i huset. Telysstaker, noen kongler, litt granbar, noe som skimrer og hyggelig belysning- slikt tilrettelegger for god feststemning.

 

 - Riktig glass er 50 % av smaksopplevelsen

 

FOTO: BO NATURLIG
FOTO: SKJERMDUMP/INSTAGRAM @TILBORDS
FOTO: SKJERMDUMP/INSTAGRAM @INGERLISELILLE

Klar for nytt år

Jeg vet hva jeg er takknemlig for dette året som har gått, og jeg er veldig klar for det nye året.

 

Med stormen «Urd» hylende utenfor vinduet og på tampen av året, så avslutter jeg med å takke dere alle for engasjement, klapp på skuldra og ikke minst følget her, så vel som i øvrige sosiale medier.

 

Slik velger du riktig champagneglass

 

 

Også synes jeg vi alle bør huske på at livets oppturer ikke hadde vært så store, hvis det ikke var for samspillet og kontrastene med noen nedturer.

 

Så gjør deg klar og 2017 blir akkurat hva du gjør det til!

 

Diktet fra Kjerstin Aune gjør meg klar til å ta fatt på det nye året!

 

Livet byr på mere spenning
fart og fest og mang en vending
Her er dagen, her er året
Pakk det opp og sett av gårde.

 

Riktig godt og varmt nytt år til dere alle fra  Tina

 

Følg Tina og Bo Naturlig på  bloggen  og på Instagram på @bonaturlig

 

Mer på Botrends forside

 

SKJERMDUMP / INSTAGRAM @CGNORGE (CHRISTIANIA GLASSMAGASIN)
Illustrasjonsbilde Istock.com
Les mer

- Nei, er det sant? Så utrolig gøy! Nå ble jeg veldig overrasket. Det var Heidi Tolos første reaksjon på nyheten om at huset hun deler med mannen Bjørn K. Haugland og sønnen Brede (14) på Nesøya, er kåret til Årets Botrend-hjem 2016. - Jeg trodde kanskje det kunne bli for teknisk for de fleste, for ekstremt kanskje? Men det kan også være at det tekniske er noe vi vant på. Folk har fått mer interessen for dette, sier Heidi Tolo.  Her kan du lese mer om Heidi og Bjørns hjem  H

Les mer

– Det var du som bestemte hvordan pendlene skulle henge, ikke sant? Lars Kristian Amundsen (42), hotelldirektør ved Radisson Blu på Fornebu, spør en av resepsjonistene som står bak den nye disken i skinn. I fem måneder har teamet jobbet seg gjennom en total oppussing av fellesområdene. – De siste årene har vi pusset opp jevnt og trutt – både kjøkken, rom og bad, sier han. Men nå var det på tide å ta tak i lobbyen og resepsjonen, baren med den intime restauranten og kurs og

Les mer
Annonse

 Historien til Italian House strekker seg helt tilbake til 1979, og for tre år siden gjennomførte de en omfattende stilendring. Møblene deres føyer seg nå stilmessig inn i dagens trendbilde. Italian House produserer sine kvalitetsmøbler i Portugal og Italia. Ett nøkkelord her er «custom made». De kan produsere alle møbler etter kundens egne spesifikasjoner. − Vi har mulighet til å etterkomme kundens ønske både når det gjelder spesielle mål og egne tekstiler, forteller Nina As

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland