Publisert 19. oktober.2015 av

Steller du hagen nå, sparer du mye arbeid når våren og sommeren kommer.

 

Andreas Løvold kutter et par tynne grener som står rett opp på plommetreet i Botanisk Hage i Oslo, før han peker på noen andre grener, som har mer horisontal vekst.

 

– De der vil jeg spare. De er mer solide enn greiner som vokser oppover. Flatere grener gir også mer blomster og mer frukt, tipser han.

 

Løvold er anleggsgartner og arborist og jobber nå som gartner i Botanisk hage. Av praktiske årsaker beskjærer han som regel trærne der i hvilesesongen, omtrent mellom november og til og med mars. Han er oppgitt over de mange mytene som presenteres når det kommer til riktig tidspunkt for beskjæring av trær.

 

– Hver vår leser man at nå må vi ut i hagen og skjære. Og man får komiske beskrivelser, som at man skal skjære så mye at man skal kunne kaste en hatt gjennom. Det er feil.

 

Les flere hagesaker på Botrend her.

Beskjær trærne nå

Det dårligste tidspunktet å beskjære trær på, er sent på våren, ifølge gartneren.

 

– De fleste trær kan egentlig beskjæres nesten når som helst, men ikke vent til sen vår.

 

Når planten starter vekstsesongen, trenger den mye energi og er sårbar.

 

– Påføres stress i denne perioden, kan det være uheldig. Våren er også en tid hvor sjansen er høy for stor fluktuering mellom dagtemperatur og nattetemperatur. Høy dagtemperatur med mye lys kombinert med lav nattetemperatur er en stor påkjenning som kan føre til frostsprekker og plantedød, sier Løvold.

Årets siste hagefest

Flytt selskapet ut mens du fremdeles kan.

BLOGG
Hvis du skal tynne trærne, ikke ta mer enn ti prosent. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX
Hvis det er for kaldt, kan store sårsnitt gi en betydelig belastning for treet. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

Hold beskjæringen til under ti prosent

Det aller beste tidspunktet for beskjæring av trær skal være på høysommeren, rundt St. Hans, mens blomstenes energireserver er på topp, og vekstsesongen ikke er helt over. Hvis du ikke rakk det i sommer, eller synes det er kronglete med alle bladene, er det nest beste alternativet å vente til senhøsten, mener Løvold.

 

– Etter avmodning, når bladene har falt, skjer det så lite i treet. Da er det små sjanser for sykdom og sopp. Og så er det praktisk fordi treet er veldig oversiktlig, det er enklere å gjøre en god teknisk jobb når treet ikke har løv.

 

Unntaket er trær som blør, som kirsebær, plomme, fersken, bjørk og lønn. De bør ikke beskjæres ved for kalde temperaturer.

 

– Hvis det er nattefrost, kan de få frostsprekker og døde felter, sier Løvold, som mener mengden er viktigere enn tidspunktet.

 

– Hvis det ikke er spesielle årsaker, hold beskjæringen til under ti prosent, råder han.

En grensag og en god hagesaks bør alle seriøse hageeiere ha. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

Brunsneglene kan overvintre i hagen din

Av andre hagepleieråd om høsten råder Løvold folk til å dekke til rose- og staudebed med granbar eller strie, for å beskytte mot kulden. Både roser og avblomstrede stauder kan klippes ned.

 

Sissel Alvestad, gartner og produksjonsansvarlig ved Vea, Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører, minner om at eiere av bringebærbusker må huske å beskjære.

 

– Skjær vekk alle grener som har hatt bær, sier hun. Det viktigste i høsthagen er imidlertid å få bort alt som er sykt og dødt, så det ikke ligger og sprer sykdom.

 

– Hvis det ligger mye plantematerialer rundt omkring, kan det komme sopp og andre skadedyr, sier hun, og påpeker at brunsnegler kan overvintre ved å gjemme seg i dødt plantemateriale.

 

Alvestad fraråder beskjæring av tykke greiner hvis det er kaldt.

 

– Hvis man beskjærer midt på kaldeste vinteren, får ikke snittet noe beskyttelse. Man kan beskjære i august, for da får sårflaten grodd litt igjen før vinteren. Det spørs også hvor i landet du bor, sier hun.

Noen ganger ser man kun sykdommen på frukten. Plukk disse så snart du ser dem og få dem bort. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

Plant, rydd og luk

Mange tar inn planter, for eksempel fuksia og pelargonia, for at de skal overvintre. Da er det noen ting du bør huske spesielt på.

 

– Ta av mesteparten av bladene og klipp ned planten. Temperaturen inne skal være fra en til ti grader, hvis du har en lys vinterhage kan det være varmere enn hvis det er mørkt. Husk at plantene ikke må tørke ut eller være for våte, sier Alvestad, som også trekker frem planting av løk som viktig høstaktivitet, i tillegg til å ta inn krukker som ikke tåler frost. Gresset bør ikke være for høyt (eller for snaut), og de bladene på plenen bør nok gjøres noe med.

 

– Bladene bør ikke ligge for tett. Hvis du ikke orker å rake, kan du kjøre over bladene med gressklipper. Det gir egentlig gode vilkår for meitemarken, sier Alvestad, som kan fortelle at det er vanlig praksis på Vea.

 

Og hvis du orker, får du mye igjen for å luke.

 

– Det er aller lurest å luke på høsten, da sparer du masse tid neste sommer, sier hun.

 

Og for øvrig er hennes beste råd å nyte høsthagen mest mulig.

 

– Det meste kan ligge til våren, sier hun.

Syk frukt og dødt materiale må fjernes for ikke å spre sopp og sykdom. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

Sjekkeliste for høsthagen:

 

  • Få bort alt som er sykt og dødt så det ikke ligger og sprer sykdom.

 

  • Luk gjerne på høsten, så sparer du mye tid til sommeren.

 

  • Rak bort løv fra plenen, evt. kjør over løvet med gressklipper hvis du ikke orker å rake. Knust løv gir gode vilkår for meitemarken.

 

  • Plant løk. 

 

  • Hvis du har bringebær, pass på at du har skåret bort greiner som har hatt bær.

 

  • Ta inn krukker som ikke tåler frost.

 

  • Ta eventuelt inn planter som skal overvintre.

 

  • Vask alle potter og redskaper så de er rene før de settes bort. Også gressklipperen.

 

Kilde: Sissel Alvestad, Statens gartnerhøyskole VEA

 

Denne saken ble først publisert i Budstikkas interiørbilag

Publisert 26. mai.2017 av

Sørlandet er et eldorado for båtfolket.

 

Når været er bra, kan det bli trangt i de mest populære havnene.

 

Derfor har vi samlet 20 havner som enten ligger litt utenfor leden, eller er utilgjengelige ved første øyekast. Det er god plass her uansett når du kommer.

 

Les flere saker om uterom på Botrend her

 

  1. Barmskilen

 

 

Kragerøskjærgården byr på mange lune havner.

 

Barmskilen er en av dem, og ligger i Fossingfjorden, nord for Langøy. Det er langt nok utenfor allfarvei for de fleste båtfolk til at det sjelden er trangt om plassen. Innseilingen er enkel når man følger sjøkartet. Du kan legge til land både ved Torgrimshull og ved Bukkholmen. Det er godt ankerfeste i leirbunn.

 

Disse hyttene gir deg gratis overnatting

 

Barmskilen i Kragerø.

2. Korsholmen

Korset ligger helt sør på Skåtøy.

 

Både Korsholmen og øyene rundt er fine naturhavner. Skjærgården sør for Skåtøy er uren, og du bør studere kartet godt. Innseilingen vestfra er enkel. Nærmest på bildet er Hyttholmen til høyre og en navnløs holme. Begge er naturreservater med ilandstigningsforbud før 15. juli. Korsholmen ligger oppe til høyre i bildet. Det er mange øyer å velge mellom i dette området, så her er det fullt mulig å finne en holme helt for seg selv, også på fine dager midt i sesongen.

 

Fanny: Nå flytter vi utendørs!

Korsholmen sør på Skåtøy.

3. Sundholmene

Fortsetter du vestover fra Kragerø inn Kilsfjorden, kommer du ganske raskt til Sundholmene og Rekevika.

 

Her er det godt tilrettelagt for besøkende med båt. Det er toaletter, brygger og fortøyningsbolter her. Dette er gode natthavner, men de er noe utsatt for østlig vind. Sundholmene er eiendommelig og vakkert formet, med bratt fjell og runde svaberg som innbyr til strandhugg. Her har man sol hele dagen og til langt på kveld.

 

Bli med inn i jungelhagen på Blommenholm

 

Sundholmene vest for Kragerø.

4. Linpon

 

Sørvest på Barmen og innerst i Sørfjorden vest for Risør kommer du til Svenes og Linpon.

 

På inn-siden av Linpon er det brygger å legge til ved. Dybden her er ikke mer enn én meter. Innseilingen forøvrig er problemfri gjennom Nordfjorden. Du kan også gå sundet mot Kranfjorden. Her er det bare 1,7 meter dypt og 2,5 meters høyde under brua til Barmen. Du
kan også prøve Skauholmen, Tørbergolmen og flere andre holmer her. Sørfjorden er veldig lun, med høye fjell både i sør og nord.

 

Her kan du lese alt vi skriver om fritidsboliger

Linpon ligger i Sørfjorden ved Risør.

5. Risholmene

De ytterste øyene har en spesiell tiltrekningskraft på mange. Risholmen utenfor Tvedestrand er en sikker havn uansett vær, men vinden tar godt, så det blir surt og utrivelig i dårlig vær.

 

Adkomsten er uren, men indre leden mot Sandøya er merket med staker. Sundet mellom Ytre og Indre Risholmen er smalt, men 2 meter dypt helt inn til fjellet.

 

Risholmen ligger utenfor Tvedestrand.

6. Lådalsholmene

Hvis du går indre leden innenfor Flostaøya, kommer du forbi en morsom bukt øst i Vrangsund.

 

Innseilingen er smal og lett å overse, men innenfor åpner det seg en stor og vid bukt, så vid at den heter Lådalsfjorden. Det er noen få hytter langs land, men ellers forstyrres man ikke av annet enn svaner. Lådalsholmene ligger rett øst for innseilingen, men du kan også legge til ved holmen sør i bukta. Innseilingen er en utfordring for den ukjente. Bevæpnet med kartet i Havneboka kommer du greit inn.

 

Dette er drømmehagen som blomstrer hele året

Lådalsholmene ligger i en vid bukt.

7. Korshavn

Korshavn er en liten bukt sørøst på Flostaøya, like utenfor innseilingen til Tromøysundet.

 

Bukta er smal og ganske grunn, så her er det lunt og sjelden bølger av betydning. Men det kan være vanskelig å komme ut igjen i dårlig vær. Ved bryggene inne i bukta er det ikke mer enn en halvmeter dypt, men med baugfortøyning er det akkurat nok for mellomstore motorbåter.

 

 

Korshavn ligger i nærheten av Tromøysundet.

8. Ramsøya

Ramsøya ligger langs den trange indre leden vest for Hisøy, sør for Arendal. Minste dybde i leden sørfra er 2,5 meter, og grunnene er merket med private røde og grønne bøyer. Du kan ta deg frem hele

 

De ytterste øyene har en spesiell tiltrekningskraft på mange. Risholmen utenfor Tvedestrand er en sikker havn uansett vær, men vinden tar godt, så det blir surt og utrivelig i dårlig vær. Adkomsten er uren, men indre leden mot Sandøya er merket med staker. Sundet mellom Ytre og Indre Risholmen er smalt, men 2 meter dypt helt inn til fjellet.

 

 

Ramsøya ligger sør for Arendal.

9. Strandholmen

Strandfjorden mellom Grimstad og Lillesand er trang, og fortsetter enda trangere inn i Reddalskanalen. Litt under en nautisk mil inne ligger Strandholmen. Det er grunt på nordsiden, ellers er det dypt og fint rundt holmen. Det går fint å legge til land for store og små båter både langsmed fjellet og med baugfortøyning

Strandholmen.
Ålsøya er storslagen.

10. Ålesøya

Ålesøya er en storslagen natur-havn. Fjellet har fått en grovere karakter enn de blankskurte svabergene man finner så mye av lenger østover langs kysten. Innseilingen er åpen mot sør, så dette er et sted man søker til bare i godt og stabilt vær. Da ligger man til gjengjeld som i en lagune på en sydhavsøy. Utsikten mot havet er så bra det er mulig å få den, det samme gjelder solforholdene.

11. Lille Malmen

Lille Malmen er en liten, men hyggelig øy utenfor Lillesand, og en fin godværshavn.  Her ligger du utsatt til for østlig vind, men ellers med en viss beskyttelse. Øya er lav, med fine svaberg og lite vegetasjon. Innseilingen er grei i godt vær. Inne i bukta skal du se opp for noen skvalpeskjær. Det er liten plass å snu på for større båter her.

 

Lille Malmen utenfor Lillesand.

12. Håholmen

Like utenfor Brekkestø ligger et mylder av holmer og skjær. Håholmen er en av dem.

 

Dette er en spennende havn for den eventyrlystne. Det er ikke den enkleste å ta seg inn i, særlig ikke i litt rufsete vær. Men har du først kommet deg inn, ligger du i din egen lille bås laget av grunnfjell. Innseilingen er nord- eller sørfra. Det er skvalpeskjær i begge sund, men skjærgården rundt er ganske grei å navigere i. Kommer du fra Blindleia, går du ut mellom Åkerøya og Hellersøya.

 

Se prisvinnerens nydelige uterom

Håholmen utenfor Brekkestø.

13. Randholmen

På sørspissen av Østre Randøya er det en idyllisk liten bukt innenfor Randholmen. Området var i Forsvarets eie så sent som i 2004. Bukta er grunn og med ganske trang innseiling. Innseilingen er utsatt i noe sjø, så dette må betraktes som en godværshavn. Vel innenfor kan du fortøye mot land på begge sider. Det er 1-1,5 meter dypt ytterst i bukta, bare 0,5 lenger inne. Her er det meget barnevennlig, med sandstrender, svaberg og gressletter.

 

Randholmen var tidligere i Forsvarets eie.
Oksøya ved innseilingen til Kristiansand.

14. Oksøy fyr

Oksøy fyr markerer sammen med Grønningen og Odderøya innseilingen til Kristiansand. Havnen er betegnet som trygg, men det er nok triveligst her i godt vær. Både sjøgang og vind vil merkes godt i havnen. Innseilingen er trang, men dyp nok for de fleste. Du går inn nordfra langs Oksøy, og holder innenfor jernstaken og skjærene til du er inne i havnen. Det er flere brygger du kan legge til ved.

 

15. Skudeholmene

Skudeholmene ligger fristende til like innenfor Udvår. Som navnet antyder, har dette vært en gammel seilskutehavn, og det er jo et tegn på at havnen er sikker under normale forhold. Selve skutehavnen er i bukta innenfor Store Seilholmen. Bildet er fra sundet mot Vrakholmen. Dette navnet vekker ikke like gode assosiasjoner, men her er det fint likevel.

 

Skudeholmene.

16. Nordre Vassøy

Vassøyene ligger nordvest for Udvår, ganske nær fastlandet.

 

Særlig lagunen bak Lauvholmen på Nordre Vassøy er en lun og sikker havn. Det er grunt både i innseilingen og inne i lagunen, så helt inn kommer du bare med båt som stikker mindre enn 1 meter. Her inne blir det aldri sjødrag. Flere andre bukter på øya er noe dypere, men ingen er like lun.

 

Derfor flyttet familien til bobåt på Fornebu

Nordre Vassøy.

17. Selvågen

I Selvågen ligger du like trygt som i en andedam. Hit kommer aldri bølger inn fra havet. Selvågen ligger ytterst i Harmarkfjorden. Det er skogkledte åser rundt hele bukta, og du finner le for alle vinder hvis du legger til etter forholdene. Innseilingen til Selvågen kan se vanskelig ut på kartet. Mange av grunnene er merket med private staker. Disse er tegnet inn på spesialkartet i Havneboka.

Selvaagen.

18. Tungebukta

På nordøstsiden av Hilletunga vest for Mandal kommer du til Tungebukta. Her er det glattskurte svaberg og lavtvoksende vegetasjon. Du ligger lunt mot sør og vest, men ganske åpent mot nord. Det er noen hytter i området, og bryggene er private. Du kan legge til mot fjellet vest for brygga eller mellom holmene utover i bukta, slik som båtene på bildet.

 

Tungebukta ligger vest for Mandal.

19. Svinør

Svinør er en hyggelig, gammeldags sørlandsidyll like øst for Lindesnes. Det er fint å ankre inne i sundet mellom Svinøy og Nordre Hammerøy. Eller du kan legge til mot den nylig anlagte steinbrygga på østsiden av Nordre Hammerøy. I dag er husene i Svinør for det meste i bruk som hytter.

 

Idylliske Svinør øst for Lindesnes.

20. Skutevik

Skutevik er en ganske stor bukt på nordsiden av Langøy utenfor Farsund.

 

Her ligger du godt beskyttet mot alle vinder. Det er høye skogkledte åser på alle kanter, som gir godt le. Særlig i sørlig vær vil det være lunt her inne. Det er flere steder du kan legge til, både inne i skutevika, og like utenfor.

 

Les mer på Botrends forside 

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.

 

Skutevik anbefales som naturhavn.
 
Les mer

Du har sikkert gått tur i nabolaget og tenkt: «Åh, sånn skulle det sett ut hos oss». Eller kanskje du har vært på ferie og latt deg inspirere av alle de glade, fargerike inngangspartiene? Selv kan du imponere med noen krukker med visne planter, en sliten kost og et par gamle joggesko som ønsker gjester velkommen. «Prosjekt inngangsparti» står kanskje ikke øverst på listen. Men du trenger ikke sette i gang med et stort prosjekt for å fornye inngangspartiet.

Les mer

Vestre møblerer Times Square

Norske utemøbler pryder New York City.

Publisert 19. oktober.2015 av Elin Reffhaug Craig

Den norske utemøbelprodusenten Vestre lanserer i disse dager nye benker, bord og stoler på Times Square i New York.  Det var under designmessen i Milano tidligere i år der Vestre viste kolleksjonen "Nordic Life in Urban Spaces", at det ble klart at deres møbler blir å finne på en av verdens mest ikoniske møteplasser.  Botrend har skrevet mye om Vestre - les det her

Les mer
Annonse

Kommersielt innhold fra Plantebørsen. Rottingstoler eller minimalistiske møbler? Liker du det rustikke eller romantiske? Uansett hva du leter etter, finner du det mest sannsynlig hos Plantebørsen i Lier. Nå er sommeren her – og ferien rett rundt hjørnet. Utover sommeren blir det mange fine dager og kvelder på terrassen. Hos Plantebørsen finner du det du trenger for å gjøre verandaen koselig. De har mange gode tips til hvordan du kan innrede terrassen din.– Mange kunder kommer ti

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland