Publisert 21. oktober.2015 av

Stian Korntved Ruud har gjort suksess med sitt treskje-prosjekt. Nå har han fått årets Kunsthåndverkpris.

 

– Det er helt supert at prosjektet blir satt pris på. Det kan tyde på at det jeg gjør har livets rett, og er sånn sett en fin tilbakemelding å ta med seg videre, sier Stian Korntved Ruud.

 

I midten av oktober mottok Bekkestua-mannen og tidligere Rosenvilde-eleven årets Kunsthåndverkpris fra Bildende Kunstneres Hjelpefond for sitt prosjekt «Daily spoon», som består av 365 håndlagde treskjeer.

 

Les flere saker om norske designtalenter på Botrend her.

Kneip med 100% natur

Designduoen viste norsk natur under 100% Norway i London.

INTERIØR

Internasjonal skje-oppmerksomhet

Korntved Ruud laget de første treskjeene i 2014. Egentlig skulle han bare øve seg litt, eksperimentere med ulike tretyper og bedre egne ferdigheter. Så bestemte han seg for å lage flere. Mange flere. En for hver dag i året.

 

– De første skjeene ble laget av noen hvalnøttfliser jeg fikk av en entreprenør oppe i gata her. Jeg begynte å spikke og ble umiddelbart betatt av skjeen som format. Senere har jeg tatt i bruk andre håndverktøy som høvler og en hjemmelaget dampkasse, fortalte Korntved Ruud da Budstikka møtte ham i studioet i januar i år.

 

Underveis i prosjektet har han fått mye positiv oppmerksomhet, fra nasjonal og internasjonal presse. Budstikka har skrevet om skjeene, det samme har D2, DN, og haugevis av utenlandske blogger og magasiner – deriblant anerkjente dezeen.com.

 

Ikke bare om skjeene i og for seg. Korntved Ruud og hans kompanjong i designerkollektivet Kneip, Jørgen Platou Willumsen, fyller også spaltene med annen design.

Stian Korntved Ruud sier selv han lenge har hatt et romantisert forhold til treverk. FOTO: KNEIP

Materialenes egenskaper styrer formgivingen

Tidlig i år fikk Korntved Ruud forespørselen om å lage 60 unike skjeer for det eksklusive nederlandske restaurantkonseptet Steinbeisser. Hvert år lager de en åtte retters veganmiddag i fem europeiske byer, hvor kunsthåndverkere håndplukkes til å lage spiseverktøyet. Spisegjestene har mulighet til å kjøpe bestikket, uten at Stian ofret det så mange tanker.

 

– Jeg har betraktet dette som et selvutviklingsprosjekt, uten å tenke særlig på hvorvidt det har et kommersielt potensial, sa han i januar, og understreket at for ham har prosjektet i større grad handlet om kunst, enn design.

 

– Jeg har lenge hatt et romantisert forhold til treverk og gamle håndverkstradisjoner. Det er bare blitt forsterket gjennom å jobbe så systematisk. Å sanke, bearbeide og ikke minst lære om de ulike tresortene er en viktig del av prosjektet. Jeg vil la materialets egenskaper styre formgivningen i stedet for å overkjøre dem med bruk av maskiner og teknologi.

 

Men at Kunsthåndverkprisen også gir 150.000 kroner inn på konto er ikke å forakte.

 

– Det kommer godt med til å investere i verksted, atelier og nye verktøy, sier Korntved Ruud.

 

Denne saken ble først publisert i Budstikkas interiørbilag.

Les mer
Annonse

Hos Fyr & Flamme er grillsesongen langt fra sesongbasert. Det moderne utleielokalet har sitteplasser til 50 personer, et storkjøkken med alle fasiliteter og en lounge med barløsning. Et avansert grillrom der du kan grille og røyke maten innendørs, er elegant integrert bak hele glassflater. Et innholdsrikt konferanserom er tilgjengelig for møter og annen kursvirksomhet. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland