Publisert 21. oktober.2015 av

Stian Korntved Ruud har gjort suksess med sitt treskje-prosjekt. Nå har han fått årets Kunsthåndverkpris.

 

– Det er helt supert at prosjektet blir satt pris på. Det kan tyde på at det jeg gjør har livets rett, og er sånn sett en fin tilbakemelding å ta med seg videre, sier Stian Korntved Ruud.

 

I midten av oktober mottok Bekkestua-mannen og tidligere Rosenvilde-eleven årets Kunsthåndverkpris fra Bildende Kunstneres Hjelpefond for sitt prosjekt «Daily spoon», som består av 365 håndlagde treskjeer.

 

Les flere saker om norske designtalenter på Botrend her.

Kneip med 100% natur

Designduoen viste norsk natur under 100% Norway i London.

INTERIØR

Internasjonal skje-oppmerksomhet

Korntved Ruud laget de første treskjeene i 2014. Egentlig skulle han bare øve seg litt, eksperimentere med ulike tretyper og bedre egne ferdigheter. Så bestemte han seg for å lage flere. Mange flere. En for hver dag i året.

 

– De første skjeene ble laget av noen hvalnøttfliser jeg fikk av en entreprenør oppe i gata her. Jeg begynte å spikke og ble umiddelbart betatt av skjeen som format. Senere har jeg tatt i bruk andre håndverktøy som høvler og en hjemmelaget dampkasse, fortalte Korntved Ruud da Budstikka møtte ham i studioet i januar i år.

 

Underveis i prosjektet har han fått mye positiv oppmerksomhet, fra nasjonal og internasjonal presse. Budstikka har skrevet om skjeene, det samme har D2, DN, og haugevis av utenlandske blogger og magasiner – deriblant anerkjente dezeen.com.

 

Ikke bare om skjeene i og for seg. Korntved Ruud og hans kompanjong i designerkollektivet Kneip, Jørgen Platou Willumsen, fyller også spaltene med annen design.

Stian Korntved Ruud sier selv han lenge har hatt et romantisert forhold til treverk. FOTO: KNEIP

Materialenes egenskaper styrer formgivingen

Tidlig i år fikk Korntved Ruud forespørselen om å lage 60 unike skjeer for det eksklusive nederlandske restaurantkonseptet Steinbeisser. Hvert år lager de en åtte retters veganmiddag i fem europeiske byer, hvor kunsthåndverkere håndplukkes til å lage spiseverktøyet. Spisegjestene har mulighet til å kjøpe bestikket, uten at Stian ofret det så mange tanker.

 

– Jeg har betraktet dette som et selvutviklingsprosjekt, uten å tenke særlig på hvorvidt det har et kommersielt potensial, sa han i januar, og understreket at for ham har prosjektet i større grad handlet om kunst, enn design.

 

– Jeg har lenge hatt et romantisert forhold til treverk og gamle håndverkstradisjoner. Det er bare blitt forsterket gjennom å jobbe så systematisk. Å sanke, bearbeide og ikke minst lære om de ulike tresortene er en viktig del av prosjektet. Jeg vil la materialets egenskaper styre formgivningen i stedet for å overkjøre dem med bruk av maskiner og teknologi.

 

Men at Kunsthåndverkprisen også gir 150.000 kroner inn på konto er ikke å forakte.

 

– Det kommer godt med til å investere i verksted, atelier og nye verktøy, sier Korntved Ruud.

 

Denne saken ble først publisert i Budstikkas interiørbilag.

Publisert 22. juni.2017 av

Man kan velge hvilket fokus man vil ha her i livet.

 

Noen bemerker med oppgitt stemme om dagen at "nå, nå snur solen", mens andre lar seg glede over at vi faktisk enda ikke har startet på fellesferie, tur til både den ene og den andre fornøyelsesparken og sommermåneden juli.

 

For ikke å minne om hvor mye varme august har å by på?! Nei, her er det for mange lyse netter og glade møter som i stedet bør få fokus.

 

Hva passer vel da bedre enn en real sommerfest? Hvor lista legges i overkommelig hopphøyde, man kommer som man er og hvor barna får testet ut sine leggerutiner.

 

Her får du noen tips til sommerfesten.

 

Karns tips til en vellykket sommerfest

Dispenser med forfriskende drikke i varmen. Foto: Bonaturlig

Spleiselag eller tapasbord

"Du tar med salat, jeg pølser". Spleiselag fungerer fortsatt like bra som tidligere. Deilig for vert/vertinnen, og like deilig for gjestene som føler de får bidratt med noe.

 

Hvis ikke så er tapas ypperlig og ettertraktet mat. Mulig du nå tenker at det er da hinsides mye jobb, men det geniale med småretter er at du kan forberede de i forkant!

 

Kjøttbollene kan lages og stekes, for deretter å hvile seg i fryseren, før de varmes i en herlig, spicy tomatsaus.

 

Potetbåtene kuttes opp og legges i vann dagen før, manchegoèn danderes på fat, og aiolien kan du lage enda tid i forveien.

 

Surdeigsbrødet kjøper du enkelt hos en av de mange som utsalg som selger de beste brød nå, så du slipper behøve å tenke på å lage din egen surdeigskultur.

 

Noe kjøpt, noe hjemmelagd er SÅ 2017! Eller du lager raskt et focacciabrød i stedet.

 

Her er noen enkle tapasfavoritter

 

  • Albondigas (Altså, disse herlige, små, spicy kjøttbollene ... )

 

  • Bakte potetklyfter.

 

  • Stekt chorizopølse.

 

  • Scampi i selskap med chilli og mango.

 

  • Manchego-ost.

 

  • Foccacia eller surdeigsbrød.

 

  • Grønn salat.

 

  • Aioli og godt smør.

 

Og vips, med det har du et favorittbord hvor alle finner noe ganen begjærer.

Tapas er alltid en favoritt. Foto: Bonaturlig

Det meste handler om forberedelser

Om været er usikkert, så er ikke inne alltid det eneste alternativet. Garasjen pyntet med lykter, lysslynger - og klaffebord gir også god, nedpå sommerfølelse.

 

Har du ikke lang nok duk til langbordet, for det er klart mange vil komme på sommerfesten din, så kan man bruke laken eller gardinfag. Og vil du kjøre papirduk som revner i kanten, ja, da er til og med det helt innafor - og det ute! 

Apropos sistnevnte, så kan jo norske somre være litt lunefulle. Sørg for å ha pledd- og puter lett tilgjengelig. Da slipper du å måtte lete kaotisk frem mens gjestene hutrer, og ting bare sklir litt lettere.

 

Det meste handler om forberedelser, og med litt planlegging, så koser man seg bare mer.

 

En ting undertegnede alltid blir tatt litt på sengen av når hun inviterer til sosiale lag, er hvor man skal oppbevare og sette fra seg all maten.

 

Jeg har balansert fat mens jeg har sjonglert med å åpne kjøleskap- og boddører, noe som blant annet har resultert i en brå slutt for 12 stk. panna cottaer.

 

Sørg for at du har ledig plass på kjellergulv, eller tømt et par kjøleskapshyller i forkant.

 

Derfor fortjener du en pause i sommervarmen

Dekorer med vimpelrekker, lysslynger og lyslykter

Når det gjelder pynting, så jubler jo stylisten i meg bare ved tanken!

 

Vimpelrekker, lysslynger og lyslykter som tåler en liten sønnavind uten at de slukner, gir raskt partystemning!

 

Skjøteledninger, tape og stiftemaskin er nødvendige hjelpemidler for å belyse festen så vel som maten for gjestene.

 

Og når mørket kommer snikende, noe som fort skjer når man er i hyggelig selskap, så ligner det med et på ei trang bakgate i Paris med alle sine smålys, levende som elektriske.

 

Alle billigkjeder har nå et variert og godt utvalg av alt du trenger, så du slipper å  bruke opp feriebudsjettet før ferien har begynt.

 

Tryll frem den rette sommerstemningen

Uformell stemning. Foto: Bonaturlig
Koselig med lyslenker. Foto: HouseDoctor DK
Hva med å invitere til piknik på stranden? Foto: HM Home

Inviter og gjennomfør – man angrer aldri

Så om det blir inne eller ute, bestilt mat eller hjemmelagd, linduker eller den i papir, bare inviter og gjennomfør.

 

Man angrer aldri når man sitter samlet rundt et bord med de man bryr seg om, ler og hvor man sammen skaper de beste sommerminner.

 

Avslutningsvis, så kan man i stedet for å gå direkte på en drink, velge denne varianten i stedet. Slikt blir det sommerfest av!

 

God sommer og ferie.

 

Les Tinas blogg - Bonaturlig her (ekstern lenke)

 

Les mer på Botrends forside 

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.

Les mer

- Jeg husker da jeg begynte å nærme meg rundt tusen følgere at jeg tenkte: ”jøss!”, men nå om dagen tenker jeg lite på antallet som følger meg, men at det jeg legger ut er noe jeg og andre kan sette pris på. Vibeke hadde blogget om sin landlige livsstil i idylliske Heistad ved Porsgrunn i Telemark siden 2011. Interiør, billedkunst og ”the country life” var hennes store hobby. Men det var først da noen iherdige lesere begynte å mase om at hun burde komme seg på Instagram at

Les mer

Naturen har tydelig vært en stor inspirasjon i  interiørtrendene  de siste årene. Som reaksjon på den nordiske (sterile, som jeg velger å kalle den) trenden med hvitt og sort minimalisme, har naturen igjen vist seg i norske hjem gjennom naturmaterialer og mye grønt liv. Friske blomster og planter  kan vi nesten ikke få nok av. Bruken av naturmaterialer har blitt, og er fremdeles, enormt populær i skandinaviske hjem, hvor de harde harde naturmaterialene som skiver og marmor står i

Les mer
Annonse

Heidi og Frode Falk er tredje generasjon, og kundebehandling er viktig for familiebedriften som strekker seg tilbake til 1950. − Vi tilbyr gratis hjemkjøring og montering over hele Østlandet. Dette er en kostand som vi tar på oss, og en service som gjør at vi skiller oss ut. Det er veldig viktig for oss, påpeker Frode. Med konseptet Falk-service får du god valuta for pengene samtidig som du velger kvalitet. Ønsker du råd om møbler, innredning, form, farge, funksjon eller kvalitet hj

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland