Publisert 23. oktober.2015 av

Gresskaret – det fjonge og bereiste, kommer i utallige former og farger.

 

Den er også en selvskreven del av Halloween som vi feirer 31. oktober.

 

Men Halloween og godterisanking er ikke bare for barna. Begynn allerede nå med å sanke inn gresskarene og skap nye tradisjoner til familien.

 

Så er det heller ingenting i veien for å la seg forføre av den søte smaken bak det harde skallet.  Fargen og bruksområdene til gresskaret, ja, de er ubegrensede.

 

Les flere saker Botrends bidragsyter Fanny her

Skap dine egne tradisjoner

Tradisjon har alltid vært viktig for meg. Jeg har vokst opp i en familie som har hatt akkurat passe mange. Selv om noen tradisjoner har skiftet form med årene, har andre forblitt slik de alltid har vært og skal være.

 

Nå har jeg en egen, liten familie som sammen skal skape minner og egne tradisjoner.

 

Vi har ikke så mange enda, og jeg kan aldri svi ribben til jul sånn som pappa gjør det for eksempel. Men en av de tingene vi kan kalle tradisjon er turen til bonden Thor. På gården hans i Røyken velger vi hvert vårt gresskar til Halloween.

 

Det finnes selvsagt også andre steder man kan sanke gresskar. Søk på facebook eller Google for å finne en gresskarbonde nær deg. 

Når det etter nøye vurdering er plukket ut gresskar, veies de på en gammel vekt før godset fraktes til bilen i trillebår. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN
Låven i Røyken er fylt til randen med innbydende gresskar, i alle tenkelige fasonger. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Guttene mine elsker å sanke selv

Gresskarene ligger som store, oransje kuler på jordet mens den høstede frukten ligger i en låve ved gården. Den er fylt til randen med innbydende gresskar, i alle tenkelige fasonger.

 

Lukten av søt frukt er markant og setter samtlige sanser i sving. Like fortryllende for barn som for voksne.

 

Når vi - etter nøye vurdering - har valgt våre gresskar, veies de på en gammel vekt før godset fraktes til bilen i trillebår.

 

Det er en annerledes og autentisk opplevelse som dessuten fremmer kortreist mat og støtter bonden. I dag får du gresskar i hver eneste dagligvarehandel fra midten av oktober, men det er noe helt spesielt med selvplukk og guttene mine elsker det. I USA er Pumpkin patch big business, og vi her hjemme ser endelig ut til å følge etter.

Gresskarene har fått hedersplassen foran huset sammen med guttas leketøy. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Gresskaret er mer enn bare pynt

Vi er sjelden ute i godt tid. Som regel kjøper og skjærer vi gresskar samme dag, og rekker akkurat å tenne lykten før leggetid.

 

Når vi kjøper gresskar er det i hovedsak for å dekorere med skummel utskjæring, men har du tenkt på at innmaten kan brukes til suppe, pai og andre deilige retter?

 

Gresskarene er dessuten utrolig dekorative, både av størrelse og farge. Hvis du ikke har dårlig tid, kjøp gresskaret ditt noen dager før Halloween slik at du kan bruke det til å pynte opp inngangspartiet eller en tom hageflekk.

 

Hva med et gresskar i stedet for Erica-lyng? Det bør helst ikke skjæres i før du skal bruke lykten, men kan fint stå ute en tid. Gresskaret er like allsidig som poteten, og gjør seg 100 ganger bedre som dekorasjon.

 

Så ta det som en tur, gjør det på en annen måte, bruk bonden og kreativiteten din – bruk gresskaret nå.

 

Harde fakta

  • Visste du at Gresskar er en frukt? Det finnes rundt 20 arter men den mest kjente er kjempegresskar, Cucurbita maxima.

 

  • Bruken av gresskar går igjen i mange tradisjoner i hele verden, mest kjent er feiringen av Halloween i USA, der man tar ut fyllet, skjærer en grimase og tenner et lys slik at gresskaret fungerer som en lykt. Dette er en gammel tradisjon som stammer fra det keltiske samfunnet og ble bragt med til USA av emigrerende irer. 

 

  • Halloween feires natten til 1. november som er allehelgensdag. Dagen er en minnefest for alle helgener og martyrer og har røtter i den katolske kirken.

 

  • Halloween har sin opprinnelse fra England og Irland, og kom til Norge som en kulturimpuls fra USA.

 

Kilder: Store norske leksikon og Wikipedia

 

Tips eller innspill? Kontakt oss her.

 

Les flere saker på Botrends forside her. Og følg oss på Facebook ogInstagram under Botrend.no

Gresskarene ligger som store, oransje kuler på jordet. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Slik lager du meiseboller med kvitregaranti

Det er mars og offisielt vår. Hurra!

Publisert 05. mars.2017 av

Selv om vi kan ha noen kalde dager og uker igjen, er det liksom noe helt symbolsk med å bikke mars. Det er den første vårmåneden – for alt det er verdt. Det skal nevnes at vinteren har vært særdeles mild i år. Men!

 

For et sommerbarn (som er født på vinteren) som meg, er det intet mindre helt fantastisk å endelig skrive mars. Solen varmer på en måte litt mer og jeg har overlevd enda en vinter. Halleluja.  

 

Det fineste med våren, er vårtegnene. Man har på en måte alt foran seg. Selv om det fremdeles er tidlig, kan man allerede nå få et glimt av de aller første.

 

Les flere innlegg av Fanny her

Vårblomstene skal få hvile en liten måned til, men fuglene… de er her. Den gjentakende, umisgjenkjennelige lyden av våre fargerike småfugler fyller hagene med karakteristiske ko-ko.

 

Tidligere har vi laget en liten, rød fuglekasse. Den henger fortsatt i hagen og skal snart tas ned og gjøres klar før en ny fuglefamilie forhåpentligvis kan flytte inn. Litt tidlig er det, så i mellomtiden har vi laget meisebolle; en næringsrik blanding med fett, nøtter og frø fuglene kan spise.

 

Les også: Livet blir bedre med planter

 

Man trenger slett ikke forme meisematen til en bolle, du kan helt fint støpe blandingen i en tom melkekartong, et kaffebeger eller i en form. Vi brukte en tom melkekartong.

Oppskrift på meisebolle:

500 g Delfia matfett
200 g Sammalt hvetemel
100 g Havregryn
100 g Rosiner
200 g Solsikkekjerner
200 g Grovhakkede nøtter

Nylon tau til oppheng

 

  1. Smelt fettet på lav varme. Dersom det koker må du kjøle det ned før du blander i resten av ingrediensene.
  2. Nøttene må hakkes noe opp, i større og mindre deler.
  3. Bland ingrediensene og fettet, og avkjøl en liten stund.
  4. Fyll formen/e du skal bruke. Husk at du må støpe tauet inn i massen. La tauet berøre bunnen av formen og legg det deretter i krøll oppover mens du fyller formen slik at tauet ikke sklir ut.
  1. Avkjøl til massen er stiv. Jeg lot den stå ute over natten.

 

Dette er en utrolig fin aktivitet for hele familien, og ikke minst er det stor stas når fuglene forsyner seg av hjemmelaget meisebolle. Oppskriften kommer med kvitregaranti – det tok 10 minutter før to gule kjøttmeis takknemlig hakket i bollen.

 

Oppskriften, bildet og fremgangsmåten er hentet fra Moseplassen.

Les mer

Uten at det er vist med statistikk spås det nå at boligprisveksten i Oslo og områdene rundt  kan være i ferd med å bremse opp.  La oss håpe det er tilfelle. Det er også signaler fra meglere i Oslo om litt færre på visning og mindre hissige budrunder de siste par ukene.  Roligere prosess Vi har kommet i mål med to boligkjøp for våre kunder denne uken, ett i Akershus og ett i Oslo, og opplevde en litt roligere prosess rundt budrundene. Signalene er ikke entydige, blant annet er

Les mer

Bolighandel er forbundet med risiko, både for selger og kjøper.  Særlig hvis det blir reklamasjoner i ettertid.  Forbrukerrådet: - Kupping er utelukkende negativt Selger kan risikere å få økonomiske krav mot seg og kjøper risikerer å sitte igjen med store kostnader til utbedring.  Men hvem bærer den største risikoen?

Les mer
Annonse

Hallgeir Kvadsheim er ekspert på privatøkonomi og økonomisk rådgiver i Tjenestetorget. Her deler han bankenes tre viktige sjekkpunkter før de kan gi deg et boliglån.1: EgenkapitalDu bør ha minst 15 prosent egenkapital for å få lån. Skal du kjøpe en bolig til to millioner, betyr det at banken i utgangspunktet kun vil låne deg 1,7 millioner (85 %). Restsummen på 300 000 kroner, må du fikse selv. Et alternativ er at foreldre stiller sikkerhet i egen bolig og/eller er kausjonister. Det

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland