Publisert 23. oktober.2015 av

Gresskaret – det fjonge og bereiste, kommer i utallige former og farger.

 

Den er også en selvskreven del av Halloween som vi feirer 31. oktober.

 

Men Halloween og godterisanking er ikke bare for barna. Begynn allerede nå med å sanke inn gresskarene og skap nye tradisjoner til familien.

 

Så er det heller ingenting i veien for å la seg forføre av den søte smaken bak det harde skallet.  Fargen og bruksområdene til gresskaret, ja, de er ubegrensede.

 

Les flere saker Botrends bidragsyter Fanny her

Skap dine egne tradisjoner

Tradisjon har alltid vært viktig for meg. Jeg har vokst opp i en familie som har hatt akkurat passe mange. Selv om noen tradisjoner har skiftet form med årene, har andre forblitt slik de alltid har vært og skal være.

 

Nå har jeg en egen, liten familie som sammen skal skape minner og egne tradisjoner.

 

Vi har ikke så mange enda, og jeg kan aldri svi ribben til jul sånn som pappa gjør det for eksempel. Men en av de tingene vi kan kalle tradisjon er turen til bonden Thor. På gården hans i Røyken velger vi hvert vårt gresskar til Halloween.

 

Det finnes selvsagt også andre steder man kan sanke gresskar. Søk på facebook eller Google for å finne en gresskarbonde nær deg. 

Når det etter nøye vurdering er plukket ut gresskar, veies de på en gammel vekt før godset fraktes til bilen i trillebår. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN
Låven i Røyken er fylt til randen med innbydende gresskar, i alle tenkelige fasonger. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Guttene mine elsker å sanke selv

Gresskarene ligger som store, oransje kuler på jordet mens den høstede frukten ligger i en låve ved gården. Den er fylt til randen med innbydende gresskar, i alle tenkelige fasonger.

 

Lukten av søt frukt er markant og setter samtlige sanser i sving. Like fortryllende for barn som for voksne.

 

Når vi - etter nøye vurdering - har valgt våre gresskar, veies de på en gammel vekt før godset fraktes til bilen i trillebår.

 

Det er en annerledes og autentisk opplevelse som dessuten fremmer kortreist mat og støtter bonden. I dag får du gresskar i hver eneste dagligvarehandel fra midten av oktober, men det er noe helt spesielt med selvplukk og guttene mine elsker det. I USA er Pumpkin patch big business, og vi her hjemme ser endelig ut til å følge etter.

Gresskarene har fått hedersplassen foran huset sammen med guttas leketøy. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Gresskaret er mer enn bare pynt

Vi er sjelden ute i godt tid. Som regel kjøper og skjærer vi gresskar samme dag, og rekker akkurat å tenne lykten før leggetid.

 

Når vi kjøper gresskar er det i hovedsak for å dekorere med skummel utskjæring, men har du tenkt på at innmaten kan brukes til suppe, pai og andre deilige retter?

 

Gresskarene er dessuten utrolig dekorative, både av størrelse og farge. Hvis du ikke har dårlig tid, kjøp gresskaret ditt noen dager før Halloween slik at du kan bruke det til å pynte opp inngangspartiet eller en tom hageflekk.

 

Hva med et gresskar i stedet for Erica-lyng? Det bør helst ikke skjæres i før du skal bruke lykten, men kan fint stå ute en tid. Gresskaret er like allsidig som poteten, og gjør seg 100 ganger bedre som dekorasjon.

 

Så ta det som en tur, gjør det på en annen måte, bruk bonden og kreativiteten din – bruk gresskaret nå.

 

Harde fakta

  • Visste du at Gresskar er en frukt? Det finnes rundt 20 arter men den mest kjente er kjempegresskar, Cucurbita maxima.

 

  • Bruken av gresskar går igjen i mange tradisjoner i hele verden, mest kjent er feiringen av Halloween i USA, der man tar ut fyllet, skjærer en grimase og tenner et lys slik at gresskaret fungerer som en lykt. Dette er en gammel tradisjon som stammer fra det keltiske samfunnet og ble bragt med til USA av emigrerende irer. 

 

  • Halloween feires natten til 1. november som er allehelgensdag. Dagen er en minnefest for alle helgener og martyrer og har røtter i den katolske kirken.

 

  • Halloween har sin opprinnelse fra England og Irland, og kom til Norge som en kulturimpuls fra USA.

 

Kilder: Store norske leksikon og Wikipedia

 

Tips eller innspill? Kontakt oss her.

 

Les flere saker på Botrends forside her. Og følg oss på Facebook ogInstagram under Botrend.no

Gresskarene ligger som store, oransje kuler på jordet. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN
Publisert 21. april.2017 av

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet.

 

- Kanskje dere kan lage noe mat?

 

- Hva da? spør Anna.

 

- Hva vil du lage da?

 

- Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd.

 

Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver.

 

- Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger.

 

Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker.

 

Asiatisk laks - enklere får du det ikke

Kamilla og Mattis (t.v.) smaker på bollene som Mette Mari og Anna har laget. FOTO: BETTINE NICOTRA
Barna er ivrige på å være med. FOTO: BETTINE NICOTRA

Travle småbarnsfamilier

Da damene var i barselgruppe lagde Mette Mari alltid så himla god mat da mødrene var på besøk.

 

Og etter å ha spurt flere ganger om å få oppskriftene etter å ha vært på besøk, fikk manusforfatter Kamilla en idé.

 

Hun bare måtte få med seg Mette Mari på å lage en matblogg for travle småbarnsfamilier, som i likhet med dem ofte lurer på hva de skal lage til middag.

 

Blogg ble det. Bloggen Familiemat.

Det første innlegget kom like før jul - en frokost bestående av yoghurt, ristede havregryn, kokos og varme blåbær.

 

Siden har de blogget om alt fra «tomatsuppe som på pose» til langpannekake.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Barna er det viktigste smakstesterne og de største kritikerne. FOTO: BETTINE NICOTRA

Kokeboknerder

 I en gammel vinkasse på hjul er kokebøker i ulike tykkelser og høyder stablet på rekke og rad.

 

- Vi er litt sånn kokeboknerder begge to, forteller Mette Mari.

 

Kokkeleringen foregår ofte på hvert deres kjøkken, men én gang i måneden møtes hele gjengen.

 

Barna som er deres største kritikere, er med på å lage, smake og bestemme hva som funker og hva som ikke funker.

 

- Blåskjell er den nye favoritten til Anna, sier Kamilla og smiler.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

 

Matlagingen er foreløpig kun en hobby.

 

- Men kanskje vi får gitt ut kokebok en dag, sier Mette Mari.

 

- Ja, det er drømmen, skyter Kamilla inn.

Ole Brumm-boller. FOTO: FAMILIEMATBLOGG

Oppskrift på Ole Brumm-boller som du kan lage neste gang du får besøk

 Til omtrent 24 boller trenger du:

  • 1 kg hvetemel
  • 6 dl melk (lunken)
  • 50 gram gjær
  • 175 gram sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 egg
  • 160 gram meierismør i terninger

 

Kanelfyll til svingene:

  • 100 gram smør (temperert)
  • 3 ss sukker
  • 1,5 ss kanel

 

Vaniljekrem:

  • (250-300 gram). Kjøp eller lag selv. Oppskrift finner du på Familiematblogg.

 

Slik går du frem:

Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok (eller bruk sleiv). Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i omtrent 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

 

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i omtrent 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet og vaniljekremen (om du lager denne selv). Kanelfyllet lager du ved å røre sammen det myke smøret med sukker og kanel.

 

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel kanelfyllet utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

 

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på to bakepapirkledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem. 

 

Oppskriften er hentet fra bloggen.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Følg oss på Facebook og Instagram, og tips oss gjerne her.

Les mer

Barnas påskebord - sunt, godt og passe barnslig

NKVO, dere.

Publisert 23. oktober.2015 av Fanny Dehn Arvesen

Et vellykket måltidGod påske, der du er. I skrivende stund er det onsdag før ferie og jeg sitter inne på hjemmekontoret mitt å venter på ferie. Snart. Før den tid skal jeg jobbe meg igjennom en urovekkende ansamling med klær som skal vaskes, brettes og pakkes. Barnas vinterklær, som jeg for øvrig har vasket og pakket bort for i år, skal dras frem igjen – mitt problem, jeg vet jeg var tidlig ute i år. Les også: Å rydde på japansk: Oppstart! Men snart. Snart kan skuldrene sen

Les mer

Undersøkelser viser at yngre hyttekjøpere  er mer villig til å leie ut hyttene sine enn den eldre generasjon.  De ser dette som en mulighet til å finansiere hyttelivet mens de ennå er unge

Les mer
Annonse

Skal du kaste deg ut i kjøp eller salg av bolig? Det kan være mye nytt å tenke på. Denne huskelisten hjelper deg.Før du selger:Tenk gjennom hvor du vil bo og hvilken type bolig du ønsker deg. Vil du flytte inn i noe større eller mindre? Skal eiendommen ligge nærmere byen eller på landet?Velg riktig megler. Forskjellen mellom en god og en dårlig megler kan bety flere hundre tusen kroner. Vurder flere meglere for å finne den rette for deg. Tenk på lokalkunnskap, kjemi, erfaring og pris

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland