Publisert 24. oktober.2015 av

Som grafisk designer er Kristine Holmen Tonay interessert i mote, kunst og design.

 

– Og det reflekterer hjemmet vårt. Interiøret er moderne og stilrent, med et personlig preg. Jeg er opptatt av balanse i interiøret, sier Kristine.

 

Etter flere år med byliv i Hong Kong og Oslo ønsket familien på fire å komme tilbake til gamle trakter, til den arvede tomten på Nesøya i Asker.

 

Les flere arkitektursaker på Botrend her

 

Tina forkastet shabby chic-stilen i den nye boligen på Snarøya

Minimalistisk og moderne på Snarøya

Tina skiftet stil i sin splitter nye bolig.

ARKITEKTUR
Kristine Holmen Tonay og mannen har hentet inspirasjon fra utallige interiørbøker, magasiner og på Pinterest. FOTO: KARL BRAANAAS
Kristine Holmen Tonay (30), Olivia (5) og Sebastian (8) har flyttet hjem til gamle trakter på Nesøya etter flere år i Hong Kong og Oslo. FOTO: KARL BRAANAAS

Spesielt fornøyd med planløsningen

Det moderne funkishuset som familien flyttet inn i for knappe to måneder siden, har blitt helt annerledes enn de kunne forestille seg.

 

– Vi har tatt mange valg underveis, og det var ikke alltid like lett å se for seg helheten før huset kom på plass. Men vi er spesielt fornøyd med planløsningen, sier Kristine.

 

For å hente inspirasjon til arkitektur og planløsning tittet hun og mannen i utallige interiørbøker, magasiner og på Pinterest.

 

– Arkitekten var også veldig dyktig og lyttet til våre ønsker, sier hun fornøyd.

 

Saken fortsetter under bildene.

Den lekre daybeden i hvitt skinn glir rett inn i familiens vakre hjem. Peisen med innsyn fra tre sider er stuens midtpunkt, og vil komme godt med i tiden fremover. Om sommeren åpnes foldedørene på kjøkkenet helt opp, slik at kjøkkenområdet og terrassen går i ett. FOTO: KARL BRAANAAS
Loungeaktig sofa og lavt kaffebord. Buffeen i valnøtt-tre bryter med resten av interiøret i stuen. FOTO: KARL BRAANAAS

Lager kunsten selv

Den åpne stue- og kjøkkenløsningen i hoved-etasjen har et stramt interiør. Solen skinner inn og kaster glans over både nye og gamle møbler. En lekker daybed i hvitt skinn har fått hedersplassen foran stuevinduene.

 

Soverom, kontor og stue i andre etasje har en mer fargerik og leken stil. Palmer og ananaser bidrar til den tropiske stemningen.

 

På veggene henger flere av Kristines egne kunstverk. Som det fargerike og moderne bildet inspirert av Miami og strandlivet.

 

– Inspirasjon henter jeg når jeg er ute på reise. Jeg er opptatt av mote og design, så det er mye mote i bildene, sier Kristine.

 

Se hvordan familien fikk arkitekttegnet hus på budsjett

Røft betongbord på kjøkkenet. Det lyse kjøkkenet er Kristines favorittsted i hjemmet. FOTO: KARL BRAANAAS

Palmer og flamingoer bryter opp

Hjemmet er lyst og luftig med åpne løsninger, store vinduer og god takhøyde.

 

– En fin detalj er at vi kan se gjennom hele huset i begge etasjer, påpeker hun.

 

Å lande på en fargeskala var ikke lett. Med store vinduer som slipper inn mye lys fremsto fargene på veggene helt annerledes enn hva Kristine hadde sett for seg.

 

– Vi testet ut ulike farger, før vi til slutt endte opp med varme gråtoner. Resultatet har blitt lyst, men likevel med et lunt preg.

 

Spreke tapeter med palmer og flamingoer får pryde flere av veggene i andre etasje. En fin kontrast i den stilrene boligen. Elementer som betong, marmor og skinn går igjen i designerens hjem. Favorittmøbelet er det store betongbordet på kjøkkenet. På bordet står et hvitt stearinlys og grønne planter i marmorkrukker.

 

– Jeg liker bordets røffe preg i kontrast med det lyse og moderne kjøkkenet, sier Kristine.

 

Midt i stuen står den spesielle buffeen som er importert fra Paris på 40-tallet.

 

– Vi har arvet buffeen av bestefaren til mannen min. Den er av valnøtt-tre med marmor, speil og gull. Vi var spente på om den ville fungere med et ellers moderne hus, men vi liker hvordan den bryter med resten av interiøret og skaper personlighet, sier Kristine.

 

Og dette hjemmet levner ingen tvil om at designeren vet å skape et stilrent uttrykk – med et personlig preg.

 

Denne saken ble først publisert i Budstikka.

Olivia (5) har et rom en prinsesse verdig. FOTO: KARL BRAANAAS
- Følg din egen stil, og ikke sleng deg på alle trender, sier Kristine. Baderommet er holdt i naturfargede fliser. FOTO: KARL BRAANAAS

Dette er eneboligen på Nesøya

Fakta: Moderne enebolig på 300 kvadratmeter, over to etasjer med kjeller og garasje.

Her bor: Kristine Holmen Tonay (36) og Bela Andreas (36), Sebastian (8) og Olivia (5).

 

  • Inspirasjonskildene mine: – Jeg blir inspirert når jeg er ute på reise og gjennom interiørmagasiner og Pinterest.

 

  • Mitt yndlingssted hjemme: – Det må bli det lyse kjøkkenet. Jeg liker at det er rent og stramt, med god plass. Her kan vi veksle mellom å spise ved kjøkkenøyen eller ved betongbordet.

 

  • Det jeg ønsker meg aller mest: – Moderne malerier til å henge på veggene.

 

  • Det siste jeg skaffet til boligen: – En fargeglad puff fra Hay som har fått plass under ett av kunstverkene mine.

 

 

  • Kjæreste eiendel: – Vår kjæreste
    eiendel er den arvede buffeen i valnøtt som står i stuen. Vi liker hvordan den bryter med resten av interiøret.

 

 

  • Kommer aldri over dørstokken: – Det er vanskelig å si. Smaken min endrer seg med tidene, og noe jeg ikke likte tidligere kan plutselig bli stilig igjen.

 

 

  • Mitt beste innredningstips: – Følg din egen stil. Ikke sleng deg på alle trender, men velg det du selv liker. Ved å holde grunnlaget enkelt kan du sprite opp med spesielle møbler og malerier som kan skiftes ut.
Buffeen er arvet og importert fra Paris på 40-tallet. Den er av valnøtt-tre med marmor og gull og bryter med resten av interiøret i det ellers så moderne huset. FOTO: KARL BRAANAAS
Publisert 30. mai.2017 av

I en gråmalt enebolig med hvite vinduskarmer i Heggedal i Asker, bor den indiske familien Bains.

 

Her bor bestemor Jatinder (58) og bestefar Joginder (62), sønnen deres Rupinder (37) og kona Mandeep (33), sammen med deres to døtre Celina (4) og Elivia (1).

 

- Jeg har vokst opp her, og har bodd her siden foreldrene mine kjøpte stedet i 1991, sier Rupinder.

 

Det er lørdags morgen og han har allerede vært oppe med døtrene et par timer. Familiefaren forteller entusiastisk om det som skjedde dem for et halvår siden.

 

Men først; utgangspunktet. En enebolig på rundt 200 kvadratmeter over tre plan.

 

I underetasjen var et vaskerom og på loftet var en lekestue som også fungerte som gjesterom. Det var i første etasje det meste skjedde.

 

Rom for rom hadde de pusset opp huset opp gjennom de siste 25 årene.

 

Det skulle ikke stå på plassen. Huset var romslig med store vinduer og mye lys, men planløsningen i hovedetasjen var upraktisk.

 

En diger stue tok opp mye av plassen, spisestuen med spisebordet i hjørnet ble for trangt, og kjøkkenet hadde bord med plass til kun tre personer.

 

- Hver gang mamma og pappa fikk gjester så okkuperte de egentlig hele stuen, spisestuen og kjøkkenet. Da satt vi igjen med soverommet vårt og lekestuen oppe, sier Rupinder med et smil.

 

Les flere saker om oppussing på Botrend

Her bor familien på seks. Foto: TV3
Gangen var upraktisk. Foto: TV3
Stuen tok opp mye av plassen. Foto: TV3
Kjøkkenet var lite og trangt. Foto: TV3
Og spisestuen ble lite brukt. Foto: TV3

Var det mulig å få til en bedre løsning?

I gangen var plassen dårlig utnyttet. I tillegg var besteforeldrenes soverom trangt med tanke på at barnebarna likte å overnatte her støtt og stadig.

 

Ingen krise å bo slik. Men familien drømte om en bedre løsning.

 

Hadde det vært mulig å få litt mer privatliv selv om de bodde tre generasjoner under samme tak?

 

Rupinder og Mandeep ønsket nemlig å bo her med foreldrene resten av livet.

 

- Det er ikke så vanlig å bo slik?

 

- Nei, det er ikke så vanlig i det norske samfunnet, men blant indere er det helt vanlig at foreldre og barn bor sammen, selv når barna blir eldre. Det er meget uvanlig å sende foreldre på eldrehjem i India, sier han.

 

Ifølge Rupinder er det flere fordeler ved at familien bor slik.

 

- Å ta barna på rundgang gjør at vi er mer uthvilte alle mann, fruen og jeg får mer tid sammen og besteforeldrene og barnebarna får et tettere bånd, forteller han.

 

Nå bor sjette generasjon på øya

 

Sende inn en søknad – og glemte hele greia

Våren 2016 sendte Rupinder inn en søknad til TV 3. De ønsket å være med på andre sesong av Superoppusserne.

 

Familien hadde sett første sesong og var helt klare på at hvis det kom en ny sesong, ja da skulle de søke!

 

Sommeren kom, og søknaden gikk i glemmeboken. Så da de på høsten fikk en telefon om at de var valgt ut, var overraskelsen stor.

 

Siden den første telefonen, gikk det slag i slag. Og i november sto Linda Steen og teamet hennes på døra klare for å endevende huset på én uke.

 

Oppgaven var spennende for interiørarkitekten. Hun hadde ikke vært borti en generasjonsbolig tidligere, så her måtte hun tenke nytt.

 

Med blanke ark begynte hun å skissere opp ny planløsning i første etasje.

 

Landlig, men sentralt i Heggedal

Slik ser gangen ut etter oppussingen. Foto: TV3
Ny kjøkken og spisestue. Foto: TV3
Fra spisebordet mot kjøkkenet. Foto: TV3
De ønsket mer privatliv. Derfor fikk den eldre generasjonen sin egen stue. Foto: TV3
Og den yngre generasjonen fikk også sin egen stue. Foto: TV3
Familien fikk også nye soverom. Nå er det god plass slik at barnebarna kan overnatte hos besteforeldrene. Foto: TV3

Snudde opp ned på hele etasjen

  • Planløsning tidligere: Vaskerom i kjelleren og lekerom på loftet. I første etasje var gang, kjøkken, stue, fire soverom, lekerom og to bad.

 

  • Planløsning nå: Vaskerommet i kjelleren og lekerommet på loftet er ikke endret på. Men første etasje har fått ny planløsning med gang, kjøkken, to stuer, fire soverom, bod og to bad.

 

Etter en intens uke endte teamet med å totalforvandle hele etasjen.

 

Gamle rom byttet funksjon, og nye rom kom til.

 

Gangen ble pusset opp med ny trapp og nytt garderoberom ved siden av badet.

 

Kjøkkenet ble revet og gjort om til en ny stue for den yngre generasjonen.

 

Den store stuen ble delt i to og gjort om til ny stue og soverom til besteforeldrene.

 

Det ene barnerommet og besteforeldrenes gamle soverom ble innlemmet i det nye kjøkkenet og spisestuen. Kjøkkenet og spisestuen ble til sentrum i huset.

 

Det gamle lekerommet ble til nytt rom for minstejenta.

 

Og jentene fikk soverom ved siden av hverandre, gjennom en gang som tilknyttet rommene til foreldrenes rom.

 

- Hva tenkte dere da dere så huset for første gang?

 

- Det var nesten uvirkelig. Fruen begynte å gråte så fort hun kom inn døren og foreldrene mine ble ekstremt emosjonelle. Det er et klipp der pappa sier noe... han er skjelven i stemmen for han er så takknemlig, sier Rupinder.

 

Han tenker seg om litt før han fortsetter.

 

- Vi tenkte de kom til å gjøre endringer, men vi så for oss at de skulle pusse opp kjøkkenet, stuen og kanskje lekestuen oppe.

 

Familiens gladfargede godterihus

Bestefar Joginder og bestemor Jatinder sammen med sønnen deres Rupinder. Foto: Privat

Stortrives i det nye huset

Etter å ha bodd i deres ”nye” hus siden november i fjor, er det ingen tvil om hvor de oppholder seg mest, nemlig på kjøkkenet.

 

- De forandret hele dynamikken i huset. Nå er kjøkkenet sentralt, og herfra kan vi trekke oss tilbake i hver vår stue. Og det er jo... noe vi aldri kunne tenkt på selv, sier han.

 

- Men traff de med stilen? Har alle i huset lik smak?

 

- Jeg føler de traff. Kjøkkenet passer alle og stuen vår er litt mer moderne enn mine foreldres stue.

 

Slik fikk de drømmehytta i Hurum

 

Det har kostet litt å brette ut hjemmet for det norske folk.

 

- Vi har måtte dele av privatlivet vårt og nå kjenner alle hver eneste krik og krok av huset, men det er en del av det å være med. Det er uten tvil noe av det beste som har skjedd oss, så da har det ikke så mye å si.

 

Familien er evig takknemlige for at noen fremmede har ønsket å stå på så mye for dem.

 

- Vi var heldige som ble valgt ut, det har vært som å vinne i Lotto.

 

Les mer på Botrends forside her

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her

 

Les mer

Fasadens overflatebehandling skal beskytte treverket mot påkjenning fra sol, regn og vind. Samtidig gir det huset ønsket utseende. Men over tid kan det oppstå både tekniske og estetiske grunner til å male om. De tekniske er når overflaten er skadet slik at kledningen også vil ta skade. De estetiske handler om et ønske om at huset skal se pent ut, og om at det på lengre sikt ikke skal ta skade. – Vedlikehold koster litt, men forfall koster mye mer, sier Lars-Petter Rustan hos Jorda

Les mer

Dette kjennetegner nyere norsk arkitektur

Ny utstilling på Nasjonalmuseet.

Publisert 24. oktober.2015 av Elin Reffhaug Craig

Nasjonalmuseet har åpnet en helt ny utstilling som viser hvilke byggeprosjekter som har preget den norske arkitekturen de siste fem årene. Les flere saker vi har skrevet om Nasjonalmuseet her 

Les mer
Annonse

Varsling på mobilen, fjernstyring av boligen, nøkkelløs adgang.. Ny teknologi gir nye muligheter for sikring av boligen. De ulike leverandørene har ulike løsninger og prisene kan variere mye. Nå kan du sammenligne løsninger og priser raskt og enkelt. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland