Publisert 24. oktober.2015 av

 

Små trinn lusker på grusen. De gjør seg klare for å få deg til å skjelve.  Men hvem skremmer egentlig hvem?

 

- BØ!

 

Det er en uke igjen. Hekser, mordere og troll. Hodeløse, Dracula og Djevelen selv.

 

Blodet drypper, øynene er skjult bak sinte masker og ljåen henger løst. De sleper bena etter seg, fniser hysterisk og knytter nevene når de nærmer seg.

 

Alle er de på vei til døra di for å ta deg. Eller godteriet ditt. 

I siste liten til Halloween?

Her får du skremmende gode råd.

MAT

Ny tradisjon

For det er sukker de er ute etter.

 

”Knask eller knep”, freser de, i håp om at du skal fylle bøtta deres til randen med sjokolade og geléfigurer. Så står du der og smiler forsiktig, sier ”Oooh, så skumle dere er”, før du forer på med de billigste tyggiskulene du fikk tak i.

 

Vi begynner å vende oss til denne tradisjonen nå, gjør vi ikke?

 

Handelstanden har fått det slik de ville, de har klart å etablere en ny tradisjon der vi bruker millioner på kostymer til barna og godteri til belønning. Julebukken er på vei ut, Halloween er definitivt inne. Men liker vi det?

Heksefingre setter alle i den rette stemningen. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Barnas dag

Du kan gjøre som du vil. Men dette er barnas dag, og de liker det definitivt.

 

Det vet jeg, for jeg har tre av dem, og de har ikke snakket om annet de siste ukene.

 

Om kostyme, masker og parykker. Hvor de skal banke på, hvor det beste godteriet var i fjor og der hvor godsakene var byttet ut med en runde kjeft. For det er ikke alle som liker å få barna rekende på døra. 

 

Og det er kanskje ikke så rart om de ikke har fått med seg hva dette går ut på. Knask eller knep, liksom?

Gelémark og knuste kjeks er en perfekt avslutning på kvelden.

Kommet for å bli

Selv synes jeg det er tidvis pinlig. Det siste jeg vil er at folkene i gata skal tro at jeg skyfler småfolket rundt for å tigge lørdagsgodt.

 

De første årene satt jeg i hockey bak tujahekkene for ikke å bli oppdaget. Men det ble nesten mer pinlig da de oppdaget meg, så nå har jeg begynt å kle meg ut til det ugjenkjennelige. Så står jeg bare i bakgrunnen og stirrer til det er naboen det blir ubehagelig for.

 

For jeg har jo ikke noe valg. Det finnes neppe en eneste unge som ikke kler seg ut og legger ut på godterunde neste helg. Dagen har kommet for å bli, så det er bare å brette opp og forberede seg.

 

Kanskje skal du gi de lettskremte spøkelsene litt motstand når de banker på?

Hodeskalle og mumifiserte pølser hører med til Halloween.

Det finnes noen småretter som vil bli tatt godt imot når de små banker på døra. Ålende mark. Avkappede, sprøbakte fingre. Eller kanskje noen små øyeepler. Noen mummifiserte pølser kan kanskje gi den innestengte følelsen.

 

De samme rettene kan du servere om du har invitert til Halloween-fest.

 

Og husk at det finnes noen triks fra boka om du virkelig ikke ønsker besøk neste helg. Det er nemlig en etablert enighet blant de fleste foreldre at vi ikke banker på hos de som ikke inviterer oss inn.

 

Men om du er klar for småtroll, så kan du tenne et lys eller en lykt ved døra. Kanskje kan du sette et gresskar i innkjørselen eller henge spindelvev på håndtaket. Og sleng på et skikkelig BØH! Når du åpner. Så skal vi se om de kommer tilbake neste år.

Klementinene er litt sure, men det passer jo perfekt til en slik kveld.
Avkuttede heksefingre laget av pizzadeig.

Oppskrifter

Avkuttede heksefingre:

Pizzadeig

Ketchup

Kokt skinke

1 stk. egg, sammenpisket

kokosstrø, sesamfrø, linfrø, etc.

Mandler

  • Kjevle pizzadeigen ut og del de opp i stykker på ca. 7x5 cm.
  • Ha på ketchup og skinke og rull de sammen så de ser ut som fingre.
  • Klem igjen deigen i den ene enden der mandelen skal plasseres. Om det tyter ut litt skinke og ketchup i den andre er det bare å fryde seg. Da ser de enda eklere ut.
  • Pensle fingrene med egg og dryss over frø eller kokos.
  • Dytt mandelen ned der neglen skal være.
  • Stekes på 220 grader i ca. 10 minutter.

 

Du kan fint bruke ferdig pizzadeig her. Om du på død og liv vil lage den selv, kan du følge denne oppskriften:

1 pk. tørrgjær

1 ts. salt

1 ts. sukker

500 gr. siktet hvetemel

3 dl. vann

3 ss. olje

  • Lag pizzadeig ved å blande sammen alt det tørre og ha i væsken. Elt deigen sammen i ca. fem minutter.
  • La deigen heve i en halvtimes tid på et lunt sted før du kjevler den ut

Små gresskar

Klementiner

Grønne blader fra for eksempel peppermynteplante.

  • Her trenger du ingen fremgangsmåte, gjør du vel?

Mummifiserte pølser

Grillpølser

Pizzadeig (se oppskrift)

  • Del pizzadeigen i tynne strimler og tvinn de rundt grillpølsene. Gjør plass til et par øyne innimellom.
  • Stekes på 220 grader i 7-8 minutter til strimlene begynner å bli gylne. 

Morken mark

1 pk. Colagelé

2 stk. gelatinplater

Knust kjeks

Sugerør

  • Lag gelé etter anvisning på pakken. Tilsett gelatinplatene som har liget i bløtt og la det smelte inn.
  • Bruk sugerør til å lage marken: Sugerørene har jo noen naturlige merker i seg akkurat som marken. Da sugerørene helt ut og sett de i et høyt glass. Jeg bruker i tillegg en strikk rundt for å samle alle sugerørene.
  • Hell geléen oppi sugerørene så godt det lar seg gjøre. Jo mer fyll, jo lengre mark.
  • Settes kjølig i noen timer til de har stivnet.
  • Varm opp sugerørene raskt med lit varmt vann og klem marken ut av sugerørene.
  • Knus noen kjeks og legg marken på. Nå skal barna få seg en overraskelse, tenker jeg!
MAT
Publisert 21. mars.2017 av

Sunn, kortreist, hjemmelaget og ikke minst god mat er det Caroline Schjærve Sagafos (27) fra Bærum brenner for.

 

For rundt fem år siden startet hun matbloggen Smakavhimmel.

 

Siden den gang har vi kunne følge hennes matreise – fra deilige og saftige, men ikke fullt så sunne kaker, til mer fokus på helsemat.

 

- De første innleggene gjenspeiler ikke helt det jeg spiser nå. Nå spiser jeg mer fett og mindre karbohydrater og jeg har vel et mer sunt fokus. Men jeg har valgt å la alle innleggene stå for å vise hvordan jeg har endret meg og lært underveis, sier hun.

 

Da hun for tre år siden fikk sønnen Jonathan sammen men mannen Kjetil (31), ble ikke interessen for mat noe mindre.

 

Og selv om Caroline studerer jus, er drømmen – ikke overraskende –å jobbe med noe innen mat.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

Familien har fokus på næringsrik mat laget fra bunnen av. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Potetgryte med hvitløk, chorizo og parmesan. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Rødbetsalat med chévre og karamelliserte valnøtter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Delte elg med en fremmed på Frogner

 I butikken handler hun helst grønnsaker, frukt, rent kjøtt og fisk, smør, egg og krydder. Kjøtt, melk og egg kjøper hun fra bønder i nær og fjern omkrets.

 

- Jeg har kjøpt lam fra bonden Johan Persbråten i Bærum, og jeg har også planer om å kjøpe en del av en okse fra ham, sier hun.

 

For Caroline er det viktig at dyrene har det bra. Derfor er hun også glad i å kjøpe vilt.

 

- Forrige høst kjøpte jeg faktisk en del av en elg, sier hun før hun fortsetter;

 

- Jeg søkte på Facebook etter grupper hvor man kunne kjøpe og selge vilt, og da kom jeg inn på en gruppe hvor jeg skrev et innlegg om at jeg ønsket å kjøpe elgkjøtt.

 

Elgen delte hun med en ukjent dame på Frogner som hun kom i kontakt med gjennom gruppen. Siden vakuumpakket hun kjøttet i porsjoner på kjøkkenet hjemme og frøs det ned.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Pølsegryte med grønnsaker. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Nøkkelen til suksess - fyll opp fryseren 

Familien er også andelsbønder på Virgenes Gård i nærheten av Larvik. Her høster de så mye grønnsaker og jordbær som de bare orker.

 

Bringebær kjøper de fra blant annet Østre Enger i Sylling, mens blåbær, brennesle og andre spiselige vekster høstes fra naturen. Det meste fryses ned.

 

Drømmen er et drivhus

På favoritt-listen står thai-kyllingsuppe eller kjøtt med hjemmelaget bearnaise. Kylling og grønnsaker i form, med smør og krydder, er også en klassiker i hjemmet.

 

- Jeg lager mye enkel mat som kan stå lenge i ovnen, sier hun.

 

Formen kan gjøres klar dagen i forveien og settes med plast over i kjøleskapet.

 

Av dessert går det helst i sjokoladefondant og hjemmelaget is.

 

- Jeg liker å se på gamle familieoppskrifter og gamle klassikere og gjøre rettene litt sunnere, sier hun.

 

Å spise økologisk, kortreist mat handler mye om planlegging.

 

- Jeg skjønner at folk blir frustrerte hvis de går i butikken og plutselig skal handle alt økologisk. Da blir man fort blakk, sier hun.

 

Derfor er det alltid nok kjøtt, grønnsaker og bær i Carolines fryser.

Hjemmelaget is er en favoritt. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Jonathan (3) koser seg med å lage is. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Boller med deilig bringebær og vaniljefyll. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Planlegger søndag kveld

Søndag kveld planlegger hun neste ukes meny. Da lar hun seg inspirere av matblogger og på godt.no.

 

På mandag handler hun inn for hele uken.

 

- Jeg har et budsjett å forholde meg til, men siden jeg kun handler på mandager og allerede har mye av kjøttet i fryseren, så sparer jeg mye penger, sier hun.

 

Men i likhet med oss andre dødelige er ikke Caroline alltid perfekt.

 

- Det hender at jeg ikke har planlagt middag og da kan det hende at vi spiser pasta uten tilbehør, sier hun og ler.

Hjemmelaget marshmallows. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Hjemmelaget gave  

 Ikke alle kan imponere med hjemmelagde marshmallows. 

 

Her får du oppskriften på Carolines hjemmelagde go´biter som du kan ta med i gave neste gang du skal på besøk til kjære og nære. 

 

Kanskje har du alle ingrediensene liggende i skapet fra før? 

 

For å lage rundt 25 marshmallows trenger du: 

 

  • 230 gram vann

 

  • 3 spiseskjeer gelatinpulver

 

  • 300 gram honning

 

  • ½ teskje vaniljesukker 

 

  • 1 klype havsalt

 

  • Topping: kakaopulverog melis 

 

  • Utstyr: kjøkkenmaskin (eller håndmikser), sukkertermometer og kjøkkenvekt

 

Slik går du frem: 

 

  1. Legg gelatinpulveret i kjøkkenmaskinen sammen med halvparten av vannet uten å sette på maskinen. 

 

  1. Bland resten av vannet sammen med honning, vanilje og havsalt i en gryte.Sett sukkertermometeret i gryta. 

 

  1. Sett platen på medium temperatur og la blandingen koke til den er på rundt 115 varmegrader. Det tar rundt 7 minutter. Ta gryten av platen med en gang. 

 

  1. Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og hell den varme honningblandingen forsiktig inn. 

 

  1. Visp i rundt 10 minutter til du har en stiv marshmallowmasse. 

 

  1. Mens maskinen går, kler du en kakeform med bakepapir. Fordel topping i bunnen av formen.

 

  1. Fordel marshmallowmassen i formen. Bre massen utover med slikkepott så den blir jevn på toppen. Dryss over topping. 

 

  1. La formen stå minst et par timer, eller gjerne over natten til den er helt stiv. Skjær i firkanter (rundt 24 biter) og nyyt! 

 

Oppskriften som er noe tilpasset Botrend, ble opprinnelig publisert på bloggen. 

Del opp i saftige, gode biter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland