Publisert 24. oktober.2015 av

 

Små trinn lusker på grusen. De gjør seg klare for å få deg til å skjelve.  Men hvem skremmer egentlig hvem?

 

- BØ!

 

Det er en uke igjen. Hekser, mordere og troll. Hodeløse, Dracula og Djevelen selv.

 

Blodet drypper, øynene er skjult bak sinte masker og ljåen henger løst. De sleper bena etter seg, fniser hysterisk og knytter nevene når de nærmer seg.

 

Alle er de på vei til døra di for å ta deg. Eller godteriet ditt. 

I siste liten til Halloween?

Her får du skremmende gode råd.

MAT

Ny tradisjon

For det er sukker de er ute etter.

 

”Knask eller knep”, freser de, i håp om at du skal fylle bøtta deres til randen med sjokolade og geléfigurer. Så står du der og smiler forsiktig, sier ”Oooh, så skumle dere er”, før du forer på med de billigste tyggiskulene du fikk tak i.

 

Vi begynner å vende oss til denne tradisjonen nå, gjør vi ikke?

 

Handelstanden har fått det slik de ville, de har klart å etablere en ny tradisjon der vi bruker millioner på kostymer til barna og godteri til belønning. Julebukken er på vei ut, Halloween er definitivt inne. Men liker vi det?

Heksefingre setter alle i den rette stemningen. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Barnas dag

Du kan gjøre som du vil. Men dette er barnas dag, og de liker det definitivt.

 

Det vet jeg, for jeg har tre av dem, og de har ikke snakket om annet de siste ukene.

 

Om kostyme, masker og parykker. Hvor de skal banke på, hvor det beste godteriet var i fjor og der hvor godsakene var byttet ut med en runde kjeft. For det er ikke alle som liker å få barna rekende på døra. 

 

Og det er kanskje ikke så rart om de ikke har fått med seg hva dette går ut på. Knask eller knep, liksom?

Gelémark og knuste kjeks er en perfekt avslutning på kvelden.

Kommet for å bli

Selv synes jeg det er tidvis pinlig. Det siste jeg vil er at folkene i gata skal tro at jeg skyfler småfolket rundt for å tigge lørdagsgodt.

 

De første årene satt jeg i hockey bak tujahekkene for ikke å bli oppdaget. Men det ble nesten mer pinlig da de oppdaget meg, så nå har jeg begynt å kle meg ut til det ugjenkjennelige. Så står jeg bare i bakgrunnen og stirrer til det er naboen det blir ubehagelig for.

 

For jeg har jo ikke noe valg. Det finnes neppe en eneste unge som ikke kler seg ut og legger ut på godterunde neste helg. Dagen har kommet for å bli, så det er bare å brette opp og forberede seg.

 

Kanskje skal du gi de lettskremte spøkelsene litt motstand når de banker på?

Hodeskalle og mumifiserte pølser hører med til Halloween.

Det finnes noen småretter som vil bli tatt godt imot når de små banker på døra. Ålende mark. Avkappede, sprøbakte fingre. Eller kanskje noen små øyeepler. Noen mummifiserte pølser kan kanskje gi den innestengte følelsen.

 

De samme rettene kan du servere om du har invitert til Halloween-fest.

 

Og husk at det finnes noen triks fra boka om du virkelig ikke ønsker besøk neste helg. Det er nemlig en etablert enighet blant de fleste foreldre at vi ikke banker på hos de som ikke inviterer oss inn.

 

Men om du er klar for småtroll, så kan du tenne et lys eller en lykt ved døra. Kanskje kan du sette et gresskar i innkjørselen eller henge spindelvev på håndtaket. Og sleng på et skikkelig BØH! Når du åpner. Så skal vi se om de kommer tilbake neste år.

Klementinene er litt sure, men det passer jo perfekt til en slik kveld.
Avkuttede heksefingre laget av pizzadeig.

Oppskrifter

Avkuttede heksefingre:

Pizzadeig

Ketchup

Kokt skinke

1 stk. egg, sammenpisket

kokosstrø, sesamfrø, linfrø, etc.

Mandler

  • Kjevle pizzadeigen ut og del de opp i stykker på ca. 7x5 cm.
  • Ha på ketchup og skinke og rull de sammen så de ser ut som fingre.
  • Klem igjen deigen i den ene enden der mandelen skal plasseres. Om det tyter ut litt skinke og ketchup i den andre er det bare å fryde seg. Da ser de enda eklere ut.
  • Pensle fingrene med egg og dryss over frø eller kokos.
  • Dytt mandelen ned der neglen skal være.
  • Stekes på 220 grader i ca. 10 minutter.

 

Du kan fint bruke ferdig pizzadeig her. Om du på død og liv vil lage den selv, kan du følge denne oppskriften:

1 pk. tørrgjær

1 ts. salt

1 ts. sukker

500 gr. siktet hvetemel

3 dl. vann

3 ss. olje

  • Lag pizzadeig ved å blande sammen alt det tørre og ha i væsken. Elt deigen sammen i ca. fem minutter.
  • La deigen heve i en halvtimes tid på et lunt sted før du kjevler den ut

Små gresskar

Klementiner

Grønne blader fra for eksempel peppermynteplante.

  • Her trenger du ingen fremgangsmåte, gjør du vel?

Mummifiserte pølser

Grillpølser

Pizzadeig (se oppskrift)

  • Del pizzadeigen i tynne strimler og tvinn de rundt grillpølsene. Gjør plass til et par øyne innimellom.
  • Stekes på 220 grader i 7-8 minutter til strimlene begynner å bli gylne. 

Morken mark

1 pk. Colagelé

2 stk. gelatinplater

Knust kjeks

Sugerør

  • Lag gelé etter anvisning på pakken. Tilsett gelatinplatene som har liget i bløtt og la det smelte inn.
  • Bruk sugerør til å lage marken: Sugerørene har jo noen naturlige merker i seg akkurat som marken. Da sugerørene helt ut og sett de i et høyt glass. Jeg bruker i tillegg en strikk rundt for å samle alle sugerørene.
  • Hell geléen oppi sugerørene så godt det lar seg gjøre. Jo mer fyll, jo lengre mark.
  • Settes kjølig i noen timer til de har stivnet.
  • Varm opp sugerørene raskt med lit varmt vann og klem marken ut av sugerørene.
  • Knus noen kjeks og legg marken på. Nå skal barna få seg en overraskelse, tenker jeg!
MAT
Publisert 30. mars.2017 av

Fordi du klikker

Hvis vi ikke skal fylle livene våre med skyhøy forventning og mermaid-toast, hva skal vi fylle de med da? Trenger verden virkelig en interaktiv brødskive? Antakeligvis ikke. Tellus hadde kanskje til og med vært et bedre sted, uten.

 

Hvordan kan en toast med kremost (sikkert ikke økologisk en gang) bli et gigantisk fenomen som spres over hele verden, over natten?

 

FORDI. DU. KLIKKER. OG. LIKER. OG. DELER. OG. BLIR. INSPIRERT.

 

Jeg er ikke bedre enn deg. Jeg klikker, jeg også.

 

Saumfarer verdensveven for fenomen og farger og tendenser, bare venter på å omfavne det som treffer akkurat meg – det jeg oppfatter som inspirerende, forbereder imaginære argument for hvorfor dette er bra eller lurt eller kult, på å verve deg, på å like.

 

SUB

 

Det mest irriterende med disse (tør jeg påstå?) døgnfluetrendene, er at du med ditt realistiske hode forstår at du er med på å bidra til at det blir et fenomen, ved å klikke.

 

Du skaper en trend.

 

Lenge leve ytringsfrihet, men… hvis ingen responderer på det du melder, har det ikke makt. Da vet ikke verden at du blir lykkelig av å lage toast med fargerik kremost.

 

Les også: Å rydde på japansk: Oppstart

 

Med det andre hodet, som er drevet av affekt, elsker du det du finner. Det ser unektelig helt fantastisk ut, høy kreativ-flink-pike-faktor. Du vil være med, du vil ha en bit av kaka – sånn at du kan dele og få 10 millioner likes? Ikke nødvendigvis.

 

Du trenger å være flink, du behøver annerkjennelse – hva gjelder meg, av meg. Det er både trist og fint.

Har du fått med deg Instagramfenomenet unicorntoast?
Klart supermamma kan!

Gjør det sånn

Vel! Hva er oppskriften på ekstatisk tilværelse og et langt, lykkelig liv uten rynker og åreknuter?

 

Du trenger:

  • En brødskive
  • Kremost
  • Farge (personlig aner jeg ikke hvor jeg får tak i naturlig fargepigmenter fra spirulina og klorofyll)

 

Rist brødet, smør på kremost og dekorer med farge.

 

Å, jo. Ikke ta alt så seriøst. En skive med tørt brød, er fortsatt bare tørt brød. Med filter på. Heia deg og velbekomme da. 

 

Les flere innlegg fra Fanny her

 

Les flere innlegg på forsiden av Botrend

Les mer

Barnas påskebord - sunt, godt og passe barnslig

NKVO, dere.

Publisert 24. oktober.2015 av Fanny Dehn Arvesen

Et vellykket måltidGod påske, der du er. I skrivende stund er det onsdag før ferie og jeg sitter inne på hjemmekontoret mitt å venter på ferie. Snart. Før den tid skal jeg jobbe meg igjennom en urovekkende ansamling med klær som skal vaskes, brettes og pakkes. Barnas vinterklær, som jeg for øvrig har vasket og pakket bort for i år, skal dras frem igjen – mitt problem, jeg vet jeg var tidlig ute i år. Les også: Å rydde på japansk: Oppstart! Men snart. Snart kan skuldrene sen

Les mer

Imponerte stort hver gang damene kom på besøk

Da fikk Kamilla en ide.

Publisert 24. oktober.2015 av Bettine Nicotra

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet. - Kanskje dere kan lage noe mat? - Hva da? spør Anna. - Hva vil du lage da? - Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd. Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver. - Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger. Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker. Asiati

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland