Publisert 24. oktober.2015 av

 

Små trinn lusker på grusen. De gjør seg klare for å få deg til å skjelve.  Men hvem skremmer egentlig hvem?

 

- BØ!

 

Det er en uke igjen. Hekser, mordere og troll. Hodeløse, Dracula og Djevelen selv.

 

Blodet drypper, øynene er skjult bak sinte masker og ljåen henger løst. De sleper bena etter seg, fniser hysterisk og knytter nevene når de nærmer seg.

 

Alle er de på vei til døra di for å ta deg. Eller godteriet ditt. 

I siste liten til Halloween?

Her får du skremmende gode råd.

MAT

Ny tradisjon

For det er sukker de er ute etter.

 

”Knask eller knep”, freser de, i håp om at du skal fylle bøtta deres til randen med sjokolade og geléfigurer. Så står du der og smiler forsiktig, sier ”Oooh, så skumle dere er”, før du forer på med de billigste tyggiskulene du fikk tak i.

 

Vi begynner å vende oss til denne tradisjonen nå, gjør vi ikke?

 

Handelstanden har fått det slik de ville, de har klart å etablere en ny tradisjon der vi bruker millioner på kostymer til barna og godteri til belønning. Julebukken er på vei ut, Halloween er definitivt inne. Men liker vi det?

Heksefingre setter alle i den rette stemningen. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Barnas dag

Du kan gjøre som du vil. Men dette er barnas dag, og de liker det definitivt.

 

Det vet jeg, for jeg har tre av dem, og de har ikke snakket om annet de siste ukene.

 

Om kostyme, masker og parykker. Hvor de skal banke på, hvor det beste godteriet var i fjor og der hvor godsakene var byttet ut med en runde kjeft. For det er ikke alle som liker å få barna rekende på døra. 

 

Og det er kanskje ikke så rart om de ikke har fått med seg hva dette går ut på. Knask eller knep, liksom?

Gelémark og knuste kjeks er en perfekt avslutning på kvelden.

Kommet for å bli

Selv synes jeg det er tidvis pinlig. Det siste jeg vil er at folkene i gata skal tro at jeg skyfler småfolket rundt for å tigge lørdagsgodt.

 

De første årene satt jeg i hockey bak tujahekkene for ikke å bli oppdaget. Men det ble nesten mer pinlig da de oppdaget meg, så nå har jeg begynt å kle meg ut til det ugjenkjennelige. Så står jeg bare i bakgrunnen og stirrer til det er naboen det blir ubehagelig for.

 

For jeg har jo ikke noe valg. Det finnes neppe en eneste unge som ikke kler seg ut og legger ut på godterunde neste helg. Dagen har kommet for å bli, så det er bare å brette opp og forberede seg.

 

Kanskje skal du gi de lettskremte spøkelsene litt motstand når de banker på?

Hodeskalle og mumifiserte pølser hører med til Halloween.

Det finnes noen småretter som vil bli tatt godt imot når de små banker på døra. Ålende mark. Avkappede, sprøbakte fingre. Eller kanskje noen små øyeepler. Noen mummifiserte pølser kan kanskje gi den innestengte følelsen.

 

De samme rettene kan du servere om du har invitert til Halloween-fest.

 

Og husk at det finnes noen triks fra boka om du virkelig ikke ønsker besøk neste helg. Det er nemlig en etablert enighet blant de fleste foreldre at vi ikke banker på hos de som ikke inviterer oss inn.

 

Men om du er klar for småtroll, så kan du tenne et lys eller en lykt ved døra. Kanskje kan du sette et gresskar i innkjørselen eller henge spindelvev på håndtaket. Og sleng på et skikkelig BØH! Når du åpner. Så skal vi se om de kommer tilbake neste år.

Klementinene er litt sure, men det passer jo perfekt til en slik kveld.
Avkuttede heksefingre laget av pizzadeig.

Oppskrifter

Avkuttede heksefingre:

Pizzadeig

Ketchup

Kokt skinke

1 stk. egg, sammenpisket

kokosstrø, sesamfrø, linfrø, etc.

Mandler

  • Kjevle pizzadeigen ut og del de opp i stykker på ca. 7x5 cm.
  • Ha på ketchup og skinke og rull de sammen så de ser ut som fingre.
  • Klem igjen deigen i den ene enden der mandelen skal plasseres. Om det tyter ut litt skinke og ketchup i den andre er det bare å fryde seg. Da ser de enda eklere ut.
  • Pensle fingrene med egg og dryss over frø eller kokos.
  • Dytt mandelen ned der neglen skal være.
  • Stekes på 220 grader i ca. 10 minutter.

 

Du kan fint bruke ferdig pizzadeig her. Om du på død og liv vil lage den selv, kan du følge denne oppskriften:

1 pk. tørrgjær

1 ts. salt

1 ts. sukker

500 gr. siktet hvetemel

3 dl. vann

3 ss. olje

  • Lag pizzadeig ved å blande sammen alt det tørre og ha i væsken. Elt deigen sammen i ca. fem minutter.
  • La deigen heve i en halvtimes tid på et lunt sted før du kjevler den ut

Små gresskar

Klementiner

Grønne blader fra for eksempel peppermynteplante.

  • Her trenger du ingen fremgangsmåte, gjør du vel?

Mummifiserte pølser

Grillpølser

Pizzadeig (se oppskrift)

  • Del pizzadeigen i tynne strimler og tvinn de rundt grillpølsene. Gjør plass til et par øyne innimellom.
  • Stekes på 220 grader i 7-8 minutter til strimlene begynner å bli gylne. 

Morken mark

1 pk. Colagelé

2 stk. gelatinplater

Knust kjeks

Sugerør

  • Lag gelé etter anvisning på pakken. Tilsett gelatinplatene som har liget i bløtt og la det smelte inn.
  • Bruk sugerør til å lage marken: Sugerørene har jo noen naturlige merker i seg akkurat som marken. Da sugerørene helt ut og sett de i et høyt glass. Jeg bruker i tillegg en strikk rundt for å samle alle sugerørene.
  • Hell geléen oppi sugerørene så godt det lar seg gjøre. Jo mer fyll, jo lengre mark.
  • Settes kjølig i noen timer til de har stivnet.
  • Varm opp sugerørene raskt med lit varmt vann og klem marken ut av sugerørene.
  • Knus noen kjeks og legg marken på. Nå skal barna få seg en overraskelse, tenker jeg!
MAT
Publisert 22. mai.2017 av

Mai handler mye om fri, fest og tradisjoner. 

 

Denne rømmegrøten er signert Mamma og er virkelig et av symbolene på tradisjonsmat for meg.

 

Når storfamilien samles, enten det er bursdag, konfirmasjon, 17. mai eller dåp står denne ofte på bordet.

 

En av fordelene med rømmegrøt er at den kan gjøres klar i forkant, en annen er at det er langt mindre væravhengig å servere enn grillmat. Noe som jo kan være en fordel når mai-været er så ustabilt ... 

 

Jeg synes den søte, litt syrlige grøten i kombinasjon med salte pølser, sprøtt flattbrød og frisk, fargerik melon og jordbær er nydelig.

 

Jeg er så heldig som både har en mamma og en svigermor som baker flatbrød, så til nå har jeg hatt den luksusen å få det levert på døren.  

 

Men å lage mitt eget hjemmelaget flatbrød, står på min "to do" liste. Så forhåpentligvis kommer det oppskrift på bloggen om ikke så lenge.

 

Les historien om hvordan damene startet opp "Familiematblogg"

 

Smak av himmel: et slag for kortreist mat

Hjemmelaget rømmegrøt-tallerken. Foto: Familiematblogg

Du trenger:

 

2 bokser med seterrømme

 

2 dl hvetemel

 

0,5 l helmelk

 

1 ts salt

 

Les mer om mat på Botrend

 

Slik gjør du:

 

Kok rømmen under lokk i ca 5 minutter. Sikt inn litt og litt av melet.  Kok dette opp på middels varme.

 

Etter hvert vil du se at smøret kommer frem. Her kan du skumme av smøret om du ønsker det, og ha det over grøten ved servering. Eller du kan la det være og ha det i ved servering (mamma gjør alltid det siste, så derfor gjør jeg det også).

 

Spe med melken under omrøring til grøten er jevn og passe tykk. Kok så grøten videre i ca 5 minutter. Smak til med salt. 

 

Om grøten blir stående en stund før servering vil den tykne. Spe da med melk til du får passe konsistens.

 

Server med sukker, kanel og det varme smøret du eventuelt har skummet av.

 

Det er veldig godt å drikke god saft til, for eksempel hjemmelaget solbærsaft hvis du er så heldig å ha det.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Denne oppskriften ble opprinnelig publisert på Familiematblogg, et nettsted for travle småbarnsfamilier som ønsker å lage god og sunn mat i hverdagen. Familiematblogg er drevet av Mette Mari Sønstebø Østad og Kamilla Krogsveen som bor i Heggedal i Asker. Botrend publiserer utvalg innhold fra denne nettsiden. Innholdet velges ut av redaksjonen i Botrend på selvstendig grunnlag uten kommersielle bindinger. 

 

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer

Sommerens cooleste isbiter

The devil is in the details.

Publisert 24. oktober.2015 av Fanny Dehn Arvesen

Så en enkelt tror jeg at det er; enten så er du opptatt av detaljer, eller så er du det ikke. Jeg er, som du kanskje gjettet, en av de som er opptatt av dette. Svært opptatt, faktisk. Detaljer trenger ikke bare være estetiske effekter. Detaljer jeg er opptatt av, kan like gjerne omfatte toneleie man snakker ikke, vinkelen ett bilde er tatt eller hvilken vei vinden blåser.

Les mer

Interiørarkitekt Nina Isabell Abrahamsen er en av dem som liker å ha noen grønne urter på kjøkkenbenken. De står aldri i direkte sol, men de får godt lys, noe urtene trives i. – Urter på kjøkkenbenken er ikke bare praktisk, men gir også et fint fargestikk, sier hun. Gjør bra mat bedre med urter 

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland