Publisert 25. oktober.2015 av

Hjemme hos Katarzyna Erkiert florerer det av te.

 

Det er grønn te, svart te, og hvit te. Det er tørket frukt som trekkes og det er matcha – finmalt grønn te fra Japan som vispes i varmt vann. Mulighetene er mange, men Erkiert forteller at det er chai som er høst-vinneren hos mange.

 

– Chai er alltid populær, men spesielt når trærne mister løvet og det blir litt kaldere i lufta. Det tror jeg er fordi ingrediensene er varmende. Ulike krydder gir en unik chai, og tilsetter du melk får du din helt egen chai latte, forteller hun.

 

Les mer om mat på Botrend

 

Bruk varmt, men ikke kokende vann

Erkiert er daglig leder av Palais des Thés i Sandvika og har stor kunnskap om faget. I tillegg til høstfavoritten, forteller hun at grønn te også er en sikker vinner.

 

– Grunnen til dens popularitet tror jeg mye skyldes myten om dens sunnhet. Det er riktig at grønn te er jevnt over rik på antioksidanter og tar med seg mye avfallsstoffer, men sannheten er at det ikke er store forskjellen på de ulike tesortene. Te er jevnt over sunt, forteller hun.

 

Les også: Slik ble kjøkkenet husets samlingspunkt

 

Og for deg som også er glad i sjokolade, har Erkiert en gladmelding å komme med.

 

– Te passer veldig godt til sjokolade, spesielt sort te. Rene teer er også generelt godt til mat, og spesielt vil jeg anbefale grønn te til sushi og sjømat, tipser hun.

 

For å få mest ut av smakene i teen, mener Erkiert det er viktig med litt kunnskap om teen og hvordan den trekkes.

 

– Vannet skal ikke kokes helt, for da mister den oksygen og smaksløkene er avhengig av oksygen for å smake. Sort te skal ha en temperatur på opptil 95 grader, mens grønn te skal ha en temperatur på 75 grader, sier hun og deler et tips for å få mer smak på teen:

 

– Det er en fordel ved å bruke en stor og åpen sil. Te-blader vokser 3–4 ganger når du trekker de i vann og man får mye mer smak hvis silen er romslig nok til at de kan folde seg ut.

 

Les mer om interiør og design på Botrend

Tørket frukt kan også trekkes til te og gir en frisk smak. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Vær og vind spiller inn på teproduksjonen

Det er også stor forskjell på de ulike tebladene, forteller Erkiert. Hovedforskjellen er måten tebladene varmebehandles etter plukking.

 

– I utgangspunktet kommer alle te-typer fra en av to te-planter: Camelia Sinensis eller Camelia Assamica. Det er forskjellig behandling av bladene som bestemmer te-typen. Grønn te blir varmebehandlet. Svart te blir oksidert, noe som gjør teen fyldig. Hvit te er kun soltørket, og det fine med denne er at alle næringsstoffene dermed blir bevart, sier Erkiert.

 

– Derimot er den hvite teen den vanskeligste å lage. Den tørkes ute og man må ha kunnskap med det man holder på med. Man er også avhengig av været. Blir det fuktig av regn er bladene helt ødelagt, forklarer hun.

 

I tillegg skal det ha mye å si hvor teen blir plantet.

 

– Om plantene ligger høyt eller lavt, om det er fuktig eller mye sol, eller om de ligger nært vann har mye å si for smakene i bladene, avslutter Erkiert.

 

Denne saken ble først publisert i Budstikkas interiørbilag.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Kontakt oss her, og følg oss på Facebook og Instagram under Botrend.no.

Daglig leder av Palais des Thés, Katarzyna Erkiert, har god kunnskap om ulike tetyper. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
MAT
Publisert 11. juni.2017 av

Hva med å lage en vietnamesisk baguette i helgen?

 

Du synes kanskje det er litt pussig å servere vietnamesiske smaker i en klassisk fransk baguette?

 

Kombinasjonen stammer fra tiden da Vietnam var en fransk koloni, og jeg lover deg at det funker. Godt krydret, langtidsstekt svinekjøtt, servert med en herlig spicy salat toppet med koriandermajones og kanskje litt ekstra siricha saus om du liker det ekstra hot.

 

Baguettene baker du gjerne selv, eller kjøper de ferske om du rett og slett ikke gidder å bake. Jeg tror kanskje uansett at dette kan bli en ny helgefavoritt - det er i i hvert fall blitt vår.

 

Her kan du bli bedre kjent med skribentene bak Familiematblogg

Til kjøttet trenger du:

 

ca 1 kg nakkekoteletter

 

4-5 ss med koreansk chilipulver

 

2 ss korianderfrø

 

2 ss fenikkelfrø

 

Havsalt

 

Slik gjør du:

 

Først rister du fenikkel og korianderfrøene i en tørr middels varm panne. Så knuser du det i en morter før du blander det med salt og chilipulver.

 

Svinekoteletter og grønsaker i baguett. Foto: Familiematblogg

Gni dette inn i kjøttet og la det gjerne marinere over natten.

 

Legg så kotellettene utover i en langpanne og stek de på 130 grader i ca 3 timer, men gjerne lenger om du har tid, virker de tørre kan du helle litt vann over underveis.  Før servering deler du kjøttet opp i mindre biter og freser det kjapt i stekepannen.

 

Du kan eventuelt grille kjøttet isteden for å langtidssteke, kjøttet blir da mindre mørt, men får den gode grillsmaken.

 

Lag sommerens beste is med bær

 

Til salaten og salatdressingen trenger du:

 

2 gulrøtter

 

1/3 rettich

 

3 vårløk

 

1 agurk

 

1 lime (saften)

 

3 ss riseddik

 

1,5 ts fiskesaus

 

1,5 ts rørsukker

 

0,5 ts salt

 

2 ss sesamolje

 

1 finhakket rød chili

 

Slik gjør du:

 

Kutt opp alle grønnsakene i små tynne staver. Bland sammen alle ingrediensene til dressingen. Hell dressingen over salat rett før servering.

 

Til koriandermajonesen trenger du:

 

1 bunt koriander

 

4 dl solsikkeolje

 

1 egg

 

1 ss dijonsennep

 

saften av en halv sitron

 

salt

 

1 ts karripulver

 

1 ts cayennepepper

 

Slik gjør du:

 

Finhakk korianderen før du kjører den sammen med solsikkeoljen i en stavmikser til en jevn korianderolje.

 

Bland så sammen egget og sennepen i en bolle (viktig at det er romtemperert)  hvor du gradvis sper med korianderoljen - rør hele tiden til det begynner å tykne. Dette kan du også gjøre med en stavmikser, men det er viktig å ikke tilsette for mye av oljen om gangen for å få en tykk og god konsistens. Smak så til med sitron, salt, karri og ceyennepepper.

 

Om du ikke vil lage majones selv, er det veldig lett at det skiller seg om du blander korianderolje inn i ferdikjøpt majones, da ville jeg heller anbefalt å blande litt siricha-saus i majones og servere chilimajones isteden.

 

Regn ca to store baguetter til 4 voksne. Del baguetten i ønskede biter. Ha så på salatblad, spicy salat, koriandermajones, svinekjøtt og topp det hele med finhakket koriander og litt ekstra Siricha-saus

 

Så er det bare å nyte!

 

Denne oppskriften ble opprinnelig publisert på Familiematblogg, et nettsted for travle småbarnsfamilier som ønsker å lage god og sunn mat i hverdagen. Familiematblogg er drevet av Mette Mari Sønstebø Østad og Kamilla Krogsveen som bor i Heggedal  og i Asker. Botrend publiserer utvalg innhold fra denne nettsiden. Innholdet velges ut av redaksjonen i Botrend på selvstendig grunnlag uten kommersielle bindinger. 

 

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

Les mer

Slik kan du lykkes med tomatplanten

Tør jeg sette ut "babyen" min nå?

Publisert 25. oktober.2015 av Fanny Dehn Arvesen

Det starter med et lite frø – et bitte lite frø, med store drømmer knyttet til. Du, lille frø, skal vokse deg stor – sterk, med frodige grønne blader og gule blomster som vitner om klaser på klaser med selvdyrkede, økologiske, smakfulle tomater som skal forsyne familien gjennom hele sommeren. Her kan du lese flere innlegg fra Fanny 

Les mer

Sylting er en teknikk for å bevare frukt, bær og grønnsaker, og har de siste årene fått en renessanse i både moderne nordiske restauranter og i norske hjem. På norsk har vi brukt "sylting" både om sur/salt lake som sylteagurker og syltede rødbeter, og søte laker, som marmelade. Med eddik og sukker nedsetter man vannaktiviteten og pH-verdien, og bremser derfor nedbrytningen av maten. Sylting brukes også for å tilberede råvarer og gi den den spesielle sursøte smaken som er så godt

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland