Publisert 25. oktober.2015 av

Hjemme hos Katarzyna Erkiert florerer det av te.

 

Det er grønn te, svart te, og hvit te. Det er tørket frukt som trekkes og det er matcha – finmalt grønn te fra Japan som vispes i varmt vann. Mulighetene er mange, men Erkiert forteller at det er chai som er høst-vinneren hos mange.

 

– Chai er alltid populær, men spesielt når trærne mister løvet og det blir litt kaldere i lufta. Det tror jeg er fordi ingrediensene er varmende. Ulike krydder gir en unik chai, og tilsetter du melk får du din helt egen chai latte, forteller hun.

 

Les mer om mat på Botrend

 

Bruk varmt, men ikke kokende vann

Erkiert er daglig leder av Palais des Thés i Sandvika og har stor kunnskap om faget. I tillegg til høstfavoritten, forteller hun at grønn te også er en sikker vinner.

 

– Grunnen til dens popularitet tror jeg mye skyldes myten om dens sunnhet. Det er riktig at grønn te er jevnt over rik på antioksidanter og tar med seg mye avfallsstoffer, men sannheten er at det ikke er store forskjellen på de ulike tesortene. Te er jevnt over sunt, forteller hun.

 

Les også: Slik ble kjøkkenet husets samlingspunkt

 

Og for deg som også er glad i sjokolade, har Erkiert en gladmelding å komme med.

 

– Te passer veldig godt til sjokolade, spesielt sort te. Rene teer er også generelt godt til mat, og spesielt vil jeg anbefale grønn te til sushi og sjømat, tipser hun.

 

For å få mest ut av smakene i teen, mener Erkiert det er viktig med litt kunnskap om teen og hvordan den trekkes.

 

– Vannet skal ikke kokes helt, for da mister den oksygen og smaksløkene er avhengig av oksygen for å smake. Sort te skal ha en temperatur på opptil 95 grader, mens grønn te skal ha en temperatur på 75 grader, sier hun og deler et tips for å få mer smak på teen:

 

– Det er en fordel ved å bruke en stor og åpen sil. Te-blader vokser 3–4 ganger når du trekker de i vann og man får mye mer smak hvis silen er romslig nok til at de kan folde seg ut.

 

Les mer om interiør og design på Botrend

Tørket frukt kan også trekkes til te og gir en frisk smak. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Vær og vind spiller inn på teproduksjonen

Det er også stor forskjell på de ulike tebladene, forteller Erkiert. Hovedforskjellen er måten tebladene varmebehandles etter plukking.

 

– I utgangspunktet kommer alle te-typer fra en av to te-planter: Camelia Sinensis eller Camelia Assamica. Det er forskjellig behandling av bladene som bestemmer te-typen. Grønn te blir varmebehandlet. Svart te blir oksidert, noe som gjør teen fyldig. Hvit te er kun soltørket, og det fine med denne er at alle næringsstoffene dermed blir bevart, sier Erkiert.

 

– Derimot er den hvite teen den vanskeligste å lage. Den tørkes ute og man må ha kunnskap med det man holder på med. Man er også avhengig av været. Blir det fuktig av regn er bladene helt ødelagt, forklarer hun.

 

I tillegg skal det ha mye å si hvor teen blir plantet.

 

– Om plantene ligger høyt eller lavt, om det er fuktig eller mye sol, eller om de ligger nært vann har mye å si for smakene i bladene, avslutter Erkiert.

 

Denne saken ble først publisert i Budstikkas interiørbilag.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Kontakt oss her, og følg oss på Facebook og Instagram under Botrend.no.

Daglig leder av Palais des Thés, Katarzyna Erkiert, har god kunnskap om ulike tetyper. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
MAT
Publisert 21. april.2017 av

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet.

 

- Kanskje dere kan lage noe mat?

 

- Hva da? spør Anna.

 

- Hva vil du lage da?

 

- Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd.

 

Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver.

 

- Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger.

 

Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker.

 

Asiatisk laks - enklere får du det ikke

Kamilla og Mattis (t.v.) smaker på bollene som Mette Mari og Anna har laget. FOTO: BETTINE NICOTRA
Barna er ivrige på å være med. FOTO: BETTINE NICOTRA

Travle småbarnsfamilier

Da damene var i barselgruppe lagde Mette Mari alltid så himla god mat da mødrene var på besøk.

 

Og etter å ha spurt flere ganger om å få oppskriftene etter å ha vært på besøk, fikk manusforfatter Kamilla en idé.

 

Hun bare måtte få med seg Mette Mari på å lage en matblogg for travle småbarnsfamilier, som i likhet med dem ofte lurer på hva de skal lage til middag.

 

Blogg ble det. Bloggen Familiemat.

Det første innlegget kom like før jul - en frokost bestående av yoghurt, ristede havregryn, kokos og varme blåbær.

 

Siden har de blogget om alt fra «tomatsuppe som på pose» til langpannekake.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Barna er det viktigste smakstesterne og de største kritikerne. FOTO: BETTINE NICOTRA

Kokeboknerder

 I en gammel vinkasse på hjul er kokebøker i ulike tykkelser og høyder stablet på rekke og rad.

 

- Vi er litt sånn kokeboknerder begge to, forteller Mette Mari.

 

Kokkeleringen foregår ofte på hvert deres kjøkken, men én gang i måneden møtes hele gjengen.

 

Barna som er deres største kritikere, er med på å lage, smake og bestemme hva som funker og hva som ikke funker.

 

- Blåskjell er den nye favoritten til Anna, sier Kamilla og smiler.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

 

Matlagingen er foreløpig kun en hobby.

 

- Men kanskje vi får gitt ut kokebok en dag, sier Mette Mari.

 

- Ja, det er drømmen, skyter Kamilla inn.

Ole Brumm-boller. FOTO: FAMILIEMATBLOGG

Oppskrift på Ole Brumm-boller som du kan lage neste gang du får besøk

 Til omtrent 24 boller trenger du:

  • 1 kg hvetemel
  • 6 dl melk (lunken)
  • 50 gram gjær
  • 175 gram sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 egg
  • 160 gram meierismør i terninger

 

Kanelfyll til svingene:

  • 100 gram smør (temperert)
  • 3 ss sukker
  • 1,5 ss kanel

 

Vaniljekrem:

  • (250-300 gram). Kjøp eller lag selv. Oppskrift finner du på Familiematblogg.

 

Slik går du frem:

Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok (eller bruk sleiv). Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i omtrent 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

 

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i omtrent 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet og vaniljekremen (om du lager denne selv). Kanelfyllet lager du ved å røre sammen det myke smøret med sukker og kanel.

 

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel kanelfyllet utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

 

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på to bakepapirkledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem. 

 

Oppskriften er hentet fra bloggen.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Følg oss på Facebook og Instagram, og tips oss gjerne her.

Les mer

Barnas påskebord - sunt, godt og passe barnslig

NKVO, dere.

Publisert 25. oktober.2015 av Fanny Dehn Arvesen

Et vellykket måltidGod påske, der du er. I skrivende stund er det onsdag før ferie og jeg sitter inne på hjemmekontoret mitt å venter på ferie. Snart. Før den tid skal jeg jobbe meg igjennom en urovekkende ansamling med klær som skal vaskes, brettes og pakkes. Barnas vinterklær, som jeg for øvrig har vasket og pakket bort for i år, skal dras frem igjen – mitt problem, jeg vet jeg var tidlig ute i år. Les også: Å rydde på japansk: Oppstart! Men snart. Snart kan skuldrene sen

Les mer

Fordi du klikkerHvis vi ikke skal fylle livene våre med skyhøy forventning og mermaid-toast, hva skal vi fylle de med da? Trenger verden virkelig en interaktiv brødskive? Antakeligvis ikke. Tellus hadde kanskje til og med vært et bedre sted, uten. Hvordan kan en toast med kremost (sikkert ikke økologisk en gang) bli et gigantisk fenomen som spres over hele verden, over natten? FORDI. DU. KLIKKER. OG. LIKER. OG. DELER. OG. BLIR. INSPIRERT. Jeg er ikke bedre enn deg. Jeg klikker, jeg også

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland