Publisert 25. oktober.2015 av

Hjemme hos Katarzyna Erkiert florerer det av te.

 

Det er grønn te, svart te, og hvit te. Det er tørket frukt som trekkes og det er matcha – finmalt grønn te fra Japan som vispes i varmt vann. Mulighetene er mange, men Erkiert forteller at det er chai som er høst-vinneren hos mange.

 

– Chai er alltid populær, men spesielt når trærne mister løvet og det blir litt kaldere i lufta. Det tror jeg er fordi ingrediensene er varmende. Ulike krydder gir en unik chai, og tilsetter du melk får du din helt egen chai latte, forteller hun.

 

Les flere matsaker på Botrend her.

Årets siste hagefest

Flytt selskapet ut mens du fremdeles kan.

BLOGG

Bruk varmt, men ikke kokende vann

Erkiert er daglig leder av Palais des Thés i Sandvika og har stor kunnskap om faget. I tillegg til høstfavoritten, forteller hun at grønn te også er en sikker vinner.

 

– Grunnen til dens popularitet tror jeg mye skyldes myten om dens sunnhet. Det er riktig at grønn te er jevnt over rik på antioksidanter og tar med seg mye avfallsstoffer, men sannheten er at det ikke er store forskjellen på de ulike tesortene. Te er jevnt over sunt, forteller hun.

 

Og for deg som også er glad i sjokolade, har Erkiert en gladmelding å komme med.

 

– Te passer veldig godt til sjokolade, spesielt sort te. Rene teer er også generelt godt til mat, og spesielt vil jeg anbefale grønn te til sushi og sjømat, tipser hun.

 

For å få mest ut av smakene i teen, mener Erkiert det er viktig med litt kunnskap om teen og hvordan den trekkes.

 

– Vannet skal ikke kokes helt, for da mister den oksygen og smaksløkene er avhengig av oksygen for å smake. Sort te skal ha en temperatur på opptil 95 grader, mens grønn te skal ha en temperatur på 75 grader, sier hun og deler et tips for å få mer smak på teen:

 

– Det er en fordel ved å bruke en stor og åpen sil. Te-blader vokser 3–4 ganger når du trekker de i vann og man får mye mer smak hvis silen er romslig nok til at de kan folde seg ut.

Tørket frukt kan også trekkes til te og gir en frisk smak. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Vær og vind spiller inn på teproduksjonen

Det er også stor forskjell på de ulike tebladene, forteller Erkiert. Hovedforskjellen er måten tebladene varmebehandles etter plukking.

 

– I utgangspunktet kommer alle te-typer fra en av to te-planter: Camelia Sinensis eller Camelia Assamica. Det er forskjellig behandling av bladene som bestemmer te-typen. Grønn te blir varmebehandlet. Svart te blir oksidert, noe som gjør teen fyldig. Hvit te er kun soltørket, og det fine med denne er at alle næringsstoffene dermed blir bevart, sier Erkiert.

 

– Derimot er den hvite teen den vanskeligste å lage. Den tørkes ute og man må ha kunnskap med det man holder på med. Man er også avhengig av været. Blir det fuktig av regn er bladene helt ødelagt, forklarer hun.

 

I tillegg skal det ha mye å si hvor teen blir plantet.

 

– Om plantene ligger høyt eller lavt, om det er fuktig eller mye sol, eller om de ligger nært vann har mye å si for smakene i bladene, avslutter Erkiert.

 

Denne saken ble først publisert i Budstikkas interiørbilag.

Daglig leder av Palais des Thés, Katarzyna Erkiert, har god kunnskap om ulike tetyper. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland