Publisert 26. oktober.2015 av

Ann Cecilia Baumann (44) sitter lett tilbakelent i den blå sofaen sin. Sofaen er ett av de få fargerike elementene i den lille butikken hennes i Verksgata på Bærums Verk. Bortsett fra sofaen og noen hederlige unntak i form av oransje og lyseblå kopper, er det lille huset i all hovedsak hvitt innvendig. Hvitt og rent.

 

– Det er noen ganger jeg blir litt sprø. Jeg rydder mye. Jeg er nok en litt atypisk keramiker, smiler hun.

 

Den kombinerte butikken og verkstedet er på 50 kvadratmeter. Det er ikke stort, men Ann Cecilia er fornøyd.

 

– Jeg har vært her på Bærums Verk i tre år. Det er først da jeg kom hit at jeg virkelig begynte å drive profesjonelt. Det er veldig hyggelig å være på jobb, smiler hun.

 

Les flere saker om design på Botrend her.

100% norsk design

Viste det beste fra Norge under London Design Festival.

INTERIØR
Humor er et viktig element i det Ann Cecilia lager. – Mine ting skal være rare, morsomme og vakre, sier gründeren. FOTO: MARI NATVIG SANDENE

«Bare» 65 timer i uken

For 13 år siden hadde askerbøringen en hektisk, men spennende jobb innenfor hotellbransjen. Så fikk hun barn, og prioriteringene hennes endret seg.

 

Til å begynne med tok Ann Cecilia kurs i keramikk hos keramikeren Riri Green. Etter hvert bestemte hun seg for å satse skikkelig. Hun sa opp jobben, og gikk tilbake til skolebenken. Denne gangen hos Kunst og designfagskolen i Oslo.

 

– Det var kjempegøy i bransjen jeg drev i, men man jobber hele tiden, sier Ann Cecilia og legger til:

 

– Det gjør jeg jo for så vidt nå også, ler hun.

 

– Hvor mye jobber du?

 

– Jeg har blitt ganske flink, synes jeg. Nå jobber jeg bare rundt 65 timer i uken. Det er ikke så ille det, altså. Før, i oppstartsfasen, jobbet jeg mye mer. Det er faktisk etter jul at jeg har landet. Det er kjempedeilig, smiler gründeren. 

 

Ann Cecilia forteller at hun har mange venner som har et romantisk forhold til hva hun driver med. Men at jobben som keramiker er et svevende, behagelig kunstnerliv, kan hun avkrefte.

 

– Jeg er først og fremst håndverker. Det er beinhard jobbing, konstaterer hun.

Ann Cecilia bruker hermetikkbokser som mal når hun lager mange av produktene sine. FOTO: MARI NATVIG SANDENE

Kopper med personlighet

Vi lurer på hva som er ideen bak de finurlige, ofte litt skjeve koppene, bollene og vasene hennes.

 

– Tanken bak er at det skal være litt humor. Mine ting skal være rare, morsomme og vakre. Formen og ordene er rare og morsomme. Porselenet er vakkert og sterkt. Det synes jeg er fascinerende. Porselenet ser så skjørt ut, men det er et sterkt materiale, forteller Ann Cecilia.

 

De bulkete koppene hennes, som også har blitt et varemerke, er det første hun laget og Ann Cecilias personlige favoritt.

 

– Koppene er litt som mennesker, ingen er like. Alle er vakre som vi er. Vi er bulkete. Jeg syns koppene har personlighet, forklarer hun.

 

Kunstneren bruker hermetikkbokser som mal for å lage koppene. Deretter lager hun en gipsform som hun heller flytende porselen oppi.

 

– Jeg tar koppen ut av formen før den er herdet, da er den fortsatt myk. Så klemmer jeg på den. På den måten blir alle koppene ulike. Det finnes ikke én lik kopp, forklarer Ann Cecilia.

 

Å lage en kopp tar hele to uker fra begynnelse til slutt. Tre branner à 24 timer må koppene gjennom. Først råbrann, så glasurbrann og til slutt dekatbrann.

 

Lenge laget Ann Cecilia alle koppene selv, men nå har etterspørselen blir for stor. Derfor produseres koppene nå i Vietnam.

 

– Jeg har vært der og lært opp dem som jobber der i fremgangsmåten, forteller Ann Cecilia.

 

Idag selges AC design til 50 forhandlere i Norge. Nå jobber Ann Cecilia for å få enda flere.

 

– Jeg satser på hundre, smiler hun.

 

Denne saken ble først publisert i Asker/Bærumsavisen

For 13 år siden sa Ann Cecilia Baumann (44) fra Billingstad opp jobben sin innenfor hotellbransjen og omskolerte seg til keramiker. Nå driver hun selskapet AC Design AS og har egen butikk på Bærums Verk. FOTO: MARI NATVIG SANDENE
Publisert 29. desember.2016 av

Det kan jo være at noen og enhver av oss er litt mette på fest og god mat nå - magen kjennes i hvert fall godt forsynt ut.

 

Med fare for å høres for banal ut, så oppfordrer jeg likevel til å tåle en fest til.

 

Fordi det er noe spesielt med et år som avløses av et nytt.

 

Les flere innlegg fra bloggeren Bo Naturlig

 

FOTO: SKJERMDUMP/ INSTAGRAM @TILBORDS

Tid for refleksjon

Like viktig som å dekke et hyggelig bord, er det å reflektere over året som har gått.

 

Tipper de fleste av oss har kjent på gleder så vel som på sorger.

 

Ta deg en liten pust i romjuls-bakken, tenk over hva du er takknemlig for og hva du både håper og drømmer om i 2017.

 

De største hårete nyttårsforsettene kan man kanskje like greit styre unna, men å ha en ambisjon om at man ønsker å benytte mer tid med de man er glad i, det kan være et godt og oppnåelig ønske.

Ofte er det nettopp disse vi setter oss rundt et bord med, hvor vi deler god mat, så vel som drikke og prat.

 

Jeg er tilhenger av at vertskapet har gjort ting så enkelt, men likevel har så koll på logistikken at de har god tid til å sitte  ned mellom retter og glass som fylles.

 

Besøk Bo Naturlig på bloggen her.

 

Ha noen retningslinjer

 

Om du velger å dekke et bord som er rustikt med trematerialer, kongler og julens leftovers, eller om du drar frem det som skinner og går for en litt mer glamorøs inntreden til det nye året, så er det greit å holde seg til noen retningslinjer.

 

- Husk at alle, på kryss og tvers av bordet, synes det er hyggelig å kunne se hverandre i øynene. Altså ikke ha for høye gjenstander på bordet. Velger du noe med høyde, bør det i så fall være smalt og høyt, ikke volumiøst, høyt og bredt.

 

Mer inspirasjon til borddekking her

 

FOTO: SKJERMDUMP/INSTAGRAM @SILJE707

Fordel pynten

Ellers er det lurt å huske på det samme som man gjør når man pynter kaker, nemlig at alle skal få et like godt stykke med like mye pynt. Fordel pynten utover bordet, ikke bare på midten, og husk å benytte lengderetningene.

 

Servietter benytter de fleste av oss til fest, men om du velger den klassiske papirvarianten, går for linservietter eller du bretter de så de utgjør et dekorativt supplement som her i form av et juletre, så er det bare din kreativitet som setter grenser.

FOTO: SKJERMDUMP/INSTAGRAM @MOA_HOME

 

Har du slått på kokke- stortromma og skal servere flere retter, så trenger du fort flere typer bestikk og glass.

 

En enkel huskeregel er at du alltid starter ytterst med bestikket, og jobber deg innover. Dette er en enkel måte å slippe unna med å sitte igjen med fiskekniven, når indrefiletèn entrer bordet.

 

Ellers kan du plukke frem og benytte pynt du ellers har litt her og der av i huset. Telysstaker, noen kongler, litt granbar, noe som skimrer og hyggelig belysning- slikt tilrettelegger for god feststemning.

 

 - Riktig glass er 50 % av smaksopplevelsen

 

FOTO: BO NATURLIG
FOTO: SKJERMDUMP/INSTAGRAM @TILBORDS
FOTO: SKJERMDUMP/INSTAGRAM @INGERLISELILLE

Klar for nytt år

Jeg vet hva jeg er takknemlig for dette året som har gått, og jeg er veldig klar for det nye året.

 

Med stormen «Urd» hylende utenfor vinduet og på tampen av året, så avslutter jeg med å takke dere alle for engasjement, klapp på skuldra og ikke minst følget her, så vel som i øvrige sosiale medier.

 

Slik velger du riktig champagneglass

 

 

Også synes jeg vi alle bør huske på at livets oppturer ikke hadde vært så store, hvis det ikke var for samspillet og kontrastene med noen nedturer.

 

Så gjør deg klar og 2017 blir akkurat hva du gjør det til!

 

Diktet fra Kjerstin Aune gjør meg klar til å ta fatt på det nye året!

 

Livet byr på mere spenning
fart og fest og mang en vending
Her er dagen, her er året
Pakk det opp og sett av gårde.

 

Riktig godt og varmt nytt år til dere alle fra  Tina

 

Følg Tina og Bo Naturlig på  bloggen  og på Instagram på @bonaturlig

 

Mer på Botrends forside

 

SKJERMDUMP / INSTAGRAM @CGNORGE (CHRISTIANIA GLASSMAGASIN)
Illustrasjonsbilde Istock.com
Les mer

Snøen ligger som et melisdryss over tretoppene, men inne i den varme stuen er peisen tent og bordet er dekket til jul. De gamle trauene er dekorert med granbar, julekuler og tente lys. Alt som hjemme er mas, er bare kos når Gry Svalheim (46) og mannen Henning Svalheim (48) er på fristedet sitt. – I går diskuterte vi hva som ikke kommer over dørstokken. Vi var innom farget julelys og ”bling bling”, men så sa Henning: ”Nei, vet du hva som ikke kommer over dørstokken? Det er hve

Les mer

– Det var du som bestemte hvordan pendlene skulle henge, ikke sant? Lars Kristian Amundsen (42), hotelldirektør ved Radisson Blu på Fornebu, spør en av resepsjonistene som står bak den nye disken i skinn. I fem måneder har teamet jobbet seg gjennom en total oppussing av fellesområdene. – De siste årene har vi pusset opp jevnt og trutt – både kjøkken, rom og bad, sier han. Men nå var det på tide å ta tak i lobbyen og resepsjonen, baren med den intime restauranten og kurs og

Les mer
Annonse

Malerstua på Slependen har Asker og Bærums største utvalg av tapeter, med flere hundre tapetkolleksjoner på lager. Tapet fikk for alvor et comeback for noen år tilbake. Det vet Malerstuas egen interiørkonsulent, Linda Christensen (42), alt om. – Vi kan trygt melde at tapet er etablert, nå er det helt ”lov”. Fra en stram trend dominert av sort, hvitt eller grått helst på én fondvegg, er det nå fokus på farger, mønster og tekstur, sier Linda. – Den tydeligste trenden vi ser

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland