Publisert 27. oktober.2015 av

Halloween har kommet for å bli – enten vi liker det eller ikke. 

 

Noen tror dagen har kommet for å øke omsetningen i detaljhandelen, men dagen har faktisk historiske koblinger til både hekser, drap og det hinsidige.

 

Les mer på Botrend.no her. 

 

Også for flere hundre år siden delte man ut noe å spise denne siste dagen i oktober.

 

Her kan du lese flere Botrend-saker om Halloween. 

Mer eller mindre skremmende muffins finnes på mange Halloween-bord. FOTO: ISTOCK
Enklere kan det nesten ikke bli. FOTO: MARCI COOMBS BLOGSPOT/PINTEREST
Hva med å stifte sammen et grønt og rødt eple? FOTO: BONKRISSYBOND/PINTEREST

Allehelgen

 

- Den gang delte man ut mat, frukt og nøtter, og man forestilte seg at de døde kunne komme tilbake til vår virkelighet akkurat på denne dagen. Derfor ble det satt ut mat også til dem, forklarer Rune Blix Hagen til Forskning.no.

 

Og lurer du på hvorfor det heter Halloween?

 

Det er fordi det er kvelden før allehelgensdag – All Hallows Day.

 

Les flere saker på Botrend.no her. 

Enkel dekorasjon fra chickenscratchny.com
Enkel og ekkel godteripose fra makezine.com

Enkle knep

Nå er det bare få dager igjen, og er du i siste liten, kan du få noen tips her. Pinterest er nemlig full av råd om enkle knep for å få til en fin Halloween-feiring.

 

Mye kan gjøres med frukt og grønt. For eksempel kan du kjøpe noen grønne epler, feste litt gasbind rundt og et par øyne du lett får tak i på Panduro. Dermed har du noen dekorative mumier.

 

Kjøper du grønne og røde epler, kan du dele de i to, feste et rødt og et grønt sammen med stifter. Enklere kan det nesten ikke bli.

 

Amerikanske nettsider er fulle av tips til Hallween. Et enkelt råd, som på Homedit.com, er å dryppe lys. Drypp et rødt stearinlys over et hvitt, så ser det ut som om blodet renner.

Drypp lys så ser det ut som om blodet renner. FOTO: HOMEDIT.COM/PINTEREST
Også sushi kan få Halloween-preg. FOTO: ISTOCK

Dekorativt

Er man ute etter mer dekorative, og ikke fullt så makabre dekorasjoner, er det endeløse muligheter med et gresskar.

 

Det kan sprayes med gullfarge, man kan lime på sorte knapper for å skrive f.eks BØ, eller man kan klippe ut flaggermus av sort papp, slik som hos Lilluna.com.

 

Og husker du hvordan vi klipte ut snøkrystaller av papir i barndommen? Vel, det samme kan man gjøre med sort søppelposer, som hos bloggeren How About Orange.

 

Da er det bare å telle ned dagene og gjøre seg klar. Og husk, skal du ha fest for barn - gjør plass for én ekstra. Det finnes mange barn som gruer seg fordi de aldri blir bedt med hjem. 

God Halloween-feiring på lørdag. FOTO: ISTOCK
MAT
Publisert 14. april.2017 av

Et vellykket måltid

God påske, der du er.

 

I skrivende stund er det onsdag før ferie og jeg sitter inne på hjemmekontoret mitt å venter på ferie. Snart.

 

Før den tid skal jeg jobbe meg igjennom en urovekkende ansamling med klær som skal vaskes, brettes og pakkes.

 

Barnas vinterklær, som jeg for øvrig har vasket og pakket bort for i år, skal dras frem igjen – mitt problem, jeg vet jeg var tidlig ute i år.

 

Les også: Å rydde på japansk: Oppstart!

 

Men snart. Snart kan skuldrene senkes, helst i en solvegg et sted. Deeeet tror jeg at vi skal få til. Alt utenom været, kan man på en måte gjøre noe med selv.

Vi har ingen etablert tradisjon for påskefrokost, vi spiser frokost… i påskeferien. I vår lille familie, er frokost ofte det måltidet som blir mest vellykket, det vil si at vi sitter til bords å spiser, sammen.

 

Med en på 2, en på 5 og en på 7 år er måltidene som oftest svært fort gjort. Jeg har kokketjeneste, er servitør og flyr ellers som en annen idiot fra barn til barn. Et syn, vil jeg tro. Men når vi får det til, når vi sitter sammen å koser oss, da koser vi oss. Sånn skikkelig.

 

I grønnsakhagen

Jeg liker å pynte. Jeg er ikke glad i å lage mat. Eller det er ikke riktig, jeg prioriterer det bare ikke (har jeg hørt) – jeg liker å lage mat, når jeg har tid og mulighet til å skaffe de råvarene jeg helst vil bruke. Derfor har jeg jukset litt.

I samarbeid med de flinke jentene bak Familiematblogg, dekket vi barnas påskebord – et sunt, godt og barnslig bord.

 

Barnas bord er et lavt, lite bord med korte bein som barna kan sitte rundt på gulvet. Duken i hvitt papir er ment for å dekoreres av ivrige, små barnehender med tusjstreker på.

 

Les også: Supermamma prøver seg på unicorn-toast

 

De hvite serviettene er brettet som kaniner – eller tidsriktige påskeharer. Begrene i papp med ører på kan brukes til å drikke av, eller til å ha popcorn i. Med en lyserosa pompom til utgangspunkt, kan barna selv tegne på værhår, tenner, bokstaver eller kruseduller.

 

Den herlige maten har tema fra grønnsakhagen – favorittrestauranten til rampete harer.

 

De små terracottapottene med merkelapp til kritt fungerer perfekt som serveringsboller.

 

Gamle ispinner kan brukes til ”merke” maten, som i en ekte grønnsakhage. De mellomgrove rundstykkene er formet med ører og er til å spise opp – bokstavlig talt.

 

Alt som er lett å spise, spises opp. Og så tilfører du et par barn, før du setter deg til bords, på kne.

 

Jeg kan melde om stor suksess. Det lukter tradisjon. God ferie.

 

Les flere artikler av Fanny

 

Les mer på forsiden av Botrend

Les mer

Imponerte stort hver gang damene kom på besøk

Da fikk Kamilla en ide.

Publisert 27. oktober.2015 av Bettine Nicotra

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet. - Kanskje dere kan lage noe mat? - Hva da? spør Anna. - Hva vil du lage da? - Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd. Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver. - Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger. Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker. Asiati

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland