Publisert 27. oktober.2015 av

Halloween har kommet for å bli – enten vi liker det eller ikke. 

 

Noen tror dagen har kommet for å øke omsetningen i detaljhandelen, men dagen har faktisk historiske koblinger til både hekser, drap og det hinsidige.

 

Les mer på Botrend.no her. 

 

Også for flere hundre år siden delte man ut noe å spise denne siste dagen i oktober.

 

Her kan du lese flere Botrend-saker om Halloween. 

Mer eller mindre skremmende muffins finnes på mange Halloween-bord. FOTO: ISTOCK
Enklere kan det nesten ikke bli. FOTO: MARCI COOMBS BLOGSPOT/PINTEREST
Hva med å stifte sammen et grønt og rødt eple? FOTO: BONKRISSYBOND/PINTEREST

Allehelgen

 

- Den gang delte man ut mat, frukt og nøtter, og man forestilte seg at de døde kunne komme tilbake til vår virkelighet akkurat på denne dagen. Derfor ble det satt ut mat også til dem, forklarer Rune Blix Hagen til Forskning.no.

 

Og lurer du på hvorfor det heter Halloween?

 

Det er fordi det er kvelden før allehelgensdag – All Hallows Day.

 

Les flere saker på Botrend.no her. 

Enkel dekorasjon fra chickenscratchny.com
Enkel og ekkel godteripose fra makezine.com

Enkle knep

Nå er det bare få dager igjen, og er du i siste liten, kan du få noen tips her. Pinterest er nemlig full av råd om enkle knep for å få til en fin Halloween-feiring.

 

Mye kan gjøres med frukt og grønt. For eksempel kan du kjøpe noen grønne epler, feste litt gasbind rundt og et par øyne du lett får tak i på Panduro. Dermed har du noen dekorative mumier.

 

Kjøper du grønne og røde epler, kan du dele de i to, feste et rødt og et grønt sammen med stifter. Enklere kan det nesten ikke bli.

 

Amerikanske nettsider er fulle av tips til Hallween. Et enkelt råd, som på Homedit.com, er å dryppe lys. Drypp et rødt stearinlys over et hvitt, så ser det ut som om blodet renner.

Drypp lys så ser det ut som om blodet renner. FOTO: HOMEDIT.COM/PINTEREST
Også sushi kan få Halloween-preg. FOTO: ISTOCK

Dekorativt

Er man ute etter mer dekorative, og ikke fullt så makabre dekorasjoner, er det endeløse muligheter med et gresskar.

 

Det kan sprayes med gullfarge, man kan lime på sorte knapper for å skrive f.eks BØ, eller man kan klippe ut flaggermus av sort papp, slik som hos Lilluna.com.

 

Og husker du hvordan vi klipte ut snøkrystaller av papir i barndommen? Vel, det samme kan man gjøre med sort søppelposer, som hos bloggeren How About Orange.

 

Da er det bare å telle ned dagene og gjøre seg klar. Og husk, skal du ha fest for barn - gjør plass for én ekstra. Det finnes mange barn som gruer seg fordi de aldri blir bedt med hjem. 

God Halloween-feiring på lørdag. FOTO: ISTOCK
MAT
Publisert 08. juni.2017 av

Det starter med et lite frø – et bitte lite frø, med store drømmer knyttet til.

 

Du, lille frø, skal vokse deg stor – sterk, med frodige grønne blader og gule blomster som vitner om klaser på klaser med selvdyrkede, økologiske, smakfulle tomater som skal forsyne familien gjennom hele sommeren.

 

Her kan du lese flere innlegg fra Fanny

 

De barbeinte barn kan selv, med sine egne grønnsakssakser (for det har de selvfølgelig?!), høste tomatene de har vært med på å plante i vinter. Tenk så romantisk å  fylle matboksene med ”riktige”, selvdyrkede tomater – de du har gitt lys, varme, vann og kjærlighet i flere måneder.

 

Tomatene du har stelt for, bundet opp og byttet pinner på slik at stilken står rett. Sommerens søteste eventyr… kan få en veldig brå slutt.

 

Vi snakker veldig brå slutt. Dramatisk. På en-to-tre kan den velernærte, fine, fantastiske ”babyen” du har stelt for i hele vår, klappe sammen. Det skal ingen ting til. Litt mye sol, litt lite sol, for kaldt, for varmt, vann på bladene, for lite eller for mye – kan du egentlig gjøre det riktig?

 

 

Den lille føret har blitt til en stor, sterk tomatplante.
Sett tomatplantene i potte og ikke i pallekarm.

Grøntangst

 

Jeg velger å tro at det er en god sjanse for at prosjekt-tomatplante lykkes. Men la oss være ærlige - det er også en fair sjanse for at prosjektet mislykkes.

 

Hvis det gjør, har jeg et brennhett tips til deg. Hvis de velpleide tomatplantene dine klapper sammen, har noen andre fått det til å funke. I noen andres hager, naboens eller hagesenterets, bugner det av tomatplanter som står på sterk stilk. Som et lite plaster på såret, er disse til salgs. De er også i forskjellige vekstfaser. For det er kanskje gøy å ha litt størrelse på planten, så sent i sesongen?

 

For at prosjekt-tomatplante skal lykkes, må det aller meste klaffe. Hvordan miljøet er der dine planter står, er alfa og omega. Tomatplantene kan med fordel pottes om før de settes ut, slik at jorden er ny og næringsrik. Tomatene bør stå i potter og ikke i pallekarm. På den måten kan du flytte rundt på plantene, alt etter som hvor de trives i hagen din og hvor det er opmtimale solforhold.

 

En enkel kjøkkenhage, får du helt sikkert til. Du kommer langt med en pallekarm og hardføre, ferdigdyrkede krydder og urter. Husk å vanne og knipe brune blader.

En enkel kjøkkenhage får du helt sikkert til.
Slik får du tilgang til fersk persille - hele sommeren.
Kjøkkenhage for hele familien.

Tilbake til tomatplanten. Det kan hende du får det til på første forsøk. Gjør du ikke det, er det lite i veien for å benytte det velkjente hjelpemiddelet ”kjøp-en-ferdig-plantet-plante” – mange har brukt det før deg. Bli kjent med hagen din, lær deg hvor det er optimale solforhold og hvor det egner seg å plassere planter og blomster som behøver skygge.

Jeg har allerede fått velmenende klapp på skulderen, klapp fra de som har mislyktes før de har lykkes. Det er ingen skam å prøve.

Blomkarse, en fryd for øyet og for ganen.
Les mer

Vietnamesisk baguette

Ny helgefavoritt fra Familiematblogg.

Publisert 27. oktober.2015 av Familiemat

Hva med å lage en vietnamesisk baguette i helgen? Du synes kanskje det er litt pussig å servere vietnamesiske smaker i en klassisk fransk baguette? Kombinasjonen stammer fra tiden da Vietnam var en fransk koloni, og jeg lover deg at det funker. Godt krydret, langtidsstekt svinekjøtt, servert med en herlig spicy salat toppet med koriandermajones og kanskje litt ekstra siricha saus om du liker det ekstra hot. Baguettene baker du gjerne selv, eller kjøper de ferske om du rett og slett ikke g

Les mer

Sylting er en teknikk for å bevare frukt, bær og grønnsaker, og har de siste årene fått en renessanse i både moderne nordiske restauranter og i norske hjem. På norsk har vi brukt "sylting" både om sur/salt lake som sylteagurker og syltede rødbeter, og søte laker, som marmelade. Med eddik og sukker nedsetter man vannaktiviteten og pH-verdien, og bremser derfor nedbrytningen av maten. Sylting brukes også for å tilberede råvarer og gi den den spesielle sursøte smaken som er så godt

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland