Publisert 27. oktober.2015 av

Ny konseptbutikk for kjøkkenutstyr skal omgjøre kunden fra hobbykokk til feinschmecker.

 

- Det handler om å gi kundene våre det lille ekstra. Når du handler får du en kjøkkenkamerat med på kjøpet, sier daglig leder, Nils H. Houge.

 

30 år etter at Tom Howard kombinerte kjøkkenutstyr med design i Skovveien på Frogner, har feinschmeckere fått et nytt tilholdssted i hovedstaden. Vegg i vegg med matmekkaet Maschmanns Matmarked på Skøyen, ligger Howard Kjøkkenskriveris nye konseptbutikk.

 

Tanken bak plasseringen er ikke tilfeldig. Hos Howard skal du finne det siste innen design og høyteknologisk kjøkkenutstyr, før du inntar lunsjen eller handler ingredienser til kveldens middag hos Maschmanns. Men det er kunnskapsrik betjening og kursing som skal trekke kundene til Skøyen.

 

- Howard er også grossister og leverer merkevarer til kjeder som Kitch’n og Traktøren. Vi vil aldri være i stand til å konkurrere på pris. Derfor må vi gi noe mer til kundene samtidig som vi ikke undergraver kjedene, sier daglig leder Nils H. Houge.

- Mange er opptatt av utstyret

I samarbeid med Tom Howard og prosjektleder Cecilie Lyngby Ulltveit-Moe, lanserte han i høst et nytt butikk-konsept hvor kunden får spesialtilpassede kurs ut ifra hvilke produkter man kjøper. På kurskalenderen står alt fra baking, juicing, innføring i sous vide, til preparering av vilt.

 

- Det er populært å lage mat og mange er opptatt av å ha det rette utstyret. Men vi vil at kunden skal få mest mulig ut av dette utstyret. De skal få muligheten til å lære, sier Houge.

 

Les flere matsaker fra Botrend her

Vilt og vakkert villsvin

Litt sennep, sopp og en frakk av butterdeig er godt nok for de villsvina.

MAT
Konseptbutikken ligger vegg i vegg med Maschmanns Matmarked på Skøyen. Utstillingen er på hjul og kan flyttes når butikken forvandles til kurslokale på kveldstid. FOTO: EINAR ASLAKSEN

Fra Milano til Skøyen på 48 timer

Den nye konseptbutikken strekker seg langt for å tilfredsstille dagens kvalitetsbevisste kunder. Som en av de første i Norge tilbyr de nå et «click & collect»-konsept gjennom italienske Alessi. Konseptet går ut på at kunden betaler i kassen på Skøyen, men bestiller direkte fra produsenten i Milano. 48 timer fraktgaranti til tross, det er rimeligere enn å ha samtlige 3.500 produkter på lager i Norge.

 

- Dette er stort innen detaljhandel og en voksende trend i England. Jeg er overbevist om at vi kommer til å se mer av dette på markedet fremover, spår Houge.

 

Les flere saker om design på Botrend

De populære vinglassene fra det østeriske firmaet Riedel selger godt på det norske markedet. Selskapet ble grunnlagt i 1756 i Böhmen, i dag en Tsjekkisk region, og driftes i dag av ellevte generasjon Riedel ved Maximilian Riedel. FOTO: EINAR ASLAKSEN

Stor designetterspørsel

Noen uker etter åpningen er både han og betjeningen overrasket over den store designetterspørselen. I utgangspunktet var planen å distansere seg fra originalbutikken i Skovveien ved å satse på høyteknologisk kjøkkenutstyr. En mer levende butikk hvor utstillingen er på flyttbare bord som stues vekk når den forvandles til kurslokale på kveldstid.

 

Men som i Skovveien, har etterspørselen vært stor etter designvarer, og da spesielt Alessi. Etter å ha vært ute av trendbildet i noen år, er de humoristiske figurene i fargerik plastikk til det stilrene og klassiske designet i rustfritt stål, på vei tilbake i full fart.

 

- Det er veldig overraskende, og helt motsatt av det vi hadde sett for oss. Samtidig er det jo dette som er gøy når man åpner en ny butikk. Vi antar og tror, men tiden vil vise hva kundene våre faktisk vil ha.

To voksne utgaver inspirert av den ikoniske vinåpneren, Anna, designet av Alessandro Medini for Alessi i 1994, møter deg utenfor nye Howard Kjøkkenskriveri på Skøyen. FOTO: EINAR ASLAKSEN
MAT
Publisert 21. mars.2017 av

Sunn, kortreist, hjemmelaget og ikke minst god mat er det Caroline Schjærve Sagafos (27) fra Bærum brenner for.

 

For rundt fem år siden startet hun matbloggen Smakavhimmel.

 

Siden den gang har vi kunne følge hennes matreise – fra deilige og saftige, men ikke fullt så sunne kaker, til mer fokus på helsemat.

 

- De første innleggene gjenspeiler ikke helt det jeg spiser nå. Nå spiser jeg mer fett og mindre karbohydrater og jeg har vel et mer sunt fokus. Men jeg har valgt å la alle innleggene stå for å vise hvordan jeg har endret meg og lært underveis, sier hun.

 

Da hun for tre år siden fikk sønnen Jonathan sammen men mannen Kjetil (31), ble ikke interessen for mat noe mindre.

 

Og selv om Caroline studerer jus, er drømmen – ikke overraskende –å jobbe med noe innen mat.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

Familien har fokus på næringsrik mat laget fra bunnen av. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Potetgryte med hvitløk, chorizo og parmesan. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Rødbetsalat med chévre og karamelliserte valnøtter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Delte elg med en fremmed på Frogner

 I butikken handler hun helst grønnsaker, frukt, rent kjøtt og fisk, smør, egg og krydder. Kjøtt, melk og egg kjøper hun fra bønder i nær og fjern omkrets.

 

- Jeg har kjøpt lam fra bonden Johan Persbråten i Bærum, og jeg har også planer om å kjøpe en del av en okse fra ham, sier hun.

 

For Caroline er det viktig at dyrene har det bra. Derfor er hun også glad i å kjøpe vilt.

 

- Forrige høst kjøpte jeg faktisk en del av en elg, sier hun før hun fortsetter;

 

- Jeg søkte på Facebook etter grupper hvor man kunne kjøpe og selge vilt, og da kom jeg inn på en gruppe hvor jeg skrev et innlegg om at jeg ønsket å kjøpe elgkjøtt.

 

Elgen delte hun med en ukjent dame på Frogner som hun kom i kontakt med gjennom gruppen. Siden vakuumpakket hun kjøttet i porsjoner på kjøkkenet hjemme og frøs det ned.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Pølsegryte med grønnsaker. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Nøkkelen til suksess - fyll opp fryseren 

Familien er også andelsbønder på Virgenes Gård i nærheten av Larvik. Her høster de så mye grønnsaker og jordbær som de bare orker.

 

Bringebær kjøper de fra blant annet Østre Enger i Sylling, mens blåbær, brennesle og andre spiselige vekster høstes fra naturen. Det meste fryses ned.

 

Drømmen er et drivhus

På favoritt-listen står thai-kyllingsuppe eller kjøtt med hjemmelaget bearnaise. Kylling og grønnsaker i form, med smør og krydder, er også en klassiker i hjemmet.

 

- Jeg lager mye enkel mat som kan stå lenge i ovnen, sier hun.

 

Formen kan gjøres klar dagen i forveien og settes med plast over i kjøleskapet.

 

Av dessert går det helst i sjokoladefondant og hjemmelaget is.

 

- Jeg liker å se på gamle familieoppskrifter og gamle klassikere og gjøre rettene litt sunnere, sier hun.

 

Å spise økologisk, kortreist mat handler mye om planlegging.

 

- Jeg skjønner at folk blir frustrerte hvis de går i butikken og plutselig skal handle alt økologisk. Da blir man fort blakk, sier hun.

 

Derfor er det alltid nok kjøtt, grønnsaker og bær i Carolines fryser.

Hjemmelaget is er en favoritt. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Jonathan (3) koser seg med å lage is. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Boller med deilig bringebær og vaniljefyll. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Planlegger søndag kveld

Søndag kveld planlegger hun neste ukes meny. Da lar hun seg inspirere av matblogger og på godt.no.

 

På mandag handler hun inn for hele uken.

 

- Jeg har et budsjett å forholde meg til, men siden jeg kun handler på mandager og allerede har mye av kjøttet i fryseren, så sparer jeg mye penger, sier hun.

 

Men i likhet med oss andre dødelige er ikke Caroline alltid perfekt.

 

- Det hender at jeg ikke har planlagt middag og da kan det hende at vi spiser pasta uten tilbehør, sier hun og ler.

Hjemmelaget marshmallows. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Hjemmelaget gave  

 Ikke alle kan imponere med hjemmelagde marshmallows. 

 

Her får du oppskriften på Carolines hjemmelagde go´biter som du kan ta med i gave neste gang du skal på besøk til kjære og nære. 

 

Kanskje har du alle ingrediensene liggende i skapet fra før? 

 

For å lage rundt 25 marshmallows trenger du: 

 

 • 230 gram vann

 

 • 3 spiseskjeer gelatinpulver

 

 • 300 gram honning

 

 • ½ teskje vaniljesukker 

 

 • 1 klype havsalt

 

 • Topping: kakaopulverog melis 

 

 • Utstyr: kjøkkenmaskin (eller håndmikser), sukkertermometer og kjøkkenvekt

 

Slik går du frem: 

 

 1. Legg gelatinpulveret i kjøkkenmaskinen sammen med halvparten av vannet uten å sette på maskinen. 

 

 1. Bland resten av vannet sammen med honning, vanilje og havsalt i en gryte.Sett sukkertermometeret i gryta. 

 

 1. Sett platen på medium temperatur og la blandingen koke til den er på rundt 115 varmegrader. Det tar rundt 7 minutter. Ta gryten av platen med en gang. 

 

 1. Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og hell den varme honningblandingen forsiktig inn. 

 

 1. Visp i rundt 10 minutter til du har en stiv marshmallowmasse. 

 

 1. Mens maskinen går, kler du en kakeform med bakepapir. Fordel topping i bunnen av formen.

 

 1. Fordel marshmallowmassen i formen. Bre massen utover med slikkepott så den blir jevn på toppen. Dryss over topping. 

 

 1. La formen stå minst et par timer, eller gjerne over natten til den er helt stiv. Skjær i firkanter (rundt 24 biter) og nyyt! 

 

Oppskriften som er noe tilpasset Botrend, ble opprinnelig publisert på bloggen. 

Del opp i saftige, gode biter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland