Publisert 30. oktober.2015 av

 

Det er resirkulert tre og marmor som er høstens store trendvinnere. Har du messing på bordet, har du også sikret deg et moderne festbord.

 

– Denne høsten er upolert messing veldig populært. I fjor var lys kobber veldig hype, men denne høsten og vinteren er den byttet ut med børstet og mørk kobber. Dyp lilla og grønt er høstens farger. I tillegg er det robust rustikk som gjelder, forteller Elise Moe og Ketil Løberg ved Annen Etage på Fornebu.

 

Les flere saker på Botrend her. 

 

Hverken Ketil eller Elise er spesielt glad i den overdrevne amerikanske Halloween-stilen, og et av bordene har de dekket med det de selv beskriver som en nordisk utgave av Halloween-dekorasjon.

 

– Vi har bevart gresskarene som kjennetegner allehelgensaften, men har byttet ut horroren med en mer hyggelig og naturpreget borddekking med skinnfell av reinsdyr, materialer i tre og rødgule løv. Hodeskallen er av ku og er et kult blikkfang uten at det blir for mye av det gode, sier Elise.

Her finnes hverken horror eller skremsel, selv om det er Halloween. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Moderne elementer

 

Det neste bordet er stilrent, varmt og rustikk-preget, med moderne elementer som et godt alternativ for kveldens allehelgensfeiring.

 

– Her ønsket vi et rent og ryddig bord, og har lekt med blader, bær og lys for å skape en hyggelig atmosfære. Å leke med kontraster er også viktig, forteller de.

 

Er du i siste lite før Halloween - her får du noe råd. 

 

Dette må du huske på når du skal legge tapet

Etterlyser tusenvis av nye boliger

- Boligmarkedet er ute av kontroll, sier Privatmeglersjef.

BOLIG
En skandinavisk stil med fine kontraster og lyse, overraskende elementer. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Miks av materialer

En skandinavisk stil med lyse elementer og fine kontraster.

 

– Dette er det jeg vil beskrive som en enkel og ren Halloween. Det er lyst, enkelt og moderne, med en miks av ulike materialer og stiler. Ikke vær redd for å blande materialer og interiør. Selv om du tenker at skinnfeller hører til på gulvet eller i en stol, kan det fint brukes som et element på et bord, forsikrer Elise. Et lyst servise er en fin kontrast til det mørke bordet, og kobberfargen i lysholderne gir en lun og høstlig atmosfære.

 

For at festbordet ikke skal bli rotete anbefaler Ketil å fylle det med store ting i stedet for små.

 

– Høydeforskjeller er også lurt, men ikke bruk så høye interiørartikler at de ødelegger for gjestene. Man skal kunne se og kommunisere med hverandre. Ha også en rød tråd med materialer og farger. Jeg anbefaler ikke mer enn et par-tre av hver, da kan det fort bli rotete og uoversiktlig, sier han.

 

Elise mener levende lys er avgjørende for at festbordet skal bli komplett.

 

– Det gir energi og er samtidig avslappende. I tillegg tror jeg det gir folk en liten følelse av luksus, sier hun.

 

– Det gir også en følelse av at man har noe levende rundt seg, legger Ketil avsluttende til.

 

Denne saken ble først publisert i Budstikka.

Et stilrent, varmt og rustikk-preget bord med moderne elementer. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Publisert 02. desember.2016 av

Julens fineste festbord får du ved å samle de fineste gjestene rundt bordet.

 

Så på en måte har du allerede gjort det. Da mangler ”bare” alt det andre.

 

Jentenes julebord er for meg høydepunktet i førjulens mange festivistas. I år var det min tur til å arrangere – mitt første ordentlige selskap etter at vi flyttet inn i det ”nye” huset.

 

Riktignok har vi eid i seks år nå, men seks år føles ikke så lenge når tiden flyr. Og det gjør den.

 

Her kan du lese flere innlegg fra Fanny

 

Dyrt og unødvendig

Stilforvirring – en tilstand jeg tror at de aller fleste vil kunne relatere til, i større eller mindre grad.

 

Stilforvirring er både dyrt og unødvendig, så la oss fokusere på det vi vet.

 

Jeg vet ikke hva fremtiden vil bringe, men jeg tror mine dager med stilforvirring snart er forbi.

 

Til min glede opplever jeg at jeg trekkes tilbake til tradisjon, personlig stil og gamle minner.

 

 

Jeg trekkes tilbake til tradisjoner. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

I denne saken, til min kjære farmors fantastiske bord.

 

Farmor var en mester på kjøkkenet, og hvordan hun dekket bordet matchet maten.

 

Det var et bord etter den gamle skolen, gjennomført til fingerspissen og alltid pent å se på. Jeg er selvsagt farget av affekt og av savn, hverken før eller siden har jeg sett et slikt bord.

 

Ved å skape et flott bord, til julemiddag eller til frokost er for meg minst like viktig som hva som serveres. Det er stemningen. Og den kan ikke like enkelt tilsettes salt eller pepper for å heve smaken.

 

 

Hvit duk

En hvit duk, bør alle ha.

 

Og det er det kanskje ikke helt naturlig at man har, når man er ung voksen. Hvert fall var det det i alle fall ikke det for meg.

 

Til nå har jeg som oftest gått på julefest, og ikke invitert til. En slik duk er en investering man gjør én gang. Men det behøver ikke koste skjorta.

 

På bruktsalg fant jeg et par vakre gammeldagse, stive damaskduker med karakteristiske initialer brodert i stoffet.

 

Stoffservietter gjør et pent pyntet bord, enda penere. Også en engangsinvestering.

 

Sjekk julebordene dekket av toppdesignere

 

Husk bordbeskytter

Det finnes mange kreative måter å dandere disse på.

 

Jeg synes det både er sjarmerende og fint at duk og servietter ikke matcher helt.

 

Hvis du er så heldig at du har arvet kan bruke dette. Og sist, men ikke minst, under den hvite duken og serviettene hører det tradisjon tro til en  bordbeskytter som gjør akkurat det, og gir duken en tett flate.

 

 

Dekketøyet

Kanskje har du et eget juleservice med juletemotiv, i så fall er dette obligatorisk å dekke med til festen.

 

Man tager hva man haver, eller benytter Black Friday, innmeldingskoder eller tilbudskuponger å kjøper et nytt(!). Impulskjøp er IKKE lov.

 

De fleste har et hvitt servise som kan dekkes opp og ned. Hvitt passer til alt, også til jul. Hvis måltidet krever flere sett med bestikk, forventer de færreste at man har tilgjengelig flerfoldige sett. Lån det du mangler av noen som har.

 

Jeg har en greie for glass. Tidligere har jeg fortalt om snille tanter og samlegaver. Jeg samler stadig.

 

Personlig synes jeg det er fint å blande serie og stil. Jeg liker  vinglass elegante og moderne, mens dram,- og champagneskål kan få gjøre mer ut av seg, stå bedre selv.

 

Å finne ut at du mangler farrisglass, gjør du ikke før du dekker til en fin fest. Det kommer så klart an på hva du legger i det. Kupp kan gjøres på brukthandel eller på Finn.

 

De nyanskaffede dessertvin/dessertskålene i krystall var en kupp derfra.

 

Innredet leiligheten med kupp fra Finn.no

 

FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Dekorasjonen

Hver jul så lenge jeg kan huske har mamma kjøpt engler til meg og søstrene, en tradisjon som fremdeles lever. Englene på julebordet har etter hvert blitt mange og svarte i fjeset etter eksponering for levende lys.

 

Det er noe helt spesielt med julebordet i barndomshjemmet. Jeg er særlig begeistret for  dansk design til jul, spesielt julen til Jette Frølich.  Den kan du lese om her. 

 

Den skjøre pynten med de vakre figurene bak varmt, levende lys er jul for meg. Også det svenske englespillet, kalt Tingeling hjemme hos oss, har en helt egen nostalgi.

 

Slik lages Porsgrunds julekuler

 

Bruker naturen

Til julebordet skal det ose av levende lys, dekorasjoner i kombinasjon av gull og sølv og ikke minst – med vakre blomster.

 

Jeg liker å bruke naturen rett utenfor døren når jeg dekker, en vakker kvist med røde bær er helt gratis. Fordi misteltegn enda ikke er å få tak, brukte jeg noe så enkelt som en avskåret olivenbusk til senter. Enkelt, billig og julete, syns jeg.

 

Hvis det er din tur til å dekke i år, vil jeg gi deg noen enkle tips:

 

Bruk det du har; det som er knyttet til tradisjoner, kjøp noe nytt hvis du trenger, lån det du behøver men ikke trenger å bruke penger på og bruk naturen. Og en tallerkenvarmer, for guds skyld.

 

God fest!

 

Les mer på Botrends forside

 

Innspill til Fanny? Ta kontakt her, og følg oss gjerne på Facebook og Instagram @botrend.no

 

Les mer

Hytter vi digger på Instagram

Disse fjellhyttene gir oss inspirasjon.

Publisert 30. oktober.2015 av Elin Reffhaug Craig

Instagram er en stadig kilde til inspirasjon på interiørfronten. Nå som vinteren er her, titter vi stadig innom ulike hashtags for å få hytteinspirasjon. Her er noen utvalgte som vi liker, men sosiale medier byr som kjent på et hav av ulike stiler. Hyttene du ser her befinner seg blant annet på Hafjell, Beitostølen, Rauland. Her kan du lese flere interiørsaker på Botrend 

Les mer

Jul er forbundet med tradisjon. Gamle klassikere hentes frem fra loft og kjeller. Som julekulene vi samler på, serviset som kun tas frem til denne høytidelige anledningen eller utstyret vi trenger for å lage klassiske julekaker. 

Les mer
Annonse

Ellen Østenstad Auke er 3. generasjons gartner, gift med en gartner og har to døtre i samme bransje. Ellen har jobbet på Kolsås Hagesenter i 21 sesonger, og driver blant annet med innkjøp av inneplanter. Jobben som gartner har hun hatt så lenge hun kan huske – omtrent fra 3-års alder. Først som ”blomsterbud” til farfar husker Ellen. – Jeg fikk være med farfar å høste tomater, de små, som ikke kunne selges, legger hun til. For Ellen er faget en livsstil. Et slikt genuint enga

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland