Saftige supper

Er du i ferd med å gå i dvale, kan du i det minste ta med deg en suppe.

Publisert 07. november.2015 av

Grått, trist og avventende. Surmulende hengegeiper, klagende handelsstand og utålmodige akere.

 

Alle subber rundt som zoombier, selv uken etter halloween. Det er liksom ikke noe som skjer nå.

 

Ikke er det skiføre. Ikke er det ferie og ikke er det jul. Det er jo nesten ikke kø på E18, engang, så kjedelig er november.

 

Les flere saker på Botrend her. 

 

 

Det er så kjedelig å eksistere at ingen gidder å kjøpe boliger. Boligprisene synker, men folk orker nesten ikke å klage. I desperasjon etter noe å finne på kjøper folk Justin Bieber-billetter. Men selv han er så kjedelig og giddalaus at han ikke gidder å synge ferdig. Da bryr folk seg litt, men så gidder de ikke mer.

 

Jeg gidder ikke all verden, jeg heller. Men jeg har alltid likt november. For selv om verden er i ferd med å skifte ham, så er det noe som begynner å spire. Det er noe i gjære.

 

Lag en høstlig coq au vin.

Vilt og vakkert - godt nok for villsvina.

Prøv en rødbetsuppe. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Perfekt til kald kropp

 

For det er forventninger i luften. 

 

På søndag er det farsdag, da håper jeg på en reisegavesjekk til Bora Bora. Eller i det minste noen hjemmelagde kort.

 

Om bare kort tid er det advent, og da blir det alt annet enn kjedelig. Dessuten er det halv skatt, skøyteis og ribbelukt like rundt hjørnet. Så hvorfor henge sånn med hodet?

 

Det er forresten ikke nødvendig å vente på noe som helst. Du kan begynne å lysne litt opp i tilværelsen på egen hånd. Jeg begynner på kjøkkenet.

 

Prøv denne - enklere laksefat får du ikke. 

 

Et av de store høydepunktene i min matkarriere var da jeg oppdaget at jeg kunne lage suppe av nesten hva som helst.

 

I alle fall når det gjelder grønnsaker. Og selv om høst snart skal bli vinter, er det fortsatt friske og deilige grønnsaker å få tak i.

 

Jordskokk, rødbeter og rotgrønnsaker passer perfekt akkurat nå når kroppen begynner å bli kald.

 

Artikkelen fortsetter under bildene. 

Purre og potetsuppe. FOTO: MORTEN ØVERBYE
Prøv en røbetsuppe. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Både hverdag og fest

En varm suppe kan varme opp selv det kaldeste mennesket.

 

Og har du først laget én kan du lage dem alle sammen. Grønnsak, kraft og krydder. En hissig stavmikser og vips så har du din egen hjemmelagde suppe. Høres enkelt ut, ikke sant? Men det er det også i det tilfellet her.

 

Kanskje er venteukene den beste anledning til å prøve ut noe nytt. For hva spiller det egentlig for rolle når du er så matlei og ugrei uansett? Da er ikke fallhøyden så stor, det kan på en måte ikke bli verre.

 

Suppe er hverdagsmat. Men det er like mye festmat. De fleste grønnsaker har godt av en fløteskvett. Kanskje litt bacon og krydret spansk pølse. Med noen sprø brødbiter ved siden av har du et fullkomment måltid. Og det beste er at maten er så billig at du kommer til å finne frem smilet bare ved tanken. Da har du mer penger å legge av et uanstendig antall pakkekalendere, nye brodder eller til kiropraktoren etter at du har dekkskiftet deg til et klippekort.

 

Og apropos klippekort: Du skulle ikke gitt bort ei skål suppe til noen, da? Til en pappa, for eksempel? Eller en nabo? For en saftig suppe smaker alltid bedre om du har noen å dele den med. Om du dekker bordet med noen blader fra bakken så ser du kanskje at det er ganske mye fint som skjer rundt deg akkurat nå. Du må bare løfte blikket.

 

Lammestek og grønnsaker - Smakfull gevinst fra hagen.

 

Høykarbodietten

 

Se nedenfor for oppskrifter på suppene.

Oppskrifter

 

Potet - og purresuppe:

½ stk. purre

500 g potet

2 stk. hvitløksfedd

1 l. kyllingkraft

2 dl fløte

100 g strimlet spekeskinke

salt og pepper

Olivenolje

  • Vask purren og del den  i biter. Knus hvitløken og surr alt i en panne med litt olivenolje.
  • Ha i potetene og kraften. La det koke til potene blir møre.
  • Bruk en stavmikser og kjør det hele sammen til suppen blir glatt. Ha i litt fløte og kok opp.
  • Smak til med salt og pepper. Ha gjerne litt lett-stekt purre over til slutt.

 

Rødbetsuppe:

2 ss olivenolje

3 stk. sjalottløk, finhakket

20 gram ingefær, finhakket

450 gram rødbeter

2 ts sukker

10 dl kraft

75 gram smør

1/2 stk. sitron, kun saften 

  • Fres løk og ingefær mykt i olje.
  • Tilsett rødbeter i terninger og stek videre i et lite minutt mens du rører. Ha i sukkeret og la det karamelliseres lett.
  • Ha i kraften og la det hele koke under lokk i ca. 20 minutter til grønnsakene er møre.
  • Kjør suppen i en blender eller med stavmikser slik at den jevnes. 
    Pisk inn smørterninger og smak til med salt, pepper og saften fra
    sitronen.

 

Jordskokksuppe:

300 g jordskokk

3 stk. sjalottløk

2 stk. hvitløksfedd

2 ss smør

4 dl kyllingkraft

4 dl fløte

Spekeskinke

Salt og pepper

Sitronsaft

 

  • Smelt smøret og ha i finhakket sjalottløk, hvitløk og renset jordskokk. La det frese et lite minutt før du har i kraft og fløte.
  • La det koke til jordskokken er mør – rundt 15 minutter.
  • Bruk en stavmikser til å kjøre suppen glatt.
  • Smak til med salt og pepper og ha over litt sitronsaft.
  • Sprøstek litt strimlet spekeskinke i stekepannen. Jeg har brukt en italiensk variant med litt trøffel, men her kan hva som helst brukes.

 

MAT
Publisert 21. mars.2017 av

Sunn, kortreist, hjemmelaget og ikke minst god mat er det Caroline Schjærve Sagafos (27) fra Bærum brenner for.

 

For rundt fem år siden startet hun matbloggen Smakavhimmel.

 

Siden den gang har vi kunne følge hennes matreise – fra deilige og saftige, men ikke fullt så sunne kaker, til mer fokus på helsemat.

 

- De første innleggene gjenspeiler ikke helt det jeg spiser nå. Nå spiser jeg mer fett og mindre karbohydrater og jeg har vel et mer sunt fokus. Men jeg har valgt å la alle innleggene stå for å vise hvordan jeg har endret meg og lært underveis, sier hun.

 

Da hun for tre år siden fikk sønnen Jonathan sammen men mannen Kjetil (31), ble ikke interessen for mat noe mindre.

 

Og selv om Caroline studerer jus, er drømmen – ikke overraskende –å jobbe med noe innen mat.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

Familien har fokus på næringsrik mat laget fra bunnen av. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Potetgryte med hvitløk, chorizo og parmesan. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Rødbetsalat med chévre og karamelliserte valnøtter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Delte elg med en fremmed på Frogner

 I butikken handler hun helst grønnsaker, frukt, rent kjøtt og fisk, smør, egg og krydder. Kjøtt, melk og egg kjøper hun fra bønder i nær og fjern omkrets.

 

- Jeg har kjøpt lam fra bonden Johan Persbråten i Bærum, og jeg har også planer om å kjøpe en del av en okse fra ham, sier hun.

 

For Caroline er det viktig at dyrene har det bra. Derfor er hun også glad i å kjøpe vilt.

 

- Forrige høst kjøpte jeg faktisk en del av en elg, sier hun før hun fortsetter;

 

- Jeg søkte på Facebook etter grupper hvor man kunne kjøpe og selge vilt, og da kom jeg inn på en gruppe hvor jeg skrev et innlegg om at jeg ønsket å kjøpe elgkjøtt.

 

Elgen delte hun med en ukjent dame på Frogner som hun kom i kontakt med gjennom gruppen. Siden vakuumpakket hun kjøttet i porsjoner på kjøkkenet hjemme og frøs det ned.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Pølsegryte med grønnsaker. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Nøkkelen til suksess - fyll opp fryseren 

Familien er også andelsbønder på Virgenes Gård i nærheten av Larvik. Her høster de så mye grønnsaker og jordbær som de bare orker.

 

Bringebær kjøper de fra blant annet Østre Enger i Sylling, mens blåbær, brennesle og andre spiselige vekster høstes fra naturen. Det meste fryses ned.

 

Drømmen er et drivhus

På favoritt-listen står thai-kyllingsuppe eller kjøtt med hjemmelaget bearnaise. Kylling og grønnsaker i form, med smør og krydder, er også en klassiker i hjemmet.

 

- Jeg lager mye enkel mat som kan stå lenge i ovnen, sier hun.

 

Formen kan gjøres klar dagen i forveien og settes med plast over i kjøleskapet.

 

Av dessert går det helst i sjokoladefondant og hjemmelaget is.

 

- Jeg liker å se på gamle familieoppskrifter og gamle klassikere og gjøre rettene litt sunnere, sier hun.

 

Å spise økologisk, kortreist mat handler mye om planlegging.

 

- Jeg skjønner at folk blir frustrerte hvis de går i butikken og plutselig skal handle alt økologisk. Da blir man fort blakk, sier hun.

 

Derfor er det alltid nok kjøtt, grønnsaker og bær i Carolines fryser.

Hjemmelaget is er en favoritt. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Jonathan (3) koser seg med å lage is. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Boller med deilig bringebær og vaniljefyll. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Planlegger søndag kveld

Søndag kveld planlegger hun neste ukes meny. Da lar hun seg inspirere av matblogger og på godt.no.

 

På mandag handler hun inn for hele uken.

 

- Jeg har et budsjett å forholde meg til, men siden jeg kun handler på mandager og allerede har mye av kjøttet i fryseren, så sparer jeg mye penger, sier hun.

 

Men i likhet med oss andre dødelige er ikke Caroline alltid perfekt.

 

- Det hender at jeg ikke har planlagt middag og da kan det hende at vi spiser pasta uten tilbehør, sier hun og ler.

Hjemmelaget marshmallows. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Hjemmelaget gave  

 Ikke alle kan imponere med hjemmelagde marshmallows. 

 

Her får du oppskriften på Carolines hjemmelagde go´biter som du kan ta med i gave neste gang du skal på besøk til kjære og nære. 

 

Kanskje har du alle ingrediensene liggende i skapet fra før? 

 

For å lage rundt 25 marshmallows trenger du: 

 

  • 230 gram vann

 

  • 3 spiseskjeer gelatinpulver

 

  • 300 gram honning

 

  • ½ teskje vaniljesukker 

 

  • 1 klype havsalt

 

  • Topping: kakaopulverog melis 

 

  • Utstyr: kjøkkenmaskin (eller håndmikser), sukkertermometer og kjøkkenvekt

 

Slik går du frem: 

 

  1. Legg gelatinpulveret i kjøkkenmaskinen sammen med halvparten av vannet uten å sette på maskinen. 

 

  1. Bland resten av vannet sammen med honning, vanilje og havsalt i en gryte.Sett sukkertermometeret i gryta. 

 

  1. Sett platen på medium temperatur og la blandingen koke til den er på rundt 115 varmegrader. Det tar rundt 7 minutter. Ta gryten av platen med en gang. 

 

  1. Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og hell den varme honningblandingen forsiktig inn. 

 

  1. Visp i rundt 10 minutter til du har en stiv marshmallowmasse. 

 

  1. Mens maskinen går, kler du en kakeform med bakepapir. Fordel topping i bunnen av formen.

 

  1. Fordel marshmallowmassen i formen. Bre massen utover med slikkepott så den blir jevn på toppen. Dryss over topping. 

 

  1. La formen stå minst et par timer, eller gjerne over natten til den er helt stiv. Skjær i firkanter (rundt 24 biter) og nyyt! 

 

Oppskriften som er noe tilpasset Botrend, ble opprinnelig publisert på bloggen. 

Del opp i saftige, gode biter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland