Saftige supper

Er du i ferd med å gå i dvale, kan du i det minste ta med deg en suppe.

Publisert 07. november.2015 av

Grått, trist og avventende. Surmulende hengegeiper, klagende handelsstand og utålmodige akere.

 

Alle subber rundt som zoombier, selv uken etter halloween. Det er liksom ikke noe som skjer nå.

 

Ikke er det skiføre. Ikke er det ferie og ikke er det jul. Det er jo nesten ikke kø på E18, engang, så kjedelig er november.

 

Les flere saker på Botrend her. 

 

 

Det er så kjedelig å eksistere at ingen gidder å kjøpe boliger. Boligprisene synker, men folk orker nesten ikke å klage. I desperasjon etter noe å finne på kjøper folk Justin Bieber-billetter. Men selv han er så kjedelig og giddalaus at han ikke gidder å synge ferdig. Da bryr folk seg litt, men så gidder de ikke mer.

 

Jeg gidder ikke all verden, jeg heller. Men jeg har alltid likt november. For selv om verden er i ferd med å skifte ham, så er det noe som begynner å spire. Det er noe i gjære.

 

Lag en høstlig coq au vin.

Vilt og vakkert - godt nok for villsvina.

Prøv en rødbetsuppe. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Perfekt til kald kropp

 

For det er forventninger i luften. 

 

På søndag er det farsdag, da håper jeg på en reisegavesjekk til Bora Bora. Eller i det minste noen hjemmelagde kort.

 

Om bare kort tid er det advent, og da blir det alt annet enn kjedelig. Dessuten er det halv skatt, skøyteis og ribbelukt like rundt hjørnet. Så hvorfor henge sånn med hodet?

 

Det er forresten ikke nødvendig å vente på noe som helst. Du kan begynne å lysne litt opp i tilværelsen på egen hånd. Jeg begynner på kjøkkenet.

 

Prøv denne - enklere laksefat får du ikke. 

 

Et av de store høydepunktene i min matkarriere var da jeg oppdaget at jeg kunne lage suppe av nesten hva som helst.

 

I alle fall når det gjelder grønnsaker. Og selv om høst snart skal bli vinter, er det fortsatt friske og deilige grønnsaker å få tak i.

 

Jordskokk, rødbeter og rotgrønnsaker passer perfekt akkurat nå når kroppen begynner å bli kald.

 

Artikkelen fortsetter under bildene. 

Purre og potetsuppe. FOTO: MORTEN ØVERBYE
Prøv en røbetsuppe. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Både hverdag og fest

En varm suppe kan varme opp selv det kaldeste mennesket.

 

Og har du først laget én kan du lage dem alle sammen. Grønnsak, kraft og krydder. En hissig stavmikser og vips så har du din egen hjemmelagde suppe. Høres enkelt ut, ikke sant? Men det er det også i det tilfellet her.

 

Kanskje er venteukene den beste anledning til å prøve ut noe nytt. For hva spiller det egentlig for rolle når du er så matlei og ugrei uansett? Da er ikke fallhøyden så stor, det kan på en måte ikke bli verre.

 

Suppe er hverdagsmat. Men det er like mye festmat. De fleste grønnsaker har godt av en fløteskvett. Kanskje litt bacon og krydret spansk pølse. Med noen sprø brødbiter ved siden av har du et fullkomment måltid. Og det beste er at maten er så billig at du kommer til å finne frem smilet bare ved tanken. Da har du mer penger å legge av et uanstendig antall pakkekalendere, nye brodder eller til kiropraktoren etter at du har dekkskiftet deg til et klippekort.

 

Og apropos klippekort: Du skulle ikke gitt bort ei skål suppe til noen, da? Til en pappa, for eksempel? Eller en nabo? For en saftig suppe smaker alltid bedre om du har noen å dele den med. Om du dekker bordet med noen blader fra bakken så ser du kanskje at det er ganske mye fint som skjer rundt deg akkurat nå. Du må bare løfte blikket.

 

Lammestek og grønnsaker - Smakfull gevinst fra hagen.

 

Høykarbodietten

 

Se nedenfor for oppskrifter på suppene.

Oppskrifter

 

Potet - og purresuppe:

½ stk. purre

500 g potet

2 stk. hvitløksfedd

1 l. kyllingkraft

2 dl fløte

100 g strimlet spekeskinke

salt og pepper

Olivenolje

 • Vask purren og del den  i biter. Knus hvitløken og surr alt i en panne med litt olivenolje.
 • Ha i potetene og kraften. La det koke til potene blir møre.
 • Bruk en stavmikser og kjør det hele sammen til suppen blir glatt. Ha i litt fløte og kok opp.
 • Smak til med salt og pepper. Ha gjerne litt lett-stekt purre over til slutt.

 

Rødbetsuppe:

2 ss olivenolje

3 stk. sjalottløk, finhakket

20 gram ingefær, finhakket

450 gram rødbeter

2 ts sukker

10 dl kraft

75 gram smør

1/2 stk. sitron, kun saften 

 • Fres løk og ingefær mykt i olje.
 • Tilsett rødbeter i terninger og stek videre i et lite minutt mens du rører. Ha i sukkeret og la det karamelliseres lett.
 • Ha i kraften og la det hele koke under lokk i ca. 20 minutter til grønnsakene er møre.
 • Kjør suppen i en blender eller med stavmikser slik at den jevnes. 
  Pisk inn smørterninger og smak til med salt, pepper og saften fra
  sitronen.

 

Jordskokksuppe:

300 g jordskokk

3 stk. sjalottløk

2 stk. hvitløksfedd

2 ss smør

4 dl kyllingkraft

4 dl fløte

Spekeskinke

Salt og pepper

Sitronsaft

 

 • Smelt smøret og ha i finhakket sjalottløk, hvitløk og renset jordskokk. La det frese et lite minutt før du har i kraft og fløte.
 • La det koke til jordskokken er mør – rundt 15 minutter.
 • Bruk en stavmikser til å kjøre suppen glatt.
 • Smak til med salt og pepper og ha over litt sitronsaft.
 • Sprøstek litt strimlet spekeskinke i stekepannen. Jeg har brukt en italiensk variant med litt trøffel, men her kan hva som helst brukes.

 

MAT
Publisert 08. juni.2017 av

Det starter med et lite frø – et bitte lite frø, med store drømmer knyttet til.

 

Du, lille frø, skal vokse deg stor – sterk, med frodige grønne blader og gule blomster som vitner om klaser på klaser med selvdyrkede, økologiske, smakfulle tomater som skal forsyne familien gjennom hele sommeren.

 

Her kan du lese flere innlegg fra Fanny

 

De barbeinte barn kan selv, med sine egne grønnsakssakser (for det har de selvfølgelig?!), høste tomatene de har vært med på å plante i vinter. Tenk så romantisk å  fylle matboksene med ”riktige”, selvdyrkede tomater – de du har gitt lys, varme, vann og kjærlighet i flere måneder.

 

Tomatene du har stelt for, bundet opp og byttet pinner på slik at stilken står rett. Sommerens søteste eventyr… kan få en veldig brå slutt.

 

Vi snakker veldig brå slutt. Dramatisk. På en-to-tre kan den velernærte, fine, fantastiske ”babyen” du har stelt for i hele vår, klappe sammen. Det skal ingen ting til. Litt mye sol, litt lite sol, for kaldt, for varmt, vann på bladene, for lite eller for mye – kan du egentlig gjøre det riktig?

 

 

Den lille føret har blitt til en stor, sterk tomatplante.
Sett tomatplantene i potte og ikke i pallekarm.

Grøntangst

 

Jeg velger å tro at det er en god sjanse for at prosjekt-tomatplante lykkes. Men la oss være ærlige - det er også en fair sjanse for at prosjektet mislykkes.

 

Hvis det gjør, har jeg et brennhett tips til deg. Hvis de velpleide tomatplantene dine klapper sammen, har noen andre fått det til å funke. I noen andres hager, naboens eller hagesenterets, bugner det av tomatplanter som står på sterk stilk. Som et lite plaster på såret, er disse til salgs. De er også i forskjellige vekstfaser. For det er kanskje gøy å ha litt størrelse på planten, så sent i sesongen?

 

For at prosjekt-tomatplante skal lykkes, må det aller meste klaffe. Hvordan miljøet er der dine planter står, er alfa og omega. Tomatplantene kan med fordel pottes om før de settes ut, slik at jorden er ny og næringsrik. Tomatene bør stå i potter og ikke i pallekarm. På den måten kan du flytte rundt på plantene, alt etter som hvor de trives i hagen din og hvor det er opmtimale solforhold.

 

En enkel kjøkkenhage, får du helt sikkert til. Du kommer langt med en pallekarm og hardføre, ferdigdyrkede krydder og urter. Husk å vanne og knipe brune blader.

En enkel kjøkkenhage får du helt sikkert til.
Slik får du tilgang til fersk persille - hele sommeren.
Kjøkkenhage for hele familien.

Tilbake til tomatplanten. Det kan hende du får det til på første forsøk. Gjør du ikke det, er det lite i veien for å benytte det velkjente hjelpemiddelet ”kjøp-en-ferdig-plantet-plante” – mange har brukt det før deg. Bli kjent med hagen din, lær deg hvor det er optimale solforhold og hvor det egner seg å plassere planter og blomster som behøver skygge.

Jeg har allerede fått velmenende klapp på skulderen, klapp fra de som har mislyktes før de har lykkes. Det er ingen skam å prøve.

Blomkarse, en fryd for øyet og for ganen.
Les mer

Vietnamesisk baguette

Ny helgefavoritt fra Familiematblogg.

Publisert 07. november.2015 av Familiemat

Hva med å lage en vietnamesisk baguette i helgen? Du synes kanskje det er litt pussig å servere vietnamesiske smaker i en klassisk fransk baguette? Kombinasjonen stammer fra tiden da Vietnam var en fransk koloni, og jeg lover deg at det funker. Godt krydret, langtidsstekt svinekjøtt, servert med en herlig spicy salat toppet med koriandermajones og kanskje litt ekstra siricha saus om du liker det ekstra hot. Baguettene baker du gjerne selv, eller kjøper de ferske om du rett og slett ikke g

Les mer

Sylting er en teknikk for å bevare frukt, bær og grønnsaker, og har de siste årene fått en renessanse i både moderne nordiske restauranter og i norske hjem. På norsk har vi brukt "sylting" både om sur/salt lake som sylteagurker og syltede rødbeter, og søte laker, som marmelade. Med eddik og sukker nedsetter man vannaktiviteten og pH-verdien, og bremser derfor nedbrytningen av maten. Sylting brukes også for å tilberede råvarer og gi den den spesielle sursøte smaken som er så godt

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland