Saftige supper

Er du i ferd med å gå i dvale, kan du i det minste ta med deg en suppe.

Publisert 07. november.2015 av

Grått, trist og avventende. Surmulende hengegeiper, klagende handelsstand og utålmodige akere.

 

Alle subber rundt som zoombier, selv uken etter halloween. Det er liksom ikke noe som skjer nå.

 

Ikke er det skiføre. Ikke er det ferie og ikke er det jul. Det er jo nesten ikke kø på E18, engang, så kjedelig er november.

 

Les flere saker på Botrend her. 

 

 

Det er så kjedelig å eksistere at ingen gidder å kjøpe boliger. Boligprisene synker, men folk orker nesten ikke å klage. I desperasjon etter noe å finne på kjøper folk Justin Bieber-billetter. Men selv han er så kjedelig og giddalaus at han ikke gidder å synge ferdig. Da bryr folk seg litt, men så gidder de ikke mer.

 

Jeg gidder ikke all verden, jeg heller. Men jeg har alltid likt november. For selv om verden er i ferd med å skifte ham, så er det noe som begynner å spire. Det er noe i gjære.

 

Lag en høstlig coq au vin.

Vilt og vakkert - godt nok for villsvina.

Prøv en rødbetsuppe. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Perfekt til kald kropp

 

For det er forventninger i luften. 

 

På søndag er det farsdag, da håper jeg på en reisegavesjekk til Bora Bora. Eller i det minste noen hjemmelagde kort.

 

Om bare kort tid er det advent, og da blir det alt annet enn kjedelig. Dessuten er det halv skatt, skøyteis og ribbelukt like rundt hjørnet. Så hvorfor henge sånn med hodet?

 

Det er forresten ikke nødvendig å vente på noe som helst. Du kan begynne å lysne litt opp i tilværelsen på egen hånd. Jeg begynner på kjøkkenet.

 

Prøv denne - enklere laksefat får du ikke. 

 

Et av de store høydepunktene i min matkarriere var da jeg oppdaget at jeg kunne lage suppe av nesten hva som helst.

 

I alle fall når det gjelder grønnsaker. Og selv om høst snart skal bli vinter, er det fortsatt friske og deilige grønnsaker å få tak i.

 

Jordskokk, rødbeter og rotgrønnsaker passer perfekt akkurat nå når kroppen begynner å bli kald.

 

Artikkelen fortsetter under bildene. 

Purre og potetsuppe. FOTO: MORTEN ØVERBYE
Prøv en røbetsuppe. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Både hverdag og fest

En varm suppe kan varme opp selv det kaldeste mennesket.

 

Og har du først laget én kan du lage dem alle sammen. Grønnsak, kraft og krydder. En hissig stavmikser og vips så har du din egen hjemmelagde suppe. Høres enkelt ut, ikke sant? Men det er det også i det tilfellet her.

 

Kanskje er venteukene den beste anledning til å prøve ut noe nytt. For hva spiller det egentlig for rolle når du er så matlei og ugrei uansett? Da er ikke fallhøyden så stor, det kan på en måte ikke bli verre.

 

Suppe er hverdagsmat. Men det er like mye festmat. De fleste grønnsaker har godt av en fløteskvett. Kanskje litt bacon og krydret spansk pølse. Med noen sprø brødbiter ved siden av har du et fullkomment måltid. Og det beste er at maten er så billig at du kommer til å finne frem smilet bare ved tanken. Da har du mer penger å legge av et uanstendig antall pakkekalendere, nye brodder eller til kiropraktoren etter at du har dekkskiftet deg til et klippekort.

 

Og apropos klippekort: Du skulle ikke gitt bort ei skål suppe til noen, da? Til en pappa, for eksempel? Eller en nabo? For en saftig suppe smaker alltid bedre om du har noen å dele den med. Om du dekker bordet med noen blader fra bakken så ser du kanskje at det er ganske mye fint som skjer rundt deg akkurat nå. Du må bare løfte blikket.

 

Lammestek og grønnsaker - Smakfull gevinst fra hagen.

 

Høykarbodietten

 

Se nedenfor for oppskrifter på suppene.

Oppskrifter

 

Potet - og purresuppe:

½ stk. purre

500 g potet

2 stk. hvitløksfedd

1 l. kyllingkraft

2 dl fløte

100 g strimlet spekeskinke

salt og pepper

Olivenolje

  • Vask purren og del den  i biter. Knus hvitløken og surr alt i en panne med litt olivenolje.
  • Ha i potetene og kraften. La det koke til potene blir møre.
  • Bruk en stavmikser og kjør det hele sammen til suppen blir glatt. Ha i litt fløte og kok opp.
  • Smak til med salt og pepper. Ha gjerne litt lett-stekt purre over til slutt.

 

Rødbetsuppe:

2 ss olivenolje

3 stk. sjalottløk, finhakket

20 gram ingefær, finhakket

450 gram rødbeter

2 ts sukker

10 dl kraft

75 gram smør

1/2 stk. sitron, kun saften 

  • Fres løk og ingefær mykt i olje.
  • Tilsett rødbeter i terninger og stek videre i et lite minutt mens du rører. Ha i sukkeret og la det karamelliseres lett.
  • Ha i kraften og la det hele koke under lokk i ca. 20 minutter til grønnsakene er møre.
  • Kjør suppen i en blender eller med stavmikser slik at den jevnes. 
    Pisk inn smørterninger og smak til med salt, pepper og saften fra
    sitronen.

 

Jordskokksuppe:

300 g jordskokk

3 stk. sjalottløk

2 stk. hvitløksfedd

2 ss smør

4 dl kyllingkraft

4 dl fløte

Spekeskinke

Salt og pepper

Sitronsaft

 

  • Smelt smøret og ha i finhakket sjalottløk, hvitløk og renset jordskokk. La det frese et lite minutt før du har i kraft og fløte.
  • La det koke til jordskokken er mør – rundt 15 minutter.
  • Bruk en stavmikser til å kjøre suppen glatt.
  • Smak til med salt og pepper og ha over litt sitronsaft.
  • Sprøstek litt strimlet spekeskinke i stekepannen. Jeg har brukt en italiensk variant med litt trøffel, men her kan hva som helst brukes.

 

MAT
Publisert 21. april.2017 av

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet.

 

- Kanskje dere kan lage noe mat?

 

- Hva da? spør Anna.

 

- Hva vil du lage da?

 

- Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd.

 

Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver.

 

- Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger.

 

Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker.

 

Asiatisk laks - enklere får du det ikke

Kamilla og Mattis (t.v.) smaker på bollene som Mette Mari og Anna har laget. FOTO: BETTINE NICOTRA
Barna er ivrige på å være med. FOTO: BETTINE NICOTRA

Travle småbarnsfamilier

Da damene var i barselgruppe lagde Mette Mari alltid så himla god mat da mødrene var på besøk.

 

Og etter å ha spurt flere ganger om å få oppskriftene etter å ha vært på besøk, fikk manusforfatter Kamilla en idé.

 

Hun bare måtte få med seg Mette Mari på å lage en matblogg for travle småbarnsfamilier, som i likhet med dem ofte lurer på hva de skal lage til middag.

 

Blogg ble det. Bloggen Familiemat.

Det første innlegget kom like før jul - en frokost bestående av yoghurt, ristede havregryn, kokos og varme blåbær.

 

Siden har de blogget om alt fra «tomatsuppe som på pose» til langpannekake.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Barna er det viktigste smakstesterne og de største kritikerne. FOTO: BETTINE NICOTRA

Kokeboknerder

 I en gammel vinkasse på hjul er kokebøker i ulike tykkelser og høyder stablet på rekke og rad.

 

- Vi er litt sånn kokeboknerder begge to, forteller Mette Mari.

 

Kokkeleringen foregår ofte på hvert deres kjøkken, men én gang i måneden møtes hele gjengen.

 

Barna som er deres største kritikere, er med på å lage, smake og bestemme hva som funker og hva som ikke funker.

 

- Blåskjell er den nye favoritten til Anna, sier Kamilla og smiler.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

 

Matlagingen er foreløpig kun en hobby.

 

- Men kanskje vi får gitt ut kokebok en dag, sier Mette Mari.

 

- Ja, det er drømmen, skyter Kamilla inn.

Ole Brumm-boller. FOTO: FAMILIEMATBLOGG

Oppskrift på Ole Brumm-boller som du kan lage neste gang du får besøk

 Til omtrent 24 boller trenger du:

  • 1 kg hvetemel
  • 6 dl melk (lunken)
  • 50 gram gjær
  • 175 gram sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 egg
  • 160 gram meierismør i terninger

 

Kanelfyll til svingene:

  • 100 gram smør (temperert)
  • 3 ss sukker
  • 1,5 ss kanel

 

Vaniljekrem:

  • (250-300 gram). Kjøp eller lag selv. Oppskrift finner du på Familiematblogg.

 

Slik går du frem:

Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok (eller bruk sleiv). Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i omtrent 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

 

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i omtrent 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet og vaniljekremen (om du lager denne selv). Kanelfyllet lager du ved å røre sammen det myke smøret med sukker og kanel.

 

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel kanelfyllet utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

 

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på to bakepapirkledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem. 

 

Oppskriften er hentet fra bloggen.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Følg oss på Facebook og Instagram, og tips oss gjerne her.

Les mer

Fordi du klikkerHvis vi ikke skal fylle livene våre med skyhøy forventning og mermaid-toast, hva skal vi fylle de med da? Trenger verden virkelig en interaktiv brødskive? Antakeligvis ikke. Tellus hadde kanskje til og med vært et bedre sted, uten. Hvordan kan en toast med kremost (sikkert ikke økologisk en gang) bli et gigantisk fenomen som spres over hele verden, over natten? FORDI. DU. KLIKKER. OG. LIKER. OG. DELER. OG. BLIR. INSPIRERT. Jeg er ikke bedre enn deg. Jeg klikker, jeg også

Les mer

Barnas påskebord - sunt, godt og passe barnslig

NKVO, dere.

Publisert 07. november.2015 av Fanny Dehn Arvesen

Et vellykket måltidGod påske, der du er. I skrivende stund er det onsdag før ferie og jeg sitter inne på hjemmekontoret mitt å venter på ferie. Snart. Før den tid skal jeg jobbe meg igjennom en urovekkende ansamling med klær som skal vaskes, brettes og pakkes. Barnas vinterklær, som jeg for øvrig har vasket og pakket bort for i år, skal dras frem igjen – mitt problem, jeg vet jeg var tidlig ute i år. Les også: Å rydde på japansk: Oppstart! Men snart. Snart kan skuldrene sen

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland