Saftige supper

Er du i ferd med å gå i dvale, kan du i det minste ta med deg en suppe.

Publisert 07. november.2015 av

Grått, trist og avventende. Surmulende hengegeiper, klagende handelsstand og utålmodige akere.

 

Alle subber rundt som zoombier, selv uken etter halloween. Det er liksom ikke noe som skjer nå.

 

Ikke er det skiføre. Ikke er det ferie og ikke er det jul. Det er jo nesten ikke kø på E18, engang, så kjedelig er november.

 

Les flere saker på Botrend her. 

 

 

Det er så kjedelig å eksistere at ingen gidder å kjøpe boliger. Boligprisene synker, men folk orker nesten ikke å klage. I desperasjon etter noe å finne på kjøper folk Justin Bieber-billetter. Men selv han er så kjedelig og giddalaus at han ikke gidder å synge ferdig. Da bryr folk seg litt, men så gidder de ikke mer.

 

Jeg gidder ikke all verden, jeg heller. Men jeg har alltid likt november. For selv om verden er i ferd med å skifte ham, så er det noe som begynner å spire. Det er noe i gjære.

 

Lag en høstlig coq au vin.

Vilt og vakkert - godt nok for villsvina.

Prøv en rødbetsuppe. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Perfekt til kald kropp

 

For det er forventninger i luften. 

 

På søndag er det farsdag, da håper jeg på en reisegavesjekk til Bora Bora. Eller i det minste noen hjemmelagde kort.

 

Om bare kort tid er det advent, og da blir det alt annet enn kjedelig. Dessuten er det halv skatt, skøyteis og ribbelukt like rundt hjørnet. Så hvorfor henge sånn med hodet?

 

Det er forresten ikke nødvendig å vente på noe som helst. Du kan begynne å lysne litt opp i tilværelsen på egen hånd. Jeg begynner på kjøkkenet.

 

Prøv denne - enklere laksefat får du ikke. 

 

Et av de store høydepunktene i min matkarriere var da jeg oppdaget at jeg kunne lage suppe av nesten hva som helst.

 

I alle fall når det gjelder grønnsaker. Og selv om høst snart skal bli vinter, er det fortsatt friske og deilige grønnsaker å få tak i.

 

Jordskokk, rødbeter og rotgrønnsaker passer perfekt akkurat nå når kroppen begynner å bli kald.

 

Artikkelen fortsetter under bildene. 

Purre og potetsuppe. FOTO: MORTEN ØVERBYE
Prøv en røbetsuppe. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Både hverdag og fest

En varm suppe kan varme opp selv det kaldeste mennesket.

 

Og har du først laget én kan du lage dem alle sammen. Grønnsak, kraft og krydder. En hissig stavmikser og vips så har du din egen hjemmelagde suppe. Høres enkelt ut, ikke sant? Men det er det også i det tilfellet her.

 

Kanskje er venteukene den beste anledning til å prøve ut noe nytt. For hva spiller det egentlig for rolle når du er så matlei og ugrei uansett? Da er ikke fallhøyden så stor, det kan på en måte ikke bli verre.

 

Suppe er hverdagsmat. Men det er like mye festmat. De fleste grønnsaker har godt av en fløteskvett. Kanskje litt bacon og krydret spansk pølse. Med noen sprø brødbiter ved siden av har du et fullkomment måltid. Og det beste er at maten er så billig at du kommer til å finne frem smilet bare ved tanken. Da har du mer penger å legge av et uanstendig antall pakkekalendere, nye brodder eller til kiropraktoren etter at du har dekkskiftet deg til et klippekort.

 

Og apropos klippekort: Du skulle ikke gitt bort ei skål suppe til noen, da? Til en pappa, for eksempel? Eller en nabo? For en saftig suppe smaker alltid bedre om du har noen å dele den med. Om du dekker bordet med noen blader fra bakken så ser du kanskje at det er ganske mye fint som skjer rundt deg akkurat nå. Du må bare løfte blikket.

 

Lammestek og grønnsaker - Smakfull gevinst fra hagen.

 

Høykarbodietten

 

Se nedenfor for oppskrifter på suppene.

Oppskrifter

 

Potet - og purresuppe:

½ stk. purre

500 g potet

2 stk. hvitløksfedd

1 l. kyllingkraft

2 dl fløte

100 g strimlet spekeskinke

salt og pepper

Olivenolje

  • Vask purren og del den  i biter. Knus hvitløken og surr alt i en panne med litt olivenolje.
  • Ha i potetene og kraften. La det koke til potene blir møre.
  • Bruk en stavmikser og kjør det hele sammen til suppen blir glatt. Ha i litt fløte og kok opp.
  • Smak til med salt og pepper. Ha gjerne litt lett-stekt purre over til slutt.

 

Rødbetsuppe:

2 ss olivenolje

3 stk. sjalottløk, finhakket

20 gram ingefær, finhakket

450 gram rødbeter

2 ts sukker

10 dl kraft

75 gram smør

1/2 stk. sitron, kun saften 

  • Fres løk og ingefær mykt i olje.
  • Tilsett rødbeter i terninger og stek videre i et lite minutt mens du rører. Ha i sukkeret og la det karamelliseres lett.
  • Ha i kraften og la det hele koke under lokk i ca. 20 minutter til grønnsakene er møre.
  • Kjør suppen i en blender eller med stavmikser slik at den jevnes. 
    Pisk inn smørterninger og smak til med salt, pepper og saften fra
    sitronen.

 

Jordskokksuppe:

300 g jordskokk

3 stk. sjalottløk

2 stk. hvitløksfedd

2 ss smør

4 dl kyllingkraft

4 dl fløte

Spekeskinke

Salt og pepper

Sitronsaft

 

  • Smelt smøret og ha i finhakket sjalottløk, hvitløk og renset jordskokk. La det frese et lite minutt før du har i kraft og fløte.
  • La det koke til jordskokken er mør – rundt 15 minutter.
  • Bruk en stavmikser til å kjøre suppen glatt.
  • Smak til med salt og pepper og ha over litt sitronsaft.
  • Sprøstek litt strimlet spekeskinke i stekepannen. Jeg har brukt en italiensk variant med litt trøffel, men her kan hva som helst brukes.

 

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland