En annerledes låve i Bærum

Fanny har besøkt Bjerke gård på Tanum.

Publisert 20. november.2015 av

Snart helg og tid for hjem.

 

Endelig!

 

Novembers siste dager har vist seg uendelig lange, trøtte, glatte. Jeg trenger en kopp kaffe. Og når gode råd blir dyre, er det bra at det er jeg som gir rådene.

 

Så, selv om jeg sikkert burde ha kjent på tidsklemma eller førjulskjaset, skal jeg ikke det.

 

I helgen skal jeg gjøre det jeg vil. Og det jeg vil er å gå på tur og drikke kaffe. Og kanskje kjøpe en amaryllis.

 

Les Fannys tips for en tidskalender her. 

 

Les flere saker på Botrends forside her. 

Det bugner av vekster på utsiden. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Tid for fri

 

Å multitaske er en treningssak som jeg etter hvert har blitt ganske flink til. Det finnes flere forskjellige og logiske grunner til det, den mest åpenlyse er selvfølgelig at alle skal få gjøre noe de selv vil gjøre når vi har fri og helg.

 

En tur bør inneholde noen stopp på veien, underveis eller delmål. Så, vi gjorde noe for alle sist helg. Vi slappet av! Kryss i taket. Vi gikk på tur.

 

Og jammen bød det seg frem en elegant sjanse for både juleblomst, kaffe og førjul uten stress.

 

Les intervjuet med danske TineK her

 

Alt som er litt annerledes, det er fint.

 

Som Gårdsbutikken på Bjerke gård, en liten perle av et sted man kan legge igjen noen kroner.

 

Bjerke gård ligger fantastisk til på Tanum, helt i markagrensen. Det er en vakker gård, og ser ut som en skikkelig gammeldags gård skal. Med stor stall, låve og traktor. Stor stas for små gutter og mammaene deres.

 

Saken fortsetter under bildene.

Et stilfullt bord på Bjerke gård. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN
Du får lave skuldre og god stemning på Bjerke gård, skriver Fanny. FOTO: FANNY D. ARVESEN

En egen sjarme

 

Gårdsbutikken holder til på låven, og den er det Marianne som driver.

 

En butikk som dette må oppleves, og opplevelsen blir gjennomført genuin når du får lov til å gå inn i butikken med søle på støvlene dine. Ikke bokstavelig talt, men bokstavelig talt.

 

Anette leverer keramikk til restauranter

 

Ved inngangspartiet bugner det av juleroser, cedertrær, misteltein og løkblomst.  Julestemning i tekkelig form, vil jeg si. Lite senterpreget, også.

 

Butikken har knirkende brede gulvbord med en helt egen sjarm som ikke kan kjøpes for penger, men kan drives frem over tid. Det lukter svakt av duftlys og det spilles veldig selvsagt musikk på et anlegg, et sted.

 

Interiøret i butikken er utpreget landstil. Gjennomført til fingerspissene og helt typisk cottage. Eller ikke helt typisk, til det er stilen for gjennomført utført. Det er den type stil som umiddelbart gir deg lyst til å krølle deg under et teppe foran peisen, lese i en god bok med en kopp varm kakao.

 

Barn ingen adgang, altså i dagdrømmen min.

 

Butikken er full av unike møbler og tekstil, interiør, dekor, lysestaker, såpe, småplanter og andre spesielle ting en skattejakt kan by på. Her kan jeg finne noe spesielt, noe lite, noe rart, noe de ikke har alle andre steder.

 

Les hvordan du kan kle rommet i kongelig drakt.

 

Barnet i meg hører like dårlig som mine barn. Jeg klarer heller ikke å la være å se med hendene. Og rosinen i pølsa, et ordtak jeg forøvrig aldri har forstått essensen av, er at du får kjøpt den obligatoriske kaffekoppen i kaffebaren på hjørnet ved inngangsdøren.

Mye inspirasjon å hente. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Samhold og null stress

 

Tilbake til multitasking.

 

Hva gir du meg?

 

Vi har, kort oppsummert: vært sammen, ikke stresset, kranglet litt mindre, gått på tur, sett på traktor, sett på hest, sett i butikk, fått inspirasjon, kjøpt god kaffe og fått julestemning. 

 

Selv om en ikke er garantert å se fjøsnisse, selv på gård, er det like morsomt å se etter han.

 

God helg!

 

Gå til Botrends forside her. 

Amaryllis er viktig for julestemningen. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN
Mye å se på for store og små. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN
Publisert 21. april.2017 av

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet.

 

- Kanskje dere kan lage noe mat?

 

- Hva da? spør Anna.

 

- Hva vil du lage da?

 

- Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd.

 

Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver.

 

- Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger.

 

Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker.

 

Asiatisk laks - enklere får du det ikke

Kamilla og Mattis (t.v.) smaker på bollene som Mette Mari og Anna har laget. FOTO: BETTINE NICOTRA
Barna er ivrige på å være med. FOTO: BETTINE NICOTRA

Travle småbarnsfamilier

Da damene var i barselgruppe lagde Mette Mari alltid så himla god mat da mødrene var på besøk.

 

Og etter å ha spurt flere ganger om å få oppskriftene etter å ha vært på besøk, fikk manusforfatter Kamilla en idé.

 

Hun bare måtte få med seg Mette Mari på å lage en matblogg for travle småbarnsfamilier, som i likhet med dem ofte lurer på hva de skal lage til middag.

 

Blogg ble det. Bloggen Familiemat.

Det første innlegget kom like før jul - en frokost bestående av yoghurt, ristede havregryn, kokos og varme blåbær.

 

Siden har de blogget om alt fra «tomatsuppe som på pose» til langpannekake.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Barna er det viktigste smakstesterne og de største kritikerne. FOTO: BETTINE NICOTRA

Kokeboknerder

 I en gammel vinkasse på hjul er kokebøker i ulike tykkelser og høyder stablet på rekke og rad.

 

- Vi er litt sånn kokeboknerder begge to, forteller Mette Mari.

 

Kokkeleringen foregår ofte på hvert deres kjøkken, men én gang i måneden møtes hele gjengen.

 

Barna som er deres største kritikere, er med på å lage, smake og bestemme hva som funker og hva som ikke funker.

 

- Blåskjell er den nye favoritten til Anna, sier Kamilla og smiler.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

 

Matlagingen er foreløpig kun en hobby.

 

- Men kanskje vi får gitt ut kokebok en dag, sier Mette Mari.

 

- Ja, det er drømmen, skyter Kamilla inn.

Ole Brumm-boller. FOTO: FAMILIEMATBLOGG

Oppskrift på Ole Brumm-boller som du kan lage neste gang du får besøk

 Til omtrent 24 boller trenger du:

  • 1 kg hvetemel
  • 6 dl melk (lunken)
  • 50 gram gjær
  • 175 gram sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 egg
  • 160 gram meierismør i terninger

 

Kanelfyll til svingene:

  • 100 gram smør (temperert)
  • 3 ss sukker
  • 1,5 ss kanel

 

Vaniljekrem:

  • (250-300 gram). Kjøp eller lag selv. Oppskrift finner du på Familiematblogg.

 

Slik går du frem:

Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok (eller bruk sleiv). Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i omtrent 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

 

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i omtrent 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet og vaniljekremen (om du lager denne selv). Kanelfyllet lager du ved å røre sammen det myke smøret med sukker og kanel.

 

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel kanelfyllet utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

 

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på to bakepapirkledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem. 

 

Oppskriften er hentet fra bloggen.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Følg oss på Facebook og Instagram, og tips oss gjerne her.

Les mer

Undersøkelser viser at yngre hyttekjøpere  er mer villig til å leie ut hyttene sine enn den eldre generasjon.  De ser dette som en mulighet til å finansiere hyttelivet mens de ennå er unge

Les mer

Jeg innrømmer at jeg lover litt mer enn jeg kan holde i dette blogginnlegget. Det er umulig å forsikre seg mot den gale naboen når kjøper bolig. Men jeg kan hjelpe deg et stykke på vei for å velge det rette bomiljøet og de beste naboene.

Les mer
Annonse

Skal du kaste deg ut i kjøp eller salg av bolig? Det kan være mye nytt å tenke på. Denne huskelisten hjelper deg.Før du selger:Tenk gjennom hvor du vil bo og hvilken type bolig du ønsker deg. Vil du flytte inn i noe større eller mindre? Skal eiendommen ligge nærmere byen eller på landet?Velg riktig megler. Forskjellen mellom en god og en dårlig megler kan bety flere hundre tusen kroner. Vurder flere meglere for å finne den rette for deg. Tenk på lokalkunnskap, kjemi, erfaring og pris

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland