Stigende formkurve

Du tjener på å få alt i form.

Publisert 20. november.2015 av

 

Selv om du kanskje sliter med både styrke og utholdenhet akkurat nå, så har du alt å tjene på å få maten i form.

Av og til må det være rom for avkobling. Og spesielt nå, rett før jula virkelig setter i gang.

 

Du kan legge deg til lading, for det kommer til å smelle snart. I alle fall er det sånn for meg.

 

Uansett hvor godt forberedt du tror du er, så blir desember alltid hektisk.

 

Her får du flere matoppskriver på Botrend

FOTO: MORTEN ØVERBYE

Godt og smakfullt

 

Jo da, du kan gjøre det så enkelt som mulig, og det med god samvittighet.

 

Men antall gjøremål er det ikke så lett å gjøre noe med. Så noe annet må forsakes. Og det kan gjerne være maten.

 

Med forsaking mener jeg ikke nedprioritering. Den kan nemlig være god og smakfull uansett. Du må bare gjøre bevisste valg. Og når det skal spares tid, oppvask og energi finnes det en form for middag som er det beste valget. Nemlig formen.

 

Alt går visst i grisen, men det samme kan sies om formen.

 

Du kan gjerne bruke en gryte med lokk og, for den saks skyld. Det viktigste er at den er stor og romslig nok til at du kan putte alle ingrediensene ett og samme sted. Når råvarene får ligge sammen og putre, ta smaker fra hverandre og ikke minst tilføre og komplimentere, så kommer du til å slippe billig unna.

 

En vanlig middag består som regel av flere elementer som skal passe sammen og være klart til samme tid. Men med mat i form så slipper du denne fine dining-jobbingen, småjusteringer og for mange kjeler og former som skal kontrolleres. Maten lager seg selv, du frigjør tid.

 

Det er nesten for godt til å være sant, ikke sant?

 

Lag en saftig suppe

 

Tid til gjester

 

Det gjelder forresten maten også. Nesten for god til å være sann. Men bare nesten.

 

Og om det er sånn at du kommer til å bruke den frigjorte tiden til å kjede deg, så er det lett å komme med forslag til hva du kan gjøre. For er det noe annet vi kanskje har behov for i mørketiden, så er det hyggelig selskap.

 

Det er som regel nok med en hyggelig gjest, men en duk, et brennende lys og ei kvast på bordet legger forholdene til rette for et enda hyggeligere måltid.  

 

Prøv denne - enklere laksefat får du ikke

FOTO: MORTEN ØVERBYE

Dekk bordet

 

Eller så kan du alltids begynne å rime av fryseren, bone gulvene, pusse sølvtøyet, skrive handlelister, lese deg opp på juleevangeliet, skrive julekort, koke kraft eller handle julegaver. For mitt vedkommende dekker jeg heller bordet, for å si det sånn.

 

Det er befriende å bare lage én form. Inn i ovnen og rett på bordet. Rustikt, jordnært og tradisjonelt.

 

Du kan bruke det meste fra kjøleskapet, i alle fall av grønnsaker. Sammen med kjøtt og fisk, og gjerne litt ekstra væske, så vil det ligge og putre i sine egne godsaker og krafter. Det vil oppstå smakseksplosjoner som ikke lar seg lages på andre måter. Og det beste er at du ikke skal gjøre noen ting. Bortsett fra å ta æren når gjestene har skrytt maten opp i skyene. For det er ditt verk, tross alt.

 

Smakfull gevinst fra hagen

FOTO: MORTEN ØVERBYE
Det er befriende å lage en form. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Oppskrift på langtidsstekte oksehaler

 

1,5 kg. Oksehaler

1 stk. boks hermetiske
tomater

2 stk. gulrøtter

200 g sellerirot

1 stk. løk

2 stk. hvitløksfedd

2 stk. laurbærblader

3 dl oksekraft

Olje

Salt og pepper

 

  • Start med å brune oksehalene på begge sider i en jerngryte. Salte og pepre underveis. 
  • Tilsett gulrøtter, løk, hvitløk  og sellerirot i grove biter.
  • Ha i tomater, kraft og laurbærblader.
  • Legg over et lokk og stek i ovnen på 140 grader. Det tar litt tid med oksehaler, men resultatet etter 4–5 timer i ovnen kommer til å bli magisk!
  • Serveres gjerne med ferskt brød. Da har du også noe å skrape opp den
    siste sausen med.

 

MAT
Publisert 21. april.2017 av

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet.

 

- Kanskje dere kan lage noe mat?

 

- Hva da? spør Anna.

 

- Hva vil du lage da?

 

- Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd.

 

Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver.

 

- Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger.

 

Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker.

 

Asiatisk laks - enklere får du det ikke

Kamilla og Mattis (t.v.) smaker på bollene som Mette Mari og Anna har laget. FOTO: BETTINE NICOTRA
Barna er ivrige på å være med. FOTO: BETTINE NICOTRA

Travle småbarnsfamilier

Da damene var i barselgruppe lagde Mette Mari alltid så himla god mat da mødrene var på besøk.

 

Og etter å ha spurt flere ganger om å få oppskriftene etter å ha vært på besøk, fikk manusforfatter Kamilla en idé.

 

Hun bare måtte få med seg Mette Mari på å lage en matblogg for travle småbarnsfamilier, som i likhet med dem ofte lurer på hva de skal lage til middag.

 

Blogg ble det. Bloggen Familiemat.

Det første innlegget kom like før jul - en frokost bestående av yoghurt, ristede havregryn, kokos og varme blåbær.

 

Siden har de blogget om alt fra «tomatsuppe som på pose» til langpannekake.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Barna er det viktigste smakstesterne og de største kritikerne. FOTO: BETTINE NICOTRA

Kokeboknerder

 I en gammel vinkasse på hjul er kokebøker i ulike tykkelser og høyder stablet på rekke og rad.

 

- Vi er litt sånn kokeboknerder begge to, forteller Mette Mari.

 

Kokkeleringen foregår ofte på hvert deres kjøkken, men én gang i måneden møtes hele gjengen.

 

Barna som er deres største kritikere, er med på å lage, smake og bestemme hva som funker og hva som ikke funker.

 

- Blåskjell er den nye favoritten til Anna, sier Kamilla og smiler.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

 

Matlagingen er foreløpig kun en hobby.

 

- Men kanskje vi får gitt ut kokebok en dag, sier Mette Mari.

 

- Ja, det er drømmen, skyter Kamilla inn.

Ole Brumm-boller. FOTO: FAMILIEMATBLOGG

Oppskrift på Ole Brumm-boller som du kan lage neste gang du får besøk

 Til omtrent 24 boller trenger du:

  • 1 kg hvetemel
  • 6 dl melk (lunken)
  • 50 gram gjær
  • 175 gram sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 egg
  • 160 gram meierismør i terninger

 

Kanelfyll til svingene:

  • 100 gram smør (temperert)
  • 3 ss sukker
  • 1,5 ss kanel

 

Vaniljekrem:

  • (250-300 gram). Kjøp eller lag selv. Oppskrift finner du på Familiematblogg.

 

Slik går du frem:

Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok (eller bruk sleiv). Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i omtrent 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

 

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i omtrent 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet og vaniljekremen (om du lager denne selv). Kanelfyllet lager du ved å røre sammen det myke smøret med sukker og kanel.

 

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel kanelfyllet utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

 

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på to bakepapirkledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem. 

 

Oppskriften er hentet fra bloggen.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Følg oss på Facebook og Instagram, og tips oss gjerne her.

Les mer

Barnas påskebord - sunt, godt og passe barnslig

NKVO, dere.

Publisert 20. november.2015 av Fanny Dehn Arvesen

Et vellykket måltidGod påske, der du er. I skrivende stund er det onsdag før ferie og jeg sitter inne på hjemmekontoret mitt å venter på ferie. Snart. Før den tid skal jeg jobbe meg igjennom en urovekkende ansamling med klær som skal vaskes, brettes og pakkes. Barnas vinterklær, som jeg for øvrig har vasket og pakket bort for i år, skal dras frem igjen – mitt problem, jeg vet jeg var tidlig ute i år. Les også: Å rydde på japansk: Oppstart! Men snart. Snart kan skuldrene sen

Les mer

Fordi du klikkerHvis vi ikke skal fylle livene våre med skyhøy forventning og mermaid-toast, hva skal vi fylle de med da? Trenger verden virkelig en interaktiv brødskive? Antakeligvis ikke. Tellus hadde kanskje til og med vært et bedre sted, uten. Hvordan kan en toast med kremost (sikkert ikke økologisk en gang) bli et gigantisk fenomen som spres over hele verden, over natten? FORDI. DU. KLIKKER. OG. LIKER. OG. DELER. OG. BLIR. INSPIRERT. Jeg er ikke bedre enn deg. Jeg klikker, jeg også

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland