Stigende formkurve

Du tjener på å få alt i form.

Publisert 20. november.2015 av

 

Selv om du kanskje sliter med både styrke og utholdenhet akkurat nå, så har du alt å tjene på å få maten i form.

Av og til må det være rom for avkobling. Og spesielt nå, rett før jula virkelig setter i gang.

 

Du kan legge deg til lading, for det kommer til å smelle snart. I alle fall er det sånn for meg.

 

Uansett hvor godt forberedt du tror du er, så blir desember alltid hektisk.

 

Her får du flere matoppskriver på Botrend

FOTO: MORTEN ØVERBYE

Godt og smakfullt

 

Jo da, du kan gjøre det så enkelt som mulig, og det med god samvittighet.

 

Men antall gjøremål er det ikke så lett å gjøre noe med. Så noe annet må forsakes. Og det kan gjerne være maten.

 

Med forsaking mener jeg ikke nedprioritering. Den kan nemlig være god og smakfull uansett. Du må bare gjøre bevisste valg. Og når det skal spares tid, oppvask og energi finnes det en form for middag som er det beste valget. Nemlig formen.

 

Alt går visst i grisen, men det samme kan sies om formen.

 

Du kan gjerne bruke en gryte med lokk og, for den saks skyld. Det viktigste er at den er stor og romslig nok til at du kan putte alle ingrediensene ett og samme sted. Når råvarene får ligge sammen og putre, ta smaker fra hverandre og ikke minst tilføre og komplimentere, så kommer du til å slippe billig unna.

 

En vanlig middag består som regel av flere elementer som skal passe sammen og være klart til samme tid. Men med mat i form så slipper du denne fine dining-jobbingen, småjusteringer og for mange kjeler og former som skal kontrolleres. Maten lager seg selv, du frigjør tid.

 

Det er nesten for godt til å være sant, ikke sant?

 

Lag en saftig suppe

 

Tid til gjester

 

Det gjelder forresten maten også. Nesten for god til å være sann. Men bare nesten.

 

Og om det er sånn at du kommer til å bruke den frigjorte tiden til å kjede deg, så er det lett å komme med forslag til hva du kan gjøre. For er det noe annet vi kanskje har behov for i mørketiden, så er det hyggelig selskap.

 

Det er som regel nok med en hyggelig gjest, men en duk, et brennende lys og ei kvast på bordet legger forholdene til rette for et enda hyggeligere måltid.  

 

Prøv denne - enklere laksefat får du ikke

FOTO: MORTEN ØVERBYE

Dekk bordet

 

Eller så kan du alltids begynne å rime av fryseren, bone gulvene, pusse sølvtøyet, skrive handlelister, lese deg opp på juleevangeliet, skrive julekort, koke kraft eller handle julegaver. For mitt vedkommende dekker jeg heller bordet, for å si det sånn.

 

Det er befriende å bare lage én form. Inn i ovnen og rett på bordet. Rustikt, jordnært og tradisjonelt.

 

Du kan bruke det meste fra kjøleskapet, i alle fall av grønnsaker. Sammen med kjøtt og fisk, og gjerne litt ekstra væske, så vil det ligge og putre i sine egne godsaker og krafter. Det vil oppstå smakseksplosjoner som ikke lar seg lages på andre måter. Og det beste er at du ikke skal gjøre noen ting. Bortsett fra å ta æren når gjestene har skrytt maten opp i skyene. For det er ditt verk, tross alt.

 

Smakfull gevinst fra hagen

FOTO: MORTEN ØVERBYE
Det er befriende å lage en form. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Oppskrift på langtidsstekte oksehaler

 

1,5 kg. Oksehaler

1 stk. boks hermetiske
tomater

2 stk. gulrøtter

200 g sellerirot

1 stk. løk

2 stk. hvitløksfedd

2 stk. laurbærblader

3 dl oksekraft

Olje

Salt og pepper

 

  • Start med å brune oksehalene på begge sider i en jerngryte. Salte og pepre underveis. 
  • Tilsett gulrøtter, løk, hvitløk  og sellerirot i grove biter.
  • Ha i tomater, kraft og laurbærblader.
  • Legg over et lokk og stek i ovnen på 140 grader. Det tar litt tid med oksehaler, men resultatet etter 4–5 timer i ovnen kommer til å bli magisk!
  • Serveres gjerne med ferskt brød. Da har du også noe å skrape opp den
    siste sausen med.

 

MAT
Publisert 21. mars.2017 av

Sunn, kortreist, hjemmelaget og ikke minst god mat er det Caroline Schjærve Sagafos (27) fra Bærum brenner for.

 

For rundt fem år siden startet hun matbloggen Smakavhimmel.

 

Siden den gang har vi kunne følge hennes matreise – fra deilige og saftige, men ikke fullt så sunne kaker, til mer fokus på helsemat.

 

- De første innleggene gjenspeiler ikke helt det jeg spiser nå. Nå spiser jeg mer fett og mindre karbohydrater og jeg har vel et mer sunt fokus. Men jeg har valgt å la alle innleggene stå for å vise hvordan jeg har endret meg og lært underveis, sier hun.

 

Da hun for tre år siden fikk sønnen Jonathan sammen men mannen Kjetil (31), ble ikke interessen for mat noe mindre.

 

Og selv om Caroline studerer jus, er drømmen – ikke overraskende –å jobbe med noe innen mat.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

Familien har fokus på næringsrik mat laget fra bunnen av. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Potetgryte med hvitløk, chorizo og parmesan. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Rødbetsalat med chévre og karamelliserte valnøtter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Delte elg med en fremmed på Frogner

 I butikken handler hun helst grønnsaker, frukt, rent kjøtt og fisk, smør, egg og krydder. Kjøtt, melk og egg kjøper hun fra bønder i nær og fjern omkrets.

 

- Jeg har kjøpt lam fra bonden Johan Persbråten i Bærum, og jeg har også planer om å kjøpe en del av en okse fra ham, sier hun.

 

For Caroline er det viktig at dyrene har det bra. Derfor er hun også glad i å kjøpe vilt.

 

- Forrige høst kjøpte jeg faktisk en del av en elg, sier hun før hun fortsetter;

 

- Jeg søkte på Facebook etter grupper hvor man kunne kjøpe og selge vilt, og da kom jeg inn på en gruppe hvor jeg skrev et innlegg om at jeg ønsket å kjøpe elgkjøtt.

 

Elgen delte hun med en ukjent dame på Frogner som hun kom i kontakt med gjennom gruppen. Siden vakuumpakket hun kjøttet i porsjoner på kjøkkenet hjemme og frøs det ned.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Pølsegryte med grønnsaker. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Nøkkelen til suksess - fyll opp fryseren 

Familien er også andelsbønder på Virgenes Gård i nærheten av Larvik. Her høster de så mye grønnsaker og jordbær som de bare orker.

 

Bringebær kjøper de fra blant annet Østre Enger i Sylling, mens blåbær, brennesle og andre spiselige vekster høstes fra naturen. Det meste fryses ned.

 

Drømmen er et drivhus

På favoritt-listen står thai-kyllingsuppe eller kjøtt med hjemmelaget bearnaise. Kylling og grønnsaker i form, med smør og krydder, er også en klassiker i hjemmet.

 

- Jeg lager mye enkel mat som kan stå lenge i ovnen, sier hun.

 

Formen kan gjøres klar dagen i forveien og settes med plast over i kjøleskapet.

 

Av dessert går det helst i sjokoladefondant og hjemmelaget is.

 

- Jeg liker å se på gamle familieoppskrifter og gamle klassikere og gjøre rettene litt sunnere, sier hun.

 

Å spise økologisk, kortreist mat handler mye om planlegging.

 

- Jeg skjønner at folk blir frustrerte hvis de går i butikken og plutselig skal handle alt økologisk. Da blir man fort blakk, sier hun.

 

Derfor er det alltid nok kjøtt, grønnsaker og bær i Carolines fryser.

Hjemmelaget is er en favoritt. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Jonathan (3) koser seg med å lage is. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Boller med deilig bringebær og vaniljefyll. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Planlegger søndag kveld

Søndag kveld planlegger hun neste ukes meny. Da lar hun seg inspirere av matblogger og på godt.no.

 

På mandag handler hun inn for hele uken.

 

- Jeg har et budsjett å forholde meg til, men siden jeg kun handler på mandager og allerede har mye av kjøttet i fryseren, så sparer jeg mye penger, sier hun.

 

Men i likhet med oss andre dødelige er ikke Caroline alltid perfekt.

 

- Det hender at jeg ikke har planlagt middag og da kan det hende at vi spiser pasta uten tilbehør, sier hun og ler.

Hjemmelaget marshmallows. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Hjemmelaget gave  

 Ikke alle kan imponere med hjemmelagde marshmallows. 

 

Her får du oppskriften på Carolines hjemmelagde go´biter som du kan ta med i gave neste gang du skal på besøk til kjære og nære. 

 

Kanskje har du alle ingrediensene liggende i skapet fra før? 

 

For å lage rundt 25 marshmallows trenger du: 

 

  • 230 gram vann

 

  • 3 spiseskjeer gelatinpulver

 

  • 300 gram honning

 

  • ½ teskje vaniljesukker 

 

  • 1 klype havsalt

 

  • Topping: kakaopulverog melis 

 

  • Utstyr: kjøkkenmaskin (eller håndmikser), sukkertermometer og kjøkkenvekt

 

Slik går du frem: 

 

  1. Legg gelatinpulveret i kjøkkenmaskinen sammen med halvparten av vannet uten å sette på maskinen. 

 

  1. Bland resten av vannet sammen med honning, vanilje og havsalt i en gryte.Sett sukkertermometeret i gryta. 

 

  1. Sett platen på medium temperatur og la blandingen koke til den er på rundt 115 varmegrader. Det tar rundt 7 minutter. Ta gryten av platen med en gang. 

 

  1. Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og hell den varme honningblandingen forsiktig inn. 

 

  1. Visp i rundt 10 minutter til du har en stiv marshmallowmasse. 

 

  1. Mens maskinen går, kler du en kakeform med bakepapir. Fordel topping i bunnen av formen.

 

  1. Fordel marshmallowmassen i formen. Bre massen utover med slikkepott så den blir jevn på toppen. Dryss over topping. 

 

  1. La formen stå minst et par timer, eller gjerne over natten til den er helt stiv. Skjær i firkanter (rundt 24 biter) og nyyt! 

 

Oppskriften som er noe tilpasset Botrend, ble opprinnelig publisert på bloggen. 

Del opp i saftige, gode biter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland