Stigende formkurve

Du tjener på å få alt i form.

Publisert 20. november.2015 av

 

Selv om du kanskje sliter med både styrke og utholdenhet akkurat nå, så har du alt å tjene på å få maten i form.

Av og til må det være rom for avkobling. Og spesielt nå, rett før jula virkelig setter i gang.

 

Du kan legge deg til lading, for det kommer til å smelle snart. I alle fall er det sånn for meg.

 

Uansett hvor godt forberedt du tror du er, så blir desember alltid hektisk.

 

Her får du flere matoppskriver på Botrend

FOTO: MORTEN ØVERBYE

Godt og smakfullt

 

Jo da, du kan gjøre det så enkelt som mulig, og det med god samvittighet.

 

Men antall gjøremål er det ikke så lett å gjøre noe med. Så noe annet må forsakes. Og det kan gjerne være maten.

 

Med forsaking mener jeg ikke nedprioritering. Den kan nemlig være god og smakfull uansett. Du må bare gjøre bevisste valg. Og når det skal spares tid, oppvask og energi finnes det en form for middag som er det beste valget. Nemlig formen.

 

Alt går visst i grisen, men det samme kan sies om formen.

 

Du kan gjerne bruke en gryte med lokk og, for den saks skyld. Det viktigste er at den er stor og romslig nok til at du kan putte alle ingrediensene ett og samme sted. Når råvarene får ligge sammen og putre, ta smaker fra hverandre og ikke minst tilføre og komplimentere, så kommer du til å slippe billig unna.

 

En vanlig middag består som regel av flere elementer som skal passe sammen og være klart til samme tid. Men med mat i form så slipper du denne fine dining-jobbingen, småjusteringer og for mange kjeler og former som skal kontrolleres. Maten lager seg selv, du frigjør tid.

 

Det er nesten for godt til å være sant, ikke sant?

 

Lag en saftig suppe

 

Tid til gjester

 

Det gjelder forresten maten også. Nesten for god til å være sann. Men bare nesten.

 

Og om det er sånn at du kommer til å bruke den frigjorte tiden til å kjede deg, så er det lett å komme med forslag til hva du kan gjøre. For er det noe annet vi kanskje har behov for i mørketiden, så er det hyggelig selskap.

 

Det er som regel nok med en hyggelig gjest, men en duk, et brennende lys og ei kvast på bordet legger forholdene til rette for et enda hyggeligere måltid.  

 

Prøv denne - enklere laksefat får du ikke

FOTO: MORTEN ØVERBYE

Dekk bordet

 

Eller så kan du alltids begynne å rime av fryseren, bone gulvene, pusse sølvtøyet, skrive handlelister, lese deg opp på juleevangeliet, skrive julekort, koke kraft eller handle julegaver. For mitt vedkommende dekker jeg heller bordet, for å si det sånn.

 

Det er befriende å bare lage én form. Inn i ovnen og rett på bordet. Rustikt, jordnært og tradisjonelt.

 

Du kan bruke det meste fra kjøleskapet, i alle fall av grønnsaker. Sammen med kjøtt og fisk, og gjerne litt ekstra væske, så vil det ligge og putre i sine egne godsaker og krafter. Det vil oppstå smakseksplosjoner som ikke lar seg lages på andre måter. Og det beste er at du ikke skal gjøre noen ting. Bortsett fra å ta æren når gjestene har skrytt maten opp i skyene. For det er ditt verk, tross alt.

 

Smakfull gevinst fra hagen

FOTO: MORTEN ØVERBYE
Det er befriende å lage en form. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Oppskrift på langtidsstekte oksehaler

 

1,5 kg. Oksehaler

1 stk. boks hermetiske
tomater

2 stk. gulrøtter

200 g sellerirot

1 stk. løk

2 stk. hvitløksfedd

2 stk. laurbærblader

3 dl oksekraft

Olje

Salt og pepper

 

  • Start med å brune oksehalene på begge sider i en jerngryte. Salte og pepre underveis. 
  • Tilsett gulrøtter, løk, hvitløk  og sellerirot i grove biter.
  • Ha i tomater, kraft og laurbærblader.
  • Legg over et lokk og stek i ovnen på 140 grader. Det tar litt tid med oksehaler, men resultatet etter 4–5 timer i ovnen kommer til å bli magisk!
  • Serveres gjerne med ferskt brød. Da har du også noe å skrape opp den
    siste sausen med.

 

MAT
Publisert 22. mai.2017 av

Mai handler mye om fri, fest og tradisjoner. 

 

Denne rømmegrøten er signert Mamma og er virkelig et av symbolene på tradisjonsmat for meg.

 

Når storfamilien samles, enten det er bursdag, konfirmasjon, 17. mai eller dåp står denne ofte på bordet.

 

En av fordelene med rømmegrøt er at den kan gjøres klar i forkant, en annen er at det er langt mindre væravhengig å servere enn grillmat. Noe som jo kan være en fordel når mai-været er så ustabilt ... 

 

Jeg synes den søte, litt syrlige grøten i kombinasjon med salte pølser, sprøtt flattbrød og frisk, fargerik melon og jordbær er nydelig.

 

Jeg er så heldig som både har en mamma og en svigermor som baker flatbrød, så til nå har jeg hatt den luksusen å få det levert på døren.  

 

Men å lage mitt eget hjemmelaget flatbrød, står på min "to do" liste. Så forhåpentligvis kommer det oppskrift på bloggen om ikke så lenge.

 

Les historien om hvordan damene startet opp "Familiematblogg"

 

Smak av himmel: et slag for kortreist mat

Hjemmelaget rømmegrøt-tallerken. Foto: Familiematblogg

Du trenger:

 

2 bokser med seterrømme

 

2 dl hvetemel

 

0,5 l helmelk

 

1 ts salt

 

Les mer om mat på Botrend

 

Slik gjør du:

 

Kok rømmen under lokk i ca 5 minutter. Sikt inn litt og litt av melet.  Kok dette opp på middels varme.

 

Etter hvert vil du se at smøret kommer frem. Her kan du skumme av smøret om du ønsker det, og ha det over grøten ved servering. Eller du kan la det være og ha det i ved servering (mamma gjør alltid det siste, så derfor gjør jeg det også).

 

Spe med melken under omrøring til grøten er jevn og passe tykk. Kok så grøten videre i ca 5 minutter. Smak til med salt. 

 

Om grøten blir stående en stund før servering vil den tykne. Spe da med melk til du får passe konsistens.

 

Server med sukker, kanel og det varme smøret du eventuelt har skummet av.

 

Det er veldig godt å drikke god saft til, for eksempel hjemmelaget solbærsaft hvis du er så heldig å ha det.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Denne oppskriften ble opprinnelig publisert på Familiematblogg, et nettsted for travle småbarnsfamilier som ønsker å lage god og sunn mat i hverdagen. Familiematblogg er drevet av Mette Mari Sønstebø Østad og Kamilla Krogsveen som bor i Heggedal i Asker. Botrend publiserer utvalg innhold fra denne nettsiden. Innholdet velges ut av redaksjonen i Botrend på selvstendig grunnlag uten kommersielle bindinger. 

 

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer

Interiørarkitekt Nina Isabell Abrahamsen er en av dem som liker å ha noen grønne urter på kjøkkenbenken. De står aldri i direkte sol, men de får godt lys, noe urtene trives i. – Urter på kjøkkenbenken er ikke bare praktisk, men gir også et fint fargestikk, sier hun. Gjør bra mat bedre med urter 

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland