Publisert 23. november.2015 av

 

Et grønt moserom, en innrammet miniatyrskog og lys fra morgen til kveld. Det gjorde ikke så mye at huset på Stabekk kom uten utsikt.

 

Det nybygde huset på Stabekk skiller seg fra trehusene som omgir det, men glir likevel godt inn i omgivelsene med den sandfargede murpussen.

 

Les flere saker på Botrends forside her. 

 

Dessuten er alt på ett plan – til glede for nabohusene.

 

For som mange andre boligstrøk i Bærum, ligger huset tett inntil naboene og utsikten er begrenset.

 

Det har gjort prosjektet ekstra spennende, synes arkitekt Knut Hjeltnes.

 

Slik bevarte de stilpreget og atmosfæren fra 50-tallet

Boligen har mange spennende detaljer. FOTO: ANETTE ANDRESEN

Moserom i entreen

 

– Vi nordmenn forbinder gjerne utsikt med fjell, fjord og full oversikt, men det trenger ikke å være sånn. Det kan være like interessant å «ramme inn» et flott tre som er 1 meter fra vinduet, som å se 2 kilometer av gårde, forteller han.

 

Med denne japanskinspirerte filosofien har han tegnet et hus som rammer inn tomtens særegne kvaliteter.

 

Ved entreen er det plantet mose i et smalt uteområde.

 

Det lille moserommet kan også ses fra toalettet, og bringer inn lys og en organisk atmosfære.

 

Byttet ut leilighet i byen med funkis i Bærum

 

Helene tegner løsninger i hjemmet selv

Huset rammer inn tomtens særegenhet. FOTO: ANETTE ANDRESEN

Private soner uten dør

 

Utenfor vinduet til ett av baderommene danner sildrende regn fra taket et vannspeil.

 

Et badekar er nedfelt i gulvet på nivå med vinduet, og vannspeilet forlenger badekaret.

 

I peisestuen er det plassert et stort vindu vendt mot tomtens mektigste tre.

 

Flere boliger kuppes før visning

 

– Jeg er litt fanatisk når det gjelder å bevare trær. Klarer du å bevare trær i nærheten av huset, ser det mer ut som om huset hører hjemme fra starten av. Stedet føles mer berørt og bebodd, sier arkitekten.

 

Det første som møter en idet en kommer inn huset, er et åpent rom som strekker seg fra entreen, gjennom spisestuen, peisestuen og helt til et arbeidsrom og bibliotek.

 

Budrunder vinnes av kjøpere fra Oslo

 

Taket i entreen er lavere enn i de andre rommene. Tanken er at resten av huset åpenbarer seg når man går inn i den åpne stuen.

Flere av rommene har skyvedører, som kan dele huset inn i ulike avdelinger.

 

– Slik skapes private soner uten å bruke dører, forteller arkitekten.

Huset er åpent og innbyr til sosial omgang. FOTO: ANETTE ANDRESEN

Skreddersyr hus

 

Eierne ville ha et sosialt og åpent hus, men hadde få føringer for hvordan huset skulle se ut.

 

Dermed sto Hjeltnes fritt da han skulle starte prosjektet for tre år siden.

 

Da var det et hus fra 1955 som lå der.

 

De valgte å bygge oppå den gamle grunnmuren, og bevarte den gamle kjelleren – en miljøvennlig løsning.

 

– Det føltes riktig. Jeg skreddersyr hovedsakelig hus til stedene, ikke bare til beboerne. For husene kommer til å overleve både eierne og meg. Det handler om å få brukt ressursene som er til stede. Tidløsheten er egentlig et etisk ansvar som arkitekt, sier Hjeltnes.

 

Myker opp med osp

 

Materialene som går igjen i huset er teglstein, eik og betong.

 

I noen av rommene er steingulvet grovt, og i andre glatt.

 

Strukturvariasjonen tilfører en slags rikdom, synes arkitekten.

 

For å mykne opp uttrykket har de valgt å bruke osp i himlingen.

 

– Osp er rolig visuelt, og har gode akustiske egenskaper. Det er viktig i et hus med harde materialer som stein og betong.

 

Les flere saker på Botrends forside her

 

 Denne boligen vant Bærum kommunes arkitekturpris i 2014. 

 

Saken ble første gang publisert i Budstikka. 

Boligen sett fra utsiden. FOTO: ANETTE ANDRESEN
Sofaen heter "Delphi" og bordet er av Poul Kjærholm. Malerier av Harald Fehn. FOTO: ANETTE ANDRESEN
Arkitekt Knut Hjeltnes har tegnet boligen. FOTO: ANETTE ANDRESEN
Huset kan deles inn i ulike avdelinger. FOTO: ANETTE ANDRESEN
Taket i entreen er lavere enn i de andre rommene. FOTO: ANETTE ANDRESEN
Publisert 06. januar.2017 av

Carl Hansson (42) og Jennie-Ann Hansson (41) har satt seg ned på de hvite Eames-stolene på kjøkkenet.

 

To industrielle lamper henger over dem.

 

På andre siden av bordet sitter Jørgen Bøhle Bakke (42) og Inger Charlotte Sundt (43).

 

– Hva sa familie og venner da dere fant ut at dere skulle bygge sammen?

 

– De sa at det var en fryktelig dårlig idé. De sa det ... Dere burde ikke gjøre det, sier Carl.

 

Les mer på Botrends forside her.

 

 

– Det er vel det de fleste tenker?

 

– Ja, de sa: ”dere kommer til å begynne å krangle. Dere kommer ikke til å bli enige om økonomien. Hva hvis dere ikke blir enige om løsninger?”, Carl trekker pusten.

 

– Og i tillegg så hadde vi en kompis som bygde huset, så det var også en dårlig idé, så vi gjorde på en måte alt feil sånn sett, sier han.

 

Valgte Vettre og Asker for luftige omgivelser

På grunn av nivåforskjellen mellom kjøkkenet og stuen er tunellpeisen høyt plassert på kjøkkenveggen og lavt plassert i stuen. Her hos Jørgen og Inger Charlotte. FOTO: BETTINE NICOTRA
Åpent fra øverste etasje og ned til stuen hos Inger Charlotte og Jørgen. FOTO: BETTINE NICOTRA

En helg på å bestemme seg

For seks år siden bodde venneparet i hver sin urbane leilighet på St. Hanshaugen i Oslo, kun 300 meter unna hverandre.

 

Nokså like leiligheter med familier i lik livssituasjon.

 

Kompisene som vokste opp sammen på Hosle i Bærum, hadde fulgt hverandre gjennom livet, og for noen år tilbake hadde de fått en sønn og en datter hver.

 

– Vi hadde lyst til å flytte i hus da vi fikk barn, men det var dyrt å kjøpe tomt og bygge alene, så derfor tenkte vi at det kunne vært kult å bygge en tomannsbolig, sier Carl.

 

Tanten og onkelen hans hadde bygd et hus på Nesodden – tegnet av arkitekt Lars Lantto. Carl og Jennie-Ann likte stilen.

 

Så da de så tomten med det gule, falleferdige huset på Jar til salgs, ringte de arkitekten. Tomten var absolutt egnet.

 

De slo nummeret til vennene.

 

– Vi hadde én helg på å bestemme oss, sier Inger Charlotte og ser mot mannen.

 

– Det var helt kaos … ”Hei, vil dere være med?” Vi bare: «æææ», sier Jørgen og ler.

 

– Vi hadde kanskje sett for oss å fortsette å bo i byen, men bare: ”okey, vi blir med”, sier Inger-Charlotte, som ikke ville la sjansen gå fra dem.

 

Bygde drømmehjemmet

Hulefølelse i stuen til Carl og Jennie-Ann. FOTO: BETTINE NICOTRA
Stemningslys i stuen til Inger Charlotte og Jørgen. FOTO: BETTINE NICOTRA
I stuen til Jennie-Ann og Carl. FOTO: BETTINE NICOTRA

Barna streiket

Hjemmene er – ikke overraskende – ganske så likt innredet. Smaken er lik.

 

Det er en av forutsetningene for å bygge sammen, mener de.

 

Hadde det ene paret ønsket å bygge en sveitservilla, mens det andre paret ville bodd i en moderne boks, ville det blitt vanskelig.

 

Men for barna har ikke innredning eller stil vært særlig viktig. De har tenkt praktisk.

 

Så da de voksne fant ut at de ville sette opp en levegg mellom plattingene i hagen, protesterte barna høylytt.

 

Skulle de gå helt rundt leveggen for å besøke hverandre? De som egentlig ville ha en hemmelig dør mellom loft-stuene i toppetasjen. Nei, nå gikk foreldrene i feil retning.

 

Latteren sitter løst rundt bordet.

Tross alle advarslene – venneparet er eksempelet på at det kan gå veldig bra å bygge sammen. Samarbeidet har gått knirkefritt.

 

– Det krever en viss ... Hva er ordet, sier Inger Charlotte før mannen kjapt tar over.

 

– Man må være litt rund i kantene, sier Jørgen.

 

– Ja, rund i kantene.

 

Byttet ut villa med gårdsbruk

Stuen til Jørgen og Inger Charlotte. FOTO: BETTINE NICOTRA
Fra stuen mot kjøkkenet til Carl og Jennie-Ann. FOTO: BETTINE NICOTRA
Blomster på kjøkkenet til Jørgen og Inger Charlotte. FOTO: BETTINE NICOTRA
Sniktitt ned til Jennie-Ann og Jørgens kjøkken. FOTO: BETTINE NICOTRA

Tomannsbolig på Bekkestua

  • Tegnet av arkitekt Lars Lantto i Askim/Lantto Arkitekter.

 

  • 180 kvadratmeter over fem plan, med kjeller, inngangsparti, kjøkken, stue, allrom, fire soverom, bad og toalett.

 

  • Til høyre bor: Inger Charlotte (43) og Jørgen (42), Mattis (11) og Lily (8).

 

  • Til venstre bor: Jennie-Ann (41) og Carl (42), Hugo (10) og Selma (7).

 

  • Ut fra ønskelisten arkitekten fikk, lagde han to forslag. Kjapt bestemte de seg for det ene forslaget, med kun noen små justeringer. Så speilvendte de enheten, og slik sparte de kostnader. Nå bor familiene i identiske hjem.

 

  • Arkitektens tanker: – På den svakt fallende tomten plasserte vi oppkjørsel med garasje og boder på et nivå. Hagen og huset er på et høyere nivå. Dette for å skjerme mot innsyn.

 

  • Arkitektens inspirasjonskilder: – Jeg er inspirert av japansk arkitektur og der er det ikke huset i seg selv, men helheten med hage og hus som er viktig. Derfor satte vi inn store skyvedører og vinduer fra kjøkkenet mot hagen.

 

  • Spesielt med huset: – Variasjonen mellom åpent og lukket – som det store åpne kjøkkenet, i kontrast til den skjermede og lukkede stuesonen, sier Lars Lantto.

 

  • Deres tips til andre som vurderer å gjøre det samme: Kjøp en tomt som kan deles rettferdig og bygg med folk du stoler på, som har relativt lik smak som deg selv.
Rekkverk hos Carl og Jennie-Ann i sorte MDF-plater - et rimelig materiale. FOTO: BETTINE NICOTRA
Venneparet er spesielt fornøyd med den åpne trappeoppgangen. Her hos Carl og Jennie-Ann. FOTO: BETTINE NICOTRA
Garasjen og bodene skjermer mot innsyn. FOTO: BETTINE NICOTRA

Les flere saker på Botrends forside her.

 

Tips eller innspill? Ta kontakt her, og følg oss på Facebook og Instagram under @botrend.no

Les mer

- Nei, er det sant? Så utrolig gøy! Nå ble jeg veldig overrasket. Det var Heidi Tolos første reaksjon på nyheten om at huset hun deler med mannen Bjørn K. Haugland og sønnen Brede (14) på Nesøya, er kåret til Årets Botrend-hjem 2016. - Jeg trodde kanskje det kunne bli for teknisk for de fleste, for ekstremt kanskje? Men det kan også være at det tekniske er noe vi vant på. Folk har fått mer interessen for dette, sier Heidi Tolo.  Her kan du lese mer om Heidi og Bjørns hjem  H

Les mer

Strammet opp 80-tallsboligen

Interiørarkitekten ga boligen nytt uttrykk.

Publisert 23. november.2015 av Elin Reffhaug Craig

Familien på fire trivdes så godt i nabolaget på Nøtterøy, men følte behov for å gjøre 80-tallshuset tøffere i stilen. Å flytte fra huset var ikke et alternativ.  Dermed kom interiørarkitektkontoret Nyfelt og Strand inn med nye løsninger.  

Les mer
Annonse

Familien Vinje drømte om å bygge eget hus. Da eiendommene ved Ekebergåsen Boligfelt ble lagt ut for salg, slo de til umiddelbart! – Vi ønsket å kjøpe eiendom på Ekebergåsen fordi vi allerede hadde et hus på Lierskogen. Det var nemlig uaktuelt for oss å flytte herfra. Her bor vi landlig samtidig som vi bor sentralt, forteller Asbjørn Vinje. Det var nærheten til marka og de fine solforholdene som fristet han og familien. Samtidig var det en gyllen mulighet til å bygge eget hus. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland