Publisert 29. november.2015 av

I 2012 startet et eventyr for Torkel Øien og kona Ann-Cathrin Tessnes.

 

Etter mange år på familieferier i Italia med sine to sønner, bestemte ekteparet seg for å ta sats og kjøpe en gammel eiendom i Piemonte.

 

Med seg hadde de Frode Moen og Renate Hestnes Moen.

 

- Fascinasjonen for Italia lå i bunn. Vi trivdes så godt i landet, hadde et sterkt forhold til det, og flere venner der. Til slutt tok vi mot til oss, sier Torkel Øien.

 

I desember samme år kom paret Magnar Osland og Elin Dahl Hjort med på laget, og derfra og frem til nå har de pusset opp og restaurert et 400 kvm stort steinhus med fem mål tomt.

 

- Det har vært, og er fremdeles, et eventyr, sier Ann-Cathrin Tessnes.

 

Les flere saker på Botrends forside her.

Det gamle huset er nå restaurert og modernisert til optimal standard. FOTO: PRIVAT

Forfallent da de tok over

 

1,2 millioner kroner betalte de tre familiene for eiendommen på den italienske landsbygda. Da hadde de ingen ide om hva det ville koste å få det i stand.

 

Til å hjelpe seg fikk parene Eli Anne Langen, som er eiendomsmegler (og vinbonde på Tenuta il sogno), og Sissel Hanssen, som har styrt prosjektet lokalt og er bosatt i området. De hjalp til med alt av som skulle gjennom det italienske byråkratiet, være seg søknader til vannverket, gassleverandør og de holdt kontakten med håndverkere.

 

Huset fikk navnet Cascina Gentile – det vennlige huset.

 

- Vi trodde først at vi kjøpet eiendommen av en familie som het Gentile. Det viste seg å være helt feil, men navnet festet seg hos oss og slik har det blitt, forklarer Øien.

 

Huset ligger landlig til, og er et tradisjonelt italiensk mur- og steinhus fra slutten av 1800-tallet.

 

Fra 1980-tallet sto det lenge tomt og var forfallent da Asker-familiene overtok.

 

- Husets sjel har vært der gjennom hele renoveringsprosessen. Vi har forsøkt å ta vare på alt av det eldste, men kvitte oss med mye av det som ble gjort på 70- og 80-tallet, forklarer Øien.

 

Se interiørarkitekt Krista Hartmanns hjem her. 

Kjøkkenet er husets hjerte. FOTO: PRIVAT

Kjøkkenet er husets hjerte

 

En rekke moderinseringsgrep er gjort.

 

Blant annet har de opprettet luftekanaler under gulvet i hele 1.etasje, siden huset var bygget rett på grunnen.

 

 

Her tør de tenke utradisjonelt. 

 

En gammel brønn er beholdt, men er nå dekket med glass og lyssatt. Trappen er original og nedslitt av tusentalls fottrinn gjennom årenes løp. Torkel Øien, som er en ivrig kokk, har selv tegnet kjøkkenet.

 

-  Vi slo ut en stor vegg for å få større rom. Så la vi stokker og planker på gulvet for å se hvordan det kunne bli. Å tegne selve kjøkkenet er ikke noe hokuspokus. Men jeg måtte gjøre det tre ganger, forklarer Øien.

 

Det beskriver noe av utfordringen med å sitte i Norge når huset er i Sør-Europa. Det er ikke alltid samsvar mellom leveranser når leverandørene holder til både i Norge og Italia.

 

Kjøkkenet fra IKEA ble montert påsken 2013.

 

- Kjøkkenet er hjertet både i huset og i alt annet vi driver med, sier Øien, som skryter av italienske håndverkere.

 

Se huset som ble nytt i gammel stil

Mye er gjort med det gamle huset. FOTO: PRIVAT

Leier ut 

 

Nå som huset står ferdig, benytter familiene det så ofte de kan.

 

Det meste av arbeidene er ferdigstilte, det gjenstår bare delprosjekter. Den samlede prislappen er hittil på 4,2 millioner kroner, inkludert kjøpet av eiendommen og restaureringen. 

 

De tre familiene ønsker at mange andre skal få oppleve det italienske livet i Piemonte. Derfor tilbyr de huset til utleie, til store og små grupper. Eierne kan følge med som guider, og Torkel Øien er gjerne kokk.

 

- For en tid tilbake var en gruppe med på yogatur. De hadde med egen instruktør, men jeg var både kokk og guide i området. Vi ønsker i utgangspunktet at det skal være for venner og venners venner, og går heller via jungeltelegrafen enn for eksempel AirB&B, forklarer Øien.

Cascina Gentile sett fra avstand. FOTO: PRIVAT
Basseng og nydelig utsikt i Piemonte. FOTO: PRIVAT
Mye av det originale er beholdt. FOTO: PRIVAT
De tre parene som eier huset sammen er fra Asker. FOTO: PRIVAT
Huset i Piemonte er flittig brukt. FOTO: PRIVAT
Cascina Gentile - det vennlige huset. FOTO: PRIVAT
Publisert 30. mai.2017 av

I en gråmalt enebolig med hvite vinduskarmer i Heggedal i Asker, bor den indiske familien Bains.

 

Her bor bestemor Jatinder (58) og bestefar Joginder (62), sønnen deres Rupinder (37) og kona Mandeep (33), sammen med deres to døtre Celina (4) og Elivia (1).

 

- Jeg har vokst opp her, og har bodd her siden foreldrene mine kjøpte stedet i 1991, sier Rupinder.

 

Det er lørdags morgen og han har allerede vært oppe med døtrene et par timer. Familiefaren forteller entusiastisk om det som skjedde dem for et halvår siden.

 

Men først; utgangspunktet. En enebolig på rundt 200 kvadratmeter over tre plan.

 

I underetasjen var et vaskerom og på loftet var en lekestue som også fungerte som gjesterom. Det var i første etasje det meste skjedde.

 

Rom for rom hadde de pusset opp huset opp gjennom de siste 25 årene.

 

Det skulle ikke stå på plassen. Huset var romslig med store vinduer og mye lys, men planløsningen i hovedetasjen var upraktisk.

 

En diger stue tok opp mye av plassen, spisestuen med spisebordet i hjørnet ble for trangt, og kjøkkenet hadde bord med plass til kun tre personer.

 

- Hver gang mamma og pappa fikk gjester så okkuperte de egentlig hele stuen, spisestuen og kjøkkenet. Da satt vi igjen med soverommet vårt og lekestuen oppe, sier Rupinder med et smil.

 

Les flere saker om oppussing på Botrend

Her bor familien på seks. Foto: TV3
Gangen var upraktisk. Foto: TV3
Stuen tok opp mye av plassen. Foto: TV3
Kjøkkenet var lite og trangt. Foto: TV3
Og spisestuen ble lite brukt. Foto: TV3

Var det mulig å få til en bedre løsning?

I gangen var plassen dårlig utnyttet. I tillegg var besteforeldrenes soverom trangt med tanke på at barnebarna likte å overnatte her støtt og stadig.

 

Ingen krise å bo slik. Men familien drømte om en bedre løsning.

 

Hadde det vært mulig å få litt mer privatliv selv om de bodde tre generasjoner under samme tak?

 

Rupinder og Mandeep ønsket nemlig å bo her med foreldrene resten av livet.

 

- Det er ikke så vanlig å bo slik?

 

- Nei, det er ikke så vanlig i det norske samfunnet, men blant indere er det helt vanlig at foreldre og barn bor sammen, selv når barna blir eldre. Det er meget uvanlig å sende foreldre på eldrehjem i India, sier han.

 

Ifølge Rupinder er det flere fordeler ved at familien bor slik.

 

- Å ta barna på rundgang gjør at vi er mer uthvilte alle mann, fruen og jeg får mer tid sammen og besteforeldrene og barnebarna får et tettere bånd, forteller han.

 

Nå bor sjette generasjon på øya

 

Sende inn en søknad – og glemte hele greia

Våren 2016 sendte Rupinder inn en søknad til TV 3. De ønsket å være med på andre sesong av Superoppusserne.

 

Familien hadde sett første sesong og var helt klare på at hvis det kom en ny sesong, ja da skulle de søke!

 

Sommeren kom, og søknaden gikk i glemmeboken. Så da de på høsten fikk en telefon om at de var valgt ut, var overraskelsen stor.

 

Siden den første telefonen, gikk det slag i slag. Og i november sto Linda Steen og teamet hennes på døra klare for å endevende huset på én uke.

 

Oppgaven var spennende for interiørarkitekten. Hun hadde ikke vært borti en generasjonsbolig tidligere, så her måtte hun tenke nytt.

 

Med blanke ark begynte hun å skissere opp ny planløsning i første etasje.

 

Landlig, men sentralt i Heggedal

Slik ser gangen ut etter oppussingen. Foto: TV3
Ny kjøkken og spisestue. Foto: TV3
Fra spisebordet mot kjøkkenet. Foto: TV3
De ønsket mer privatliv. Derfor fikk den eldre generasjonen sin egen stue. Foto: TV3
Og den yngre generasjonen fikk også sin egen stue. Foto: TV3
Familien fikk også nye soverom. Nå er det god plass slik at barnebarna kan overnatte hos besteforeldrene. Foto: TV3

Snudde opp ned på hele etasjen

  • Planløsning tidligere: Vaskerom i kjelleren og lekerom på loftet. I første etasje var gang, kjøkken, stue, fire soverom, lekerom og to bad.

 

  • Planløsning nå: Vaskerommet i kjelleren og lekerommet på loftet er ikke endret på. Men første etasje har fått ny planløsning med gang, kjøkken, to stuer, fire soverom, bod og to bad.

 

Etter en intens uke endte teamet med å totalforvandle hele etasjen.

 

Gamle rom byttet funksjon, og nye rom kom til.

 

Gangen ble pusset opp med ny trapp og nytt garderoberom ved siden av badet.

 

Kjøkkenet ble revet og gjort om til en ny stue for den yngre generasjonen.

 

Den store stuen ble delt i to og gjort om til ny stue og soverom til besteforeldrene.

 

Det ene barnerommet og besteforeldrenes gamle soverom ble innlemmet i det nye kjøkkenet og spisestuen. Kjøkkenet og spisestuen ble til sentrum i huset.

 

Det gamle lekerommet ble til nytt rom for minstejenta.

 

Og jentene fikk soverom ved siden av hverandre, gjennom en gang som tilknyttet rommene til foreldrenes rom.

 

- Hva tenkte dere da dere så huset for første gang?

 

- Det var nesten uvirkelig. Fruen begynte å gråte så fort hun kom inn døren og foreldrene mine ble ekstremt emosjonelle. Det er et klipp der pappa sier noe... han er skjelven i stemmen for han er så takknemlig, sier Rupinder.

 

Han tenker seg om litt før han fortsetter.

 

- Vi tenkte de kom til å gjøre endringer, men vi så for oss at de skulle pusse opp kjøkkenet, stuen og kanskje lekestuen oppe.

 

Familiens gladfargede godterihus

Bestefar Joginder og bestemor Jatinder sammen med sønnen deres Rupinder. Foto: Privat

Stortrives i det nye huset

Etter å ha bodd i deres ”nye” hus siden november i fjor, er det ingen tvil om hvor de oppholder seg mest, nemlig på kjøkkenet.

 

- De forandret hele dynamikken i huset. Nå er kjøkkenet sentralt, og herfra kan vi trekke oss tilbake i hver vår stue. Og det er jo... noe vi aldri kunne tenkt på selv, sier han.

 

- Men traff de med stilen? Har alle i huset lik smak?

 

- Jeg føler de traff. Kjøkkenet passer alle og stuen vår er litt mer moderne enn mine foreldres stue.

 

Slik fikk de drømmehytta i Hurum

 

Det har kostet litt å brette ut hjemmet for det norske folk.

 

- Vi har måtte dele av privatlivet vårt og nå kjenner alle hver eneste krik og krok av huset, men det er en del av det å være med. Det er uten tvil noe av det beste som har skjedd oss, så da har det ikke så mye å si.

 

Familien er evig takknemlige for at noen fremmede har ønsket å stå på så mye for dem.

 

- Vi var heldige som ble valgt ut, det har vært som å vinne i Lotto.

 

Les mer på Botrends forside her

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her

 

Les mer

Solfrid og Arild Liland bodde 19 år i en leilighet på Hvalstad sammen med to barn, før de endelig fant drømmeboligen. Paret tok seg god tid i jakten på oppgraderingen til enebolig, og kikket både på hus og tomter. Siden de følte stor tilhørighet til stedet etter to tiår, var det naturlig for dem å kikke etter egnet sted i området. 

Les mer

Hovedregelen er at en grunnmur som er lysere enn selve huset, løfter det. Mens en grunnmur med lik lyshet, eller som er mørkere enn huset, «lander det på bakken». – De fleste hus kler best å stå på en mørkere grunnmur. Det gir huset tyngde og ankrer det til grunnen, sier malermester og dekorasjonsmaler Gunnar Large. Før i tiden ble murene laget av naturstein. Large mener vi med fordel kan hente inspirasjon fra den tradisjonen. – Farger som ligner gråstein og skifer er gode farg

Les mer
Annonse

Familien Vinje drømte om å bygge eget hus. Da eiendommene ved Ekebergåsen Boligfelt ble lagt ut for salg, slo de til umiddelbart! – Vi ønsket å kjøpe eiendom på Ekebergåsen fordi vi allerede hadde et hus på Lierskogen. Det var nemlig uaktuelt for oss å flytte herfra. Her bor vi landlig samtidig som vi bor sentralt, forteller Asbjørn Vinje. Det var nærheten til marka og de fine solforholdene som fristet han og familien. Samtidig var det en gyllen mulighet til å bygge eget hus. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland