Publisert 11. desember.2015 av

 

Etter sommerens popup-restaurant på Grünerløkka i Oslo samarbeider Andreas Viestad og IKEA igjen. Denne gangen er det Geitmyra matkultursenter for barn som åpner dørene lørdag 12. desember. Ved å lage julepynt og julemat av ting man allerede har i kjøleskapet, skal Viestad og co. inspirere til en bærekraftig julefeiring.

 

- Vi ønsker å ha så mange aktiviteter som mulig og samarbeider med en rekke ulike aktører. At IKEA også satser på bærekraftige løsninger gjør samarbeidet mulig, sier Andreas Viestad som er faglig leder på Geitmyra.

 

Fanny har vært på juleshopping i København.

 

 

På Geitmyra får barn lære å lage smakelig julepynt og julegaver. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Andreas Viestad er opptatt av mat og bærekraftighet enten han er på Geitmyra, lager matprogrammer eller skriver kokebøker. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Vil dårlig ressursutnyttelse til livs

Matentusiasten, programlederen og matskribenten Viestad har messet om bærekraftighet i mange år. Gjennom kronikker, radio og TV har han formidlet viktigheten av å utnytte ressursene til det fulle. Både gjennom god dyrevelferd, redusering av matavfall og dyrking.

 

Etter etableringen av Geitmyra i 2011 har også barnehagebarn og skoleelever fått opplæring av Viestad og teamet på gården. For det starter med barna, og visjonen om at så mange som mulig skal bli glad i mat som gjør dem godt, fører til samarbeid med både offentlige og private aktører.

 

- Personlig syns jeg IKEA har tatt noen gode grep hva gjelder maten i deres restauranter. Derfor er det fint å kunne inviterer til gratis og smaksrike førjulsaktiviteter for både store og små, sier Viestad.

 

Her er førjulstidens fineste festbord.

 

IKEAs kommunikasjonsrådgiver Stine Odland syns det er spennende å samarbeid med matentusiasten. At han setter bærekraft og barna i forsete, er verdier de deler, mener Odland.

 

- Vi ønsker å gjøre det enklere å tilbringe tid sammen. Vi arbeider kontinuerlig med å bli bedre på bærekraftighet og sertifisering av matvarer i våre varehus. Da er det inspirerende å samarbeide med en som har så mye kunnskap som Viestad, sier Odland.

 

De senere årene har varehusene endret sitt matsortiment og innført en rekke valgmuligheter til den tradisjonsrike brusen og sofiisen. Nå er også vegetarboller innført som et supplement til de svenske kjøttbollene på de over 300 varehusene verden over.

 

Morten Øverbye gir deg smakfulle julegavetips.

Geitmyra er pyntet til jul. JOAKIM S. ENGER

Styr unna mesterkokk-standarden

Lørdag 12. desember dekkes langbordene på Geitmyra. IKEAs innredningseksperter gir tips til borddekking hvor flere av bestanddelene er funnet i naturen, mens matkultursenteret vil vise barna hvordan man lager spiselig julepynt.

 

- For noen blir jula en stressende tid med alt man skal handle og prestere på kjøkkenet. Vi ønsker å vise at det ikke trenger å være så vanskelig, og at man kan lage mye godt av ting man allerede har liggende i kjøleskapet, sier Viestad som også oppfordrer til å inkludere barna i forberedelsene.

 

- La det bli en læringsopplevelse og en sosial fritidsaktivitet. I dag får man kjøpt alt ferdig, men bruk heller litt tid på å lage det selv. Vi opplever tidspresset, men man behøver ikke å følge mesterkokkenes standard for å gjøre maten til en positiv opplevelse.

 

Les flere matsaker på Botrend her.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

La barna bli med på matlagingen i jula, råder Viestad. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Geitmyra er pyntet til jul med pynt fra samarbeidspartner IKEA. FOTO: JOAKIM S. ENGER
MAT
Publisert 20. mai.2017 av

Interiørarkitekt Nina Isabell Abrahamsen er en av dem som liker å ha noen grønne urter på kjøkkenbenken. De står aldri i direkte sol, men de får godt lys, noe urtene trives i.

 

– Urter på kjøkkenbenken er ikke bare praktisk, men gir også et fint fargestikk, sier hun.

 

Gjør bra mat bedre med urter

 

 

Men for at urtene skal trives, enten du velger å ha dem inne eller plante dem ute, mener gartner Ellen Østenstad Auke ved Kolsås hagesenter at det er noen få retningslinjer du bør følge for at urtene skal trives.

 

– Først og fremst er det viktig å huske på at stort sett alle urter trives lettdrenert på et solrikt sted, forteller hun.

Nina Isabell har et lyst kjøkken uten direkte sol, hvor urtene trives godt. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Trenger plass

Deretter anbefaler hun å plante om. Ifølge Auke trenger nemlig urtene vesentlig større plass enn de små plastpottene de kommer i.

 

Drømmehagen som blomstrer hele året

 

Plant urtene i en større krukke hvis du skal ha dem inne. Urtene trenger mer jord og organisk gjødsel for å trives. I tillegg er det viktig å huske på at det er flere planter i en potte, og derfor anbefales det å dele dem opp, slik at de ikke vokser for tett. Da vil de mistrives, forklarer hun.

Gartner Ellen Ø. Auke har god peiling på urter. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Basilikumen er en av de vanskeligste å holde friske, og liker mye vann og lite sol. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Anbefaler plantestuss

Gartnerne ved Bryn gartneri, med Kari Margrethe Friis i spissen, er enig. I tillegg anbefaler de såkalt urtejord for at plantene skal få kraft til å holde seg fine og vokse.

 

– Et lag med Leca i bunnen av potta sørger også for at plantene ikke blir «for våte på beina», det vil si røttene, råder Friis.

 

Bli med inn i jungelhagen på Blomenholm

 

Noe mange ikke vet om, men som også er viktig, er ifølge Auke å klippe plantene.

 

– I det man kjøper urtene er de ofte store og fine, men det skal ikke være så mye planteverk på dem når de plantes. De vil tåle mer om du klipper dem halvveis ned, forklarer hun. I tillegg anbefaler hun å sette plantene ut i halvskygge på dagtid og ta dem inn om natten i en 3–4 dager for avklimatisering, før de får stå ute på heltid.

Sett urtene på et solrikt sted, eller helst under et lysstoffrør. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Både røde og grønne basilikum liker mye vann og liker ikke å tørke mellom vanningene. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Liker det lyst

Noen urter er også vanskeligere å lykkes med enn andre, og både Auke og Friis mener basilikum er en av dem.

 

– Det er greit for urtene å tørke lett opp etter hver vanning, men husk at særlig basilikum ikke liker dette så godt. Den vil være jevnt fuktig. Rosmarin og timian er mer robuste og står lengre inne. De tåler gjerne sterk sol og lavere romtemperatur enn basilikumen, forteller Friis.

 

Tid for hage

 

Selv om nesten samtlige urter trives på lune steder med mye lys, påpeker gartnerne at urtene heller ikke trives dersom det blir for varmt.

Urtene skal også vannes ofte, gjerne annenhver dag. Ifølge Friis er det beste å helle vannet på skåla eller nede i potta.

 

– Hvor mye avhenger av hvor varmt det er i rommet og hvor fort jorda tørker opp, men ikke la det stå vann i potteskjuleren over tid, da drukner planta og visner, påpeker hun.

 

Legg en god plan for hagen

Har du solrike forhold med ly, har urtene gode forutsetninger for å trives ute. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Ekspertenes råd

  • Har du solrike forhold med ly, har urtene gode forutsetninger for å trives på Østlandet.
  • Alle urter har en hardføre-skala som går fra én til åtte, hvor én tåler minst og åtte mest.
  • Sett urtene på et solrikt sted, eller helst under et lysstoffrør.
  • Minst vann av alle urtene trenger rosmarin, timian, salvie og oregano. Også mynten tåler å tørke litt.
  • Gi planten 1–2 dl vann om gangen.
  • Ønsker du flerårige planter, anbefales timian, sitrontimian, salvie, ramsløk, mynte, løpstikke, lavendel, gressløk, sitronmelisse, eller oregano.
  • Rosmarin, og fransk Estragon er også flerårig hvis de oppbevares inne gjennom vinteren. Plant derfor i krukker.
  • Både løpstikke og mynte er flerårig, men disse sprer seg fort, og derfor er det viktig at du planter i krukker for å begrense rotnettet om du ikke ønsker disse plantene over alt.
  • Basilikumen er en av de vanskeligste urtene å lykkes med. Det må være minst ti grader om natten for at den skal trives ute, og den liker ikke å stå i direkte sollys. Mens de fleste andre urter tåler å tørke mellom vanningene, liker ikke basilikumen det.
  • Oxalis er årets nykommer på urtefronten og ligner den mer kjente lykkekløveren. Den gir en syrlig smak og både blader og blomster kan spises. Egner seg godt i salat.
Les mer

Sommerens cooleste isbiter

The devil is in the details.

Publisert 11. desember.2015 av Fanny Dehn Arvesen

Så en enkelt tror jeg at det er; enten så er du opptatt av detaljer, eller så er du det ikke. Jeg er, som du kanskje gjettet, en av de som er opptatt av dette. Svært opptatt, faktisk. Detaljer trenger ikke bare være estetiske effekter. Detaljer jeg er opptatt av, kan like gjerne omfatte toneleie man snakker ikke, vinkelen ett bilde er tatt eller hvilken vei vinden blåser.

Les mer

Mai handler mye om fri, fest og tradisjoner.  Denne rømmegrøten er signert Mamma og er virkelig et av symbolene på tradisjonsmat for meg. Når storfamilien samles, enten det er bursdag, konfirmasjon, 17. mai eller dåp står denne ofte på bordet. En av fordelene med rømmegrøt er at den kan gjøres klar i forkant, en annen er at det er langt mindre væravhengig å servere enn grillmat. Noe som jo kan være en fordel når mai-været er så ustabilt ...  Jeg synes den søte, litt syrli

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland