Publisert 11. desember.2015 av

 

Etter sommerens popup-restaurant på Grünerløkka i Oslo samarbeider Andreas Viestad og IKEA igjen. Denne gangen er det Geitmyra matkultursenter for barn som åpner dørene lørdag 12. desember. Ved å lage julepynt og julemat av ting man allerede har i kjøleskapet, skal Viestad og co. inspirere til en bærekraftig julefeiring.

 

- Vi ønsker å ha så mange aktiviteter som mulig og samarbeider med en rekke ulike aktører. At IKEA også satser på bærekraftige løsninger gjør samarbeidet mulig, sier Andreas Viestad som er faglig leder på Geitmyra.

 

Fanny har vært på juleshopping i København.

 

 

På Geitmyra får barn lære å lage smakelig julepynt og julegaver. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Andreas Viestad er opptatt av mat og bærekraftighet enten han er på Geitmyra, lager matprogrammer eller skriver kokebøker. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Vil dårlig ressursutnyttelse til livs

Matentusiasten, programlederen og matskribenten Viestad har messet om bærekraftighet i mange år. Gjennom kronikker, radio og TV har han formidlet viktigheten av å utnytte ressursene til det fulle. Både gjennom god dyrevelferd, redusering av matavfall og dyrking.

 

Etter etableringen av Geitmyra i 2011 har også barnehagebarn og skoleelever fått opplæring av Viestad og teamet på gården. For det starter med barna, og visjonen om at så mange som mulig skal bli glad i mat som gjør dem godt, fører til samarbeid med både offentlige og private aktører.

 

- Personlig syns jeg IKEA har tatt noen gode grep hva gjelder maten i deres restauranter. Derfor er det fint å kunne inviterer til gratis og smaksrike førjulsaktiviteter for både store og små, sier Viestad.

 

Her er førjulstidens fineste festbord.

 

IKEAs kommunikasjonsrådgiver Stine Odland syns det er spennende å samarbeid med matentusiasten. At han setter bærekraft og barna i forsete, er verdier de deler, mener Odland.

 

- Vi ønsker å gjøre det enklere å tilbringe tid sammen. Vi arbeider kontinuerlig med å bli bedre på bærekraftighet og sertifisering av matvarer i våre varehus. Da er det inspirerende å samarbeide med en som har så mye kunnskap som Viestad, sier Odland.

 

De senere årene har varehusene endret sitt matsortiment og innført en rekke valgmuligheter til den tradisjonsrike brusen og sofiisen. Nå er også vegetarboller innført som et supplement til de svenske kjøttbollene på de over 300 varehusene verden over.

 

Morten Øverbye gir deg smakfulle julegavetips.

Geitmyra er pyntet til jul. JOAKIM S. ENGER

Styr unna mesterkokk-standarden

Lørdag 12. desember dekkes langbordene på Geitmyra. IKEAs innredningseksperter gir tips til borddekking hvor flere av bestanddelene er funnet i naturen, mens matkultursenteret vil vise barna hvordan man lager spiselig julepynt.

 

- For noen blir jula en stressende tid med alt man skal handle og prestere på kjøkkenet. Vi ønsker å vise at det ikke trenger å være så vanskelig, og at man kan lage mye godt av ting man allerede har liggende i kjøleskapet, sier Viestad som også oppfordrer til å inkludere barna i forberedelsene.

 

- La det bli en læringsopplevelse og en sosial fritidsaktivitet. I dag får man kjøpt alt ferdig, men bruk heller litt tid på å lage det selv. Vi opplever tidspresset, men man behøver ikke å følge mesterkokkenes standard for å gjøre maten til en positiv opplevelse.

 

Les flere matsaker på Botrend her.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

La barna bli med på matlagingen i jula, råder Viestad. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Geitmyra er pyntet til jul med pynt fra samarbeidspartner IKEA. FOTO: JOAKIM S. ENGER
MAT
Publisert 30. mars.2017 av

Fordi du klikker

Hvis vi ikke skal fylle livene våre med skyhøy forventning og mermaid-toast, hva skal vi fylle de med da? Trenger verden virkelig en interaktiv brødskive? Antakeligvis ikke. Tellus hadde kanskje til og med vært et bedre sted, uten.

 

Hvordan kan en toast med kremost (sikkert ikke økologisk en gang) bli et gigantisk fenomen som spres over hele verden, over natten?

 

FORDI. DU. KLIKKER. OG. LIKER. OG. DELER. OG. BLIR. INSPIRERT.

 

Jeg er ikke bedre enn deg. Jeg klikker, jeg også.

 

Saumfarer verdensveven for fenomen og farger og tendenser, bare venter på å omfavne det som treffer akkurat meg – det jeg oppfatter som inspirerende, forbereder imaginære argument for hvorfor dette er bra eller lurt eller kult, på å verve deg, på å like.

 

SUB

 

Det mest irriterende med disse (tør jeg påstå?) døgnfluetrendene, er at du med ditt realistiske hode forstår at du er med på å bidra til at det blir et fenomen, ved å klikke.

 

Du skaper en trend.

 

Lenge leve ytringsfrihet, men… hvis ingen responderer på det du melder, har det ikke makt. Da vet ikke verden at du blir lykkelig av å lage toast med fargerik kremost.

 

Les også: Å rydde på japansk: Oppstart

 

Med det andre hodet, som er drevet av affekt, elsker du det du finner. Det ser unektelig helt fantastisk ut, høy kreativ-flink-pike-faktor. Du vil være med, du vil ha en bit av kaka – sånn at du kan dele og få 10 millioner likes? Ikke nødvendigvis.

 

Du trenger å være flink, du behøver annerkjennelse – hva gjelder meg, av meg. Det er både trist og fint.

Har du fått med deg Instagramfenomenet unicorntoast?
Klart supermamma kan!

Gjør det sånn

Vel! Hva er oppskriften på ekstatisk tilværelse og et langt, lykkelig liv uten rynker og åreknuter?

 

Du trenger:

  • En brødskive
  • Kremost
  • Farge (personlig aner jeg ikke hvor jeg får tak i naturlig fargepigmenter fra spirulina og klorofyll)

 

Rist brødet, smør på kremost og dekorer med farge.

 

Å, jo. Ikke ta alt så seriøst. En skive med tørt brød, er fortsatt bare tørt brød. Med filter på. Heia deg og velbekomme da. 

 

Les flere innlegg fra Fanny her

 

Les flere innlegg på forsiden av Botrend

Les mer

Barnas påskebord - sunt, godt og passe barnslig

NKVO, dere.

Publisert 11. desember.2015 av Fanny Dehn Arvesen

Et vellykket måltidGod påske, der du er. I skrivende stund er det onsdag før ferie og jeg sitter inne på hjemmekontoret mitt å venter på ferie. Snart. Før den tid skal jeg jobbe meg igjennom en urovekkende ansamling med klær som skal vaskes, brettes og pakkes. Barnas vinterklær, som jeg for øvrig har vasket og pakket bort for i år, skal dras frem igjen – mitt problem, jeg vet jeg var tidlig ute i år. Les også: Å rydde på japansk: Oppstart! Men snart. Snart kan skuldrene sen

Les mer

Imponerte stort hver gang damene kom på besøk

Da fikk Kamilla en ide.

Publisert 11. desember.2015 av Bettine Nicotra

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet. - Kanskje dere kan lage noe mat? - Hva da? spør Anna. - Hva vil du lage da? - Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd. Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver. - Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger. Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker. Asiati

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland