Julekuler blir tidløse samleobjekter

Spesielt de fra Georg Jensen, Karen Blixen og Lene Bjerre.

Publisert 12. desember.2015 av

Kähler julekuler spås til å bli en kortvarig trend, mens julekulene til Georg Jensen, Karen Blixen og Lene Bjerre trolig vil fortsette å være tidløse samleobjekter.

 

Det mener daglig leder på Tilbords, Siri Killi Bilben. I flere år har kulene til Lene Bjerre blitt revet vekk fra butikkhyllene, og hengt på trær rundt om i de norsk hjem. Bilben tror tradisjoner er grunnen til den store samletrenden.

 

– Jeg har en oppfatning av at folk vil holde på tradisjoner de har vokst opp med, og fine kuler på juletreet er en sterk tradisjon i Norge. I tillegg til å være kvalitetsbevisst, tror jeg også folk er opptatt av følelsen det gir dem når de kan henge noe nytt på treet, sier hun.

 

Les flere saker på Botrends forside her. 

–Kortvarig trend

 

Det verdensberømte keramikkmerket Kähler, godt kjent for sine vaser, har i år lansert matchende julekuler.

 

 

HC Bauer fra Slemmestad er Kählers nye designer 

 

 

Bilben tror absolutt disse vil slå an blant nordmenn, men at det kan bli en kortvarig trend.

 

 

– Disse kulene er håndlaget og av tidløst og skandinavisk design, noe jeg har et inntrykk av at folk er opptatt av. Likevel tror jeg ikke disse er unik nok til å bli et samleobjekt på linje med Blixen, Bjerre, og også Holmegaard, som kommer med ulike design og motiv hvert år, sier hun.

 

Lag juledekor med Silje Sandmæl

 

Saken fortsetter under bildene. 

Julekuler fra Kähler. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Julekuler fra George Jensen. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Samler til seg selv og barna

 

Georg Jensen har også produsert julekuler i flere tiår, og med kuler i ulike design hvert år, er disse svært populære samleobjekt.

 

– Hvert år designes nye, unike kuler. I tillegg kommer tre faste design, et hjerte, en kule og en bjelle med motiv av årets mønster. Spesielt disse tre er veldig populære, forteller Siv Sanchez-Vedlog, medarbeider hos David Andersen. Selv samler hun disse både til seg selv og sine to barn.

 

– Grunnen til at den er så populær, tror jeg er det tradisjonelle designet som enkelt kan kombineres med annen pynt. Selv samler jeg bjellen fra Georg Jensen, som inngraveres med årstall. Disse sammen med barnas dorullnisser blir så utrolig fint, og en fin tradisjon jeg ønsker at mine barn skal ta med seg videre. Derfor samler jeg de samme bjellene til mine barn, sier hun.

 

Lene Bjerre feirer 40 år og går nye veier

Daglig leder i SH Interiør, Jannicke Huseby. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Satser på eksklusivitet

 

På SH Interiør satses det også på eksklusive julekuler dette året. Daglig leder Jannicke Husebye, har inntrykk av at forbrukere er kvalitetsbevisst og ønsker spesielle og forseggjorte kuler på treet.

 

– Interiør er blitt mote, og man vil gjerne ha noe trendy og nytt på treet. Dette er eksklusive kuler som varer og som man behandler med møysomt. Nordmenn er glad i å pynte, og i julen handler det ikke om å være minimalistisk, men heller overdådig. forteller hun.

 

Her er høstens teppetrender. 

 

Husebye forteller at gull, sølv og hvitt alltid er populære farger på treet, men at det denne julen også er trendy med jordtoner.

 

– I år skal vi være veldig naturtro. Derfor er dype, gyldne toner av brunt og grønt veldig populært. Fugler og fjær på treet er også trendy, og i tillegg blir fargerike julekuler stadig mer ettertraktet, sier hun. Etter en nøytral og stram periode, mener hun folk er opptatt av nye impulser med andre farger og mer mønster.

 

– Dette året skal også turkise kuler henge på treet. De kan også dekoreres i vindu eller som bordpynt, eller gi en eksklusiv følelse med levende lys i ulike rom, tipser hun.

 

I dette huset er julen svart og hvit

Julekuler fra SH Interiør. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Juledekorasjoner fra Karen Blixen. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Publisert 29. desember.2016 av

Det kan jo være at noen og enhver av oss er litt mette på fest og god mat nå - magen kjennes i hvert fall godt forsynt ut.

 

Med fare for å høres for banal ut, så oppfordrer jeg likevel til å tåle en fest til.

 

Fordi det er noe spesielt med et år som avløses av et nytt.

 

Les flere innlegg fra bloggeren Bo Naturlig

 

FOTO: SKJERMDUMP/ INSTAGRAM @TILBORDS

Tid for refleksjon

Like viktig som å dekke et hyggelig bord, er det å reflektere over året som har gått.

 

Tipper de fleste av oss har kjent på gleder så vel som på sorger.

 

Ta deg en liten pust i romjuls-bakken, tenk over hva du er takknemlig for og hva du både håper og drømmer om i 2017.

 

De største hårete nyttårsforsettene kan man kanskje like greit styre unna, men å ha en ambisjon om at man ønsker å benytte mer tid med de man er glad i, det kan være et godt og oppnåelig ønske.

Ofte er det nettopp disse vi setter oss rundt et bord med, hvor vi deler god mat, så vel som drikke og prat.

 

Jeg er tilhenger av at vertskapet har gjort ting så enkelt, men likevel har så koll på logistikken at de har god tid til å sitte  ned mellom retter og glass som fylles.

 

Besøk Bo Naturlig på bloggen her.

 

Ha noen retningslinjer

 

Om du velger å dekke et bord som er rustikt med trematerialer, kongler og julens leftovers, eller om du drar frem det som skinner og går for en litt mer glamorøs inntreden til det nye året, så er det greit å holde seg til noen retningslinjer.

 

- Husk at alle, på kryss og tvers av bordet, synes det er hyggelig å kunne se hverandre i øynene. Altså ikke ha for høye gjenstander på bordet. Velger du noe med høyde, bør det i så fall være smalt og høyt, ikke volumiøst, høyt og bredt.

 

Mer inspirasjon til borddekking her

 

FOTO: SKJERMDUMP/INSTAGRAM @SILJE707

Fordel pynten

Ellers er det lurt å huske på det samme som man gjør når man pynter kaker, nemlig at alle skal få et like godt stykke med like mye pynt. Fordel pynten utover bordet, ikke bare på midten, og husk å benytte lengderetningene.

 

Servietter benytter de fleste av oss til fest, men om du velger den klassiske papirvarianten, går for linservietter eller du bretter de så de utgjør et dekorativt supplement som her i form av et juletre, så er det bare din kreativitet som setter grenser.

FOTO: SKJERMDUMP/INSTAGRAM @MOA_HOME

 

Har du slått på kokke- stortromma og skal servere flere retter, så trenger du fort flere typer bestikk og glass.

 

En enkel huskeregel er at du alltid starter ytterst med bestikket, og jobber deg innover. Dette er en enkel måte å slippe unna med å sitte igjen med fiskekniven, når indrefiletèn entrer bordet.

 

Ellers kan du plukke frem og benytte pynt du ellers har litt her og der av i huset. Telysstaker, noen kongler, litt granbar, noe som skimrer og hyggelig belysning- slikt tilrettelegger for god feststemning.

 

 - Riktig glass er 50 % av smaksopplevelsen

 

FOTO: BO NATURLIG
FOTO: SKJERMDUMP/INSTAGRAM @TILBORDS
FOTO: SKJERMDUMP/INSTAGRAM @INGERLISELILLE

Klar for nytt år

Jeg vet hva jeg er takknemlig for dette året som har gått, og jeg er veldig klar for det nye året.

 

Med stormen «Urd» hylende utenfor vinduet og på tampen av året, så avslutter jeg med å takke dere alle for engasjement, klapp på skuldra og ikke minst følget her, så vel som i øvrige sosiale medier.

 

Slik velger du riktig champagneglass

 

 

Også synes jeg vi alle bør huske på at livets oppturer ikke hadde vært så store, hvis det ikke var for samspillet og kontrastene med noen nedturer.

 

Så gjør deg klar og 2017 blir akkurat hva du gjør det til!

 

Diktet fra Kjerstin Aune gjør meg klar til å ta fatt på det nye året!

 

Livet byr på mere spenning
fart og fest og mang en vending
Her er dagen, her er året
Pakk det opp og sett av gårde.

 

Riktig godt og varmt nytt år til dere alle fra  Tina

 

Følg Tina og Bo Naturlig på  bloggen  og på Instagram på @bonaturlig

 

Mer på Botrends forside

 

SKJERMDUMP / INSTAGRAM @CGNORGE (CHRISTIANIA GLASSMAGASIN)
Illustrasjonsbilde Istock.com
Les mer

– Det var du som bestemte hvordan pendlene skulle henge, ikke sant? Lars Kristian Amundsen (42), hotelldirektør ved Radisson Blu på Fornebu, spør en av resepsjonistene som står bak den nye disken i skinn. I fem måneder har teamet jobbet seg gjennom en total oppussing av fellesområdene. – De siste årene har vi pusset opp jevnt og trutt – både kjøkken, rom og bad, sier han. Men nå var det på tide å ta tak i lobbyen og resepsjonen, baren med den intime restauranten og kurs og

Les mer

Trivsel. Det er ordet som står igjen etter at IFIs Trendforum har diskutert tendensene i interiørmoten anno 2018.

Les mer
Annonse

 I et romslig lokale på Rud i Bærum, holder Sandvika gardiner og interiør til. Sandvika gardiner og interiør var tidligere en del av produksjonsselskapet Sandvika Veveri AS, men har drevet selvstendig siden 2000. Butikken har egen systue og skreddersyr gjerne dine gardiner.  – Vi merker økende etterspørsel etter gardiner, gjerne som et supplement til innvendig solskjerming. Med gardiner til blir det prikken over i’en, sier Nina Bø (60), daglig leder. Kari Søndbø Disch (56) nikker

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland