Størst av alt er multer

Morten Øverbye gir deg oppskriftene.

Publisert 18. desember.2015 av

Det er mye du bare må spise i jula. Men størst av alt er multen.

 

Marsipan og pepperkaker. Sirupsnipper, val- og peppernøtter. Klementiner, lutefisk og pinnekjøtt. Lammerull, sylterull og ribbekull. Alt skal ned, knapt nok en etter en.

 

Det er julebord, familiebord og langbord. Voksenbord, kjipe bord og ribbesvor. Gakk gakk, snaps og juleøl. Nyco, Samarin og luftveiskrøll.

 

Vi har gledet oss så lenge og nå er vi definitivt i gang. Det skal gasses, rulles og fråtses. Før vi brått bestemmer oss for at nå, nei, NÅ er det fleske meg nok.

 

Men først: Kan du sende meg multekremen?

 

Les mer om mat her.

Krumkaker. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Tid for tradisjonene

Hver familie med sine tradisjoner. Et slags strømlinjeformet løp på alt vi skal igjennom. Hva vi skal spise, hvem vi skal tørrprate med og hvilke programmer som må ses på. Det er ikke på død og liv sånn at det må være så godt, koselig eller smakfullt. Men det er tradisjoner. Og det skal vi ikke kimse av.

 

For tradisjonene skaper trygge rammer. Forutsigbarhet og gjenkjennelige dager. Og det er godt, for de siste ukene har vært et sammenhengende maraton, i alle fall for de fleste av oss.

 

Så kan vi endelig sette – eller legge – oss ned. I den samme posisjonen som vi lå i fjor. Med de samme menneskene, den samme maten og de samme lydene. Deilig.

 

Andreas Viestad åpner gårdsdørene.

 

Av og til krasjer tradisjonene. Eller; krasj er kanskje å ta i, for det lar seg enkelt løse. Men når to tradisjoner skal bli til én, så er kanskje løsningen at det heller blir to parallelltradisjoner. Sånn ble desserttradisjonen for meg. Og heldigvis for det, for hvem kan egentlig gjøre seg til herre over hva som er best av riskrem og multekrem?

 

Jeg kan. Eller det vil si at jeg spiser en skål av hver, men jeg har en favoritt. Og det er selvfølgelig multen.

 

Fanny lager pepperkakeborg med guttene.

Lag på lag. FOTO: MORTEN ØVERBYE
Fyll et Norgesglass. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Så små og snodige. Små oransje bobler som utover sommeren samler søte safter for vinteren. Ikke rart de kalles Cloud Berries på engelsk, de ser virkelig ut som små skyer når de er modne. Og de er eksklusive. Ikke at de er så vanskelige å finne, for de tepper seg til nær myrene.

 

Men det er ikke så mange av dem. Og kanskje litt tunge å plukke. Så det er mye jobb og ikke så mange villige hender. Og da skyter prisen i været. Men selv finner jeg dem på det faste stedet i Kjekstadmarka. Bortsett fra i år, da var det en sleiping som kom meg i forkjøpet og tømte feltet mitt. Det skal ikke skje til neste år, for å si det sånn.

 

Morten Øverbye har laget spiselige julegaver.

 

Multesmaken er kanskje litt sær. Det finnes mange slags bær som er langt bedre å spise rett fra busken. De trenger også kanskje litt sukker, i alle fall tidlig i sesongen. Multer er for mange en av de tingene som du først må prøvesmake på. Kanskje må du gjennom en liten tilvenningsfase, men da er det også gjort. Da er multer noe av det beste som finnes.

 

I alle fall i jula. For aller best smaker den som multekrem. Jeg har flere oppskrifter, alt ettersom hvor god tid jeg har. Den raske varianten er rett og slett en blanding av pisket krem og multesyltetøy. Det fungerer helt greit. Men om det først skal lages på den måten, foretrekker jeg heller å legge syltetøy og krem lagvis. Da får jeg mer multesmak for pengene.

 

Men aller best er det med hele bær. Først sukre bærene. Deretter legge bærene til side og lage en saus av sukkerlaken. Krem og bær vendes sammen og toppes med en fyldig multesaus. Og krokan av brente mandler på toppen. Da er lykken komplett.

 

Ønsker dere alle en deilig og sprekkende feiring. Ta vare på langbordet, tørrpraten og tradisjonene. God jul.

 

Slik brygger du te på riktig vis.

Gyllent og kremete. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Multekrem

300 g multer

3 dl fløte

1 stk. vaniljestang

100 g sukker

 

Krokan

2 dl sukker

1 dl mandler

 

 • Begynn med krokanen: smelt sukker i en stekepanne. Når alt sukkeret har smeltet lar du den bli lett gylden, men ikke for mørk. Trekk pannen til siden og ha i nøttene. Bland det hele sammen.
 • Legg nøttene utover bakepapir og la det kjøle seg ned. Finhakk de glaserte mandlene og ha de i en skål.
 • Ha multene i en skål og dryss over sukker. Legg noen hele bær til side, og ta av 3–4 spiseskjeer med multer og saften i bunn. Dette kjører du sammen med en stavmikser til en fyldig saus. Hell sausen gjennom en sikt slik at du får en klar og fin saus i den andre enden.
 • Skrap ut frøene av en vaniljestangen og bland det sammen med litt sukker. Da har du plutselig ditt eget vaniljesukker, bare mye bedre.
 • Pisk fløten og vaniljesukkeret sammen til en luftig krem. Ikke pisk for lenge, det er døden for en multekrem.
 • Vend bærene forsiktig inn, dryss over finhakkede mandler, de hele bærene og hell sausen over til slutt. Og der, akkurat der, har du verdens beste multekrem.

 

Multekrem

3 dl fløte

2 dl multesyltetøy

1 ts. vaniljesukker

 

 • Pisk fløten til krem sammen med vaniljesukker. Du vil ikke ha kremen altfor tykk, så stopp litt før du egentlig tror du må. 
 • Vend sammen syltetøy og krem. La det stå litt før servering, da setter smakene seg bedre.

 

Krumkaker

100 g smør

3 stk. egg 

1 dl sukker

2 dl hvetemel

1 dl potetmel

1 ts. vaniljesukker

1 dl kaldt vann

 

 • Smelt og avkjøl smøret.
 • Visp egg og sukker til tykk eggedosis. Bland i smøret.
 • Bland mel og vaniljesukker og vend i sammen med vannet. La røren svelle en stund.
 • Legg en barneskje røre i varmt jern. Trykk godt sammen. Stek kakene gyllenbrune ved svak til middels varme.
 • Legg krumkakene rundt en krumkake-krummer av tre straks de blir tatt av jernet. Har du ikke spesialutstyret, kan du bruke bunnen av kopper og forme små skåler.
 • De er sprø og stivner fort. Bland i litt mer vann hvis røren blir for fast så kakene blir for tykke.

 

Denne krumkakeoppskriften er fra Ingrid Espelid Hovigs blårutete kokebok. Den funker som fy, og gir deg fantastisk sprø og deilige krumkaker! De kan oppbevares i en tørr og lukket boks. Og kanskje er det en perfekt gave?

Multecrème brûlée

1 stk. vaniljestang

4 dl fløte

1 dl melk

6 stk. eggeplommer

3 ss sukker

100 g multesyltetøy, ev. sukrede bær

Demerarasukker til karamellisering

 

 • Crème brûlée stekes i vannbad, så begynn med å sette ovnen på 140 grader. Ha en stekeform med høye kanter og fyll den opp med vann slik at det står omtrent like høyt som crème bruleen vil gjøre i formene sine (ca. 2–3 cm.).
 • Skill eggene, du skal bruke kun eggeplommene i denne desserten.
 • Pisk eggeplommene lett sammen med sukkeret.
 • Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Ha både stang og frø i en kjele sammen med fløte og melk. Varm opp til kokepunktet og trekk til side.
 • Ha fløteblandingen over eggene i en tynn stråle mens du pisker hele tiden. Blandingen varmes deretter opp til den tykner mens du rører hele tiden. Blandingen vil tykne på ca. 85 grader, så trekk kjelen til side når den når 82–83 grader. Jeg bruker et steketermometer for å ha full kontroll, men det fungerer utmerket med bare å følge godt med.
 • Sil blandingen for å unngå mulige klumper.
 • Ha alt over i små former, 4 til 6 stykker avhengig av størrelsen på formene.
 • Fordel syltetøyet i formene og la det synke. Du trenger ikke røre det ut, det vil blande seg når syltetøyet får litt høyere temperatur.
 • Stek de i vannbad i ca. 30 minutter. Fem minutter tidligere kan du riste litt forsiktig på formen og se om den begynner å stivne. Den er ferdig når du ser at det ikke er noe som er rennende.
 • La crème brûléen avkjøles, minimum et par timer før servering. Den kan gjerne avkjøles lengre, og du kan lage de både en og to dager i forveien.
 • Rett før servering drysser du et tynt lag med demerarasukker over formene. Med en skibrenner eller en egen matbrenner karamelliserer du sukkeret. Du kan også bruke grillelementet i ovnen, men da er det viktig at du har så høy temperatur som mulig slik at bruleen ikke smelter i sin helhet. Du vil at kun sukkeret skal karamelliseres slik at det får en hard, søt hinne.
 • Serveres sammen med noen bær, lit pisket krem eller et lite stykke konfektsjokolade. Eller bare alene, det fungerer også utmerket.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

MAT
Publisert 21. mars.2017 av

Sunn, kortreist, hjemmelaget og ikke minst god mat er det Caroline Schjærve Sagafos (27) fra Bærum brenner for.

 

For rundt fem år siden startet hun matbloggen Smakavhimmel.

 

Siden den gang har vi kunne følge hennes matreise – fra deilige og saftige, men ikke fullt så sunne kaker, til mer fokus på helsemat.

 

- De første innleggene gjenspeiler ikke helt det jeg spiser nå. Nå spiser jeg mer fett og mindre karbohydrater og jeg har vel et mer sunt fokus. Men jeg har valgt å la alle innleggene stå for å vise hvordan jeg har endret meg og lært underveis, sier hun.

 

Da hun for tre år siden fikk sønnen Jonathan sammen men mannen Kjetil (31), ble ikke interessen for mat noe mindre.

 

Og selv om Caroline studerer jus, er drømmen – ikke overraskende –å jobbe med noe innen mat.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

Familien har fokus på næringsrik mat laget fra bunnen av. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Potetgryte med hvitløk, chorizo og parmesan. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Rødbetsalat med chévre og karamelliserte valnøtter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Delte elg med en fremmed på Frogner

 I butikken handler hun helst grønnsaker, frukt, rent kjøtt og fisk, smør, egg og krydder. Kjøtt, melk og egg kjøper hun fra bønder i nær og fjern omkrets.

 

- Jeg har kjøpt lam fra bonden Johan Persbråten i Bærum, og jeg har også planer om å kjøpe en del av en okse fra ham, sier hun.

 

For Caroline er det viktig at dyrene har det bra. Derfor er hun også glad i å kjøpe vilt.

 

- Forrige høst kjøpte jeg faktisk en del av en elg, sier hun før hun fortsetter;

 

- Jeg søkte på Facebook etter grupper hvor man kunne kjøpe og selge vilt, og da kom jeg inn på en gruppe hvor jeg skrev et innlegg om at jeg ønsket å kjøpe elgkjøtt.

 

Elgen delte hun med en ukjent dame på Frogner som hun kom i kontakt med gjennom gruppen. Siden vakuumpakket hun kjøttet i porsjoner på kjøkkenet hjemme og frøs det ned.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Pølsegryte med grønnsaker. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Nøkkelen til suksess - fyll opp fryseren 

Familien er også andelsbønder på Virgenes Gård i nærheten av Larvik. Her høster de så mye grønnsaker og jordbær som de bare orker.

 

Bringebær kjøper de fra blant annet Østre Enger i Sylling, mens blåbær, brennesle og andre spiselige vekster høstes fra naturen. Det meste fryses ned.

 

Drømmen er et drivhus

På favoritt-listen står thai-kyllingsuppe eller kjøtt med hjemmelaget bearnaise. Kylling og grønnsaker i form, med smør og krydder, er også en klassiker i hjemmet.

 

- Jeg lager mye enkel mat som kan stå lenge i ovnen, sier hun.

 

Formen kan gjøres klar dagen i forveien og settes med plast over i kjøleskapet.

 

Av dessert går det helst i sjokoladefondant og hjemmelaget is.

 

- Jeg liker å se på gamle familieoppskrifter og gamle klassikere og gjøre rettene litt sunnere, sier hun.

 

Å spise økologisk, kortreist mat handler mye om planlegging.

 

- Jeg skjønner at folk blir frustrerte hvis de går i butikken og plutselig skal handle alt økologisk. Da blir man fort blakk, sier hun.

 

Derfor er det alltid nok kjøtt, grønnsaker og bær i Carolines fryser.

Hjemmelaget is er en favoritt. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Jonathan (3) koser seg med å lage is. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Boller med deilig bringebær og vaniljefyll. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Planlegger søndag kveld

Søndag kveld planlegger hun neste ukes meny. Da lar hun seg inspirere av matblogger og på godt.no.

 

På mandag handler hun inn for hele uken.

 

- Jeg har et budsjett å forholde meg til, men siden jeg kun handler på mandager og allerede har mye av kjøttet i fryseren, så sparer jeg mye penger, sier hun.

 

Men i likhet med oss andre dødelige er ikke Caroline alltid perfekt.

 

- Det hender at jeg ikke har planlagt middag og da kan det hende at vi spiser pasta uten tilbehør, sier hun og ler.

Hjemmelaget marshmallows. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Hjemmelaget gave  

 Ikke alle kan imponere med hjemmelagde marshmallows. 

 

Her får du oppskriften på Carolines hjemmelagde go´biter som du kan ta med i gave neste gang du skal på besøk til kjære og nære. 

 

Kanskje har du alle ingrediensene liggende i skapet fra før? 

 

For å lage rundt 25 marshmallows trenger du: 

 

 • 230 gram vann

 

 • 3 spiseskjeer gelatinpulver

 

 • 300 gram honning

 

 • ½ teskje vaniljesukker 

 

 • 1 klype havsalt

 

 • Topping: kakaopulverog melis 

 

 • Utstyr: kjøkkenmaskin (eller håndmikser), sukkertermometer og kjøkkenvekt

 

Slik går du frem: 

 

 1. Legg gelatinpulveret i kjøkkenmaskinen sammen med halvparten av vannet uten å sette på maskinen. 

 

 1. Bland resten av vannet sammen med honning, vanilje og havsalt i en gryte.Sett sukkertermometeret i gryta. 

 

 1. Sett platen på medium temperatur og la blandingen koke til den er på rundt 115 varmegrader. Det tar rundt 7 minutter. Ta gryten av platen med en gang. 

 

 1. Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og hell den varme honningblandingen forsiktig inn. 

 

 1. Visp i rundt 10 minutter til du har en stiv marshmallowmasse. 

 

 1. Mens maskinen går, kler du en kakeform med bakepapir. Fordel topping i bunnen av formen.

 

 1. Fordel marshmallowmassen i formen. Bre massen utover med slikkepott så den blir jevn på toppen. Dryss over topping. 

 

 1. La formen stå minst et par timer, eller gjerne over natten til den er helt stiv. Skjær i firkanter (rundt 24 biter) og nyyt! 

 

Oppskriften som er noe tilpasset Botrend, ble opprinnelig publisert på bloggen. 

Del opp i saftige, gode biter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland