Publisert 19. desember.2015 av

På et eventyrlig gårdsbruk fra 1700-tallet, feirer familien Müller Hanssen en rød og tradisjonell jul for tredje gang.

 

At huset er 300 år gammelt bærer det også preg av. Store deler av huset er bevart, noe som var grunnen til at nåværende gårdseier John Arne og konen Sigrid falt for gården da de ble tipset om den 17. mai for snart fire år siden.

 

Se flere saker på Botrends forsider her.

 

I bunad og finstas forlot de nasjonaldagens festligheter for å sjekke ut den forbløffende tomten som ligger usjenert til på Jong.

 

– Vi fikk begge en ekstrem fascinasjon for stedet. Vi bodde kun et lite steinkast unna, og selv om vi har registrert dette huset tidligere, var vi på ingen måte klar over hvilken skatt det virkelig var. Beliggenheten var helt utmerket og det tok oss ikke mange minuttene før vi skjønte at vi måtte hoppe på dette toget, ler han. 

Julebordet på Mellem Jong gård. FOTO: KRISTINE NYTRØEN.

Ville bevare det autentiske 

 

Da de kjøpte huset for tre år siden, var John Arne klar over at noe måtte gjøres med huset fra 1724, men de ønsket begge å bevare husets sjel og rom.

 

Det tidligere vedskjulet har fått nytt liv i form av et funksjonelt bad og kjøkkenet har fått en moderne innredning etter en vannlekkasje.

 

 

Hvit jul med hint av rødt

 

Noen gulv så de seg nødt til å skifte ut, men for øvrig er alt ned i hver minste lille detalj beholdt.

 

– De autentiske lave og brede dørene er beholdt og de gamle vinduene er restaurert. Bakerovnen i grua var enorm, og den er blitt mindre og mer brukervennlig. Vi er opptatt av husets historie og ønsker å omgi oss med ting som har sjel. Det er det som skaper en god atmosfære. Derfor har vi gjort det funksjonelt for vårt bruk, men bevart det vi har hatt mulighet til, sier han. 

Tidligere vedskjul er blitt nytt og funksjonelt bad. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Deler av et 200 år gammelt vindu er John Arnes kjæreste eiendel. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

– Vi kjøper lite nytt

 

Det meste av inventaret i huset til John Arne og Sigrid er brukt. Enten arvet eller funnet på bruktbutikker. 

 

– Noe av interiøret har fulgt gården, mye har vi arvet og mye har vi kjøpt brukt. Jeg har funnet en interesse i å samle på gamle ting, og det er derfor mye historie i tingene man ser her, sier han. 

 

Den gamle og autentiske grua er John Arnes favorittsted i huset. Det eneste som er endret i dette rommet er bakerovnen som nevnt tidligere.

 

Julekuler blir tidløse samleobjekter

 

Her har de innredet rommet med et langt spisebord, spesiallagd av gammelt treverk fra 1600-tallet.

 

 

– Her inne samles vi ofte, enten det kun er familien eller vi har besøk. Dette er vår «finstue», smiler han.

 

Saken fortsetter under bildene. 

Jul på Jong gård. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Peisen i grua skaper god stemning. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
John Arne brygger også eget øl til juleribba. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Bakerovnen har de gjort mer funksjonell til sitt bruk. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

John Arne legger heller ikke skjul på at 300 år gammel mose ikke er verdens beste isolasjon. 

 

– I et hus uten plast og med gammel mose som isolasjon bruker vi noen titusener på strøm i året, men vi fyrer også mye med ved, noe som gir en god stemning, lukt og atmosfære, forteller han.

 

Familien på fem stortrives i sitt forholdsvis nye hjem og John Arne forteller at all jobben som er lagt ned er verdt det.  

 

– Det gir meg en glede og en ydmykhet å ta vare på dette til neste generasjoner, avslutter han.

John Arne er glad i å samle på ting, som denne kåpen laget av 12 ulver. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Publisert 28. mai.2017 av

Så en enkelt tror jeg at det er; enten så er du opptatt av detaljer, eller så er du det ikke. Jeg er, som du kanskje gjettet, en av de som er opptatt av dette. Svært opptatt, faktisk. Detaljer trenger ikke bare være estetiske effekter. Detaljer jeg er opptatt av, kan like gjerne omfatte toneleie man snakker ikke, vinkelen ett bilde er tatt eller hvilken vei vinden blåser.

Detaljer har alltid gjort mitt liv rikere. Når jeg leser det nå, ser jeg hvordan det ser ut som en stor floskel – det er ikke mindre sant av den grunn. Jeg vil se mer, videre, forbi.. Spesielt hvis du er av typen som lett lar deg inspirere, utgjør detaljer helhetsinntrykket. Sånn er jeg, og sånn er det. Hva jeg omgir meg med og det jeg anser som detaljer, er helt individuelt. På samme måte som du ikke nødvendigvis liker eller blir inspirert av naboen greie.

 

Hvordan detaljene utgjør en helhet, har for meg bestandig vært fascinerende. Mange små, blir stor å.

 

Isbitfisker, blåbær og sugerør i sølv passer blir til et farlig, drikkbart farvann.

Coole isbiter

Dekorative isbiter (som nesten er for vakre til å la smelte) herjet som en farsott i fjor sommer, og den blomstrende trenden ser fortsatt ut til å fascinere. Isbitene passer like bra i vannglasset som i sommerdrinken, og er en smart måte å bruke opp det du har til overs av frukt, bær, urter eller spiselige blomster.

 

Man tager det man haver:

 

- Spiselige blomster.

- Urter og grønt som setter smak og gir helseeffekt.

- Frukt i visuelle biter, former og farger.

- Bær bør kan brukes hele.

 

Kok vannet du skal bruke og avkjøl det før du fyller isbitformen. På denne måten fordamper luften i vannet, slik at isbitene blir klarerer.

 

 

Dekorer sommerdrikken din med blomster. (Margeritt er kun for pynt)

Slik gjør du:

 

- Vask frukten og bærene du vil bruke. Blomster og urter renses og vaskes ved behov.

- Finn en passende isbitform. Til et barnebord finnes det mange morsomme formerer i silikon.

- Legg det du vil bruke av blomster, urter, grønt, frukt og bær i isbitformen. Hva skal du bruke det til? Tenk smak, farge og konsept. Agurk eller mynteblader passer perfekt til en alkoholfri mojito.

- Frys.

 

Tips til andre kaffeelskere: Frys isbiter av kaffe, og hell melk over for en rask, instant iskaffe.

Slik lager du sommerens cooleste isbiter.
Les mer

Mulig du, som meg, reflekterer litt over at nå er vi jammen kommet halvveis ut i 2017 straks alt. Og ja, det stemmer, det er bare et halvår igjen til jul. Men la oss dvele litt mer ved sommervarme og fellesferie enn akkurat julepynten nå. Les flere innlegg fra Bonaturlig 

Les mer

Solfrid og Arild Liland bodde 19 år i en leilighet på Hvalstad sammen med to barn, før de endelig fant drømmeboligen. Paret tok seg god tid i jakten på oppgraderingen til enebolig, og kikket både på hus og tomter. Siden de følte stor tilhørighet til stedet etter to tiår, var det naturlig for dem å kikke etter egnet sted i området. 

Les mer
Annonse

 Det handler om å bygge på den eksisterende stammen og skape nye og bedre løsninger. – Dette er et miljøvennlig alternativ som gir mange muligheter. Alt vi gjør blir laget på mål og spesialtilpasset ditt kjøkken, forklarer distriktssjef for Asker og Bærum, Bjørn Langli. Norsk Kjøkkenfornying startet sin drift i 2002, og da handlet det primært om å bytte dører. I dag utfører de omfattende forvandling av eksisterende kjøkken. – Det handler om at kundene har andre krav. De f

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland