Publisert 24. desember.2015 av

Toril Rygh og mannen Peter van der Ent samler på vakre objekter uten materiell verdi. 

 

Gjennom evig samlearbeid har kunstnerparet innredet det hvite trehuset på Jar. 

 

Huset som morfaren hennes fant i 1928, og stedet hvor Toril har tilbragt sin barndom.

 

I den lune stuen henger reinsdyrhorn funnet på tur i Jotunheimen i lysekronen og tørkede planter langs veggene. Kjøkkenvinduet prydes av tørket tang som Toril har hengt opp med hyssing.

 

– Interiøret er preget av vår kunstbakgrunn. Vi samler på ting som er vakre for oss, men som ikke nødvendigvis har stor materiell verdi, forklarer Toril om deres syn på interiør og innredning.

 

Og gjester som kommer på besøk stiller ofte spørsmål ved det spesielle interiøret.

 

– De konvensjonelle mener vi bor i et merkelig hus. Noen lurer på hvorfor vi har tang hengende i vinduet. De synes det er snodig, sier Toril og trekker på smilebåndet.

 

– Men vi ser estetikk i objekter som ikke nødvendigvis blir sett på som estetisk av andre, forklarer hun videre.

 

Det meste i hjemmet arvet, eller kjøpt brukt. Mye av interiøret har også paret laget selv.

 

Bonderomantikk i Vollen

 

Les flere saker på Botrends forside her.

Innredningen i huset er i 30- og 70-talls stil. FOTO: TRINE JØDAL
Innredningen i huset er i 30- og 70-talls stil. FOTO: TRINE JØDAL
Nydelige blondegardiner funnet på loftet fra 30-tallet. FOTO: TRINE JØDAL
Kanskje ikke noe man forbinder med dekorasjon i hjemmet, men her brukes tang som pynt i vinduet. FOTO: TRINE JØDAL

Kreativt gjenbruk

En rovfugl i gips har landet på kommoden i stuen. Over svever en hvit engel.

 

Gipsskulpturene i hjemmet er det mannen Peter som har laget i sitt gipsmakerverksted på Hvalstad i Asker.

 

Jakten på det unike

 

Ved siden av gipsfigurene har han plassert soppsamlingen sin.

 

Tørket sopp ender nemlig opp som stilige skapknotter på de hjemmesnekrede skapene fra 50-tallet.

 

– Bokhyllene og skapene har han snekret av skap funnet på loppemarked, forklarer Toril.

 

Landlig interiørluksus

Gjenbruksmøbler og gipsfigurer laget av mannen Peter. FOTO: TRINE JØDAL
Å bevare husets historikk er essensielt for kunstnerparet. FOTO: TRINE JØDAL

Bevarer husets uttrykk fra 30- og 70-tallet

Til daglig jobber Toril som lærer i medier og kommunikasjon.

 

Men når hun får tid til overs sysler hun helst med egne kunstprosjekter.

 

Frem til nylig var kjøkkenveggen preget av 70-talls fliser. Nå er flisene erstattet av selvlagde designglassplater.

 

Inspirasjonen til collagene henter Toril fra gamle biologi-undervisningsplansjer.

 

– Tanken bak collagene er at levende vesener og planter føres sammen for å indikere sammenhengen og likeverdet mellom ulike livsformer, forteller hun.

 

Forener gammelt og nytt

 

I stedet for å rive alt og bygge opp hjemmet på nytt, har paret valgt en mer utfordrende tilnærming til det store oppussingsprosjektet.

 

– Boligen er en slags hybrid mellom 30 og 70-tallet. Vi ønsker å balansere de to uttrykkene som eksisterte i huset da vi flyttet inn, sier Toril.

 

Den gamle stråtapetet fra 70-tallet er bevart i stuen.

 

Gamle, hvite blondegardiner funnet på loftet fra 1930-tallet blafrer i spisestuevinduet.

 

– For oss er det viktigste atmosfæren i rommet. Vi ser på det som en utfordring å bevare husets historikk, sier kunstneren.

 

Men huset er stort, og paret tar ett prosjekt om gangen.

 

– Det vil ta mange år før alt er ferdig, og da kan vi kanskje begynne på nytt, sier Toril og ler.   

Selvlagd designglassplate på kjøkkenet. FOTO: TRINE JØDAL

Kunstnerhjemmet på Jar

Her bor: Toril (51) og Peter (56) sammen med sønnen Mikal (14) og Tale (25) som bor her når hun er hjemme fra studier.

 

1. Inspirasjonskildene våre: – Inspirasjon henter jeg  på tur i skog og mark.

 

2. Mitt yndlingssted hjemme: – Jeg trives godt i spisestuen foran peisen. Men aller helst er jeg nede i kjelleren i mitt kunstnerverksted. Her kan jeg være helt alene og utfolde meg kreativt.

 

3. Det jeg ønsker meg aller mest: – Nye kjøkkenskap og benkeplate, og nytt spisebord. Skulle også gjerne pusset opp badet.

 

4. Det siste vi skaffet til boligen: – Egendesignet glassplate på kjøkkenveggen, som erstattet de gamle flisene fra 70-tallet.

 

5. Kjæreste eiendel: – Jeg knytter meg ikke til objekter, og har en innstilling om at hvis noe går i stykker så er det ikke så farlig. Interiøret kan alltids erstattes.

 

6. Kommer aldri over dørstokken: – Ting laget av plastikk blir sjelden godkjent her i hjemmet.

 

7. Mitt beste innredningstips: – Innredning i en stil kan fort bli litt glatt og kaldt. Forsøk å uttrykke det du selv tror på gjennom interiøret, og se på det som en prosess som er i konstant endring. 

Bildet på veggen har Toril laget selv. Inspirasjon til motivet fant hun i en gammel bok fra 1920-tallet. FOTO: TRINE JØDAL
Stråtapetet bak skrivepulten i stuen gir 70-talls følelsen. Bokhyllene har mannen Peter snekret av gamle skap funnet på ulike loppemarked. FOTO: TRINE JØDAL
Publisert 04. juli.2017 av

En sammenslåing av tre små hytter i tre og glass, signert Reiulf Ramstad arkitekter, er løsningen på hyttedrømmen for tre generasjoner av samme familie.

 

Her kan du lese flere saker om fritidsboliger

 

 

Samlingspunkt for familien

Prosjektet som har fått navnet Micro Cluster Cabin ligger på Herfell i Vestfold, mellom Sandefjord og Larvik.

 

Prosjektet ble bestilt av et par som ønsket å lage et samlingspunkt for seg og sine to voksne sønner som begge var i ferd med å bli foreldre selv.

 

De tre skråtak-formede bygningene er plassert slik at familiene kan feriere sammen, men samtidig ha sine egne private soner. To av hyttene har separate soverom, mens den tredje har felles kjøkken og oppholdsrom.

 

Slik fikk familien drømmehytte ved sjøen

 

Åpent fellesareale

- Oppdragsgiveren ønsket seg en hytte for hele familien, men den skulle også kunne oppleves som de enkeltes innbyrdes hytter
, forteller Reiulf Ramstad.

 

- Løsningen ble en samling av tre volumer som kan brukes individuelt, legger han til.

 

Hvert av husene er plassert i ly av en kolle i nordøstlig retning, noe som avgrenser og definerer tomten sammen med utsikten mot sørvest. Fellesarealet er åpnet mot utsikten med vindu i hele gavlfasaden, noe som lar det grønne naturlandskapet blir en del av rommet.

 

Sørlandets bortgjemte perler

Åpent fellesareale mellom hyttene. Foto: Lars Petter Pettersen

Glassvegger

-Vi diskuterte hvordan arkitekturen og kollen som danner en naturlig vegg av stein, sammen kunne skape et lokalt mikroklima som ville forlenge bruken av hytta fra tidlig vår til tidlig vinter, forteller Ramstad.

 

Fra fellessonen ser man ut på et åpent friareal gjennom glassveggen i gavlfasaden, mens motsatt side har fått store skyvedører i glass som kan åpnes mot uteplassen som ligger skjermet mellom hytteveggene.

 

Blålige toner på Brønnøya

 

 

 

Utpreget bruk av glass. Foto: Lars Petter Pettersen
Foto: Lars Petter Pettersen

Variert materialbruk

Landstedet har felles kjøkken og sosial sone i rommet med gavlsvegg i glass, mens soverom og bad er lagt til de mer private byggene med lukkede fasader kledd i naturpanel. Hver av disse hyttene har eget bad, et separat soverom og en rommelig hems under skråtaket.

 

De private hyttene er begge kledd i naturpanel med smale avlange vinduer, mens byggenes møtepunkter er kledd med blikkplater.

 

Både innvendig og utenpå er det benyttet treverk fra distriktet som vil gråne og gå mer i ett med de naturskjønne omgivelsene over tid.

 

Og uterommet mellom hyttene, fjellsiden og en liten separate redskapsbod, danner et skjermet tun, med en liten hageflekk.

 

 

Les mer på Botrends forside 

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.

 

Det er benyttet treverk fra distriktet. Foto: Lars Petter Pettersen
Treverket vil gråne og gå mer i ett med omgivelsene over tid. Foto: Lars Petter Pettersen
Les mer

I 84 år har det stått familien Graver på postkassen. Velkommen til Lillengveien nummer 20! 

Les mer

Da Kaja og samboeren flyttet inn i leiligheten for tre år siden, var den gjennomgående hvit. Så endret de alt. Her kan du lese mer om bruk av farger på Botrend. 

Les mer
Annonse

Familien Vinje drømte om å bygge eget hus. Da eiendommene ved Ekebergåsen Boligfelt ble lagt ut for salg, slo de til umiddelbart! – Vi ønsket å kjøpe eiendom på Ekebergåsen fordi vi allerede hadde et hus på Lierskogen. Det var nemlig uaktuelt for oss å flytte herfra. Her bor vi landlig samtidig som vi bor sentralt, forteller Asbjørn Vinje. Det var nærheten til marka og de fine solforholdene som fristet han og familien. Samtidig var det en gyllen mulighet til å bygge eget hus. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland