Forbereder seg på konkurranse i eiendomsmarkedet

Eie-megleren spår økt konkurranse blant meglerne.

Publisert 26. desember.2015 av

I en serie denne romjulen har Botrend bedt flere erfarne eiendomsmeglere om å komme med sine spådommer for boligmarkedet 2016

 

Nå har turen kommet til Edvard Chapsang hos Eie Eiendomsmegling. 

 

- Jeg sa tidligere i år at boligmarkedet slik jeg vurderer det vil få en korrigering enten i slutten av 2. kvartal eller starten av 3. kvartal 2016. Grunnen til det, er at vi i en periode har sett at det til tross for rekordlav rente, lite volum (få boliger til salgs enn forventet red.anm.) og fortsatt god psykologi i markedet, opplever at det for mange mennesker sitter langt inne og at det er viss usikkerhet som vokser når det gjelder å bytte bolig, sier han. 

 

Han spår en oppgang i markedet for 2016 på omlag 4-5 prosent. 

 

- Det blir fortsatt lite volum. Også tror jeg vi i 2017 fort kan bli det året hvor vi kan få en korrigering, kanskje nullvekst, sier han. 

 

Mye usikkerhet

Tidligere i julen har vi presentert spådommene til Petter Mamen-Lund i Eie, Morten Thøgersen i Privatmegleren og Nils O. M. Nordvik i Nordvik & Partners. Sistnevnte spår at usikkerheten vil føre til at prispresset minsker.

 

Også Edvard Chapsang tror at mange nå tenker seg om både to og tre ganger. Denne usikkerheten mener han bunner i den psykologien som har holdt markedet oppe. 

 

- Men det tror jeg nå vil endre seg. Og med en gang psykologien endrer seg og går inn i en nedadgående kurve, vil også prisene måtte justeres som følge de mekanismene som følger, sier han.

 

 Chapsang antar at troen på at prisveksten aldri vil ta slutt, troen på at det fortsetter å vokse til himmels og litt til, vil endre seg. 

 

- Når det er sagt så er jeg sikker på at investering i fast eiendom over tid alltid er en god investering. I sær med de økonomiske prosessene som nå må til for å omstrukturere norsk økonomi i en mellomfase, tror jeg det er sunt å investere i fast eiendom. Bankrenten gir deg ingenting, aksjemarkedet er jo som en jojo og den store korrigeringen alle snakker om har jo ikke kommet i aksjemarkedet. sier han. 

Edvard Chapsang i Eie Eiendomsmegling.

Planlegg i god tid

Edvard Chapsang har hjulpet hundrevis av boligkjøpere og -selgere i Asker og Bærum i mange år. 

 

For kjøpere er hans beste råd å planlegge i god tid før lansering.  Derfor bør man jobbe med "premarketing": søk mot databasene, gjøre markedet kjent med at boligen skal komme for salg, optimalisere boligen som salgsobjekt ved å freshe opp og gjøre den mer tiltalende.

 

-  Jeg kommer alltid til å mene at de beste salgene er de salgene hvor du planlegger godt og bruker tid på å klargjøre boligen for markedet. Vi meglere kan ikke trylle. Og uansett hvor dyktig en er til å si at vi har de største databasene eller de beste avisannonsene eller de beste prospektene så er det til slutt måten man klargjør boligen og skreddersyr markedsføringen på kombinert med meglerens tilstedeværelse, oppfølging, approach, håndtering av visninger, oppfølging og budrunde som avgjør, sier han. 

 

Erfaren eiendomsmegler tror prisfesten vil fortsette på nyåret.

 

Må ha god oversikt

- Også må jeg si til de som skal kjøpe at det ikke er noen risiko så lenge du skal kjøpe for å bo. Jeg tror helt ærlig at de som skal være smarte og vente på at markedet skal kollapse vil oppleve å vente forgjeves, sier Chapsang. 

 

Eiendomsmegleren mener også at det  aller viktigste er å sørge for å få en god oversikt over markedet.

 

- Jeg pleier å si at det er bedre å få tilslaget etter en budrunde med flere budgivere, enn om du skulle være eneste budgiver. Er det flere om beinet er det i seg selv en indikasjon på at du har betalt markedsprisen. Og da en riktig markedspris, mener han.

 

Til de yngste som vil inn i boligmarkedet understreker Chapsang at det viktigste er å komme inn i boligmarkedet.

 

- Selv om det betyr at du må kjøpe sammen med en venn eller kjøpe litt utenfor sentrum. Det gjelder å få med seg prisveksten. Husk at renten på et tidspunkt vil øke og at bankene i perioder kan stramme inn på utlånsporteføljen sin, sier han. 

Press i pressområder

 

Edvard Chapsang i Eie Eiendomsmegling tror på fortsatt press i pressområdene. 

 

- Hvis vi snakker om vekstområder, tror jeg Bærum Vest og Asker vil hente inn noe av den prisforskjellen som er mot Bærum Øst innen få år. Også har jeg personlig tro på at Heggedal kan vokse til et flott sentrum, spår han. 

 

Når året går mot slutten, forbereder han og kollegaene seg på større konkurranse i 2016. 

 

- Jeg forbereder meg spesielt på at vi kan få en konkurransesituasjon hvor det er ekstra viktig å skille seg ut som megler i forhold til konkurrentene. Det skremmer meg at så mange nye meglere i vår bransje ikke er klar over hvilket stort ansvar det hviler på ens skuldre når du som megler får ansvaret med å hjelpe noen med salgs- og kjøpeprosessen, sier han.

 

 

Les hva alle meglerne spår her:

 

Mener Asker kommune må tilrettelegge bedre for boligutbygging.

 

Tror prisoppgangen vil minske.

 

Spår samme prispress i 2016.

Publisert 09. desember.2016 av

En nyoppført 3-romsleilighet i Terne Turn på Fornebu ble revet vekk denne uken. Privatbudet på nesten 600.000 kroner over prisantydning var nok til å få selger til å avlyse visning.

 

Den 71 kvadratmeter store leiligheten er ubebodd og hadde en prisantydning på 5.4 mill. Det var det mange som mente var interessant, ifølge megler.

 

- Det var flere som var interesserte i privatvisning, det er også mange som har tatt kontakt i etterkant, sier eiendomsmegler i Eie Wekre & Partnere, Anders Wekre.

 

- Det er synd å gjøre det på denne måten. Jeg som en engasjert mellommann skulle gjerne vært foruten kupping. Det skaper et stort press i markedet, og jeg mener vi burde hatt et lovverk som gjør praksisen ulovlig.

 

Få det siste fra boligmarkedet her

Mest populære på Fornebu

3-romsleileiligheten er en del av Obos store nyboligprosjekt på Storøya. Terne Tun består av tre tun og totalt 131 leiligheter, og erfaringen er at det er stor etterspørsel etter 3-romsleiligheter på Storøya, ifølge selger i Obos, Tomine Duller.

 

- Vi opplever at den type størrelse fra 65-72 kvadratmeter er svært populære. Det er gjerne de vi selger først, sier Duller.

 

Da selger kjøpte leiligheten i november for 2014, var prisen 4,75 mill. Da var gjennomsnittlig kvadratmeterpris på leiligheten rett under 67.000 kroner. Nå ble den solgt til over 84.000 kroner per kvadratmeter.

 

Det er rundt gjennomsnittet i Storøya-prosjektene som i år har ligget på 78-85.000 kroner. Disse prosjektene har imidlertid bedre beliggenhet og er således priset høyere av Obos.

 

Les også: Leiligheter på Oksenøya ble revet vekk

 

- Det er en enorm interesse nå. Det handler om timing, at det er tidlig desembermåned og lite som ligger ute av brukte boliger. Det er nesten utelukkende prosjekterte leiligheter for 2017 og 2018 ute på markedet nå, sier Eie-megler, Anders Wekre.

 

- Det er kanskje vanskelig for interessentene å sammenligne prosjektene når de andre ikke er ferdigstilt. Både på pris og hvordan utbyggingen blir. Det er ikke alle som liker å dykke ned i planer og arkitekttegninger.

 

Kommersiell tjeneste: Se hvilke boliger som er til salgs her

 

- Ingenting har vært normalt i år

Overtagelse av leiligheten var i slutten av november, men selger flyttet aldri inn selv om det var utgangspunktet for kjøpet, ifølge megler.

 

Den har en rekke tilvalg som balkong, vannbåren gulvvarme, fast garasjeplass og ligger i kort avstand til Nansenparken. Eie-megler Anders Wekre har merket en økt interesse for Fornebu nå som mye er ferdigstilt.

Eiendomsmegler Anders Wekre. FOTO: EIE
Leiligheten har åpen stue- og kjøkkenløsning, og stor balkong. FOTO: LUMA FOTO AS
Det hører med to soverom og en bod som kan gjøres om til walk-in closet. FOTO: LUMA FOTO AS

Les også: Planlegger ny boligby i Asker med plass til 4.000 mennesker

 

- Det er en generell interesse mens det før gjerne var en mer spesifikk målgruppe som allerede var kjent i området. Det er helt vanlig i områder som får en unormal stor vekst med bebyggelse og endringer – det er mange som er glad i å kjenne på ferdige ting.

 

Men det er ikke bare Fornebu som frister. Også andre steder i Bærum har det blitt gjennomført spesielle salg den siste tiden. På Eikeli satte en liten leilighet prisrekord med en kvadratmeterpris på 83.000 kroner, mens en enebolig i Falkeveien på Bekkestua gikk 1,1 mill. over prisantydning.

 

- Det har vært en unormal prisøkning i november og det ser ut til at det blir det samme i desember også, sier Wekre.

 

- Det har vært et veldig unormalt år. Det er egentlig ingenting som har vært normalt i boligmarkedet i 2016.

 

Les mer på Botrends forside

 

Ta kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

 

 

Leiligheten ligger i andre etasje i utsolgte Terne Tun 3. FOTO: LUMA FOTO AS
Les mer

"Hamptons" i Asker er solgt

Eiendom til 30 mill. solgt i rekordfart.

Publisert 26. desember.2015 av Sofie Dege Dimmen

Strandeiendommen på Syverstadkollen i Asker som ble annonsert som «et lite stykke Hamptons i Asker» er nå solgt - og det i rekordfart, ifølge megler. - Vi solgte huset rekordfort i denne prisklassen, sier daglig leder i Eie Asker, Petter Mamen-Lund, som stod bak salget sammen med kollega Kine Sætre. Strandeiendommen hadde en prisantydning på 30 millioner kroner og er en av dyreste eiendommene som har blitt solgt i Asker den siste tiden. Eiendommen har både egen strandlinje, dypvannsbr

Les mer

Ledige tomter er en mangelvare i Asker og Bærum, men noen ganger dukker det opp sjeldenheter. For øyeblikket er det 10 tomter til salgs i  Asker og bare tre ledige i  Bærum. Alle utenom én har en prislapp på under 6,5 millioner kroner. En helt unik tomt på Nesøya derimot, selges nå for 15 millioner kroner. Her kan du lese flere eiendomsnyheter 

Les mer
Annonse

Varsling på mobilen, fjernstyring av boligen, nøkkelløs adgang.. Ny teknologi gir nye muligheter for sikring av boligen. De ulike leverandørene har ulike løsninger og prisene kan variere mye. Nå kan du sammenligne løsninger og priser raskt og enkelt. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland