Hverdagslige smaker

Kjære 2015: Du får ikke alt.

Publisert 02. januar.2016 av

 

Du kan ta konfekten og fløtesausen, men smakene mine får du aldri.

 

Det er slutt.

 

Ribba har satt seg der den skulle. Du er mer lut en fisken, du er mer kjøtt enn pinne. Du er stappa som en kålrot. Eller er det bare meg?

 

Det er i alle fall på tide å si stopp. Varsku her! For om det fortæres mer mettet fett og akevitt nå så kommer vi ikke inn i striskjorta igjen. Og den skal altså på til mandag. Da er det havrelefse til lunsj.

 

Les flere saker på Botrends forside her. 

En kjempekake i langpanne. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Nye tider

 

De fleste matspalter i begynnelsen av januar er grønne og gniene. For nå er det visst nye tider. Det er nå det skal skje, alt det du prøvde på i fjor. En sunnere livsstil, flere antioksidanter og en strammere livreim.

 

For nyttårsforsettene pleier jo å gå så bra, ikke sant? 

 

På en måte er det helt greit. Vi trenger å gjøre opp status en gang iblant, og det er nærliggende å ta den jobben når det nye året begynner. For det er noe nytt og ubrukt som ligger foran oss. Noe ukjent, men vi kan gjøre hva vi vil med den. Noen skal kanskje bli rausere. Andre skal begynne etterlengtet trening. Kanskje den mastergraden skulle børstes støv av, og den sigaretten har strengt tatt ikke sett bra ut siden slutten av 90-tallet.

Enkel mat

 

Det enkleste er å begynne med det daglige. Så vi setter i gang med maten. Og akkurat den er faktisk enkel. For etter å ha gasset seg i selskapeligheter, stettglass og perlende sauser har de fleste av oss fått dosen for en stund.

 

Det er ikke nødvendigvis Delfia-kake og sylterull som frister mest når vi våkner på sofaen til ABBAs "Thank You For The Music" og serpentiner i munnviken.

 

Det du har lyst på er nyco, rene organer og lovnader om bot og bedring. For nå er det en ny tid. Det er 2016.

På med ønsket fyll og rull den sammen. FOTO: MORTEN ØVERBYE
FOTO: MORTEN ØVERBYE

Begynner forsiktig

 

Når konfettien har lagt seg og hverdagen er tilbake er egentlig alt ved det samme. Du har ikke noe mindre lyst på hverken ribberull og Kong Haakon selv om jula er et tilbakelagt stadium. Men nå skal vi skal vel ikke gape over alt på en gang, skal vi vel?

 

Vi kan vel begynne det nye året litt forsiktig. Så vi ikke går på en smell, mener jeg. For det er en kjensgjerning at ren kli, alfa alfa-spirer og hermetisk tunfisk smaker nøyaktig det samme i år som i fjor. Det har ikke skjedd noen voldsomme smaksrevolusjoner i det vi tippet 2016.

 

Slik brygger du te på riktig vis

 

Jeg skal begynne litt forsiktig. Jeg skal begynne med det hverdagslige, som pannekaker og lasagne. Da vet jeg at hverdagen er tilbake, men det går ikke på bekostning av all den gleden vi har hatt rundt bordene de siste to ukene. Gleder rundt smaken og det gode liv. Men altså: Jo da, høytid er gøy, det. Men alt har en ende. Noen større enn andre.

 

Og egentlig skal vi ikke bry oss nevneverdig. Er du passelig sunn og kjempefrisk bør det være godt nok. Du kan alltids ta deg en treningsøkt, og maten kan tilpasses. Men maten handler om så mye mer enn stram linning og trange skjorter. Det handler om livet. 

 

Nyttårsforsettene begynner 1. februar. Inntil da skal jeg trappe forsiktig ned. Med nesten alt. 

 

Få oppskrift på saftige supper her

Ferdig rull. FOTO: MORTEN ØVERBYE
Delikat langpannekake. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Oppskrifter

 

Lasagne (stor form)

800 g karbonadedeig

400 g pastaplater

8 stk. rød tomater

4 ss tomatpuré

1 ts. sukker

1 stk. purre

1 stk. løk

2 stk. hvitløksfedd

2 stk. stangselleri

2 dl oksekraft

175 g revet ost

Olivenolje

Salt og pepper

Ev. krydder

 

– Finhakk tomater, purre, løk, hvitløk og stangselleri.

– Stek karbonadedeigen i litt olje. Stek i flere omganger slik at kjøttet ikke blir kokt.

– Tilsett tomatpureen og la den «brenne seg av» litt i pannen sammen med sukkeret før den blandes med kjøttdeigen.

– Tilsett grønnsakene og oksekraften. La det putre sammen i ca. ti minutter.

– Smak til med salt og pepper. Ha gjerne i favorittkrydderne, som timian, oregano eller kanskje rosmarin. Her er det mye smak å hente, så utnytt muligheten.

– Legg lagvis i en ildfast form med pastaplatene. Begynn og avslutt med kjøttsausen.

– Dryss ost over og stek i ovnen på 180 grader i ca. 30 minutter. Da er osten gylden og pastaplatene møre. Jeg liker lasagnen best når den har fått stått en stund etter stekingen og satt seg skikkelig. Men om du ikke klarer å vente er det bare å få brødet og salaten på bordet.

 

Lasagne er alltid en vinner. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Rullepannekake

3 stk. egg

3 dl mel

6 dl melk

½ ts. salt

2 ts. bakepulver

400 g karbonadedeig

1 stk. hermetiske tomater

½ stk. løk, finhakket

2 stk. revet gulrot

100 g revet ost

Stekeolje

Salt og pepper

– Begynn med pannekakerøre: Bland sammen egg, melk, mel, bakepulver og salt. Ha røra i en langpanne med bakepapir. Stek i 225 grader i ca. 20 minutter.

– Stek karbonadedeigen i en stekepanne i litt olje. Ha i tomatene sammen med løk og gulrøtter. Her kan du bruke dine favorittgrønnsaker, alt er lov! Tenk pizza, og fyll i det du måtte ønske.

– La det putre i ca. 5 minutter før du smaker til med salt og pepper.

– Legg kjøttet på pannekaken og rull den sammen. Legg i en ildfast form og dryss osten over.

– Stekes i ovnen på 200 grader i 10–15 minutter til osten har smeltet og blitt gylden.

Serveres sammen med en deilig og frisk salat.

FOTO: MORTEN ØVERBYE
MAT
Publisert 21. april.2017 av

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet.

 

- Kanskje dere kan lage noe mat?

 

- Hva da? spør Anna.

 

- Hva vil du lage da?

 

- Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd.

 

Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver.

 

- Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger.

 

Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker.

 

Asiatisk laks - enklere får du det ikke

Kamilla og Mattis (t.v.) smaker på bollene som Mette Mari og Anna har laget. FOTO: BETTINE NICOTRA
Barna er ivrige på å være med. FOTO: BETTINE NICOTRA

Travle småbarnsfamilier

Da damene var i barselgruppe lagde Mette Mari alltid så himla god mat da mødrene var på besøk.

 

Og etter å ha spurt flere ganger om å få oppskriftene etter å ha vært på besøk, fikk manusforfatter Kamilla en idé.

 

Hun bare måtte få med seg Mette Mari på å lage en matblogg for travle småbarnsfamilier, som i likhet med dem ofte lurer på hva de skal lage til middag.

 

Blogg ble det. Bloggen Familiemat.

Det første innlegget kom like før jul - en frokost bestående av yoghurt, ristede havregryn, kokos og varme blåbær.

 

Siden har de blogget om alt fra «tomatsuppe som på pose» til langpannekake.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Barna er det viktigste smakstesterne og de største kritikerne. FOTO: BETTINE NICOTRA

Kokeboknerder

 I en gammel vinkasse på hjul er kokebøker i ulike tykkelser og høyder stablet på rekke og rad.

 

- Vi er litt sånn kokeboknerder begge to, forteller Mette Mari.

 

Kokkeleringen foregår ofte på hvert deres kjøkken, men én gang i måneden møtes hele gjengen.

 

Barna som er deres største kritikere, er med på å lage, smake og bestemme hva som funker og hva som ikke funker.

 

- Blåskjell er den nye favoritten til Anna, sier Kamilla og smiler.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

 

Matlagingen er foreløpig kun en hobby.

 

- Men kanskje vi får gitt ut kokebok en dag, sier Mette Mari.

 

- Ja, det er drømmen, skyter Kamilla inn.

Ole Brumm-boller. FOTO: FAMILIEMATBLOGG

Oppskrift på Ole Brumm-boller som du kan lage neste gang du får besøk

 Til omtrent 24 boller trenger du:

  • 1 kg hvetemel
  • 6 dl melk (lunken)
  • 50 gram gjær
  • 175 gram sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 egg
  • 160 gram meierismør i terninger

 

Kanelfyll til svingene:

  • 100 gram smør (temperert)
  • 3 ss sukker
  • 1,5 ss kanel

 

Vaniljekrem:

  • (250-300 gram). Kjøp eller lag selv. Oppskrift finner du på Familiematblogg.

 

Slik går du frem:

Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok (eller bruk sleiv). Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i omtrent 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

 

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i omtrent 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet og vaniljekremen (om du lager denne selv). Kanelfyllet lager du ved å røre sammen det myke smøret med sukker og kanel.

 

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel kanelfyllet utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

 

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på to bakepapirkledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem. 

 

Oppskriften er hentet fra bloggen.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Følg oss på Facebook og Instagram, og tips oss gjerne her.

Les mer

Fordi du klikkerHvis vi ikke skal fylle livene våre med skyhøy forventning og mermaid-toast, hva skal vi fylle de med da? Trenger verden virkelig en interaktiv brødskive? Antakeligvis ikke. Tellus hadde kanskje til og med vært et bedre sted, uten. Hvordan kan en toast med kremost (sikkert ikke økologisk en gang) bli et gigantisk fenomen som spres over hele verden, over natten? FORDI. DU. KLIKKER. OG. LIKER. OG. DELER. OG. BLIR. INSPIRERT. Jeg er ikke bedre enn deg. Jeg klikker, jeg også

Les mer

Barnas påskebord - sunt, godt og passe barnslig

NKVO, dere.

Publisert 02. januar.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Et vellykket måltidGod påske, der du er. I skrivende stund er det onsdag før ferie og jeg sitter inne på hjemmekontoret mitt å venter på ferie. Snart. Før den tid skal jeg jobbe meg igjennom en urovekkende ansamling med klær som skal vaskes, brettes og pakkes. Barnas vinterklær, som jeg for øvrig har vasket og pakket bort for i år, skal dras frem igjen – mitt problem, jeg vet jeg var tidlig ute i år. Les også: Å rydde på japansk: Oppstart! Men snart. Snart kan skuldrene sen

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland