Hverdagslige smaker

Kjære 2015: Du får ikke alt.

Publisert 02. januar.2016 av

 

Du kan ta konfekten og fløtesausen, men smakene mine får du aldri.

 

Det er slutt.

 

Ribba har satt seg der den skulle. Du er mer lut en fisken, du er mer kjøtt enn pinne. Du er stappa som en kålrot. Eller er det bare meg?

 

Det er i alle fall på tide å si stopp. Varsku her! For om det fortæres mer mettet fett og akevitt nå så kommer vi ikke inn i striskjorta igjen. Og den skal altså på til mandag. Da er det havrelefse til lunsj.

 

Les flere saker på Botrends forside her. 

En kjempekake i langpanne. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Nye tider

 

De fleste matspalter i begynnelsen av januar er grønne og gniene. For nå er det visst nye tider. Det er nå det skal skje, alt det du prøvde på i fjor. En sunnere livsstil, flere antioksidanter og en strammere livreim.

 

For nyttårsforsettene pleier jo å gå så bra, ikke sant? 

 

På en måte er det helt greit. Vi trenger å gjøre opp status en gang iblant, og det er nærliggende å ta den jobben når det nye året begynner. For det er noe nytt og ubrukt som ligger foran oss. Noe ukjent, men vi kan gjøre hva vi vil med den. Noen skal kanskje bli rausere. Andre skal begynne etterlengtet trening. Kanskje den mastergraden skulle børstes støv av, og den sigaretten har strengt tatt ikke sett bra ut siden slutten av 90-tallet.

Enkel mat

 

Det enkleste er å begynne med det daglige. Så vi setter i gang med maten. Og akkurat den er faktisk enkel. For etter å ha gasset seg i selskapeligheter, stettglass og perlende sauser har de fleste av oss fått dosen for en stund.

 

Det er ikke nødvendigvis Delfia-kake og sylterull som frister mest når vi våkner på sofaen til ABBAs "Thank You For The Music" og serpentiner i munnviken.

 

Det du har lyst på er nyco, rene organer og lovnader om bot og bedring. For nå er det en ny tid. Det er 2016.

På med ønsket fyll og rull den sammen. FOTO: MORTEN ØVERBYE
FOTO: MORTEN ØVERBYE

Begynner forsiktig

 

Når konfettien har lagt seg og hverdagen er tilbake er egentlig alt ved det samme. Du har ikke noe mindre lyst på hverken ribberull og Kong Haakon selv om jula er et tilbakelagt stadium. Men nå skal vi skal vel ikke gape over alt på en gang, skal vi vel?

 

Vi kan vel begynne det nye året litt forsiktig. Så vi ikke går på en smell, mener jeg. For det er en kjensgjerning at ren kli, alfa alfa-spirer og hermetisk tunfisk smaker nøyaktig det samme i år som i fjor. Det har ikke skjedd noen voldsomme smaksrevolusjoner i det vi tippet 2016.

 

Slik brygger du te på riktig vis

 

Jeg skal begynne litt forsiktig. Jeg skal begynne med det hverdagslige, som pannekaker og lasagne. Da vet jeg at hverdagen er tilbake, men det går ikke på bekostning av all den gleden vi har hatt rundt bordene de siste to ukene. Gleder rundt smaken og det gode liv. Men altså: Jo da, høytid er gøy, det. Men alt har en ende. Noen større enn andre.

 

Og egentlig skal vi ikke bry oss nevneverdig. Er du passelig sunn og kjempefrisk bør det være godt nok. Du kan alltids ta deg en treningsøkt, og maten kan tilpasses. Men maten handler om så mye mer enn stram linning og trange skjorter. Det handler om livet. 

 

Nyttårsforsettene begynner 1. februar. Inntil da skal jeg trappe forsiktig ned. Med nesten alt. 

 

Få oppskrift på saftige supper her

Ferdig rull. FOTO: MORTEN ØVERBYE
Delikat langpannekake. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Oppskrifter

 

Lasagne (stor form)

800 g karbonadedeig

400 g pastaplater

8 stk. rød tomater

4 ss tomatpuré

1 ts. sukker

1 stk. purre

1 stk. løk

2 stk. hvitløksfedd

2 stk. stangselleri

2 dl oksekraft

175 g revet ost

Olivenolje

Salt og pepper

Ev. krydder

 

– Finhakk tomater, purre, løk, hvitløk og stangselleri.

– Stek karbonadedeigen i litt olje. Stek i flere omganger slik at kjøttet ikke blir kokt.

– Tilsett tomatpureen og la den «brenne seg av» litt i pannen sammen med sukkeret før den blandes med kjøttdeigen.

– Tilsett grønnsakene og oksekraften. La det putre sammen i ca. ti minutter.

– Smak til med salt og pepper. Ha gjerne i favorittkrydderne, som timian, oregano eller kanskje rosmarin. Her er det mye smak å hente, så utnytt muligheten.

– Legg lagvis i en ildfast form med pastaplatene. Begynn og avslutt med kjøttsausen.

– Dryss ost over og stek i ovnen på 180 grader i ca. 30 minutter. Da er osten gylden og pastaplatene møre. Jeg liker lasagnen best når den har fått stått en stund etter stekingen og satt seg skikkelig. Men om du ikke klarer å vente er det bare å få brødet og salaten på bordet.

 

Lasagne er alltid en vinner. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Rullepannekake

3 stk. egg

3 dl mel

6 dl melk

½ ts. salt

2 ts. bakepulver

400 g karbonadedeig

1 stk. hermetiske tomater

½ stk. løk, finhakket

2 stk. revet gulrot

100 g revet ost

Stekeolje

Salt og pepper

– Begynn med pannekakerøre: Bland sammen egg, melk, mel, bakepulver og salt. Ha røra i en langpanne med bakepapir. Stek i 225 grader i ca. 20 minutter.

– Stek karbonadedeigen i en stekepanne i litt olje. Ha i tomatene sammen med løk og gulrøtter. Her kan du bruke dine favorittgrønnsaker, alt er lov! Tenk pizza, og fyll i det du måtte ønske.

– La det putre i ca. 5 minutter før du smaker til med salt og pepper.

– Legg kjøttet på pannekaken og rull den sammen. Legg i en ildfast form og dryss osten over.

– Stekes i ovnen på 200 grader i 10–15 minutter til osten har smeltet og blitt gylden.

Serveres sammen med en deilig og frisk salat.

FOTO: MORTEN ØVERBYE
MAT
Publisert 28. mai.2017 av

Så en enkelt tror jeg at det er; enten så er du opptatt av detaljer, eller så er du det ikke. Jeg er, som du kanskje gjettet, en av de som er opptatt av dette. Svært opptatt, faktisk. Detaljer trenger ikke bare være estetiske effekter. Detaljer jeg er opptatt av, kan like gjerne omfatte toneleie man snakker ikke, vinkelen ett bilde er tatt eller hvilken vei vinden blåser.

Detaljer har alltid gjort mitt liv rikere. Når jeg leser det nå, ser jeg hvordan det ser ut som en stor floskel – det er ikke mindre sant av den grunn. Jeg vil se mer, videre, forbi.. Spesielt hvis du er av typen som lett lar deg inspirere, utgjør detaljer helhetsinntrykket. Sånn er jeg, og sånn er det. Hva jeg omgir meg med og det jeg anser som detaljer, er helt individuelt. På samme måte som du ikke nødvendigvis liker eller blir inspirert av naboen greie.

 

Hvordan detaljene utgjør en helhet, har for meg bestandig vært fascinerende. Mange små, blir stor å.

 

Isbitfisker, blåbær og sugerør i sølv passer blir til et farlig, drikkbart farvann.

Coole isbiter

Dekorative isbiter (som nesten er for vakre til å la smelte) herjet som en farsott i fjor sommer, og den blomstrende trenden ser fortsatt ut til å fascinere. Isbitene passer like bra i vannglasset som i sommerdrinken, og er en smart måte å bruke opp det du har til overs av frukt, bær, urter eller spiselige blomster.

 

Man tager det man haver:

 

- Spiselige blomster.

- Urter og grønt som setter smak og gir helseeffekt.

- Frukt i visuelle biter, former og farger.

- Bær bør kan brukes hele.

 

Kok vannet du skal bruke og avkjøl det før du fyller isbitformen. På denne måten fordamper luften i vannet, slik at isbitene blir klarerer.

 

 

Dekorer sommerdrikken din med blomster. (Margeritt er kun for pynt)

Slik gjør du:

 

- Vask frukten og bærene du vil bruke. Blomster og urter renses og vaskes ved behov.

- Finn en passende isbitform. Til et barnebord finnes det mange morsomme formerer i silikon.

- Legg det du vil bruke av blomster, urter, grønt, frukt og bær i isbitformen. Hva skal du bruke det til? Tenk smak, farge og konsept. Agurk eller mynteblader passer perfekt til en alkoholfri mojito.

- Frys.

 

Tips til andre kaffeelskere: Frys isbiter av kaffe, og hell melk over for en rask, instant iskaffe.

Slik lager du sommerens cooleste isbiter.
Les mer

Interiørarkitekt Nina Isabell Abrahamsen er en av dem som liker å ha noen grønne urter på kjøkkenbenken. De står aldri i direkte sol, men de får godt lys, noe urtene trives i. – Urter på kjøkkenbenken er ikke bare praktisk, men gir også et fint fargestikk, sier hun. Gjør bra mat bedre med urter 

Les mer

Mai handler mye om fri, fest og tradisjoner.  Denne rømmegrøten er signert Mamma og er virkelig et av symbolene på tradisjonsmat for meg. Når storfamilien samles, enten det er bursdag, konfirmasjon, 17. mai eller dåp står denne ofte på bordet. En av fordelene med rømmegrøt er at den kan gjøres klar i forkant, en annen er at det er langt mindre væravhengig å servere enn grillmat. Noe som jo kan være en fordel når mai-været er så ustabilt ...  Jeg synes den søte, litt syrli

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland