Publisert 03. januar.2016 av

Hos matblogger og hobbykokk Espen Nersveen står maten sentralt. Planlegging, tilberedning, nytelse og samvær foregår på det åpne kjøkkenet hvor spisestuen er integrert.

 

- Jeg ville ha et åpent kjøkken slik at man får nærkontakt med gjestene. Når de ankommer mingler vi gjerne litt ved kjøkkenbenken før vi setter oss ned ved spisebordet – og der blir vi sittende til sistemann har gått hjem, sier Espen Nersveen.

 

Etter å ha blogget om mat på hobbybasis i mange år, arbeider han nå med sortimentet til Samson-bakeriene. Litt kommunikasjonsarbeid for bakerkjeden blir det også tid til for den tidligere reklamefotografen.

 

- Da jeg var yngre tenkte jeg ikke så mye over selve maten. Det var noe man nærer seg selv med. Nå har jeg mange meninger og synspunkter som jeg ønsker å dele både gjennom jobben i Samson og på bloggen når anledningen byr seg.

 

Morten Øverbye gir deg oppskriftene på saftige supper.

Spisestuen er integrert i kjøkkenet på Jar. FOTO: ANETTE ANDRESEN
De populære String-hyllene erstatter overskap. FOTO: ANETTE ANDRESEN

Langsiktige endringer

Fem år etter at Nersveen og familien flyttet inn i familiehuset på toppen av Jar, er det lite han vil endre på. Totaloppussingen ble gjort i en fei for å rekke å komme på plass før datteren Iben meldte sin ankomst. Men reklamefotografen og hobbykokken viste hvordan han ville ha det.

 

- Det ble dobbelt så dyrt som vi hadde tenkt. Jeg vil si vi er 90 prosent fornøyd til tross for at alt ble gjort uten planlegging. Men hvis jeg skulle gjort noe annerledes hadde jeg fjernet viften av estetiske årsaker, sier Espen Nersveen.

 

Det tar ofte litt tid å bo inn et hus, og fremdeles gjenstår små prosjekter før matbloggeren er 100 prosent fornøyd. Siste tilskudd til kjøkkenet er et stort og solid spisebord fra Bolina. Bordet har en matt finish og er laget av fiberbetong med resirkulert bordbein i teak.

 

- Nå sparer vi til flere stoler. Tanken er å ha åtte forskjellige stoler i ulikt materiale og farger. Nå som vi er kommet til et sted vi vil bo lenge, vil vi heller investere i solide stoler av god kvalitet.

 

Rene linjer hos interiørstylist Susanne Swegen.

Den gamle peisen har fått ny look med ny mur. FOTO: ANETTE ANDRESEN

- Skap er nesten unødvendig

Det første som møter de ankomne på Jar er kjøkkenet. Med vindu mot inngangsdøren kan nysgjerrige gjester titte inn på selve hjertet i huset.

 

Kjøkkenet er smalt, men velutstyrt. Overskap er ikke å se, til gjengjeld er det nok av underskap, og samtlige er utstyrt med skuffer. Her stues alt utenom servise og skjærefjøler.

 

- Skap er nesten unødvendig. Skuffer gir bedre plassutnyttelse og sørger for at man har alt tilgjengelig, sier Espen.

 

Howard Kjøkkenskriveri går nye veier med ny butikk.

 

Både skapene og benkeplatene kommer fra IKEA, mens ovnen er et resultat av et spontantkjøp på et B-vareutsalg på Hasle i Oslo. Induksjonsplaten på 90 cm har fem kokepunkter og gir god plass til flere gryter i bredden.

 

Designer Jan-Erik Haavi gjorde om snekkerverkstedet til bolig.

Hos Espen Nersveen finnes kun skuffer og hyller. Skap er nesten unødvendig, mener han. FOTO: ANETTE ANDRESEN
Arvegodset - et hjørneskapet fra Fyresdal i Telemark - overlevde fire timer på biltaket. FOTO: ANETTE ANDRESEN

Griller mais i sokkelesten vinteren gjennom

Kjøleskapet har bolig på andre siden av rommet. En stor fryser står trygt plassert i kjelleren.

 

- Jeg har større behov for kjøl og valgte derfor å bruke hele plassen til et kjøleskap. Dessuten liker jeg at det er litt upraktisk i et hus. Det gjør ingenting å gå ned en trapp for å hente noe i fryseren, sier Espen.

 

Den store fryseboksen rommer noe av det han selv er aller mest glad i: Grove kjøttstykker som nakker, boger og oksehaler. En vakumpakkemaskin sørger for at kjøttstykkene holder seg til Espen finner det passende å braisere dem i litt rødvin.

 

Kjøkkendrøm i sort drakt på Snarøya.

 

- Og så har vi masse selvplukket mais fra Ringi. Etter høsting renser vi maisen og tar en tur innom vakumpakkemaskinen før vi fryser dem. På terrassen har vi en innebygget keramisk kullgrill som ikke påvirkes av temperaturen ut. Så da kan vi grille fersk mais i sokkelesten vinteren gjennom.

 

60-tallshuset fikk nytt, moderne tilbygg.

Kjeramiker og mormor Uni Jacobsen bodde i huset inntil Espen og familien overtok i 2010. FOTO: ANETTE ANDRESEN
Gode oljer, krydder og praktiske redskaper står lett tilgjengelig på den store kjøkkenbenken. FOTO: ANETTE ANDRESEN

- Mat skal være gøy

Med utsikt over Oslo og Bærum, akkompagnert av musikk og stearinlys tryller gjerne Espen Nersveen frem retter inspirert av det franske eller det italienske kjøkkenet. For det skal være koselig å lage mat.

 

- Jeg er god til å sette pris på hverdagen og er veldig opptatt av kvaliteten. Men er vi slitne etter en lang dag er det også ok med ferdigmat, sier Espen som har lite til overs for matsnobberi.

 

- Kvalitet er viktig, men blir det mye mas rundt maten mister det litt av gleden. Mat skal også være gøy.

 

Les flere saker om mat og drikke på Botrend her.

 

Det samme er meningen bak bloggen Heia Mat som oppdateres når lysten tilsier det. Alt fra sjeldne anledninger til tre ganger i uka lekkes lekre bilder av mat og tilhørende oppskrifter. Ikke sjeldent også en artikkel eller to om vin eller kjøkkenutstyr.

 

Men egentlig er det ikke så mye en trenger, ifølge matbloggeren.

 

- Jeg har ikke noe favorittutstyr, og av kniver bruker jeg stort sett kun en stor kokkekniv og en litt mindre til småting. Jeg har mange kniver, men halvparten har jeg fått i gave. Så da blir luksusen at jeg kan nappe ned nye kniver istedenfor å vaske den jeg allerede har brukt!

 

Espen smiler lurt. Om noen timer skal han forberede kveldens middag: Pannekaker og tomatsuppe.Det er datterens bursdag - og hennes ønske. 

 

Les flere saker på Botrends forside her. 

Fra spisebordet oppdateres bloggen Heia Mat jevnlig. FOTO: ANETTE ANDRESEN
- Én stor og én liten kniv er egentlig alt man trenger, sier Espen Nersveen. FOTO: ANETTE ANDRESEN
Publisert 07. februar.2017 av

SMI – Samarbeidsrådet for møbel og interiør – du kan like gjerne notere deg navnet med en gang.

 

For første gang har norske produsenter, designere, organisasjoner og utdanningsinstitusjoner gått sammen om et felles mål: Å etablere norsk design som en merkevare.

 

En merkevare her hjemme og der ute. Norge har mer å by på enn vakre fjell og fjorder, fisk og olje, mener en av de deltakende aktørene, Ove Rogne i Northern Lighting.

 

- Det har aldri skjedd før at alle ledd har klart å enes om en felles plan uti fra våre forskjellige behov. Norsk design er kult, og nå skal vi vise det frem sammen, sier Rogne.

 

I lokalene til Northern Lighting er det full fart. Designere er i ferd med å montere vårens nyheter, samtidig som det skal pakkes og organiseres til Skandinavias største designmesse; Stockholm Furniture & Light Fair.

 

Administrerende direktør Rogne er entusiastisk. Her skal SMI debutere. Med det beste norske.

 

- Flere bedrifter må på banen

En blanding av unge og mer etablerte designere skal stille ut sine arbeider ved den norske ambassaden i Stockholm denne uken. Onsdag kveld åpner ambassadør Kai Eide utstillingen «A colour composition – New Norwegian Design» i egen residens. Stort oppmøte av internasjonal presse er ventet.

 

- Den skandinaviske stilen brer om seg. Disse rene enkle linjene, de spennende materialene, de friske fargene og den gode funksjonen som "er oss" slår an i hele verden. Og internasjonalt er de imponert over nivået. Hvor mange talenter vi faktisk har, og hvordan de jobber så godt sammen. Vi har en positiv samarbeidskultur akkurat nå, der en del andre land sliter med mye negativ konkurransekultur mellom designere og andre fagaktører lokalt, sier Rogne.

 

Eksempler nevnes i fleng. Som den bejublede «Structure-utstillingen» i Milano i fjor, og Klubben – et nettverk bestående av flere designere.

 

- Vi har mange designere, men de fleste må produsere utenlands for å få det til å gå rundt. Vi er nødt til å få flere norske bedrifter på banen, og det er det plass til. Men da må også konsumenter som deg og meg ta ansvar. Vi kjøper jo dansk i fleng, men kunne jo strengt tatt valgt norsk, sier Rogne og rister lett oppgitt på hodet.

 

- For ikke å snakke om den offentlige innkjøpsordningen. Det må brukes mer norsk design i de store prosjektene.

 

Ove Rogne er en av initiativtakerne til SMI. FOTO: CHRIS TONNESEN

Les også: Dette offentlige prosjektet valgte norsk møbeldesign

 

En ny tid

Men det er altså håp i hengende snøre. Nå skal det snus. Og snuoperasjonen starter i Stockholm.

 

- For en gangs skyld er også produsentene i fokus. Med norske og utenlandske produsenter som samarbeider med norske designere. Denne sammensetningen er annerledes enn det vi vanligvis arbeider med, sier kurator Jannicke Kråkvik over telefon.

 

Hun er i Berlin sammen med ektemannen og samarbeidspartner Alessandro D’Orazio. For å montere «Structure» i de nordiske ambassadene – Felleshuset som huser Norges, Sverige, Danmarks, Finlands og Islands ambassader.  

 

Her finner du alt om norsk design

 

- Det skjer utrolig mye akkurat nå. Det er utstillinger og mer støtte fra både det offentlige og det private. Det virker som det er en større respekt og forståelse for hva faget er. Det er en stor interesse for norsk design fra utlandet, slår Kråkvik fast.

 

Stylistduoen Kråkvik D’Orazio fikk inn så mange søknader at de så seg nødt til å utvide utstillingen.

 

Selve utstillingen er bygd inn i de åpne rommene i det som anses som arkitekt Knut Knutsens hovedverk. Ambassaden stod ferdig i 1952, og har en rekke norske design og kunsthåndverksarbeider i eget eie. Nå kommer det enda mer. Om enn for bare noen dager.

 

Alessandro D'Orazio og Jannicke Kråkvik har kuratert ambassadeutstillingen. FOTO: LARS PETTER PETTERSEN

- Ideen er å bruke farger som baser og deretter samle produktene uten å lage store rigger som skygger for arkitekturen og innredningen i det ærverdige huset. Det vil være fokus på produktene, forklarer Kråkvik.

 

Fargene blått, rosa og cashmere skal fremme nylanseringene som kommer fra en rekke kjente, men også unge nykommere (Se fullstendig liste lenger ned i saken.)

 

Les også: Møt nykommerne Studio Føy som stiller ut i Stockholm

 

 

Peter Opsvik er en legende innen norsk industridesign og viser frem den nye stolen "Woodwork". FOTO: LARS PETTER PETTERSEN
"Sfera II" boks designet av Kristine Bjaadal. "PI" bord designet av Anderssen&Voll for Fjordfiesta. FOTO: LARS PETTER PETTERSEN

 

- God butikk

Stockholms-utstillingen er SMI’s første, men samarbeidsrådet er også tungt inne i årets Milano-utstilling «Everything is connected».

 

Utover utstillinger skal de jobbe videre med fem konkrete forslag til hvordan veksten kan økes. Det innebærer blant annet en mer designdrevet eksportnæring og et nasjonalt program for design- og merkevaredrevet ferdigvareindustri. De skal også jobbe strategisk med å stimulere til økt industriproduksjon.

 

Til det trengs det både øremerkede midler, aktive parter og vilje. Og denne viljen synes å være tilstede. Ifølge en undersøkelse gjort av DogA, viser det seg lønnsomt å satse strategisk på design. 87 prosent sier de opplever bedre omdømme, 73 prosent fikk flere kunder, og 72 prosent økte lønnsomheten.

 

Det skal være god butikk å satse på merkevarebygging og gode designprodukter, mener Jan Christian Vestre i møbelprodusenten Vestre som også er tungt inne i SMI.

 

- Vi har ikke vært gode nok på merkevarebygging, sa han da SMI inviterte til frokostmøte før jul.

 

- Vi må bruke mer kortreiste materialer av høy kvalitet. Bruke trær – mange mener jo at Norge er i ferd med å gro igjen. Bruke mer av det grønne metallet aluminium. Vi må øke konkurransekraften med ny teknologi og en ny industrivirkelighet.

 

Tilbake i Northern Lightings residens i Bygdøy Allé i Oslo er administrerende direktør Ove Rogne optimistisk. Han gleder seg til Stockholm – både til selskapets egne stand på messeområdet og til utstillingen i ambassaden.

 

- Arbeidet med felles satsing gjennom SMI har klart å kombinere forskjellige behov mellom sentrale aktører innen designfeltet og en 3-års plan. Vi får se hvordan det går, og ta det derfra. Det er i alle fall veldig bra at vi alle samarbeider godt og får norsk design ut i verden!

 

Les også: De vil utkonkurrere danske med ny, helnorsk sofa

 

Fakta om utstillingen og SMI

  • SMI – Samarbeidsrådet for møbel og interiør ble etablert i 2016.
  • SMI er et nettverk bestående av designere, produsenter, organisasjoner og utdanningsinstitusjoner.
  • Målsettingen er å skape flere vekstkraftige merkevareprodusenter i Norge, øke den totale verdiskapningen, samt sette norske designere og merkevareprodusenter på kartet gjennom eksport av bærekraftige designprodukter- og løsninger.
  • Utstillingen «A colour composition – New Norwegian Design» vises i samarbeid med DogA, den norske ambassaden i Stockholm, DU, Innovasjon Norge, Norsk Industri, Norwegian Crafts, Polyflor og Oslo Design Fair.
  • Disse stiller ut: Anderssen&Voll, Andreas Bergsaker, Andreas Engesvik, Artek, Beate Einen, Bjørn van den Berg, Daniel Rybakken, Elementa, Elisabeth von Krogh , Everything Elevated, Fjordfiesta, Fogia, Fora Form, Gridy, Hallgeir Homstvedt, Heymat, Hjelle, Ichendorf Milano, Jenkins&Uhnger, Jonas R. Stokke, Kaja S. Dahl, Kim Thomé, KnudsenBergHindenes, Kristine Bjaadal, Kristine Five Melvær, Lillian Tørlen, Mikael Pedersen, Muuto, New Works, Noidoi, Northern Lighting, Osloform, OTHR, Peter Opsvik, Runa Klock, Røros Tweed, Sara Polmar, Scandinavian Business Seating, Siv Lier, Skagerak, StokkeAustad, Torsteinsen Design, Trefjøla, Vacheron Constantin, Vera & Kyte, Wan Den Weghe, Wik og Walsøe og Woud.

 

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram @botrend.no

"Dong" vase designet av Kim Thomé. "Aura" speil - Bjørn van den Berg for New Works. FOTO: LARS PETTER PETTERSEN
"Wallbox" fra Sara Polmar, "Falla" vase - Linda Svedal Walsøe, "Groove" marmor brett - Hallgeir Homstvedt for MUUTO, vasen "Duo" av Torsteinsen Design, produsert i samarbeid med Vidar Koksvik og lampen "Balancer" av Yuue for Northern Lighting. FOTO: LARS PETTER PETTERSEN
"Dråpe" trefjøl av Gridy for Trefjøla. "EE" lysestaker av Everything Elevated for OTHR. "Paddle" salt- og pepperskåler av Noidoi for Skagerak. "Spring" brett av Siv Lier. "Tind" sett av Osloform. FOTO: LARS PETTER PETTERSEN
"Bambi" stol av Rastad&Relling, relansert av Fjordfiesta og Utopia Workshop. FOTO: LARS PETTER PETTERSEN
Les mer

Forny soverommet på 1-2-3

Slik fresher du opp uten oppussing.

Publisert 03. januar.2016 av Bettine Nicotra

For interiørstylist Tone Kroken er soverommet det viktigste rommet i huset. – Nordmenn gjør altfor lite ut av soverommet. Vi bruker mye penger på å pusse opp huset, men når det kommer til soverommet så er gjerne budsjettet tomt og soverommet blir et kaldt rom hvor man kun skal sove. Om dagen holder hun på å pusse opp ny leilighet, og soverommet står selvsagt på prioriteringslisten. – Jeg skal male alle veggene i en mørk kalkmaling i aubergine-farge. Gulvet og taket maler jeg ly

Les mer

Neste uke åpner Skandinavias største designmesse. Til Stockholm Furniture & Light Fair kommer bransjefolk og presse fra hele verden. Skandinavisk design står sterkere enn noen gang – nå vil resten av verden ha rent, enkelt og funksjonelt design. De besøkende ser også til de unge talentene. Unge designspirer som ser etter nye samarbeid eller produsenter. Stockholms-messen har fokusert på unge talenter lenge. Med egne stands for designskoler som Aalto University School of Arts, KHiO

Les mer
Annonse

 Moodies er en vakker pause i hverdagen, med en herlig miks av ulik interiør, små møbler og klær til modige kvinner i alle aldere. Hos Moodies finner du en inspirerende sammensetting av stilarter, fra klassisk til kitch – noe for en hver personlighet.

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland