Publisert 03. januar.2016 av

Hos matblogger og hobbykokk Espen Nersveen står maten sentralt. Planlegging, tilberedning, nytelse og samvær foregår på det åpne kjøkkenet hvor spisestuen er integrert.

 

- Jeg ville ha et åpent kjøkken slik at man får nærkontakt med gjestene. Når de ankommer mingler vi gjerne litt ved kjøkkenbenken før vi setter oss ned ved spisebordet – og der blir vi sittende til sistemann har gått hjem, sier Espen Nersveen.

 

Etter å ha blogget om mat på hobbybasis i mange år, arbeider han nå med sortimentet til Samson-bakeriene. Litt kommunikasjonsarbeid for bakerkjeden blir det også tid til for den tidligere reklamefotografen.

 

- Da jeg var yngre tenkte jeg ikke så mye over selve maten. Det var noe man nærer seg selv med. Nå har jeg mange meninger og synspunkter som jeg ønsker å dele både gjennom jobben i Samson og på bloggen når anledningen byr seg.

 

Morten Øverbye gir deg oppskriftene på saftige supper.

Spisestuen er integrert i kjøkkenet på Jar. FOTO: ANETTE ANDRESEN
De populære String-hyllene erstatter overskap. FOTO: ANETTE ANDRESEN

Langsiktige endringer

Fem år etter at Nersveen og familien flyttet inn i familiehuset på toppen av Jar, er det lite han vil endre på. Totaloppussingen ble gjort i en fei for å rekke å komme på plass før datteren Iben meldte sin ankomst. Men reklamefotografen og hobbykokken viste hvordan han ville ha det.

 

- Det ble dobbelt så dyrt som vi hadde tenkt. Jeg vil si vi er 90 prosent fornøyd til tross for at alt ble gjort uten planlegging. Men hvis jeg skulle gjort noe annerledes hadde jeg fjernet viften av estetiske årsaker, sier Espen Nersveen.

 

Det tar ofte litt tid å bo inn et hus, og fremdeles gjenstår små prosjekter før matbloggeren er 100 prosent fornøyd. Siste tilskudd til kjøkkenet er et stort og solid spisebord fra Bolina. Bordet har en matt finish og er laget av fiberbetong med resirkulert bordbein i teak.

 

- Nå sparer vi til flere stoler. Tanken er å ha åtte forskjellige stoler i ulikt materiale og farger. Nå som vi er kommet til et sted vi vil bo lenge, vil vi heller investere i solide stoler av god kvalitet.

 

Rene linjer hos interiørstylist Susanne Swegen.

Den gamle peisen har fått ny look med ny mur. FOTO: ANETTE ANDRESEN

- Skap er nesten unødvendig

Det første som møter de ankomne på Jar er kjøkkenet. Med vindu mot inngangsdøren kan nysgjerrige gjester titte inn på selve hjertet i huset.

 

Kjøkkenet er smalt, men velutstyrt. Overskap er ikke å se, til gjengjeld er det nok av underskap, og samtlige er utstyrt med skuffer. Her stues alt utenom servise og skjærefjøler.

 

- Skap er nesten unødvendig. Skuffer gir bedre plassutnyttelse og sørger for at man har alt tilgjengelig, sier Espen.

 

Howard Kjøkkenskriveri går nye veier med ny butikk.

 

Både skapene og benkeplatene kommer fra IKEA, mens ovnen er et resultat av et spontantkjøp på et B-vareutsalg på Hasle i Oslo. Induksjonsplaten på 90 cm har fem kokepunkter og gir god plass til flere gryter i bredden.

 

Designer Jan-Erik Haavi gjorde om snekkerverkstedet til bolig.

Hos Espen Nersveen finnes kun skuffer og hyller. Skap er nesten unødvendig, mener han. FOTO: ANETTE ANDRESEN
Arvegodset - et hjørneskapet fra Fyresdal i Telemark - overlevde fire timer på biltaket. FOTO: ANETTE ANDRESEN

Griller mais i sokkelesten vinteren gjennom

Kjøleskapet har bolig på andre siden av rommet. En stor fryser står trygt plassert i kjelleren.

 

- Jeg har større behov for kjøl og valgte derfor å bruke hele plassen til et kjøleskap. Dessuten liker jeg at det er litt upraktisk i et hus. Det gjør ingenting å gå ned en trapp for å hente noe i fryseren, sier Espen.

 

Den store fryseboksen rommer noe av det han selv er aller mest glad i: Grove kjøttstykker som nakker, boger og oksehaler. En vakumpakkemaskin sørger for at kjøttstykkene holder seg til Espen finner det passende å braisere dem i litt rødvin.

 

Kjøkkendrøm i sort drakt på Snarøya.

 

- Og så har vi masse selvplukket mais fra Ringi. Etter høsting renser vi maisen og tar en tur innom vakumpakkemaskinen før vi fryser dem. På terrassen har vi en innebygget keramisk kullgrill som ikke påvirkes av temperaturen ut. Så da kan vi grille fersk mais i sokkelesten vinteren gjennom.

 

60-tallshuset fikk nytt, moderne tilbygg.

Kjeramiker og mormor Uni Jacobsen bodde i huset inntil Espen og familien overtok i 2010. FOTO: ANETTE ANDRESEN
Gode oljer, krydder og praktiske redskaper står lett tilgjengelig på den store kjøkkenbenken. FOTO: ANETTE ANDRESEN

- Mat skal være gøy

Med utsikt over Oslo og Bærum, akkompagnert av musikk og stearinlys tryller gjerne Espen Nersveen frem retter inspirert av det franske eller det italienske kjøkkenet. For det skal være koselig å lage mat.

 

- Jeg er god til å sette pris på hverdagen og er veldig opptatt av kvaliteten. Men er vi slitne etter en lang dag er det også ok med ferdigmat, sier Espen som har lite til overs for matsnobberi.

 

- Kvalitet er viktig, men blir det mye mas rundt maten mister det litt av gleden. Mat skal også være gøy.

 

Les flere saker om mat og drikke på Botrend her.

 

Det samme er meningen bak bloggen Heia Mat som oppdateres når lysten tilsier det. Alt fra sjeldne anledninger til tre ganger i uka lekkes lekre bilder av mat og tilhørende oppskrifter. Ikke sjeldent også en artikkel eller to om vin eller kjøkkenutstyr.

 

Men egentlig er det ikke så mye en trenger, ifølge matbloggeren.

 

- Jeg har ikke noe favorittutstyr, og av kniver bruker jeg stort sett kun en stor kokkekniv og en litt mindre til småting. Jeg har mange kniver, men halvparten har jeg fått i gave. Så da blir luksusen at jeg kan nappe ned nye kniver istedenfor å vaske den jeg allerede har brukt!

 

Espen smiler lurt. Om noen timer skal han forberede kveldens middag: Pannekaker og tomatsuppe.Det er datterens bursdag - og hennes ønske. 

 

Les flere saker på Botrends forside her. 

Fra spisebordet oppdateres bloggen Heia Mat jevnlig. FOTO: ANETTE ANDRESEN
- Én stor og én liten kniv er egentlig alt man trenger, sier Espen Nersveen. FOTO: ANETTE ANDRESEN
Publisert 11. november.2016 av

Kjære far. Kjære barns far, kjære svigerfar. Til lykke med farsdagen.

 

Du gjettet det! Farsdag er opprinnelig en amerikansk tradisjon. Det også!

 

 

Farsdag er en hedersdag for alle fedre, for far, bestefar, svigerfar og barnas far.

 

I Norge feirer vi farsdag den andre søndagen i november. Hva han forventer av dagen, er uklart. Hva du legger i feiringen, er noe ganske annet.

 

Og antakeligvis ikke forventet. Feirer vi farsdag for mor?

 

Les flere av Fannys betraktninger her

 

Sjekkliste til mamma

Det er mange å huske på, på en dag som denne.

 

Kanskje først om fremst steller man i stand på vegne av sine barn til deres far.

 

Det behøver ikke være noe dyrt eller spektakulært. Sats på tid, omtanke eller opplevelse til far.

 

Se gavetipsene vi tidligere har anbefalt

 

Hvem forventer mest av farsdagen? FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Ikke så farlig?

Og ikke glem svigerfar. Fordi barnas far synes farsdag er unødvendig, er sjansen også stor for at han ikke kommer til å huske/prioritere sin egen fars farsdag.

 

De fleste menn, vil helst ikke innrømme at de liker å bli satt pris på. Det er ikke så farlig, med meg. Ikke sant?

 

Men for barna -  for dem gjør vi en greie ut av det. De vil jo gjerne feire pappa, og blir dessuten skuffet hvis det ikke blir kake.

 

Jeg er skråsikker på at den dagen han blir tatt på ordet, den dagen ingen vekker med kake og kaffe og kos og tegning på sengen, er det ihvertfall galt.

 

Selv om det ikke er så farlig, med meg.  

 

Oppskrifter til den perfekte helgefrokosten

 

Kaffe på senga til far. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Har alt

Far ønsker seg heller aldri noe. Det er ikke lett, for den som skal finne på noe han ikke har ønsket seg. Hver gang! Og minst to ganger i året.

 

Forresten er det ikke alltid sant at han aldri ønsker seg noe. Hvis han gjør det, er det på samme dag og i en kommentar.  

 

Det far ikke har, skaffer han selv.  Så hva gir man til han som har ”alt”?

 

Det greieste er å gi det man alltid gir, et par sokker, selvsagt. Eller? Hva med et slips? Det bruker han jo, i begravelse og til jul. Og det er jo snart jul.

 

Matblogger Espen Nersveen åpner kjøkkenskuffene

 

 

Det han ikke vet

Har du tenkt på at du kan gi tid, omtanke eller opplevelse til far?

 

Der du legger lista, med tanke på far.

 

Se bort i fra hva far tror han vil. Han vil!

 

Og han fortjener en helt egen dag. Med en lat morgen, kaffe på sengen og snille barn. Obligatorisk. Den fineste gaven du kan gi far, er en dag uten helt uten forpliktelser og gjøremål. Slik at far kan fylle dagen med det han helst vil. Ekspedisjon i skogen med bål, om så.

FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Kjære far. Kjære barns far, kjøre svigerfar. Til lykke med farsdagen.

 

Takk for alt du er for meg, og familien vår.

 

Bruk dagen til noe som gjør deg glad, og så tar vi oss av resten.

 

Vi er glad i deg.

 

Les mer på Botrends forside her

 

Følg oss gjerne på Facebook og Instagram på @botrend.no

 

Les mer

Hvert år siden 1968 har det kommet en ny juleplatte fra den tradisjonsrike porselensfabrikken som holder til langs Porsgrunnselva i Porsgrunn.   Den første så dagens lys allerede i 1909, men det var ikke før på slutten av 60-tallet at en jevn produksjon ble satt ordentlig i gang. Siden den gang har den kommet årlig. I hvitt og blått, og med et julemotiv bestemt av den aktuelle designeren. For det ærefulle oppdraget går på rundgang og designeren byttes ut hvert femte år. 

Les mer

Hotellstil hos Sunniva på Hvalstad

Finner roen i mørke omgivelser.

Publisert 03. januar.2016 av Kristine Nytrøen

I et mørkt og maskulint, men elegant og moderne hjem på Hvalstad, bor Sunniva og Øyvind Hammer sammen med sine to, små barn. Sunniva er ikke redd for å ta dristige fargevalg, og er av dem som finner roen i mørke omgivelser. – Jeg liker å ha det litt annerledes, og det er viktig at hjemmet gjenspeiler personlighetene som bor der, forteller hun.

Les mer
Annonse

Hos Inspirea kan du forsikre deg om at dundynene inneholder kun europeisk dun. − Ofte vet du ikke hvordan dyrene som dunen kommer fra har blitt behandlet. Når det gjelder våre leverandører har ikke dyrene blitt slaktet for dunens skyld, men dunen kommer fra matdyr, forklarer Anette Wiberg. Sammen med ektemannen Aksel driver hun butikken som bugner av herlige høstfarger til både soverommet, stuen og baderommet. I 12 år har de hatt tilhold på Bekkestua, nå i den eldste delen av Bekkest

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland