Publisert 08. januar.2016 av

Blåjanuar, mett og hopprenn. I januar skal man lande, du mann i gata og skihoppere.

 

La den gå fort, denne lange, trøtte måneden.

 

Morten Øverbye legger vekk festmaten og hyller hverdagsmaten.

 

Vinter er tid for te. Slik brygger du den.

Julegranen på Bærums Verk er slukket nå. Det er januar. FOTO: KARL BRAANAAS

Dagen derpå

Blåmandag hele januar, hopprenn og jeg er kjempe mett. Av alt.

 

Ribbe, pinnekjøtt rød- og sur kål, gaver, byttelapper, sjokolade og lukten av tørr gran. For ikke å snakke om barnåler. Under sokker, bak gardinen og i senga, steder barnåler på ingen måte skal være, eller fungerer spesielt godt.

 

Slik innreder en matblogger kjøkkenet.

 

Og så er det januar. Et evig langt, kaldt og mørkt nachspiel der det ikke skjer noe. Overhodet. Og det er klart, når førfesten bærer preg av julens energi, lys, glitter og dans, ja, da er det jammen hardt å lande.

 

For ikke å snakke om dagen derpå. Den bakfulle dagen. Fra å gå i ett, hvis ikke to eller tre, går du i minus. Minst minus 15 hva gjelder aktivitetsnivå og gradestokk. Det er en real nedtur for alle andre som elsker høy puls og glade mennesker.

 

Men det verste med januar. Det desidert mest passive, kjedelige og langsomme med januar er vintersport. På tv. Nyttårsrakettene har så vidt landet før kommentatorstemmene er i gang. Da vet jeg at festen er over. For hva er vel egentlig verre enn en monoton og skarp kommentatorstemme som borrer seg inn i hjernebarken mens den venter på vindkast og retning? 19, 19, 19 og en halv. Å, så langsomt.  

 

 

Januar kan bli en bra måned med Morten Øverbyes supper.

Julegavene er pakket opp. Det er tomt. Det er ikke flere igjen, gutter. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Inn med nytt år

Januar gjør noe med deg. Så snart året er nytt, ser du på julepynten din med kritisk blikk. Den som er så fin og unik når du pakker den opp hver desember, ser plutselig rød og klumpete ut og har altfor mye glitter for din smak. Og, det er lenge til trettende dag jul. Da, må du jukse litt.

 

Jeg er velsignet med det perfekte alibi – et januarbarn. Ut med julen, inn med nytt år. En ny sjanse, en ny start, blanke ark og en hel del andre klisjeer jeg kunne ha føyd til her. Poenget er, at alt er nytt. Alt som ikke er som før, vel å merke.

 

Julestjernene som henger over spisebordet skal byttes ut med lyspærer igjen, og kvistene i bjerk er trukket ut fra buketten med amaryllis. De skal brukes igjen, men på en måte som vitner om en ny vår som spirer gult i bananer.

 

Små kaker er blitt til høye sjokoladekaker med krem som du egentlig ikke kan spise samtidig som du egentlig ikke behøver å slanke deg - det er tross alt bare januar og lenge til sommeren.

 

Men da har jeg et godt råd til deg, min venn. Ta deg en kake, og kom deg opp av sofaen. Du går ikke glipp av noe som helst, hvis du ikke ser på nyhetene klokken 19. Høydepunktene ruller kontinuerlig over skjermen eller opptrer som pushvarsler der du er uansett. Med eller uten kake - og hvis du ikke får noen, da har vi tapt. Eller brukket staven eller hoppet oss bort.

 

Nå skal hjemmet være koselig og fargerikt.

Amaryllis er en juleblomst. Nå pakker jeg de vekk, og lager nye vårlige buketter. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Lysere tider

Så, rydd bort julen hvis du vil. Kast smulene etter småkakene som allerede var for tørre for to uker siden.

 

Kjøp deg en primula, altså blomsten, eller kanskje flere. Slå av TV'en og kom deg ut i den kalde vinteren som også kan være vakker - et par timer med lavt sollys og tørr luft gjør deg bedre enn du tror. Imens vi venter på lysere tider.

 

Takk for denne gang desember, du var fantastisk men nå er det slutt. Det er ikke deg - det er meg.

 

På denne låven er det ikke fjøs, men interiørbutikk.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Publisert 21. april.2017 av

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet.

 

- Kanskje dere kan lage noe mat?

 

- Hva da? spør Anna.

 

- Hva vil du lage da?

 

- Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd.

 

Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver.

 

- Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger.

 

Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker.

 

Asiatisk laks - enklere får du det ikke

Kamilla og Mattis (t.v.) smaker på bollene som Mette Mari og Anna har laget. FOTO: BETTINE NICOTRA
Barna er ivrige på å være med. FOTO: BETTINE NICOTRA

Travle småbarnsfamilier

Da damene var i barselgruppe lagde Mette Mari alltid så himla god mat da mødrene var på besøk.

 

Og etter å ha spurt flere ganger om å få oppskriftene etter å ha vært på besøk, fikk manusforfatter Kamilla en idé.

 

Hun bare måtte få med seg Mette Mari på å lage en matblogg for travle småbarnsfamilier, som i likhet med dem ofte lurer på hva de skal lage til middag.

 

Blogg ble det. Bloggen Familiemat.

Det første innlegget kom like før jul - en frokost bestående av yoghurt, ristede havregryn, kokos og varme blåbær.

 

Siden har de blogget om alt fra «tomatsuppe som på pose» til langpannekake.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Barna er det viktigste smakstesterne og de største kritikerne. FOTO: BETTINE NICOTRA

Kokeboknerder

 I en gammel vinkasse på hjul er kokebøker i ulike tykkelser og høyder stablet på rekke og rad.

 

- Vi er litt sånn kokeboknerder begge to, forteller Mette Mari.

 

Kokkeleringen foregår ofte på hvert deres kjøkken, men én gang i måneden møtes hele gjengen.

 

Barna som er deres største kritikere, er med på å lage, smake og bestemme hva som funker og hva som ikke funker.

 

- Blåskjell er den nye favoritten til Anna, sier Kamilla og smiler.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

 

Matlagingen er foreløpig kun en hobby.

 

- Men kanskje vi får gitt ut kokebok en dag, sier Mette Mari.

 

- Ja, det er drømmen, skyter Kamilla inn.

Ole Brumm-boller. FOTO: FAMILIEMATBLOGG

Oppskrift på Ole Brumm-boller som du kan lage neste gang du får besøk

 Til omtrent 24 boller trenger du:

  • 1 kg hvetemel
  • 6 dl melk (lunken)
  • 50 gram gjær
  • 175 gram sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 egg
  • 160 gram meierismør i terninger

 

Kanelfyll til svingene:

  • 100 gram smør (temperert)
  • 3 ss sukker
  • 1,5 ss kanel

 

Vaniljekrem:

  • (250-300 gram). Kjøp eller lag selv. Oppskrift finner du på Familiematblogg.

 

Slik går du frem:

Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok (eller bruk sleiv). Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i omtrent 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

 

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i omtrent 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet og vaniljekremen (om du lager denne selv). Kanelfyllet lager du ved å røre sammen det myke smøret med sukker og kanel.

 

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel kanelfyllet utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

 

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på to bakepapirkledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem. 

 

Oppskriften er hentet fra bloggen.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Følg oss på Facebook og Instagram, og tips oss gjerne her.

Les mer

Jeg innrømmer at jeg lover litt mer enn jeg kan holde i dette blogginnlegget. Det er umulig å forsikre seg mot den gale naboen når kjøper bolig. Men jeg kan hjelpe deg et stykke på vei for å velge det rette bomiljøet og de beste naboene.

Les mer

3 enkle måter å pynte med egg

Påsken er høytid for krim, ikke drama.

Publisert 08. januar.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Et gufs av påske Påske og etterlengtede fridager med familien, kanskje i fjellet. Da jeg var barn var det selvsagt at påsken ble tilbragt på hytta til Kjell, en sjarmerende fjellhytte vi leide hvert år. Obligatoriske aktiviteter som skitur til Bakkestølen, påskeskirenn hos Valens, hvit solkrem på nesen etterfulgt av fregner som jeg hatet, scootertrekk og snørekjøring ble gjentatt år etter år.

Les mer
Annonse

Varsling på mobilen, fjernstyring av boligen, nøkkelløs adgang.. Ny teknologi gir nye muligheter for sikring av boligen. De ulike leverandørene har ulike løsninger og prisene kan variere mye. Nå kan du sammenligne løsninger og priser raskt og enkelt. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland