Publisert 08. januar.2016 av

Blåjanuar, mett og hopprenn. I januar skal man lande, du mann i gata og skihoppere.

 

La den gå fort, denne lange, trøtte måneden.

 

Morten Øverbye legger vekk festmaten og hyller hverdagsmaten.

 

Vinter er tid for te. Slik brygger du den.

Julegranen på Bærums Verk er slukket nå. Det er januar. FOTO: KARL BRAANAAS

Dagen derpå

Blåmandag hele januar, hopprenn og jeg er kjempe mett. Av alt.

 

Ribbe, pinnekjøtt rød- og sur kål, gaver, byttelapper, sjokolade og lukten av tørr gran. For ikke å snakke om barnåler. Under sokker, bak gardinen og i senga, steder barnåler på ingen måte skal være, eller fungerer spesielt godt.

 

Slik innreder en matblogger kjøkkenet.

 

Og så er det januar. Et evig langt, kaldt og mørkt nachspiel der det ikke skjer noe. Overhodet. Og det er klart, når førfesten bærer preg av julens energi, lys, glitter og dans, ja, da er det jammen hardt å lande.

 

For ikke å snakke om dagen derpå. Den bakfulle dagen. Fra å gå i ett, hvis ikke to eller tre, går du i minus. Minst minus 15 hva gjelder aktivitetsnivå og gradestokk. Det er en real nedtur for alle andre som elsker høy puls og glade mennesker.

 

Men det verste med januar. Det desidert mest passive, kjedelige og langsomme med januar er vintersport. På tv. Nyttårsrakettene har så vidt landet før kommentatorstemmene er i gang. Da vet jeg at festen er over. For hva er vel egentlig verre enn en monoton og skarp kommentatorstemme som borrer seg inn i hjernebarken mens den venter på vindkast og retning? 19, 19, 19 og en halv. Å, så langsomt.  

 

 

Januar kan bli en bra måned med Morten Øverbyes supper.

Julegavene er pakket opp. Det er tomt. Det er ikke flere igjen, gutter. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Inn med nytt år

Januar gjør noe med deg. Så snart året er nytt, ser du på julepynten din med kritisk blikk. Den som er så fin og unik når du pakker den opp hver desember, ser plutselig rød og klumpete ut og har altfor mye glitter for din smak. Og, det er lenge til trettende dag jul. Da, må du jukse litt.

 

Jeg er velsignet med det perfekte alibi – et januarbarn. Ut med julen, inn med nytt år. En ny sjanse, en ny start, blanke ark og en hel del andre klisjeer jeg kunne ha føyd til her. Poenget er, at alt er nytt. Alt som ikke er som før, vel å merke.

 

Julestjernene som henger over spisebordet skal byttes ut med lyspærer igjen, og kvistene i bjerk er trukket ut fra buketten med amaryllis. De skal brukes igjen, men på en måte som vitner om en ny vår som spirer gult i bananer.

 

Små kaker er blitt til høye sjokoladekaker med krem som du egentlig ikke kan spise samtidig som du egentlig ikke behøver å slanke deg - det er tross alt bare januar og lenge til sommeren.

 

Men da har jeg et godt råd til deg, min venn. Ta deg en kake, og kom deg opp av sofaen. Du går ikke glipp av noe som helst, hvis du ikke ser på nyhetene klokken 19. Høydepunktene ruller kontinuerlig over skjermen eller opptrer som pushvarsler der du er uansett. Med eller uten kake - og hvis du ikke får noen, da har vi tapt. Eller brukket staven eller hoppet oss bort.

 

Nå skal hjemmet være koselig og fargerikt.

Amaryllis er en juleblomst. Nå pakker jeg de vekk, og lager nye vårlige buketter. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Lysere tider

Så, rydd bort julen hvis du vil. Kast smulene etter småkakene som allerede var for tørre for to uker siden.

 

Kjøp deg en primula, altså blomsten, eller kanskje flere. Slå av TV'en og kom deg ut i den kalde vinteren som også kan være vakker - et par timer med lavt sollys og tørr luft gjør deg bedre enn du tror. Imens vi venter på lysere tider.

 

Takk for denne gang desember, du var fantastisk men nå er det slutt. Det er ikke deg - det er meg.

 

På denne låven er det ikke fjøs, men interiørbutikk.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Publisert 15. mai.2017 av

Som nyttårsaften, kommer 17. mai bestandig bardust på. Egentlig ganske utrolig, for dagen faller bestandig på eksakt samme dato.

 

Det dreier seg om tid. Man har alltid god tid før 16. mai. Alltid.

 

For bunadskjorten vasket du i fjor, gjorde du ikke? Den trenger du bare du bare å stryke litt – og å stryke bunadskjorte er jo det letteste i hele verden. Eller?

 

Lakk- og bunadskoene passet til jul, så de passer sikkert nå også, med tykke, hvite ullstrømper i. Sikkert.

 

Og du har jo ikke noe annet du skulle ha gjort, 16.mai, har du?

 

Nei, du hadde bare tenkt til å stelle litt på kjøkkenbenken, kanskje med stemningsfull bakgrunnsmusikk og et halvt glass hvitvin, bake en vellykket, høy pavlova og gjøre i stand lekre fat til frokosten dagen derpå. Bare pusle litt, liksom.

 

Hvis dette er din 16. mai, tror jeg du juger. La meg fortelle deg om min.

 

Slik pynter denne familien til 17. mai 

Er skoene fremdeles hele? Foto: Fanny Dehn Arvesen

16.mai - en helt vanlig dag

Det starter med høy puls på vei hjem fra jobb. Allerede der er du på etterskudd, helt enkelt ved at 16. mai er en helt vanlig arbeidsdag.

 

Det er nemlig ikke bare deg som ha tenkt til å dra tidlig fra jobben den dagen, stå i kø foran ferskvarene eller på blomsterbutikken eller på polet.

 

Og er egentlig polet åpent dagen før helligdag? Og når du først er innom butikken, er det noe mer du trenger?

 

Hvordan står det til med 17.mai sløyfene fra i fjor – overlever de enda en nasjonaldag? Neppe. Men dette skulle du ha sjekket på forhånd, ikke sant?

 

Du kan jo ta en telefon, til en som er hjemme og kan sjekke – bortsett fra at det ikke er noen hjemme. De som skulle være hjemme, er nemlig på fotballkamp, i mellom trening eller i bilen.

 

Det er – som allerede nevnt – en helt vanlig dag. Bortsett fra at det ikke er det.

 

For deg med god tid - imponer med hjemmelaget is til festen

Er alt strøket? Foto: Fanny Dehn Arvesen

Kvelden før kvelden

Når alt omsider er handlet inn og alle barn er kjørt dit de skal og hentet igjen, starter kvelden før kvelden.

 

Mat må man ha og middag skal lages. Noe enkelt da, siden det er 17. mai i morgen.

 

Det er merkelig med det, for selv pølser i lompe virker som et enormt prosjekt akkurat denne kveld.

 

Nå har du jo ryddet og vasket og gjort i stand – og ingen, ingen får blande seg på kjøkkenet ditt.

 

Helst skal (de stakkars) barna sitte som tente lys, uten å ta på noen ting, resten av kvelden. Forferdelig, ikke sant?

 

Etter leggetid (som trekker ut fordi forventningsfulle små syns det er vanskelig å sove) skal det bakes. Brød, kaker og andre godsaker.

 

Det du hadde glemt, er at bakverk skal heves. Eller at eggene til marengsen skal være romtempererte for at ikke hele prosjektet skal klappe sammen – akkurat som om det ikke var stor nok sjanse for det fra før.

 

Når du starter å bake kl. 21, kan du selv regne deg frem til når du kan legge deg. For du har rukket å stryke i mellomtiden, har du ikke?

 

Opprinnelig skal 17. mai være barnas dag – la oss gå tilbake til det.

 

Gratulerer med dagen!

Én ting er sikkert; 17.mai blir det ... i år også! Foto: Fanny Dehn Arvesen

Les flere saker å Botrends forside her

 

Gi oss gjerne tilbakemelding her - og følg oss på Facebook og Instagram

Les mer

Tross snø- og vind, nå er endelig utesesongen straks i gang! Utvalget strekker seg fra rotting, heltre, plast, betong og til aluminium. Det blir som å stå i verdens største godtebutikk å velge ut kun en favoritt - altså totalt håpløst. Jeg deler derfor raust, håper på at våren istemmer og gir av sin varme, så du kan få satt deg i vårsola. Nevnte jeg at det er forresten er helt innenfor å sitte ute med både pledd, varmelampe og gjerne noe varmt i koppen?! For slikt må man gj

Les mer

Oppussing og interiør er i skuddet som aldri før.   Folk bruker masse penger på oppussing, og på TV er programmer hvor folk får hjelp til å forandre og pusse opp boligen sin veldig populære.   En ting er det som foregår på TV.   Er det lønnsomt å investere i profesjonell hjelp til interiørdesign i det virkelige liv? Her kan du lese flere innlegg fra Boligdama. 

Les mer
Annonse

Varsling på mobilen, fjernstyring av boligen, nøkkelløs adgang.. Ny teknologi gir nye muligheter for sikring av boligen. De ulike leverandørene har ulike løsninger og prisene kan variere mye. Nå kan du sammenligne løsninger og priser raskt og enkelt. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland