Publisert 17. januar.2016 av

Den lille, store ettårsdagen skal feires med brask og bram.

 

Dekk bursdagsbordet en konge verdig og la barna krabbe, tegne og grise på bordet.

 

Ettåringen får bestemme, fordi han fortjener det.

Ingen er for stor eller for liten for et bursdagsselskap. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Av meg får du

Så var du ett år, lille venn. Lille monster, lille ulv i fåreklær, lille lillebror. Hele familiens stjerne.

 

Maktkampen du demonstrerer hver natt er fort glemt etter klokken seks. Når du smiler med hele kroppen som bare du gjør. Alle smulene med kjeks eller eplebitene du strør om deg, eller tingene du gjemmer.

 

Alle formaningene du glemmer: - Ikke sug på stikkontakten! - Ikke gjør det - la den stå! - Ikke dra i den! - Og la nå broren din sitte i fred!  

 

Du er tilgitt og alt er glemt.

 

Av meg får du en bok, en bamse og et løfte om å alltid se deg for den du er og den du skal bli og blir.

 

En trygg havn der store stormer viker for stille vann. En hånd selv om jeg bare har to.

 

Alle drømmene mine for fremtiden din. En stillongs i ull som er arvet med hull i.

 

Et par ski med for store støvler som passer med en ekstra sokk.  

 

All min tålmodighet, tvilen til gode og en vuggevise hver kveld så lenge du vil høre.   

 

Fanny reflekterer over januar.

Bokstaver og blyanter er brukt som barnslige dekorelement. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Første gang for alt

Den lille, store ettårsdagen er en helt spesiell dag, en begivenhet og en merkedag. For førstefødte bursdagsbarn er det første gang du smaker kake, for ettåringer med søsken er du allerede dreven i gamet og har vært det en stund. Du har klart å holde liv i livet, i ett helt år. Hurra!

 

Du har ikke gått på veggen selv om du har trodd du skal, du har blitt en av de du aldri skulle bli; du ammer i all offentlighet, skifter bleier over en lav sko. Fullstendig satt av rutine – døgnet rundt, presset deg inn i størrelse 38 igjen selv om det ikke ser spesielt flatterende ut. Og transformert deg selv til halvt nattdyr, halvt superhelt med hørsel som superkraft.

 

Gratulerer, resten av alle dagene ligger foran deg og det ene, helt spesielle året bak deg.

 

Dette designstudioet kommer du til å se mer av i 2016.

 

 

Og som seg hør og bør, blir det selskap. Med absurd mange pakker. Til en prins som er mest opptatt av det innpakningspapiret, og kanskje båndet. Til en som suger på kortet, kaster det uinteressert fra seg og stabber videre mens du febrilsk stikker gaven i fjeset til hedersgjesten for en takknemlig reaksjon. Se hva du har fått, se se se.

 

Men du har din egen vilje, steinbukk. Hurra for deg, du som skal feires, for alle andre. I dag skal du få tegne på bordet, gni sjokoladekake på duken i papir, krabbe på bordet og henge i lampene. Vi bruker lekene dine til pynt, fordi du skal få leke til bords, papirflyene svever på lette vinger før de krasjlander og smakes på.

 

Alt er som det skal være, alltid har vært og vil bli.   

 

Heia Mat-bloggeren åpner opp kjøkkenet.

Bokstaver og blyanter er brukt som barnslige dekorelement. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Bursdagsbord til en på ett

Til bordet har jeg brukt papirrull fra Ikea som duk. Pappa har brettet papirfly som dekorasjon til bordet, som også kan henges fra taket.

 

De fargerike bokstavene fra et bokstavbanner er brukt som dekorasjon sammen med ettåringens favorittleker.

 

Og selvfølgelig fargeblyanter, som setter et helt unikt, barnslig preg på bordet. Til større barns selskap kan du også legge frem klistremerker, men styr unna glitterlim.

 

For å få barnebursdagsbordet komplett, må du tilsette en nysgjerrig ettåring. Og kake.

 

Les flere saker på Botrends forside her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Papirfly og leker dekorerer bordet. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN
Publisert 21. april.2017 av

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet.

 

- Kanskje dere kan lage noe mat?

 

- Hva da? spør Anna.

 

- Hva vil du lage da?

 

- Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd.

 

Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver.

 

- Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger.

 

Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker.

 

Asiatisk laks - enklere får du det ikke

Kamilla og Mattis (t.v.) smaker på bollene som Mette Mari og Anna har laget. FOTO: BETTINE NICOTRA
Barna er ivrige på å være med. FOTO: BETTINE NICOTRA

Travle småbarnsfamilier

Da damene var i barselgruppe lagde Mette Mari alltid så himla god mat da mødrene var på besøk.

 

Og etter å ha spurt flere ganger om å få oppskriftene etter å ha vært på besøk, fikk manusforfatter Kamilla en idé.

 

Hun bare måtte få med seg Mette Mari på å lage en matblogg for travle småbarnsfamilier, som i likhet med dem ofte lurer på hva de skal lage til middag.

 

Blogg ble det. Bloggen Familiemat.

Det første innlegget kom like før jul - en frokost bestående av yoghurt, ristede havregryn, kokos og varme blåbær.

 

Siden har de blogget om alt fra «tomatsuppe som på pose» til langpannekake.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Barna er det viktigste smakstesterne og de største kritikerne. FOTO: BETTINE NICOTRA

Kokeboknerder

 I en gammel vinkasse på hjul er kokebøker i ulike tykkelser og høyder stablet på rekke og rad.

 

- Vi er litt sånn kokeboknerder begge to, forteller Mette Mari.

 

Kokkeleringen foregår ofte på hvert deres kjøkken, men én gang i måneden møtes hele gjengen.

 

Barna som er deres største kritikere, er med på å lage, smake og bestemme hva som funker og hva som ikke funker.

 

- Blåskjell er den nye favoritten til Anna, sier Kamilla og smiler.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

 

Matlagingen er foreløpig kun en hobby.

 

- Men kanskje vi får gitt ut kokebok en dag, sier Mette Mari.

 

- Ja, det er drømmen, skyter Kamilla inn.

Ole Brumm-boller. FOTO: FAMILIEMATBLOGG

Oppskrift på Ole Brumm-boller som du kan lage neste gang du får besøk

 Til omtrent 24 boller trenger du:

  • 1 kg hvetemel
  • 6 dl melk (lunken)
  • 50 gram gjær
  • 175 gram sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 egg
  • 160 gram meierismør i terninger

 

Kanelfyll til svingene:

  • 100 gram smør (temperert)
  • 3 ss sukker
  • 1,5 ss kanel

 

Vaniljekrem:

  • (250-300 gram). Kjøp eller lag selv. Oppskrift finner du på Familiematblogg.

 

Slik går du frem:

Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok (eller bruk sleiv). Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i omtrent 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

 

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i omtrent 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet og vaniljekremen (om du lager denne selv). Kanelfyllet lager du ved å røre sammen det myke smøret med sukker og kanel.

 

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel kanelfyllet utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

 

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på to bakepapirkledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem. 

 

Oppskriften er hentet fra bloggen.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Følg oss på Facebook og Instagram, og tips oss gjerne her.

Les mer

3 enkle måter å pynte med egg

Påsken er høytid for krim, ikke drama.

Publisert 17. januar.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Et gufs av påske Påske og etterlengtede fridager med familien, kanskje i fjellet. Da jeg var barn var det selvsagt at påsken ble tilbragt på hytta til Kjell, en sjarmerende fjellhytte vi leide hvert år. Obligatoriske aktiviteter som skitur til Bakkestølen, påskeskirenn hos Valens, hvit solkrem på nesen etterfulgt av fregner som jeg hatet, scootertrekk og snørekjøring ble gjentatt år etter år.

Les mer

Undersøkelser viser at yngre hyttekjøpere  er mer villig til å leie ut hyttene sine enn den eldre generasjon.  De ser dette som en mulighet til å finansiere hyttelivet mens de ennå er unge

Les mer
Annonse

Skal du kaste deg ut i kjøp eller salg av bolig? Det kan være mye nytt å tenke på. Denne huskelisten hjelper deg.Før du selger:Tenk gjennom hvor du vil bo og hvilken type bolig du ønsker deg. Vil du flytte inn i noe større eller mindre? Skal eiendommen ligge nærmere byen eller på landet?Velg riktig megler. Forskjellen mellom en god og en dårlig megler kan bety flere hundre tusen kroner. Vurder flere meglere for å finne den rette for deg. Tenk på lokalkunnskap, kjemi, erfaring og pris

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland