Nå kuppes visningene

Flere vil sikre seg en bolig før det holdes visning.

Publisert 23. januar.2016 av

Nå er fenomenet som omtales som «kupping» økende, og skyldes boligprisveksten de senere årene.

 

Lurer du på hva kupping betyr?  Kjøpere som har tapt budrunder, bruker kupping som en bevisst strategi i et forsøk på å unngå ville budrunder.

 

Daglig leder i Eiendomsmegler1 i Asker, Berit Sveen Muggebye, har opplevd det flere ganger på nyåret.

 

Les flere saker på Botrends forside her. 

 

- Vi ser at det er flere eiendommer kuppes, fastslår hun til Botrend og råder selgere til å vente med å godta et bud til etter visning.

 

- På generelt grunnlag ønsker vi at selger skal gjennomføre visningen. Det er også bakgrunnen for regelen om at første bud skal stå til klokken 12 dagen etter visning, forklarer hun.

 

Botrend gir deg eiendomsnyheter - tips oss gjerne her.

Flere ønsker å unngå budrunder. Selgere rådes til å holde visning. FOTO: K. BRAANAAS

- Hold visning

 

Nylig solgte Eiendomsmegler1 i Asker en bolig i distriktet med prisantydning 3,75 millioner kroner. Boligen ble kuppet før visning, da kjøper tilbød 430.000 kroner over prisantydning.

 

I porteføljen er to boliger hos meglerfimaet solgt før visning, og én er forsøkt kuppet.

 

Få boliger presser prisene til værs

 

- Trenden er der helt klart, det ser vi også på Finn der flere boliger har fått merkelappen «solgt før visning, sier Muggebye.

 

Også Norges Eiendomsmeglerforbund fraråder selger å godta bud før visning.

 

- Trygg bolighandel forutsetter grundige forberedelser og en ryddig salgsprosess. Kupping av budrunder innebærer gjerne det motsatte: høy intensitet og kjappe avgjørelser. Selger kan på kort sikt se seg tjent med et raskt salg til en tilsynelatende høy pris, men det kan bli problemer på lang sikt, sier forbrukerrådgiver Carsten Henrik Phil i Norges Eiendomsmeglerforbund.

 

Skal du på visning? Da bør du lese dette. 

 

Kjøpere bør ta seg tid

 

Kupping var omfattende i fjor høst, da hver tredje bolig ble utsatt for fenomenet. Forbrukerrådet gikk ut med advarsel.

 

De foretok en undersøkelse av 250 boligsalg i ulike deler av Oslo. Samtlige selgere som avslo kuppforsøket, tjente på det.

 

NRK omtalte sent i fjor høst et eksempel på kupping, da en selger ble tilbudt 300.000 kroner over takst før visning. Selger avslo budet, og holdt to godt besøkte visninger. Til slutt ble boligen, med prisantydning på 5 millioner, solgt for 1.050.000 kroner over takst.

 

Her er sjekklisten før du velger megler

 

Botrend hadde nylig flere intervjuer med lokale eiendomsmeglere, der de fikk spå om boligmarkedets utvikling i 2016.

 

Tore Aas hos Eie Eiendomsmegling på Bekkestua rådet da kjøpere til å ta seg bedre tid.

 

- De fleste av oss som jobber med dette har et inderlig ønske om at kjøperne tar seg litt bedre tid til å undersøke det objektet de er interessert i. Gjerne ta med seg en fagperson på visningen, er rådet fra Eie-megleren.

Publisert 19. desember.2016 av

En tomannsbolig i funkisstil i Bærum har satt tidenes rekord for postnummeret 1365 Blommenholm.

 

Til visning kom 45 interessenter. Totalt syv budgivere endte i en budkrig hvor salgssummen endte på 10,9 millioner kroner – nesten 2 mill. over prisantydningen på 8,95.

 

Kvadratmeterprisen for funkisboligen i Halvorsens vei landet til slutt på over 71.000 kroner. Noe som er langt høyere enn snittet for Blommenholm som ligger på 47.000 kroner kvadratmeteren.

 

- Denne gangen syns jeg ikke det var et for lavt utgangspunkt. Basert på snittet så skulle boligen ha ligget på 7,2 mill. Det var flere av interessentene som reagerte på høy prising før budrunden startet, sier eiendomsmegler hos Krogsveen i Asker, Mats Lund.

 

- Den store etterspørselen var vanskelig for meg å forutse. Dette er jo en kvadratmeterpris som er høyere enn noe annet som er oppnådd i området. Det er et resultat av godt forarbeid ved at vi fikk lov til å gjøre de tingene som skulle til.

 

Få siste nytt fra boligmarkedet her

 

Tomannsboligen har blant annet en takterrasse på 24 kvm. FOTO: TEODOR TOMTER

Pusset opp for 200.000 før salget

Funkisboligen er tegnet av arkitekt Jan Lie og ble oppført i 2004. Den er en del av en tomannsbolig og har et totalt primærrom på 153 kvm. Både tomt, garasje og bod deles med den andre enheten i Halvorsens vei på Blommenholm.

 

Boligen har vært leid ut i mange år i forbindelse med at selger har jobbet i utlandet. Om lag 200.000 kroner ble lagt på bordet for å pusse opp overflatene før salget.

 

- Jeg fikk fritt spillerom med boligen, og de var villige til å gjøre tingene jeg ønsker, sier Mats Lund.

 

Kommersiell tjeneste: Se hvilke boliger som er til salgs her

 

Alle gulv ble skiftet og en interiørarkitekt fra Intro Interiørdesign veiledet prosessen slik at alle overflater ble malt i tidsriktige farger.

 

- Det var ikke kjempeslitt, men fullstyling av boligen med tidsriktige detaljer er små ting som kjøpere setter pris på. Det er ikke alltid det lønner seg, men i dette tilfellet mente jeg det var riktig.

 

- Det er spennende arkitektur som det selges lite av i Bærum. Så om man presenterer objektet på riktig måte treffer man kjøpergruppen bedre, sier Krogsveen-megleren.

 

Les også: Kuppet ubebodd Fornebu-leilighet

 

Eiendomsmegler og Fagansvarlig Mats Lund. FOTO: KROGSVEEN
200.000 kroner ble brukt til oppussing i anledning salget. FOTO: TEODOR TOMTER

Lav tilbudsside

Prisene har steget i Bærum kommune i hele år. De siste 12 månedene med hele 16,1 prosent, viser boligprisstatistikken til Eiendom Norge. Også i november – som normalt sett har fallende boligpriser – steg prisene i kommunen med 0,8 prosent.

 

- Når det er unormalt få boliger og lavt utbud, så gir det et ekstra press på de objektene som ligger ute. Kjøpekraften er der fremdeles, og dette er noe av årsaken til prisoppgangen i vårt distrikt, sa daglig leder ved Aktiv Eiendomsmegling på Bekkestua, Johan Orlin, til Botrend da boligprisstatistikken for november ble lagt frem nylig.

 

Les også: Dette meglerkontoret har nær doblet omsetningen i år

 

Det hadde også innvirkning på salget av tomannsboligen på Blommenholm, ifølge eiendomsmegleren.

 

- Med så lav tilbudsside, får de gode objektene stort sett veldig god respons når salgsprosessen blir gjort riktig. At det heller ikke er veldig mye som er gått på Blommenholm de siste månedene, påvirker det også etterspørselen, sier Mats Lund.

 

- Man kan ikke forvente å få 2 mill. over prisantydning når utgangspunktet er fornuftig, men det er vel liten tvil om at vi sitter igjen med en svært god pris her.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Kontakt oss her, og følg oss på Facebook og Instagram under Botrend.no

 

 

Nyhetsbrev fra Botrend

Ja, takk - jeg vil gjerne abonnere på Botrends nyhetsbrev.

Les mer

Boligåret 2017 begynner slik fjoråret sluttet. Med få objekter og høye priser. Det forteller flere eiendomsmeglere til Botrend etter at den første visningshelgen i januar er gjennomført. Av 249 objekter i Asker og Bærum har 30 fått nye eiere i løpet av de siste tre dagene. Onsdag morgen lå 219 ledige objekter ute til salgs på Finn.no. På Hvalstad i Asker gikk et enderekkehus 520.000 kroner over prisantydningen på 4,4 mill. Det kvalifiserte til ny prisrekord på rekkehus i området

Les mer

Du har hørt om kortreist mat, kortreist ferie, kortreist trening? Nå er et helt nytt byggeprosjekt i Lommedalen under oppføring – og det er kortreist bygging. Her får du flere eiendomsnyheter  

Les mer
Annonse

Familien Vinje drømte om å bygge eget hus. Da eiendommene ved Ekebergåsen Boligfelt ble lagt ut for salg, slo de til umiddelbart! – Vi ønsket å kjøpe eiendom på Ekebergåsen fordi vi allerede hadde et hus på Lierskogen. Det var nemlig uaktuelt for oss å flytte herfra. Her bor vi landlig samtidig som vi bor sentralt, forteller Asbjørn Vinje. Det var nærheten til marka og de fine solforholdene som fristet han og familien. Samtidig var det en gyllen mulighet til å bygge eget hus. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland