Annonse

Dette er et annonseprodukt, produsert etter gjeldende retningslinjer

Hallgeir Kvadsheim er økonomisk rådgiver i Tjenestetorget og ekspert på privatøkonomi.

BSU er Norges beste spareordning

Ingen over, ingen ved siden.

Det er tre årsaker til hvorfor BSU er den beste spareformen - her er de:

  • Fett skattefradrag: Du kan trekke fra 20 prosent av innskuddet på skatten. Sagt på en annen måte: Hvis du setter inn 1000 kroner, får du 200 kroner tilbake fra staten! Slike spleiselag liker vi: 800 kroner fra deg, 200 fra Siv Jensen!
  • Fet rente: BSU-renta er uvirkelig bra. Det glemmer mange. I 113 av 113 banker får du høyere rente på BSU-pengene enn det banken selv krever i beste boligrente!
  • Gullkunde: Den som sparer fast i BSU får lettere lån i bankene. For det første fordi de sparer opp egenkapital. Men, og dette er minst like viktig: De viser banken at de har disiplin og langsiktighet i sin privatøkonomi.

Må ha egenkapital

I dag må du ha 10-15 prosent egenkapital for å kjøpe egen bolig. For unge som skal inn på boligmarkedet for første gang, er ikke det så lett. Skal du kjøpe en leilighet til to millioner kroner, får du normalt ikke låne hele kjøpesummen, ”bare” 1,7-18 millioner. Maks. Resten må du spare opp selv. Men hvordan sparer man opp 200 000 – 300 000 kroner? BSU kan bli nøkkelen: Tenk deg at du setter av 25 000 kroner til BSU i åtte år. Da har du satt inn totalt 200 000 kroner i banken. Men ikke glem rentene og skattefradraget. Her er regnestykket:

BSU 8  år:                                           200 000

+         Renter:                                     48 000

+         Spart skatt:                              40 000

+         Renter på spart skatt:               9 500

=         Total                                       297 500

 

-          Skatt på BSU-renter                16 100

=         Egenkapital                            281 400

Vips, så har du nok egenkapital til boligkjøpet.

Ikke alltid lurt

Men: Du bør ikke spare i BSU i år med lav inntekt. Da får du ikke brukt skattefradraget. Tenk deg at du tjener under frikortgrensa på 50 000 kroner i år. Da betaler du heller ikke en øre i skatt, ergo blir skattefradraget fånyttes. Det forsvinner. Spleiselaget med Siv funker ikke. Du betaler 1000 kroner, men får ikke de 200 tilbake! Derfor bør du heller sette av sparepengene på en vanlig sparekonto.

Her er andre kommersielle artikler fra Tjenestetorget som kan være av interesse for deg:

Kommersielt innhold.

I denne artikkelen finner du alle artikler på Botrend, hvor du kan kan hente inn tilbud på boligforsikring, innboforsikring, hytteforsikring etc.

 

Å bytte forsikringsselskap kan være svært lønnsomt for deg som boligeier. En undersøkelse utført av Tjenestetorget viste at deres kunder i snitt sparte 3.100 kroner i året på å bytte forsikringsselskap. For mange var gevinsten mellom 10.000 og 14.000 kroner.

 

I skjemaet nederst i denne artikkelen kan du enkelt hente inn tilbud basert på dine behov og fra de forsikringsselskapene du selv foretrekker.

Alle artikler om boligforsikring

Alle artikler om innboforsikring

Alle artikler fra Tjenestetorget - les her

Flere samlesider med nyttige lenker

På Botrend kan du hente inn tilbud fra leverandører på en rekke type tjenester. Her er flere samlesider med nyttige lenker, som gjør at du som forbruker kan spare penger.

Alt om boligalarm I Alt om eiendomsmegling I Alt om varmepumper

Les mer

Rekordår for dyre boliger

Aldri før solgt så mange dyre eiendommer.

Publisert 25. januar.2016 av Elin Reffhaug Craig

I følge Dagens Næringsliv blir 2016 et rekordår for omsetning dyre boliger. Så langt i år er det tinglyst 13 boliger over 40 millioner kroner, og aldri tidligere har det vært omsatt like mange dyre boliger i løpet av et år,  skriver avisen. Les flere eiendomsnyheter på Botrend 

Les mer

Leiligheten på 33 m² i Hauger skolevei på Rud/Hauger i  Bærum  ligger østvendt, i første etasje med utsikt til en parkeringsplass. Mandag endte budrunden likevel på 2,5 millioner kroner, en halv million over takst. Inkludert fellesgjeld er kjøpesummen oppe i 2,75 millioner kroner. – Det er mangel på tilbud. Det er ekstremt få boliger til salgs. Flere av budgiverne har nok tidligere sett på større leiligheter, og endt i budrunder der boligene har gått for langt over det de har

Les mer
Annonse

Hallgeir Kvadsheim er ekspert på privatøkonomi og økonomisk rådgiver i Tjenestetorget. Her deler han bankenes tre viktige sjekkpunkter før de kan gi deg et boliglån.1: EgenkapitalDu bør ha minst 15 prosent egenkapital for å få lån. Skal du kjøpe en bolig til to millioner, betyr det at banken i utgangspunktet kun vil låne deg 1,7 millioner (85 %). Restsummen på 300 000 kroner, må du fikse selv. Et alternativ er at foreldre stiller sikkerhet i egen bolig og/eller er kausjonister. Det

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland