Publisert 26. januar.2016 av

En fin hage forbindes ofte med fargerike blomster, grønne planter, sol og sommer.

 

Likevel mener Anne Havåg Holter-Hovind, damen bak hagebloggen Moseplassen, at hagen også har sin sjarm på vinteren.

 

– Det handler bare om å se potensiale og gjøre en liten innsats, sier hun.

Anne dekorerer hagen med hjemmelagde islykter. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Snø og is er elementer hun mener er avgjørende i en vinterhage, men hva den ellers bør inneholde, mener hun er opp til hver enkelt.

 

Fanny viser deg hvordan du lager lykter.

 

–Vinterhagen trenger verken koste mye eller være tidkrevende, det er kun fantasien som kan sette en stopper. Ta deg først et minutt til å tenke over hvilken del av hagen eller balkongen du ser ut på innenfra, og begynner der. Ikke sett i gang med et gigantisk prosjekt, det er mye lettere om du deler hagen inn i soner. Deretter kan du dekorere slik du selv ønsker, sier Anne Havåg Holter-Hovind.

 

Les mer om hage her.

Slik har Anne dekorert husveggen. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

– Tenk enkelt 

 

 

En enkel belysning på huset, lykter, og en fin sti opp til huset, er bare noe av det hun mener skal til.

 

– Dekorer også med krukker som tåler kulde, grønne furugrener som bryter med det hvite, og ulike lykter. Det kan være hjemmelagde lykter, kjøpte, eller en kombinasjon av begge. Om kvelden er det veldig hyggelig å se ut på disse, i stedet for et mørkt krater. Det gir lys for å finne vei, samtidig som det gir dybdefølelse og struktur, tipser hun.

 

Finn Schjøll gir deg tulipantips

 

Selv om vinteren ikke er tiden for å sitte ute, mener hun også at møblene som tåler kulde godt kan bli stående.

 

– Et lite bord ved inngangsdøren med en krukke eller en lykt på kan også være det som skal til for at enhver skal føle seg velkommen, sier hun.

 

Saken fortsetter under bildene.

Kombiner gjerne med grener. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Begge lyktene har Anne selv laget. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Blomster kan man også bruke i islykter. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

– Vær leken

 

Anne synes hagen er finest når den er litt tilfeldig og det ikke er så voldsomt og overdådig.

 

 

– Sjarmen ligger i det enkle. La planter som holder seg fine bli værende, og klipp ned det du synes ser rotete ut. Struktur i hagen er viktig. Har du barn, er det ingenting i veien for å involvere dem. Hva med å dekorere hagen med en familie av snømenn? Eller en liten snømann på 30 cm her og der? Vanskeligere trenger det ikke være, sier hun.

 

Slik får du lekker utebelysning.

 

Dyrelivet og mangfoldet i hagen er også viktig for Anne. Derfor har hun flere steder plassert matfat og hengt opp meiseboller til sine små venner.

 

Hjemmelagde fuglekasser mener hun også kan være rimelige og morsomme familieprosjekt som ser fint ut i hagen.

Isskål med fuglemat. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Anne setter pris på mangfoldet i hagen. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

– Måk soner

 

Har du en platting eller veranda, synes Anne det er fint å holde hele, eller deler av den fri for snø om vinteren.

 

Det gjør det også lettere å nyte utearealet så fort solen begynner å varme når det går mot vår.

 

– Å måke bevisst, slik at det blir pene linjer, synes jeg er fint. I tillegg dumper jeg snøen der den ikke synes, aller minst i vårbedet der blomstene vil gro så fort solen begynner å titte frem til våren, forteller hun.

Annes hage hjemme på Nordstrand. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Anne er kreativ og lager mye iskunst. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Vil inspirere

 

Anne har mye kunnskap og mange gode råd om hagestell. Nettopp det var grunnen til at hun opprettet bloggen ”Moseplassen” for åtte år siden.

 

– Mitt mål er å inspirere andre og gi leserne mine samme gode opplevelse av hagen som jeg får. Jeg har et behov for å vise frem alt det fine ved en hage ­­– til alle årstider. Jeg hadde ingen ambisjoner om å bli den best leste hagebloggen, men synes bloggfellesskapet er veldig fint, forteller hun.

 

Tidligere denne måneden ble hun nominert til årets interiørblogg av Vixen Blog Awards, og selv om hun ikke stakk av med seieren, synes hun det var veldig hyggelig.

 

– Jeg gleder meg veldig over anerkjennelsen jeg får nå, forteller hun.

 

Svarttrosten kommer ofte på besøk. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Hageinspirasjon finner hun både hos leserne sine, på sosiale medier og i magasiner.

 

Ballong-lyktene har hun nylig hatt stor suksess med, og Anne tipser også om en menge andre kreative og rimelige måter å dekorere vinterhagen på. 

 

 

– Ballong-lyktene har blitt årets store trend, og uken jeg skrev om dette, hadde jeg 100.000 unike lesere på en uke. Til vanlig kan det ligge på alt fra 20.000 og oppover ukentlig. Det varierer veldig, men det viktigste for meg er å spre hageglede, sier hun.

Anne lager meiseboller selv. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Under kan du lese Annes oppskrift på hjemmelaget meisebolle.

 

  •  500 g saltfritt matfett. For eksempel Flott eller Delfia.
  •  200 g hakkede saltfrie nøtter.
  •  200 g havregryn.
  •  200 g sammalt hvete eller annet mel.

 

  •  Smelt fettet. Kjøl ned før du forsetter om det blir veldig varmt.
  •  Rør inn nøtter, havregryn og hvete/mel.
  • Ha massen i form. Det kan for eksempel være et kjøkkenglass sammen med en tvinnet hyssing som du lar gå i mange krøller.
  • Sett til avkjøling så det stivner
  • Bruk lunkent vann på utsiden av formen, og server verdens beste mat til fuglene.
Islykt med hjerter. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Annes oppskrift på iskrans:

 

  •  Finn frem en randform. Både former ment for baking og slike du kan kjøpe med ferdig dessert fungerer godt.
  • Hell vann i formen, kokt vann gir litt klarere is.
  • Du kan dekorere kransen ved å legge blomster, bånd, plastleker og annet ned i vannet. Frys eventuelt i to runder om pynten flyter opp/rundt.
  • La stå til alt er helt fryst, ta den inn og la den stå litt i oppvaskkummen, før du har lunkent vann på utsiden til isen slipper formen 
  • Heng opp kransen på en tykk spiker eller ved å henge et tykt silkebånd rundt kransen. Den kan også ligge flatt som en lav islykt.
Lyktene inspirert av lyktene på Slottsplassen under kongeparets 25-årsmarkering. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Publisert 18. juni.2017 av

Sylting er en teknikk for å bevare frukt, bær og grønnsaker, og har de siste årene fått en renessanse i både moderne nordiske restauranter og i norske hjem.

 

På norsk har vi brukt "sylting" både om sur/salt lake som sylteagurker og syltede rødbeter, og søte laker, som marmelade.

 

Med eddik og sukker nedsetter man vannaktiviteten og pH-verdien, og bremser derfor nedbrytningen av maten. Sylting brukes også for å tilberede råvarer og gi den den spesielle sursøte smaken som er så godt.

 

Her kan du følge Karn på Instagram @karnfjk

 

Som tilbehør til grillmat

 

Sylting har tradisjonelt vært forbeholdt sensommeren når frukt og grønt man ikke fikk brukt opp skulle konserveres, men sylting kan med selvfølgelig gjøres i små porsjoner året rundt for å strekke årstidene.

 

Nå er grillsesongen her snart for fullt, og jeg gleder meg til å sylte agurk, kål og rødløk som er nydelig tilbehør til grillpølsene!

 

Karn: Min sommermat grilles

 

Syltede grønnsaker er perfekt til grillmat. Foto: Karn Fjørtoft

Som vertinnegave

Hvis man ikke har prøvd å sylte før skjønner jeg at det kan være et lite prosjekt å komme i gang, men sylting er faktisk noe av det enkleste innenfor hjemmeproduksjon.

 

I tillegg er det jo veldig gøy å lage sine egne syltede grønnsaker slik de gjorde før i tiden, enten det er grønnsaker til egen bruk, marmelader til familien eller chutneyer til små vertinnegaver.

 

Noen viktige prinsipper:

 

Når man skal sylte grønnsaker bruker man som et utgangspunkt eddik, salt og sukker. Dette konserverer grønnsakene og gjør de svært holdbare. Smak tilsetter du med krydder som eksempel pepper, allehånde, laurbærblad og sennep, alt etter hva man liker og til bruk. Dillfrø er også godt å bruke, spesielt hvis det du lager skal være tilbehør til fisk. Men pass på, det skal ikke så mye til før smaken blir kraftig!

 

 I oppskriftene under har jeg komt med et forslag til en syltelake, men du eksperimentere akkurat slik som du vil med mengde syre, sødme og krydder.

 

Før du går i gang vil jeg informere om to viktige prinsipper når du skal sylte.

 

Du må sterilisere glassene før bruk. Foto: Karn Fjørtoft
  1. Sørg for at glassene er helt rene

 

Du kan sylte nesten hva som helst og bruke de glassene du vil, så lenge sylteglassene er helt rene. Hvis glasset ikke er skikkelig rent kan det komme mugg og grønnsakene vil råtne.

 

Det holder ikke bare å vaske dem grundig, men du skal få dem så sterile som mulig. Dette kan du gjøre enten ved å å koke eller tørke dem i ovnen, eller i en oppvaskmaskin med steriliseringsprogram.

 

 

Agurker egner seg godt til sylting. Foto: Karn Fjørtoft
Det krever litt kutting og forarbeid. Foto: Karn Fjørtoft

 

2. Glassene skal fylles helt opp med syltelake

 

Etter at du har fylt sylteglassene med grønnsaker skal du fylle glasset så mye som mulig med syltelake.

 

Syltelaken skal tømmes over grønnsakene kokende varm, og lokket skal skrues på med en gang. Slik blir det dannet et undertrykk og grønnsakene holder seg lengre!

 

NB: Disse prinsippene er aller viktigst hvis du sylter for at grønnsakene skal holde seg i lang tid, altså flere måneder. Rødløken er ferdig til bruk allerede etter en halv time og da trenger du ikke være så påpasselig!

 

Smak av himmel : Et slag for kortreist mat

 

 

Slik lager du syltelaken – grunnoppskrift

 

Under følger en grunnoppskrift på en syltelake som jeg bruker til det aller meste; i denne omgangen syltet jeg rødløk, agurk og rødbeter med den. Her er det fritt frem for å eksperimentere som du ønsker etter smak og behag!

 

Ingredienser:

 

  • 4dl eddik (lagereddik, eplecidereddik, eller 50/50)
  • 2dl vann
  • 50g sukker (evt. rørsukker)

 

Her får du flere matoppskrifter på Botrend

 

Syltede grønnsaker holder seg i måneder. Foto: Karn Fjørtoft

Krydder

 

  • 3-4 laurbærblad
  • 1 teskje pepperkorn
  • 1teskje korianderfrø
  • 2 teskjeer dill, laurbærblade, allehånde, kanel, stjerneanis, chilliflak og nellik

 

Fremgangsmåte:

 

  1. Bland eddik, sukker og vann. Smak til slik at blandingen er passe sur og søt. Bring eddik, sukker og vann til oppkok.

   

2. Skold glassene, ha grønnsakene og resten av ingrediensene i og hell lake over til det dekker og helst slik at glasset blir helt fylt. Skru på lokket mens det er varmt, slik at det blir dannet et undertrykk.

 

Ekstra tips:

Sylting er ikke den eneste måten å bevare smakene fra kjøkkenhagen. Det er også gøy for eksempel å lage forskjellige urtesalt og oljer fra urter og grønnsaker. Det finnes masse oppskrifter på nettet som du kan bruke for inspirasjon!

Ferdig resultat og deilig som tilbehør. Foto: Karn Fjørtoft

 

 

Les mer på Botrends forside her

 

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.

MAT
Les mer

Men for at  tekstilene  skal holde seg fine lenge, må vi sørge for at de tåler vær og vind. – Tekstiler tilfører form, tekstur og farge til utemiljøet og gjør det hyggelig og «lunt». Det setter raskt et personlig preg på uteplassen. Og når det ser innbydende ut, blir vi også mer fristet til oppholde oss der, sier Annette Jørstad Bolme hos INTAG. Men puter og tekstiler til utendørsbruk må ha andre egenskaper enn de vi har inne i sofaen. – Vi har varierende somre med litt u

Les mer

– Jeg har lenge ønsket å lære mer om lokalprodusert mat, og her blir vi jo kjent med grønnsakene, sier livlige bestemor Rina Ihlen (69). Hun sitter på en trebenk ute på jordet. På fanget sitter barnebarnet Sonja (3), og foran dem, storesøster og snorklipper Aurora (5). – Skal vi måle på persilleskiltet hvor lang snoren skal være? Der kan vi klippe. Det er passe, sier hun i det Aurora åpner saksen og fører den over hyssingen som Rina holder frem. Bestefar Torstein Sommerfeldt

Les mer
Annonse

Kommersielt innhold fra Plantebørsen. Rottingstoler eller minimalistiske møbler? Liker du det rustikke eller romantiske? Uansett hva du leter etter, finner du det mest sannsynlig hos Plantebørsen i Lier. Nå er sommeren her – og ferien rett rundt hjørnet. Utover sommeren blir det mange fine dager og kvelder på terrassen. Hos Plantebørsen finner du det du trenger for å gjøre verandaen koselig. De har mange gode tips til hvordan du kan innrede terrassen din.– Mange kunder kommer ti

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland