Morten Øverbye gir deg fiskeoppskriftene

Friske og ferske tider.

Publisert 29. januar.2016 av

Fisk er godt året rundt. Men det er nå, akkurat nå, den er på sitt aller beste.

 

Grillet makrell i sommersol. Reker på brygga og nykokte krabber i solnedgang. Om noen måneder er sommeren tilbake, og mange av oss ser frem til å nyte sjømaten bare det blir varmt i været. Og akkurat så naiv og kunnskapsløse kan vi altså være. For vi trenger ikke vente så lenge, vet du. Det er faktisk nå fisken er på sitt aller beste.

 

Hvis vi ser bort ifra de typiske sesongfiskene, som for eksempel makrell, så er det altså akkurat nå du bør kaste deg over fisken. Det iskalde været gjør vannet så friskt det bare kan, og det nyter altså
fisken godt av. Og når du da først har fått kroken i den så er det snart du som skal nyte godt av det.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

«Jeg liker ikke fisk»

Hørt det før? Det blir faktisk mer og mer sjeldent, til og med småbarnsforeldre opplever nå at mange barn foretrekker fisk fremfor kjøtt. For noen tiår siden gikk det i trukket torsk og fiskeboller på boks. Kombinert med smeltet smør og kanskje noen vasne grønnsaker er det kanskje ikke så rart at mange fikk det i vrangstrupen. Nå har det kommet flere typer fisk på markedet, og i tillegg er frysedisken fylt med utallige varianter som gjør det vanskelig ikke å finne en favoritt.

 

Nå er kanskje ikke frysedisken stedet å søke dersom du er på jakt etter de spennende smakene. De store matbutikkene har ofte en ferskvaredisk der du kan få gode råvarer og fine tips av kyndige bak kassen. Og der er det grunn til å kjenne sin besøkelsestid, for fiskebutikkene har vært en utdøende vare i mange år. Det er synd, for vi trenger disse spesialbutikkene for å få fisken så fersk og god som mulig. De har godt utvalg og god kompetanse. Dessuten får du kjøpt ferdige varer der som går frysedisken en høy gang.

Maksimal utnyttelse av 47 kvm

Slik fikk Helene en upraktisk leilighet til å fremstå glamorøs.

ARKITEKTUR
Fisk i sesong - eller i suppe. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Slik får verdens beste fiskeopplevelse

Vi har alle noen retter som vi foretrekker. Vi vet at vi kan, at det smaker og at vi får gode skussmål fra de andre rundt bordet.

 

Selv er jeg inne i en salmastream der jeg bruker en brennheit jernpanne. Fiskestykket får et halvt minutt på intens varme før jeg snur fisken og trekker pannen av platen. Etter et lite minutt eller to har du verdens beste fiskeopplevelse; Sprø på utsiden og nærmest rå i midten. Kombinert med det beste fra sushiverden, nemlig wasabimajones, har i alle fall jeg en rett som jeg kunne spist hver eneste dag. For en periode. For plutselig kommer jeg på hvor godt det egentlig er med kokt torsk og søtpotetpuré. Eller hvor fantastisk deilig en klassisk fiskesuppe egentlig smaker.

 

Er ikke det rart? At man spiser seg lei på en rett, men plutselig nærmest oppdager den på nytt. Jeg tenker det er bra at vi kan være såpass korttenkte. For da kan vi med jevne mellomrom la oss begeistre av «nye» smaker og opplevelser. Det er litt som med julematen. Den smaker fantastisk når desember kommer, hvert eneste år. For ikke å snakke om når sommeren endelig kommer. Da kan vi sette oss på bryggekanten og spise reker.

 

Matblogger Espen Nersveen åpner kjøkkenskuffene.

 

Vi skal nyte krabber i solnedgang og la fiskene frese på grillen.

 

Det er lenge til sommeren. Så la oss nyte fisken allerede nå, for det er altså nå den smaker aller best! Prøv ut noen av disse rettene og se om du kan bli bergtatt av noen nye oppskrifter. Det er verdt et forsøk.

 

Nytt og maskulint dekketøy fra Anders Arhøj og Kähler.

Fisk er godt året rundt. Men det er nå, akkurat nå, den er på sitt aller beste.

 

Grillet makrell i sommersol. Reker på brygga og nykokte krabber i solnedgang. Om noen måneder er sommeren tilbake, og mange av oss ser frem til å nyte sjømaten bare det blir varmt i været. Og akkurat så naiv og kunnskapsløse kan vi altså være. For vi trenger ikke vente så lenge, vet du. Det er faktisk nå fisken er på sitt aller beste.

 

Hvis vi ser bort ifra de typiske sesongfiskene, som for eksempel makrell, så er det altså akkurat nå du bør kaste deg over fisken. Det iskalde været gjør vannet så friskt det bare kan, og det nyter altså
fisken godt av. Og når du da først har fått kroken i den så er det snart du som skal nyte godt av det.

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

Dampet torsk med søtpotetpuré

  • 800 g torsk
  • 2 stk. søtpoteter
  • 100 g smør
  • 2 dl melk
  • 150 g bacon    

 

  • Begynn med søtpotetene: Skrell og kutt i skiver. Kokes møre i lettsaltet vann før vannet helles av.

 

  • Mos potetene og tilsett smør og melk. Smak til med salt og pepper.

 

  • Finhakk bacon og stek det i stekepannen på middels varme. Om du lar den stå lenge nok blir den sprø og velsmakende.

 

  • Rens fisken og damp bitene i en kjele med litt vann i 5–7 minutter. De er ferdige når den flaker seg lett.

 

  • Serveres gjerne med noen ekstra grønnsaker ved siden av, for eksempel erter eller brokkoli.
Dampet torsk med bacon og søtpotet får frem det beste i hverandre. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Svidd salma med wasabimajones og teriyaki

  • 800 g salmalaks
  • 100 g majones
  • 2 ss rømme
  • Wasabi
  • 1 dl soyasaus
  • 3 ss vann
  • 2 ss brunt sukker
  • 2 ts. eddik,
    gjerne hvitvinseddik
  • 1 cm. Ingefær, finhakket
  • 1 ss smør              
  • Olje
  • Salt og pepper
  • Fersk koriander

 

Begynn med sausene:

 

Wasabimajones

Pisk sammen majones, rømme og wasabi. Sistnevnte får du kjøpt i små begre eller tuber. Den er sterk, så smak deg frem til ønsket mengde. Ha i litt pepper.

 

Terryakisaus

  • Bland sammen finhakket hvitløk og ingefær og ha det i en kjele.

 

  • Ha i resten av ingrediensene og la det koke til sausen begynner å tykne.

 

  • Sil og avkjøl.

 

  • Varm en jernpanne med litt olje til den blir rykende varm. Legg i smør og fisk og la den steke seg i et halvt minutt.

 

  • Trekk pannen til side og snu fiskestykkene. Et lite minutt senere er fisken ferdig.

 

  • Serveres gjerne med ris og store mengder koriander.
Ny favoritt: Svidd Salmalaks. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Fiskesuppe

  • 500 g valgfri fisk
  • 2 l. fiskekraft
  • 1 dl fløte
  • 2 stk. gulrøtter
  • 200 g sellerirot
  • ¼ stk. purreløk         
  • Gressløk
  • Salt og pepper
  • 3–4 ss mel

 

  • Rens og del fisken i passelige biter.

 

  • Vask og skrell grønnsakene. Del de i små staver og purren i tynne skiver.

 

  • Kok opp fiskesuppen. Ta ut en desiliter av kraften og rist dette sammen med melet til en jevning. Hell dette tilbake i kjelen og pisk det sammen.

 

  • Ha i fløten og la det koke i 5–6 minutter.

 

  • Senk temperaturen og ha i fiskebitene. La det trekke i et par minutter før du har i grønnsakene. La det trekke i enda 2–3 minutter. Smak til med salt og pepper.
Fisk og grønt i samme gryte kan ikke bli feil. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Vil du lage fiskekraften selv?

  • 2 kg. Fiskeavskjær
  • ½ stk. løk
  • 50 g sellerirot
  • 1 stk. purre
  • 1 stk. gulrot
  • 1 stk. laurbærblad
  • 1 ts. hel pepper, sort
  • 2 ss salt
  • Vann

 

  • Vask og skyll fiskeavskjæret. Fjern gjeller og blodrand.

 

  • Vask grønnsakene og del dem i grove biter. Bruk bare den grønne delen av purren.

 

  • Legg alle ingrediensene i en kjele og fyll opp med vann til det dekker alt. Kok opp og skum av underveis.

 

  • La kraften småkoke/trekke i 30–40 minutter.

 

  • Sil kraften og ha det tilbake i kjelen. La det koke inn til du får den ønskede styrken på kraften. Husk at kraften kan fryses ned dersom du lager mye. Og om du koker den inn til kraftige dråper kan du tynne den ut igjen med vann når du ønsker å bruke den.

 

Les flere saker på Botrends forside her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Lag fiskekraften selv. FOTO: MORTEN ØVERBYE
MAT
Publisert 20. mai.2017 av

Interiørarkitekt Nina Isabell Abrahamsen er en av dem som liker å ha noen grønne urter på kjøkkenbenken. De står aldri i direkte sol, men de får godt lys, noe urtene trives i.

 

– Urter på kjøkkenbenken er ikke bare praktisk, men gir også et fint fargestikk, sier hun.

 

Gjør bra mat bedre med urter

 

 

Men for at urtene skal trives, enten du velger å ha dem inne eller plante dem ute, mener gartner Ellen Østenstad Auke ved Kolsås hagesenter at det er noen få retningslinjer du bør følge for at urtene skal trives.

 

– Først og fremst er det viktig å huske på at stort sett alle urter trives lettdrenert på et solrikt sted, forteller hun.

Nina Isabell har et lyst kjøkken uten direkte sol, hvor urtene trives godt. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Trenger plass

Deretter anbefaler hun å plante om. Ifølge Auke trenger nemlig urtene vesentlig større plass enn de små plastpottene de kommer i.

 

Drømmehagen som blomstrer hele året

 

Plant urtene i en større krukke hvis du skal ha dem inne. Urtene trenger mer jord og organisk gjødsel for å trives. I tillegg er det viktig å huske på at det er flere planter i en potte, og derfor anbefales det å dele dem opp, slik at de ikke vokser for tett. Da vil de mistrives, forklarer hun.

Gartner Ellen Ø. Auke har god peiling på urter. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Basilikumen er en av de vanskeligste å holde friske, og liker mye vann og lite sol. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Anbefaler plantestuss

Gartnerne ved Bryn gartneri, med Kari Margrethe Friis i spissen, er enig. I tillegg anbefaler de såkalt urtejord for at plantene skal få kraft til å holde seg fine og vokse.

 

– Et lag med Leca i bunnen av potta sørger også for at plantene ikke blir «for våte på beina», det vil si røttene, råder Friis.

 

Bli med inn i jungelhagen på Blomenholm

 

Noe mange ikke vet om, men som også er viktig, er ifølge Auke å klippe plantene.

 

– I det man kjøper urtene er de ofte store og fine, men det skal ikke være så mye planteverk på dem når de plantes. De vil tåle mer om du klipper dem halvveis ned, forklarer hun. I tillegg anbefaler hun å sette plantene ut i halvskygge på dagtid og ta dem inn om natten i en 3–4 dager for avklimatisering, før de får stå ute på heltid.

Sett urtene på et solrikt sted, eller helst under et lysstoffrør. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Både røde og grønne basilikum liker mye vann og liker ikke å tørke mellom vanningene. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Liker det lyst

Noen urter er også vanskeligere å lykkes med enn andre, og både Auke og Friis mener basilikum er en av dem.

 

– Det er greit for urtene å tørke lett opp etter hver vanning, men husk at særlig basilikum ikke liker dette så godt. Den vil være jevnt fuktig. Rosmarin og timian er mer robuste og står lengre inne. De tåler gjerne sterk sol og lavere romtemperatur enn basilikumen, forteller Friis.

 

Tid for hage

 

Selv om nesten samtlige urter trives på lune steder med mye lys, påpeker gartnerne at urtene heller ikke trives dersom det blir for varmt.

Urtene skal også vannes ofte, gjerne annenhver dag. Ifølge Friis er det beste å helle vannet på skåla eller nede i potta.

 

– Hvor mye avhenger av hvor varmt det er i rommet og hvor fort jorda tørker opp, men ikke la det stå vann i potteskjuleren over tid, da drukner planta og visner, påpeker hun.

 

Legg en god plan for hagen

Har du solrike forhold med ly, har urtene gode forutsetninger for å trives ute. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Ekspertenes råd

  • Har du solrike forhold med ly, har urtene gode forutsetninger for å trives på Østlandet.
  • Alle urter har en hardføre-skala som går fra én til åtte, hvor én tåler minst og åtte mest.
  • Sett urtene på et solrikt sted, eller helst under et lysstoffrør.
  • Minst vann av alle urtene trenger rosmarin, timian, salvie og oregano. Også mynten tåler å tørke litt.
  • Gi planten 1–2 dl vann om gangen.
  • Ønsker du flerårige planter, anbefales timian, sitrontimian, salvie, ramsløk, mynte, løpstikke, lavendel, gressløk, sitronmelisse, eller oregano.
  • Rosmarin, og fransk Estragon er også flerårig hvis de oppbevares inne gjennom vinteren. Plant derfor i krukker.
  • Både løpstikke og mynte er flerårig, men disse sprer seg fort, og derfor er det viktig at du planter i krukker for å begrense rotnettet om du ikke ønsker disse plantene over alt.
  • Basilikumen er en av de vanskeligste urtene å lykkes med. Det må være minst ti grader om natten for at den skal trives ute, og den liker ikke å stå i direkte sollys. Mens de fleste andre urter tåler å tørke mellom vanningene, liker ikke basilikumen det.
  • Oxalis er årets nykommer på urtefronten og ligner den mer kjente lykkekløveren. Den gir en syrlig smak og både blader og blomster kan spises. Egner seg godt i salat.
Les mer

Sommerens cooleste isbiter

The devil is in the details.

Publisert 29. januar.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Så en enkelt tror jeg at det er; enten så er du opptatt av detaljer, eller så er du det ikke. Jeg er, som du kanskje gjettet, en av de som er opptatt av dette. Svært opptatt, faktisk. Detaljer trenger ikke bare være estetiske effekter. Detaljer jeg er opptatt av, kan like gjerne omfatte toneleie man snakker ikke, vinkelen ett bilde er tatt eller hvilken vei vinden blåser.

Les mer

Mai handler mye om fri, fest og tradisjoner.  Denne rømmegrøten er signert Mamma og er virkelig et av symbolene på tradisjonsmat for meg. Når storfamilien samles, enten det er bursdag, konfirmasjon, 17. mai eller dåp står denne ofte på bordet. En av fordelene med rømmegrøt er at den kan gjøres klar i forkant, en annen er at det er langt mindre væravhengig å servere enn grillmat. Noe som jo kan være en fordel når mai-været er så ustabilt ...  Jeg synes den søte, litt syrli

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland