Publisert 06. februar.2016 av

- Vi har sett nok kjendiser på kjøkkenet. Nå vil vi ha vanlig, hardtarbeidende mennesker!

 

Utsagnet kommer spontant fra kokk, kokebokforfatter og nå TV-dommer Lise Finckenhagen. Fra hun startet sin karriere som læring hos Eivind Hellstrøm på Bagatelle på slutten av 90-tallet, har Finckenhagen vært en kjent skikkelse i det norske kokkemiljøet.

 

Sammen med mesterkokkene Bent Stiansen og Tom Victor Gausdal blir Lise Finckenhagen nå å se på norske TV-skjermer utover våren. De tre dommerne skal veilede og bedømme tolv kokker som alle kjemper om heder og ære i den norske versjonen av det amerikanske kokkeprogrammet Top Chef på TV 2.

 

Selve konkurransen er én ting, men den egentlige visjonen til hun som ble kåret til Årets kvinnelige kokk i 2004 er klar: Bransjen har fått et ufortjent rykte, og nå vil Finckenhagen vise hvilke hardtarbeidende og dyktige mennesker som står bak grytene over det ganske land. De som står på dag ut og dag inn for å servere deg.

 

- Det er en bransje som har fått mye negativ omtale og som sliter med rekrutteringen av nye, unge medarbeidere. Og det er synd for bransjen og kokkelivet har utrolig mye godt ved seg, sier Finckenhagen som selv ble kåret til årets unge kokk i 1998.

- Et unikt konsept

Mandag for knappe to uker siden benket 282.000 norske seere seg foran TV-apparatet for å få med seg årets første episode av «Top Chef». I hard konkurranse med håndballguttas forsøk på å avansere i EM på TV3.

 

- Det var jo typisk at håndballguttene skulle bli fryktelig gode akkurat nå, sier Lise Fickenhagen lattermildt.

 

- Det blir spennende å se hvordan seerne tar imot Top Chef. Det har etter hvert blitt veldig mange kokkeprogrammer, men selv mener jeg dette er et unikt konsept. Her blir man kjent med vanlige mennesker og livet bak grytene – uten juks.

 

Morten Øverbye gir deg fiskeoppskriftene.

Matblogger Espen Nersveen åpner kjøkkenskuffene

Kjøkkenet er samlingspunktet hos Heia Mat-bloggeren på Jar.

INTERIØR
Top Chef-dommerne Lise Finckenhagen, Tom Victor Gausdal og Bent Stiansen. FOTO: THOMAS REISÆTER/TV2

Deltagerne er blant Norges beste

I programmet lages ingen retter i forkant. Deltakerne vet heller ikke hva de har i vente før episodenes ulike oppgaver er i gang. Et enormt prestasjonskrav, mener Finckenhagen som tror få er klar over hvor mye som kreves.

 

- De imponerte stort - alle sammen. Enkelte av oppgavene krevde utrolig mye, de opplevde mye stress og taklet det veldig bra.

 

I konkurransens verden er likevel ikke innsatsen alt. De tolv kokkene må levere, og allerede er to deltakere sendt hjem. Programmets yngste deltaker, Sebastian Skauen Johnsen (15) som gikk i lære hos Michael More på fine dining-restauranten Restaurant 13 i Fredrikstad som 12-åring, røk ut først. Denne uken måtte også Tor Jørgen K. Arnesen fra The Flying Culinary Circus pakke sammen knivene og forlate programmet.

 

Blant Top Chefs resterende deltakere finner vi blant andre Kokkelandslagets Halvar Ellingsen som også vant NM i kokkekunst i 2009, Katrine Skeie som har åpnet to restauranter med sin Bocuse d’Or-vinnende mann Geir Skeie, kjøkkensjef på Strand Restaurant – Morten Klever, og tidligere ambassadekjøkkensjef Sebastian Myhre.

 

Ti episoder gjenstår før finalen sendes 28. mars.

 

Morten Øverbye viser deg hvordan du lager velsmakende vegetarmat.

Deltakerne (F.v.) Sebastian Myhre, Jon Marius Sletten, Eline Gulbrandsen, Sebastian Skauen Johnsen, Vinay Tangen, Morten Klever, Anette Berger, Katrine Skeie, Halvar Ellingsen, Tor Jørgen K. Arnesen, Kim Daniel Mikalsen og Renee B. Fagerhøi. FOTO: THOMAS REISÆTER/TV2

Med en genuin interesse for mat og drikke

Da Lise Finckenhagen vokste opp var det lite som skulle tilsi at nettopp henne skulle bli en av Norges beste og mest kjente kokker. Hennes far slet med spiseforstyrrelser og Finckenhagen kan selv ikke erindre et eneste felles familiemåltid under oppveksten, fortalte hun til Dagens Næringsliv i fjor.

 

Erfaringene har gjort henne til en forkjemper for matglede. For ekte og sunn mat laget med kunnskap og kjærlighet. Hun har utgitt en rekke kokebøker, hvorav den siste fra 2015 er viet en favoritt i mange hjem: Nemlig pannekaker.

 

- Det er ikke noe som heter kroppspress i min bransje. Alle kommer som de er, og det er den genuine interessen for mat og drikke som er drivkraften, sier Lise Finckenhagen som tror det er en av få bransjen igjen hvor kroppspresset ikke er et tema lenger.

 

- Jeg er utrolig stolt av dette. Det handler om å akseptere hverandre for de man er. Jeg håper Top Chef vil vise dette og gi en skikkelig boost til bransjen. For til syvende og sist handler det om samarbeid og å glede andre. Å gi en totalopplevelse med den gode maten i sentrum.

 

Top Chef sendes på TV2 mandager kl.20.00.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

 

MAT
Publisert 14. april.2017 av

Et vellykket måltid

God påske, der du er.

 

I skrivende stund er det onsdag før ferie og jeg sitter inne på hjemmekontoret mitt å venter på ferie. Snart.

 

Før den tid skal jeg jobbe meg igjennom en urovekkende ansamling med klær som skal vaskes, brettes og pakkes.

 

Barnas vinterklær, som jeg for øvrig har vasket og pakket bort for i år, skal dras frem igjen – mitt problem, jeg vet jeg var tidlig ute i år.

 

Les også: Å rydde på japansk: Oppstart!

 

Men snart. Snart kan skuldrene senkes, helst i en solvegg et sted. Deeeet tror jeg at vi skal få til. Alt utenom været, kan man på en måte gjøre noe med selv.

Vi har ingen etablert tradisjon for påskefrokost, vi spiser frokost… i påskeferien. I vår lille familie, er frokost ofte det måltidet som blir mest vellykket, det vil si at vi sitter til bords å spiser, sammen.

 

Med en på 2, en på 5 og en på 7 år er måltidene som oftest svært fort gjort. Jeg har kokketjeneste, er servitør og flyr ellers som en annen idiot fra barn til barn. Et syn, vil jeg tro. Men når vi får det til, når vi sitter sammen å koser oss, da koser vi oss. Sånn skikkelig.

 

I grønnsakhagen

Jeg liker å pynte. Jeg er ikke glad i å lage mat. Eller det er ikke riktig, jeg prioriterer det bare ikke (har jeg hørt) – jeg liker å lage mat, når jeg har tid og mulighet til å skaffe de råvarene jeg helst vil bruke. Derfor har jeg jukset litt.

I samarbeid med de flinke jentene bak Familiematblogg, dekket vi barnas påskebord – et sunt, godt og barnslig bord.

 

Barnas bord er et lavt, lite bord med korte bein som barna kan sitte rundt på gulvet. Duken i hvitt papir er ment for å dekoreres av ivrige, små barnehender med tusjstreker på.

 

Les også: Supermamma prøver seg på unicorn-toast

 

De hvite serviettene er brettet som kaniner – eller tidsriktige påskeharer. Begrene i papp med ører på kan brukes til å drikke av, eller til å ha popcorn i. Med en lyserosa pompom til utgangspunkt, kan barna selv tegne på værhår, tenner, bokstaver eller kruseduller.

 

Den herlige maten har tema fra grønnsakhagen – favorittrestauranten til rampete harer.

 

De små terracottapottene med merkelapp til kritt fungerer perfekt som serveringsboller.

 

Gamle ispinner kan brukes til ”merke” maten, som i en ekte grønnsakhage. De mellomgrove rundstykkene er formet med ører og er til å spise opp – bokstavlig talt.

 

Alt som er lett å spise, spises opp. Og så tilfører du et par barn, før du setter deg til bords, på kne.

 

Jeg kan melde om stor suksess. Det lukter tradisjon. God ferie.

 

Les flere artikler av Fanny

 

Les mer på forsiden av Botrend

Les mer

Imponerte stort hver gang damene kom på besøk

Da fikk Kamilla en ide.

Publisert 06. februar.2016 av Bettine Nicotra

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet. - Kanskje dere kan lage noe mat? - Hva da? spør Anna. - Hva vil du lage da? - Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd. Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver. - Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger. Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker. Asiati

Les mer

Fordi du klikkerHvis vi ikke skal fylle livene våre med skyhøy forventning og mermaid-toast, hva skal vi fylle de med da? Trenger verden virkelig en interaktiv brødskive? Antakeligvis ikke. Tellus hadde kanskje til og med vært et bedre sted, uten. Hvordan kan en toast med kremost (sikkert ikke økologisk en gang) bli et gigantisk fenomen som spres over hele verden, over natten? FORDI. DU. KLIKKER. OG. LIKER. OG. DELER. OG. BLIR. INSPIRERT. Jeg er ikke bedre enn deg. Jeg klikker, jeg også

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland