Publisert 06. februar.2016 av

- Vi har sett nok kjendiser på kjøkkenet. Nå vil vi ha vanlig, hardtarbeidende mennesker!

 

Utsagnet kommer spontant fra kokk, kokebokforfatter og nå TV-dommer Lise Finckenhagen. Fra hun startet sin karriere som læring hos Eivind Hellstrøm på Bagatelle på slutten av 90-tallet, har Finckenhagen vært en kjent skikkelse i det norske kokkemiljøet.

 

Sammen med mesterkokkene Bent Stiansen og Tom Victor Gausdal blir Lise Finckenhagen nå å se på norske TV-skjermer utover våren. De tre dommerne skal veilede og bedømme tolv kokker som alle kjemper om heder og ære i den norske versjonen av det amerikanske kokkeprogrammet Top Chef på TV 2.

 

Selve konkurransen er én ting, men den egentlige visjonen til hun som ble kåret til Årets kvinnelige kokk i 2004 er klar: Bransjen har fått et ufortjent rykte, og nå vil Finckenhagen vise hvilke hardtarbeidende og dyktige mennesker som står bak grytene over det ganske land. De som står på dag ut og dag inn for å servere deg.

 

- Det er en bransje som har fått mye negativ omtale og som sliter med rekrutteringen av nye, unge medarbeidere. Og det er synd for bransjen og kokkelivet har utrolig mye godt ved seg, sier Finckenhagen som selv ble kåret til årets unge kokk i 1998.

- Et unikt konsept

Mandag for knappe to uker siden benket 282.000 norske seere seg foran TV-apparatet for å få med seg årets første episode av «Top Chef». I hard konkurranse med håndballguttas forsøk på å avansere i EM på TV3.

 

- Det var jo typisk at håndballguttene skulle bli fryktelig gode akkurat nå, sier Lise Fickenhagen lattermildt.

 

- Det blir spennende å se hvordan seerne tar imot Top Chef. Det har etter hvert blitt veldig mange kokkeprogrammer, men selv mener jeg dette er et unikt konsept. Her blir man kjent med vanlige mennesker og livet bak grytene – uten juks.

 

Morten Øverbye gir deg fiskeoppskriftene.

Matblogger Espen Nersveen åpner kjøkkenskuffene

Kjøkkenet er samlingspunktet hos Heia Mat-bloggeren på Jar.

INTERIØR
Top Chef-dommerne Lise Finckenhagen, Tom Victor Gausdal og Bent Stiansen. FOTO: THOMAS REISÆTER/TV2

Deltagerne er blant Norges beste

I programmet lages ingen retter i forkant. Deltakerne vet heller ikke hva de har i vente før episodenes ulike oppgaver er i gang. Et enormt prestasjonskrav, mener Finckenhagen som tror få er klar over hvor mye som kreves.

 

- De imponerte stort - alle sammen. Enkelte av oppgavene krevde utrolig mye, de opplevde mye stress og taklet det veldig bra.

 

I konkurransens verden er likevel ikke innsatsen alt. De tolv kokkene må levere, og allerede er to deltakere sendt hjem. Programmets yngste deltaker, Sebastian Skauen Johnsen (15) som gikk i lære hos Michael More på fine dining-restauranten Restaurant 13 i Fredrikstad som 12-åring, røk ut først. Denne uken måtte også Tor Jørgen K. Arnesen fra The Flying Culinary Circus pakke sammen knivene og forlate programmet.

 

Blant Top Chefs resterende deltakere finner vi blant andre Kokkelandslagets Halvar Ellingsen som også vant NM i kokkekunst i 2009, Katrine Skeie som har åpnet to restauranter med sin Bocuse d’Or-vinnende mann Geir Skeie, kjøkkensjef på Strand Restaurant – Morten Klever, og tidligere ambassadekjøkkensjef Sebastian Myhre.

 

Ti episoder gjenstår før finalen sendes 28. mars.

 

Morten Øverbye viser deg hvordan du lager velsmakende vegetarmat.

Deltakerne (F.v.) Sebastian Myhre, Jon Marius Sletten, Eline Gulbrandsen, Sebastian Skauen Johnsen, Vinay Tangen, Morten Klever, Anette Berger, Katrine Skeie, Halvar Ellingsen, Tor Jørgen K. Arnesen, Kim Daniel Mikalsen og Renee B. Fagerhøi. FOTO: THOMAS REISÆTER/TV2

Med en genuin interesse for mat og drikke

Da Lise Finckenhagen vokste opp var det lite som skulle tilsi at nettopp henne skulle bli en av Norges beste og mest kjente kokker. Hennes far slet med spiseforstyrrelser og Finckenhagen kan selv ikke erindre et eneste felles familiemåltid under oppveksten, fortalte hun til Dagens Næringsliv i fjor.

 

Erfaringene har gjort henne til en forkjemper for matglede. For ekte og sunn mat laget med kunnskap og kjærlighet. Hun har utgitt en rekke kokebøker, hvorav den siste fra 2015 er viet en favoritt i mange hjem: Nemlig pannekaker.

 

- Det er ikke noe som heter kroppspress i min bransje. Alle kommer som de er, og det er den genuine interessen for mat og drikke som er drivkraften, sier Lise Finckenhagen som tror det er en av få bransjen igjen hvor kroppspresset ikke er et tema lenger.

 

- Jeg er utrolig stolt av dette. Det handler om å akseptere hverandre for de man er. Jeg håper Top Chef vil vise dette og gi en skikkelig boost til bransjen. For til syvende og sist handler det om samarbeid og å glede andre. Å gi en totalopplevelse med den gode maten i sentrum.

 

Top Chef sendes på TV2 mandager kl.20.00.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

 

MAT
Publisert 21. mars.2017 av

Sunn, kortreist, hjemmelaget og ikke minst god mat er det Caroline Schjærve Sagafos (27) fra Bærum brenner for.

 

For rundt fem år siden startet hun matbloggen Smakavhimmel.

 

Siden den gang har vi kunne følge hennes matreise – fra deilige og saftige, men ikke fullt så sunne kaker, til mer fokus på helsemat.

 

- De første innleggene gjenspeiler ikke helt det jeg spiser nå. Nå spiser jeg mer fett og mindre karbohydrater og jeg har vel et mer sunt fokus. Men jeg har valgt å la alle innleggene stå for å vise hvordan jeg har endret meg og lært underveis, sier hun.

 

Da hun for tre år siden fikk sønnen Jonathan sammen men mannen Kjetil (31), ble ikke interessen for mat noe mindre.

 

Og selv om Caroline studerer jus, er drømmen – ikke overraskende –å jobbe med noe innen mat.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

Familien har fokus på næringsrik mat laget fra bunnen av. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Potetgryte med hvitløk, chorizo og parmesan. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Rødbetsalat med chévre og karamelliserte valnøtter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Delte elg med en fremmed på Frogner

 I butikken handler hun helst grønnsaker, frukt, rent kjøtt og fisk, smør, egg og krydder. Kjøtt, melk og egg kjøper hun fra bønder i nær og fjern omkrets.

 

- Jeg har kjøpt lam fra bonden Johan Persbråten i Bærum, og jeg har også planer om å kjøpe en del av en okse fra ham, sier hun.

 

For Caroline er det viktig at dyrene har det bra. Derfor er hun også glad i å kjøpe vilt.

 

- Forrige høst kjøpte jeg faktisk en del av en elg, sier hun før hun fortsetter;

 

- Jeg søkte på Facebook etter grupper hvor man kunne kjøpe og selge vilt, og da kom jeg inn på en gruppe hvor jeg skrev et innlegg om at jeg ønsket å kjøpe elgkjøtt.

 

Elgen delte hun med en ukjent dame på Frogner som hun kom i kontakt med gjennom gruppen. Siden vakuumpakket hun kjøttet i porsjoner på kjøkkenet hjemme og frøs det ned.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Pølsegryte med grønnsaker. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Nøkkelen til suksess - fyll opp fryseren 

Familien er også andelsbønder på Virgenes Gård i nærheten av Larvik. Her høster de så mye grønnsaker og jordbær som de bare orker.

 

Bringebær kjøper de fra blant annet Østre Enger i Sylling, mens blåbær, brennesle og andre spiselige vekster høstes fra naturen. Det meste fryses ned.

 

Drømmen er et drivhus

På favoritt-listen står thai-kyllingsuppe eller kjøtt med hjemmelaget bearnaise. Kylling og grønnsaker i form, med smør og krydder, er også en klassiker i hjemmet.

 

- Jeg lager mye enkel mat som kan stå lenge i ovnen, sier hun.

 

Formen kan gjøres klar dagen i forveien og settes med plast over i kjøleskapet.

 

Av dessert går det helst i sjokoladefondant og hjemmelaget is.

 

- Jeg liker å se på gamle familieoppskrifter og gamle klassikere og gjøre rettene litt sunnere, sier hun.

 

Å spise økologisk, kortreist mat handler mye om planlegging.

 

- Jeg skjønner at folk blir frustrerte hvis de går i butikken og plutselig skal handle alt økologisk. Da blir man fort blakk, sier hun.

 

Derfor er det alltid nok kjøtt, grønnsaker og bær i Carolines fryser.

Hjemmelaget is er en favoritt. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Jonathan (3) koser seg med å lage is. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Boller med deilig bringebær og vaniljefyll. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Planlegger søndag kveld

Søndag kveld planlegger hun neste ukes meny. Da lar hun seg inspirere av matblogger og på godt.no.

 

På mandag handler hun inn for hele uken.

 

- Jeg har et budsjett å forholde meg til, men siden jeg kun handler på mandager og allerede har mye av kjøttet i fryseren, så sparer jeg mye penger, sier hun.

 

Men i likhet med oss andre dødelige er ikke Caroline alltid perfekt.

 

- Det hender at jeg ikke har planlagt middag og da kan det hende at vi spiser pasta uten tilbehør, sier hun og ler.

Hjemmelaget marshmallows. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Hjemmelaget gave  

 Ikke alle kan imponere med hjemmelagde marshmallows. 

 

Her får du oppskriften på Carolines hjemmelagde go´biter som du kan ta med i gave neste gang du skal på besøk til kjære og nære. 

 

Kanskje har du alle ingrediensene liggende i skapet fra før? 

 

For å lage rundt 25 marshmallows trenger du: 

 

  • 230 gram vann

 

  • 3 spiseskjeer gelatinpulver

 

  • 300 gram honning

 

  • ½ teskje vaniljesukker 

 

  • 1 klype havsalt

 

  • Topping: kakaopulverog melis 

 

  • Utstyr: kjøkkenmaskin (eller håndmikser), sukkertermometer og kjøkkenvekt

 

Slik går du frem: 

 

  1. Legg gelatinpulveret i kjøkkenmaskinen sammen med halvparten av vannet uten å sette på maskinen. 

 

  1. Bland resten av vannet sammen med honning, vanilje og havsalt i en gryte.Sett sukkertermometeret i gryta. 

 

  1. Sett platen på medium temperatur og la blandingen koke til den er på rundt 115 varmegrader. Det tar rundt 7 minutter. Ta gryten av platen med en gang. 

 

  1. Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og hell den varme honningblandingen forsiktig inn. 

 

  1. Visp i rundt 10 minutter til du har en stiv marshmallowmasse. 

 

  1. Mens maskinen går, kler du en kakeform med bakepapir. Fordel topping i bunnen av formen.

 

  1. Fordel marshmallowmassen i formen. Bre massen utover med slikkepott så den blir jevn på toppen. Dryss over topping. 

 

  1. La formen stå minst et par timer, eller gjerne over natten til den er helt stiv. Skjær i firkanter (rundt 24 biter) og nyyt! 

 

Oppskriften som er noe tilpasset Botrend, ble opprinnelig publisert på bloggen. 

Del opp i saftige, gode biter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland