Publisert 07. februar.2016 av

Da Kristin Larvin og samboeren Gerhard Simenstad kjøpte 50-tallshuset i Vettakollen forventet de en liten oppussingsjobb. De endte med en totalrenovering som gikk over flere år.

 

Inne ble vegger slått ned og rom åpnet opp. Ute leide de gravemaskin og gravde opp hele hagen for å legge ny platting.

 

Det eneste som var igjen av tomannsboligen fra 50-tallet var de store funkis-vinduene. Og et bad som gikk over tre rom i ulik høyde.

 

- Vi tok mange dyre valg underveis, og badet ville bli kostbart. Derfor ventet vi til det siste før vi gikk løs på badet, sier huseier Kristin Larvin.

 

Etter syv år kom badet endelig på plass. På julaften 2014. Én time før gjestene ankom vred huseierne opp vaskekluten for siste gang. Badet var ferdig og både beboerne og besøkende fikk hakeslepp.

 

Sort kjøkkendrøm på Snarøya.

Badet var inndelt i tre ulike nivåer før totalrenoveringen. FOTO: TROND RAMSØSKAR
Familien ventet i syv år før de pusset opp badet. FOTO: TROND RAMSØSKAR

Bygget drømmebadet

- Min mor visste ikke at vi hadde tatt badet, og måtte sette seg ned i trappen etter å ha åpnet døren. Hun ble helt satt ut!

 

Huseier Kristin Larvin ler godt. Det var et bevisst valg at de ikke hadde fortalt noen at de pusset opp. Etter flere år med et trangt bad, fordelt over ulike plan og i tre rom, var det en stor omveltning å entre det nye spa-badet.

 

Etter tegninger fra interiørarkitekt Trond Ramsøskar fikk familien til slutt drømmebadet de hadde ventet på i syv år.

 

Til sammen fem uker ble brukt til befaring, oppmåling, prosjektering, materialvalg, belysning og tegninger. Deretter fulgte knappe tre måneder med montering. Og en totalregning på 500.000 kroner.

 

- Vi prøvde å gjøre mye selv, men det ble ekstra dyrt fordi det var inndelt i flere rom og ulike nivåer. Dessuten ville vi gjøre det ordentlig slik at vi fikk et bad vi kan ha glede av i mange år fremover, forteller Larvin.

 

Se hvordan Kathrine Sørland innreder Nesøya-hjemmet.

Huseierne kan stenge verden ute når de entrer sitt nye baderom. FOTO: SANDRA ASLAKSEN

Badet er hjemmets mest kompliserte rom

Som interiørarkitekt har Trond Ramsøskar innredet og renovert en rekke bad. Ifølge han er det den økende interessen for spa og velvære som har fremtvunget et krav om at «alle» må pusse opp badet.

 

- Bad er på mange måter hjemmets hjerte og har blitt damenes rom etter at mannen har overtatt kjøkkenet. Men bad er også noe av det mest kompliserte man kan gjøre, sier Ramsøskar.

 

Han mener man må beregne rundt 40-50.000 kroner per kvadratmeter når badet skal renoveres. Og det er minimumskostnadene rundt det som må på plass, som øker prisen, ikke nødvendigvis dyre merker og finesser.

 

- Det er det eneste rommet som krever alt av håndverkere fra elektriker til rørlegger, snekker, maler og flislegger. Det er det som gjør det så komplisert og dyrt. Og dersom det blir forsinkelser i det ene leddet forplanter det seg, og prosessen kan bli svært tidkrevende, forklarer Ramsøskar.

 

Se hvor mye 70-tallsboligen gikk over takst.

Badet var opprinnelig delt inn i tre ulike nivåer. PLAN: RAMSØSKAR INTERIØRARKITEKTER
Litt areal fra soverommet måtte ofres for å få et stort bad. PLAN: RAMSØSKAR INTERIØRARKITEKTER

Unik løsning skal hindre fuktskader

At bad kan være komplisert oppdaget huseierne da valget falt på fliser. Samboer Garhard ville ikke ha fliser på grunn av fare for fuktskader, mens Kristin Larvin ville at gulvet skulle gå i ett.

 

Løsningen ble Duraplan fra Duravit, en dusjplate i komposittmateriale med et vanntett avløpssystem som forhindrer mulighet for vannskader. En utbredt løsning blant hoteller i Frankrike og Italia, men ganske ukjent i Norge - og for norske håndverkere.

 

- Det skjønte vi da rørleggeren kom, for dét hadde han ikke sett det før. Det måtte vi ta høyde for allerede da vi planla gulvet, sier Larvin.

 

Bli med inn i verkstedet til en møbeltapetserer.

 

Løsningen er bygget opp slik at vannet dreneres ned i sluket fra en luke i dusjplaten. Ifølge Ramsøskar finnes det ingen andre alternativer til heldekkende gulv.

 

- Den største faren med et bad er fuktskader. Hvis det vært opp til forsikringsbransjen hadde alle hatt dusjkabinett, men det finnes altså et alternativ og det er denne porselensplaten. Det er merkelig at det ikke er mer utbredt i Norge, sier Trond Ramsøskar.

 

Slik får du både god lyd og godt design.

Samboer Gerhard kom opp med ideen til en glasskyvedør som gir en åpen romfølelse. FOTO: SANDRA ASLAKSEN
Mørke fliser og riktig belysning sikrer spa-følelsen. FOTO: SANDRA ASLAKSEN

Et bad å sovne til

Mest av alt ønsket familien Larvin og Simenstad et bad hvor de kunne stenge verden ute. Et badekar de kunne senke seg ned i. Et rom det er hyggelig å være i uten å tenke på timene som raser av sted.

 

- Vi er veldig opptatt av romfølelse og ro. Det skulle være et bad hvor man koser seg. Nå kan jeg være tre timer på badet uten problem. Eller ta et raskt massasjebad etter en stressende dag på jobben. Selv om jeg bare får 10-15 minutter før jeg går til sengs føler jeg meg som et nytt menneske, sier Kristin Larvin.

 

- Beboerne ønsket et mørkt spa-bad med dempet belysning, nisjer og plass til mengder av levende lys. Kort sagt et personlig og tidløst bad de kunne bruke etter en lang dag. Da var jeg nødt til å overbevise dem om å gå for mørke fliser istedenfor lyse som de opprinnelig ønsket, sier Ramsøskar.

 

Huseier Kristin Larvin nikker og erkjenner at hun var skeptisk til mørke fliser. Ville det bli for mørkt totalt sett?

 

De lyse flisene ble forkastet og huseierne valgte interiørarkitektens anbefalinger. Husets øvrige løsninger som Ramsøskar hadde bistått med de foregående årene var de svært fornøyde med. De stolte på at han også denne gangen ville gi dem det de ønsket.

 

- Men vi jobbet mye med lyssettingen. Fra den generelle belysningen med spotter i taket til LED-rør langs karmen, inne i dusjen og over toalettet, sier Ramsøskar som mener riktig lyssetting er avgjørende for å få et koselig bad.

 

Samboerparet fikk også god hjelp fra Expo Nova som bidro med å sette opp lysplan, og Notronic til å velge riktig LED-belysning innfelt i nisjer og tak.

 

- Det skal gi en god følelse å være på badet. Det er ikke en vaskehall for å bli raskest mulig ferdig!

 

Naturen satte premissene da huset ble bygget på strandtomten.

En porselensplate i dusjen hindrer fuktskader ved at vannet dreneres ned. FOTO: KARL BRAANAAS

- Innred for deg selv

Det finnes utallige måter å innrede et baderom på. Og som med alle annen oppussing går også hva som er trendy og riktig akkurat nå i bølgedaler. Interiørarkitekt Trond Ramsøskar mener man først og fremst må innrede for seg selv, snarere enn for dem som kanskje skal kjøpe boligen om 10 år.

 

- Akkurat nå vil «alle» ha et bad med godt ansiktslys, store speil og spa-følelse. «Ut» er de nøytrale hvite badene og «inn» er bad som viser at man tør - både med mørke og fargede fliser. Selv skulle jeg ønske at flere ville ha minibar på badet. Både for de dyre kremene og den kalde Champagnen – det er jo ikke for ingenting at badekarkanten kalles Champagnekant!

 

Dette hjemmet ser ut som et hotell.

 

Sier Trond Ramsøskar som har innredet en rekke bad i løpet av sin nesten 20 år lange karriere som interiørarkitekt. I tillegg til personlig design av boliger og fritidseiendom, innreder han også en rekke hotell, kontorlokaler og butikker. Uansett oppdragets art er det noen fellestrekk som går igjen: Å favne tiden vi lever i, samtidig som vi vil unngå å være umoderne over tid. En hårfin og krevende balansegang for alle interiørarkitekter.

 

- Mange er redd for å få et trendfølsomt bad. Et bad som er typisk for tiden vi lever i nå uten at det blir utrendy med tiden. Men for meg er et tidløst bad et bad som på best mulig måte er tilpasset beboernes ønsker og behov, sier Ramsøskar.

 

Interiørarkitekt Trond Ramsøskar totalforandret badet til Kristin Larvin. FOTO: KARL BRAANAAS
- Mørke og fargede fliser er inn, ut er de nøytrale hvite, sier interiørarkitekt Trond Ramsøskar. FOTO: SANDRA ASLAKSEN
Før oppussingen så deler av badet slik ut. FOTO: TROND RAMSØSKAR
Gjester kjenner seg ikke igjen på familiens nye bad. FOTO: TROND RAMSØSKAR
- Det er viktig at vasken er lys, det gir ansiktsfarge, sier Trond Ramsøskar. FOTO: SANDRA ASLAKSEN
Dusjen har innebygd dramatur i taket, to forskjellige typer regn og et ekstra dusjhodet. FOTO: SANDRA ASLAKSEN
Publisert 09. desember.2016 av

– Jeg går rundt og tenker: ”Skal vi se, må jeg ha med denne hjem? Hvordan kan jeg sende denne hjem?”

 

Lise Kristine Kjærnes (55) bøyer seg ned fra kjøkkenstolen og tar tak i teppekanten.

 

– Dette teppet har jeg båret med meg fra Marrakech. Jeg er farlig for familien å ha med på tur. Veldig farlig.

 

Den ivrige samleren ler godt av seg selv. På de mange reisene til Bali, Marrakech, Thailand og Dubai er hun alltid på jakt etter nye funn.

 

Vi kårer Årets Botrend-hjem! Stem på din favoritt her

 

– Før hadde jeg en Buddha som var så stor.

 

Hun viser med armene. Holder den ene håndflaten ved bordkanten og den andre i været.

 

Familien var på ferie på øya Koh Samui i Thailand. Det var da buddhaen på hotelldisken sto og ropte etter henne.

 

– Jeg sa til mannen min at jeg bare måtte ha den med meg. Så da måtte han spørre resepsjonisten om vi ikke kunne få den med hjem – og jo, det kunne vi. Det var selvfølgelig Geir som måtte drasse den med hele veien hjem, sier Lise og ler.

 

Les også: Landlig interiørluksus

Lise er svak for gamle trebord. FOTO: BETTINE NICOTRA
Små figurer samlet på reise. FOTO: BETTINE NICOTRA

Samler på kort

En gang i året reiser paret til New York. 

 

– Der har de en bokhandel hvor jeg kan være i mange timer, mens mannen min venter i baren. Da står jeg sånn med brillene og leser, sier Lise.

 

Hun snur brillene på skrå og ser gjennom glasset med det ene øyet.

 

Den kreative damen samler på kort med sitater. Sitatene skriver hun ned i en bok, for siden å bruke de i en tale eller i et personlig kort til en venninne som kan trenge en oppmuntring.

 

Slik lykkes du med mørke farger

Galleri i trappeoppgangen. FOTO: BETTINE NICOTRA
Buddha-statue i stuen. FOTO: BETTINE NICOTRA
Skapet er opprinnelig en dør fra 1700-tallet som Lise tok med seg hjem fra Dubai. FOTO: BETTINE NICOTRA

Butikk i kjelleren

 

I 1988 bodde paret i Oslo. Han fra Nesodden, hun fra Blommenholm. Begge ville de flytte til hjemstedet sitt.

 

Til stor stas for barna endte paret opp kun et steinkast unna Lises mor.

 

– Og nå har vi bodd her i 25 år. Åh, det er så lenge! Utbryter Lise.

 

Her finner du alt om årets julepynt!

 

 25 år med interiørdilla har ført til at en god del har kommet over dørstokken.

 

Når det hoper seg opp i stuen, tar hun med seg ting og tang og rusler ned i underetasjen. Her har hun to boder som hun kaller for butikken. Butikken er selveste skattekisten.

 

– Da jeg skulle dekke julebordet måtte jeg ned i butikken. Jeg kjøper ikke noe nytt til jul.

 

Eventyrlig jul på Jong

Julebordet dekkes med det samme serviset hvert år. FOTO: BETTINE NICOTRA
Hvite blomster og avskårne blader. FOTO: BETTINE NICOTRA
Fugler som dekorasjon. FOTO: BETTINE NICOTRA
Tente lys gir julestemning. FOTO: BETTINE NICOTRA

Beina på bordet

Til jul pyntes det med fugler, kongler, grønne planter, blomster, og avskårne blader.

 

Her er heller ikke mangel på tente stearinlys.

 

Kosefaktoren er viktig. Egentlig det viktigste, ifølge Lise.

 

For en stund siden da svigersønnen var på besøk, la han seg bakover i sofaen og slang beina på bordet. Akkurat sånn svigermor vil ha det.

 

– De fleste synes det er veldig koselig her. Og da har jeg vel oppnådd det jeg ville, da.

 

Selv om det kan være stilig hos andre, er ikke minimalisme noe for Lise. For etter å ha vært på skattejakt i utallige år, har hun fått det akkurat så koselig som hun vil ha det.

 

Nå er det trendy å ha det koselig

Mørke bohem på soverommet. FOTO: BETTINE NICOTRA
"Bohemsk kolonistil". FOTO: BETTINE NICOTRA
Reinsdyrfamilien har flyttet inn. FOTO: BETTINE NICOTRA

Enebolig på Blommenholm

  • Enebolig på 280 kvadratmeter over tre etasjer. I underetasjen er «butikken» og en leilighet. I første etasje ligger kjøkken og stue og i overetasjen er soverommene plassert.

 

  • Her bor: Lise Kristine Kjærnes (55) sammen med mannen Geir (61) og hunden Juster (5). Datteren og sønnen har flyttet hjemmefra.

 

  • Inspirasjonskildene mine: – Jeg blir inspirert på reiser. Det er nok gjennom alle reisene jeg har fått den «bohemske kolonistilen».

 

  • Mitt yndlingssted hjemme:– På kjøkkenet, eller i sofakroken ved den grønne planten med peisen rett foran meg. Her leser jeg bøker ... Eller ser på TV. Hysj.

 

  • Det jeg ønsker meg aller mest:– Nei, jeg tror ikke jeg ønsker meg noe. Eller jo, nye spisestoler, for vi har sittet ned de vi har nå. Jeg synes det er utrolig viktig å sitte godt.

 

  • Det siste jeg skaffet til boligen:– Den sorte, store krukken som står ved lenestolen i stuen. 

 

  • Mitt beste innredningstips:– Innred så du trives og slik at du føler at det er ditt hjem. Ikke innred fordi at det på Facebook, Instagram eller i bladene står at det skal være «sånn og sånn.» Jeg sier til ungene mine at de alltid skal lengte hjem når de er borte. Lengte etter å låse seg inn døren og slenge seg på sofaen. Det er da du vet at det er riktig.
Om sommeren innreder Lise hele terrassen til en stue. FOTO: BETTINE NICOTRA
Plasser krukker og lykter i ulike høyder. FOTO: BETTINE NICOTRA
Eneboligen på Blommenholm. FOTO: BETTINE NICOTRA

Les mer på forsiden av Botrend her

 

Tips og innspill? Kontakt oss her

 

Og følg oss på Facebook og Instagram under Botrend.no

Les mer

Vi kårer Årets Botrend-hjem

Stem frem din favoritt.

Publisert 07. februar.2016 av Sofie Dege Dimmen

I løpet av året har mange mennesker åpnet opp dørene for Botrends lesere.  Vi har sett leiligheter, rekkehus og eneboliger i ulike stilarter - felles for dem alle er at de er gjennomført til fingerspissene.  Vi har plukket ut 10 hjem vi syns fortjener litt ekstra oppmerksomhet - og nå vil vi at du skal stemme frem din favoritt! "Årets Botrend-hjem" skal være et hjem du selv kunne tenke deg, eller bare det du syns er det mest gjennomførte. Her er de 10 nominerte - i tilfeldig rekke

Les mer

Da huseier, som ønsker å være anonym, tok kontakt med arkitekt for å få et skreddersydd hjem på Billingstad som passet familien på fem, tegnet arkitekt Lars Lantto i Askim Lantto arkitekter tre skisser.  

Les mer
Annonse

Ferie og høytidsdager er dessverre høytid for innbrudd. Det er derfor viktig at du tar forhåndsregler og tenker preventivt for å bedre sikre boligen din til ferien. 1. La boligen se bebodd utDet aller beste tipset for å unngå innbrudd er å gi inntrykk av at det er noen hjemme. Ikke skru av alle lys, og invester i en smartplugg med timer. Den kan du stille slik at lyset slår seg av og på innimellom mens du er bortreist. Unngå også tom søppelkasse og full postkasse, ellers vil tyven

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland