Publisert 12. februar.2016 av

I alle år har blogger og interiørstylist Anine von Krogh (33) ventet på at mannen Fredrik von Krogh (40) skal ta initiativ til å feire Valentinsdagen.

 

– Men etter 10 år sammen uten en eneste feiring, sett bort fra et restaurantbesøk, tar jeg nå saken i egne hender, sier Anine og ler.

 

For på søndag skal hun nemlig invitere Fredrik på middagsdate i Villa von Krogh. Etter at barna har hoppet til køys, skal paret sammen lage en treretters middag, komponert av Anine selv.

 

Gavetipsene til mor og kjæresten.

Anine von Krogh inviterer mannen Fredrik på middagsdate. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Treretters middag i hjemmet. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Mannens favorittdessert

Invitasjonen til mannen har hun skrevet på kritt-tavlen i gangen. Til forrett blir det kamskjell med blomkålpure, og hovedretten vil bestå av Fredriks selvskutte hjort. Til dessert har Anine valgt mannens favorittdessert, sjokoladefondant.

 

– Og så er det typisk med sjokolade på Valentine´s Day, så derfor valgte jeg sjokoladefondant som er både enkelt og godt, forklarer Anine.

 

Les Fannys morsomme beretning fra fjorårets feiring.

Hjemmelaget fondant med vaniljeis og fiken slår ikke feil. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Etter 10 minutter i ovnen er desserten klar. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Myk og saftig fiken som tilbehør. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Dryss litt melis over sjokoladefondanten for siste finish. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Til Anine, fra Anine

Med hvite roser, ferskenfargede nelliker og eukalyptus tryller Anine frem en lekker blomsterbukett som kan stå på spisebordet.

 

– Jeg bare elsker blomster, så denne blomsterbuketten er fra meg selv, til meg selv, sier hun humoristisk.

 

Eukalyptus lukter godt og gjør seg også når den er tørket.

 

Se hvor lett du kan lage islykt.

En kombinasjon av hvit, grønn og ferskenfarge. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Anine tar saken i egne hender og lager en bukett til seg selv på årets Valentinsdag. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Anine liker å spe på med eukalyptus for å tilføre mer grønt til blomsterbuketten. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Bevarer gnisten i en hektisk småbarnshverdag

For Anine og Fredrik er ikke Valentinsdagen en spesielt viktig merkedag.

 

– Men det er en dag der man har anledning til å gjøre noe ekstra hyggelig for noen man er glad i, sier Anine om hennes tanker rundt skikken som ikke er like utbredt i Norge.

 

Hun mener det er viktigere å være romantisk i hverdagen resten av året. Og for å bevare gnisten i en hektisk småbarnshverdag er det ifølge Anine viktig å sette av tid til hverandre.

 

– Vi spiser gjerne middag sammen alene, eller drar på kino. Men aller viktigst er det å flørte litt i hverdagen. Jeg flørter mye med Fredrik og klyper ham ofte på rumpa, sier hun og ler.

 

Og rådet til andre håpefulle før søndagens feiring er klart.

 

– Ikke vent på at partneren din skal arrangere Valentine´s Day. Gjør det selv!

 

Les flere saker på Botrends forside her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Bordet er dekket med arvede tallerkener og rosa skåler. Portvinsglassene har Anine også arvet, og kaffekoppene er fra Villeroy & Boch. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Anines tips til aktiviteter og gaver som ikke koster skjorta

  • Arranger en romantisk filmkveld med ost og kjeks.

 

  • Inviter til middagsdate hjemme, eller dra ut på restaurant.

 

  • Lag et hjemmelaget kort eller kjærlighetsbrev.

 

  • Gi massasje til partneren din, eller lag hjemme-spa på baderommet.

 

  • Finn på en aktivitet. Kanskje har dere en felles interesse? Pakk ryggsekken og gå en tur i marka, eller dra på skitur med Kvikk Lunsj på innerlommen.
Romantisk dessert for to. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Oppskrift på Anines sjokoladefondant

Dette trenger du til tre sjokoladefondanter:

 

  • 1 plate kokesjokolade
  • 100 gram smør
  • 3 egg
  • 1,5 dl mel
  • 1 dl sukker
  • melis, vaniljeis og fersk fiken som tilbehør

 

Slik går du frem:

 

Smelt sammen sjokolade og smør i en kjele. Tilsett sukker, og rør til alt er smeltet. Avkjøles.

 

Tilsett et helt egg, og to eggehviter. Visp godt sammen.

 

Sikt inn mel. Rør godt til du får en jevn blanding.

 

Hell røren i tre ildfaste former og stek på 200 grader midt i ovnen, i 10 minutter.

 

Dryss litt melis over for siste finish. Serveres i en skål med vaniljeis og fersk fiken til, eller med annet godt tilbehør du måtte ha for hånden. Nam!

For Anine handler ikke Valentinsdagen om de store og dyre gavene, men om å sette av tid til hverandre. FOTO: JOAKIM S. ENGER
Publisert 24. november.2016 av

En snau time unna hovedstaden, ved sørenden av Randsfjorden ligger Norges eldste industriforetak. Siden 1762 har det vært produksjon av glass hos Hadeland Glassverk.

 

Det som begynte med apotekerglass, flasker og glass til husholdningsbruk, har gjennom årenes løp utviklet seg til en omfattende produksjon av det meste innen glasskunst. I dag satses det blant annet på helnorsk design og produksjon med serien «Vilje» og vaser signert kunstner Cathrine Knudsen. Samt klassikere som vinglass-serien «Finn» - som fremdeles er populær etter 100 år på markedet.

 

I disse dager er verket pyntet til jul og holder dørene åpne for store og små frem til 23. desember. Det blir kunstutstilling, juleteater, og Norges største julemarked. Nytt av året er en egen hall, Høvdinghallen, med juleøl og julemat fra håndverksbryggerier og småskalaprodusenter.

 

Tanken er å gjøre glassverket til en juledestinasjon hvor man finner alt. Å gjøre det til en attraktiv attraksjon for lokale og langveisfarende.

 

Juleaktivitetene står i kø på Hadeland fra begynnelsen av november til 22. desember. FOTO: HADELAND GLASSVERK
Sliper Svend Pedersen er én av 13 mann et Finn-produkt er innom før det når butikkhyllene. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Nysgjerrige på håndverksproduksjon

Hadeland Glassverk teller i dag 63 årsverk hvorav halvparten hører til verkets ti utsalgssteder, tre spisesteder og to gallerier. De resterende hører til produksjonen som er delvis åpen for publikum.

 

- På det største var det 36 ovner og over 300 glassblåsere her, forteller omviser Monica Dalbakk.

 

Hun tar daglig imot turistbusser, foreninger og skoleklasser. Til museet som viser det gamle livet på verket, og til Glasshytta hvor dagens 19 glassblåsere holder til. Det har aldri vært så mange besøkende som hittil i år, og mye tyder på at også julen kommer til å sette rekord hva gjelder besøksantall.

 

- Det er mange som er nysgjerrige på håndverket og hvordan glass blir til. Foruten moderne justeringer som strøm i smelteovnen og at sanden nå kommer fra Belgia istedenfor Randsfjorden, er alt som det var på 1700-tallet, sier Dalbakk.

 

Les også: Slik lages de tradisjonsrike julekulene

 

Glassverket ble grunnlagt i 1762 og er Norges eldste industribedrift med kontinuerlig drift. FOTO: HADELAND GLASSVERK

Norges første kvinnelige glassblåser

Hver fjerde helg tar Norges første kvinnelige glassblåser turen ut i Glasshytta for å blåse med de besøkende. Til daglig kvalitetssikrer May-Brith Skårudsbråten produktene, men aller best trives hun i det glovarme lokalet sammen med sine mannlige kolleger.

 

- I gamledager var det så mye bly i glasset at man måtte ut på lufting. Hvis man ble gravid måtte man slutte, og derfor var det så få kvinnelige glassblåsere, sier Skårudsbråten.

 

Les også: La deg inspirere av årets julenyheter

 

Hun tok fagbrevet i 1990 etter å ha arbeidet i verkstedet siden 80-tallet. I hele 43 år har hun arbeidet på Hadeland Glassverk sammen med flere familiemedlemmer. I dag er deler av produksjonen flyttet til utlandet, men fremdeles er det arbeidsplasser igjen på Jevnaker og nylig ble slipeavdelingen utvidet for å mette etterspørselen.

 

Les mer om norske design på Botrend

 

Sjefsdesigner Maud Gjeruldsen Bugge mener det er viktig å åpne opp glassverket for å vise frem skikkelig håndverk. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

En juledestinasjon

Siden grunnleggelsen i 1762 har det tradisjonsrike glassverket på Jevnaker vært gjennom opp- og nedturer. I dag er aktiviteter og butikktilbud vel så viktig for driften som den lokale glassproduksjonen. De har fått flere bein å stå på, og det er viktig for å opprettholde den norske produksjonen, ifølge sjefsdesigner Maud Gjeruldsen Bugge.

 

- Det er viktig å åpne opp slik at folk får sett at det er skikkelig håndverk. At det er 13 mann på hvert Finn-glass før det er ferdig er det nok ikke alle som vet, sier sjefsdesigneren.

 

Fra 5. november til 23. desember arrangeres en rekke julearrangementer på Hadeland Glassverk. Se hjemmesiden for reisevei og mer informasjon.

 

Les mer på forsiden av Botrend og følg oss i sosiale medier her. Lurer du på noe? Send oss en e-post!

Les mer

- Fargene får meg i godt humør

Ramsøskar satte farge på Asker-hjemmet.

Publisert 12. februar.2016 av Bettine Nicotra

I gangen er de rosa, langhalsede og langbeinte flamingoene omgitt av blomster og palmeblader. Det er disse skapningene som får folk til å trekke på smilebåndet når de kommer inn døren. – Mange ler og synes fargene er morsomme. Og det var også målet – å ha det moro. Jeg blir virkelig i godt humør av å komme inn, sier Annette (38). Hun nærmest svever over gulvet i familiens splitter nye, arkitekttegnede hus en liten rusletur unna Asker sentrum. Hun er så uendelig takknemlig for

Les mer

Feirer vi farsdag for mor?

Sjekklister og antagelser før farsdagen.

Publisert 12. februar.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Kjære far. Kjære barns far, kjære svigerfar. Til lykke med farsdagen. Du gjettet det! Farsdag er opprinnelig en amerikansk tradisjon. Det også!  

Les mer
Annonse

 Når man først har tatt avgjørelsen om å selge, er man ofte ferdig med boligen. Men siste innsats er avgjørende for et godt salg. Ofte kan små detaljer utgjøre den store forskjellen. Med litt investering i maling, noe egeninnsats og nytt interiør kan boligen fremstå som ny.

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland