Publisert 13. februar.2016 av

Til søndag er det både morsdag og Valentines Day. Hva med å gi kjæresten en karamell?

 

Sånn. Da er nyttårsforsettene definitivt over. Grønn salater, fettfrie proteinstykker og sukkernektet er historie.

 

Møt matskribent Morten Øverbye her

 

Livreima er løsnet, drømmene myknet og målene er igjen en utopi. Beina på jorda og karamell i munnviken. For det er strengt tatt viktigere å kjenne smaken av karamell enn å bli en annen utgave av seg selv.

 

Gavetipsene til mor eller kjæresten.

 

Det er bare å spenne opp livreima om du ikke allerede har gjort det. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Karamell er en tilstand

Det er mye godt her i verden. Og smaken av karamell må være noe av det beste.

 

Det finnes ikke ett svar på hva en karamell er. Den kan være myk eller hard, seig eller sprø. Rennende, kremet eller  kompakt.

 

Mange har sine klare favoritt, men for meg spiller det ingen rolle. Så lenge det er karamell.

 

For karamell er mer en tilstand enn en definert smak. Den intense søte smaken som oppstår når fløten eller vikingmelken har fått kokt inn, når den dype sukkersmaken går fra søt til tilstanden karamell, det er den det er verdt å jakte på.

 

Slik feirer Anine von Krogh Valentines.

Gi noen en karamell - det er det fineste du kan gjøre

Og apropos jakt: har du kjæreste? Hvis ikke begynner det å haste, i alle fall hvis det skal være håp om å få seg en Valentine-gave.

 

Eller kanskje søndagen er en gylden anledning til å gjøre et fremstøt. For det kan hende det sitter noen et annet sted og håper på en oppmerksomhet fra akkurat deg. Et kort er en selvfølge. En blomst er det opplagte. Men hvem i alle ville dager kan si nei til en eske med karameller?

 

Lise Fickenhagen har fått nok av kjendiser i kokkeprogrammer.

 

Ikke jeg. Og som tidligere nevnt spiller det fint liten rolle i hvilken tilstand den kommer. Karamellsmaken kan enten komme som en halvmyk fudge. Som topping på popcornet eller bakket inn i en sjokoladefondant. Det viktigste er at den kommer.

 

Og hvem i all verden var det som først gikk til angrep på karamellen? Uttrykket «å gi noen en karamell» er så til de grader misvisende! Å gi noen en karamell er jo noe av det fineste du kan gjøre for et annet menneske! Det vitner om raushet og hjertelag. Å få en karamell er enda vakrere.

 

Matblogger Espen Nersveen åpner kjøkkenskuffene.

 

Ikke for det, man kan fint gi seg selv en karamell. Det er det motsatte av selvskading. Og denne karamellen, i en eller annen form, er så enkelt at du trolig vil angre dypt og inderlig på at du ikke har gjort det tidligere. Det eneste du trenger er sukker. Når den smelter og deretter stivner har du knallhard karamell. Eller du kan tilsette fløte. Eller vikingmelk. Og smør. Da har du mykere karamell.

 

Eller så kan du smakstilsette den med vanilje, lakrispulver eller kanskje sjokolade. Du kan ha i litt sirup og lage både myke karameller og karamellsaus. Du kan rett og slett gjøre hva du vil. For du vil uansett ende opp med en karamelltilstand.

Ha en søt helg

Sånn. Nok prat. Nå må det handling til.

 

Om du følger en av disse oppskriftene vil du garantert få et sluttresultat av søt karakter.

 

Og om du fortsatt ikke har kommet over forsettene kan du dele. Enten med moren, barnas mor, kjæresten eller den ønskelige kjæresten.

 

Det er gode grunner til å overraske noen akkurat denne helgen. Ha en søt en.

 

Vaniljefudge

  • 125 g smør
  • 1 ss lys sirup
  • 150 g brunt sukker
  • 1 stk. boks vikingmelk
  • 100 g hvit sjokolade
  • ¼ ts. salt
  • 1 stk. vaniljestang

 

– Smelt smøret og ha i sukker, sirup, vikingmelk, salt og en snittet vaniljestand.

 

– La det koke i 15 minutter. Det er viktig at du hele tiden rører, den brenner seg raskt om du snur ryggen til. Etter hvert skal den tykne, og du vil kjenne den deilige lukten som kanskje kan minne deg om prim.

 

 

Vaniljefudge som gir deg vann i munnen. FOTO: MORTEN ØVERBYE

 

– Trekk kjelen til side, fjern vaniljestangen og tilsett sjokoladen. Bland godt til alt er smeltet.

 

– Ha massen over i en passelig stor bakepapirkledd form avhengig av hvor tykke du vil ha bitene.

 

– Avkjøl i noen timer eller natten over før den kuttes i biter og nytes.

 

 

Karamell­fondant

  • 200 g kokesjokolade, 70 %
  • 10 g smør
  • 120 g sukker
  • 3 stk. egg
  • 50 g hvetemel
  • Fudge, ev. Dumlesjokolader
  • Smør og mel til smøring av former

 

– Smelt smøret, trekk kjelen til side og tilsett sjokoladen. Den vil smelte raskt, og du kan bare røre det hele sammen.

 

Karamellen har overtaket på sjokoladefondanten. FOTO: MORTEN ØVERBYE

– Pisk egg og sukker sammen. Ha i sjokoladesmøret og sikt inn melet. Vend det hele sammen.

 

– Smør fire former med litt smør og sikt litt mel over i formen. Hell røra over i formene og stikk en fudge eller dumlekarameller ned i sjokoladen.

 

– Stekes på 220 grader i 10–12 minutter.

 

– Vend fondantene ut av formene sine og legg de over på en tallerken. Om du ikke har stekt de for lenge vil du se at sjokolade og lunken karamell renner ut av kaken.

 

– Og det beste av alt: Disse kan du lage klar på forhånd, gjerne dagen før de skal stekes. Det er en gullkantet forberedelse, er det ikke?

 

Karamell­popcorn

  • 100 g smør
  • 100 g sukker
  • 3 ss lys sirup
  • ½ ts. salt
  • popcorn

 

– Ha smør, sukker, sirup og litt salt i en kjele. Kok opp til alt sukkeret har løst seg opp.

 

– Vend det hele sammen med ferdig poppet popkorn. Her kan du også gjerne drysse over litt maldonsalt istedenfor å ha salt i karamellsausen. Da får du enda en dimensjon som gjestene kan glede seg over.

Hvem sa at popcornet måtte være salt?! FOTO: MORTEN ØVERBYE
MAT
Publisert 21. mars.2017 av

Sunn, kortreist, hjemmelaget og ikke minst god mat er det Caroline Schjærve Sagafos (27) fra Bærum brenner for.

 

For rundt fem år siden startet hun matbloggen Smakavhimmel.

 

Siden den gang har vi kunne følge hennes matreise – fra deilige og saftige, men ikke fullt så sunne kaker, til mer fokus på helsemat.

 

- De første innleggene gjenspeiler ikke helt det jeg spiser nå. Nå spiser jeg mer fett og mindre karbohydrater og jeg har vel et mer sunt fokus. Men jeg har valgt å la alle innleggene stå for å vise hvordan jeg har endret meg og lært underveis, sier hun.

 

Da hun for tre år siden fikk sønnen Jonathan sammen men mannen Kjetil (31), ble ikke interessen for mat noe mindre.

 

Og selv om Caroline studerer jus, er drømmen – ikke overraskende –å jobbe med noe innen mat.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

Familien har fokus på næringsrik mat laget fra bunnen av. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Potetgryte med hvitløk, chorizo og parmesan. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Rødbetsalat med chévre og karamelliserte valnøtter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Delte elg med en fremmed på Frogner

 I butikken handler hun helst grønnsaker, frukt, rent kjøtt og fisk, smør, egg og krydder. Kjøtt, melk og egg kjøper hun fra bønder i nær og fjern omkrets.

 

- Jeg har kjøpt lam fra bonden Johan Persbråten i Bærum, og jeg har også planer om å kjøpe en del av en okse fra ham, sier hun.

 

For Caroline er det viktig at dyrene har det bra. Derfor er hun også glad i å kjøpe vilt.

 

- Forrige høst kjøpte jeg faktisk en del av en elg, sier hun før hun fortsetter;

 

- Jeg søkte på Facebook etter grupper hvor man kunne kjøpe og selge vilt, og da kom jeg inn på en gruppe hvor jeg skrev et innlegg om at jeg ønsket å kjøpe elgkjøtt.

 

Elgen delte hun med en ukjent dame på Frogner som hun kom i kontakt med gjennom gruppen. Siden vakuumpakket hun kjøttet i porsjoner på kjøkkenet hjemme og frøs det ned.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Pølsegryte med grønnsaker. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Nøkkelen til suksess - fyll opp fryseren 

Familien er også andelsbønder på Virgenes Gård i nærheten av Larvik. Her høster de så mye grønnsaker og jordbær som de bare orker.

 

Bringebær kjøper de fra blant annet Østre Enger i Sylling, mens blåbær, brennesle og andre spiselige vekster høstes fra naturen. Det meste fryses ned.

 

Drømmen er et drivhus

På favoritt-listen står thai-kyllingsuppe eller kjøtt med hjemmelaget bearnaise. Kylling og grønnsaker i form, med smør og krydder, er også en klassiker i hjemmet.

 

- Jeg lager mye enkel mat som kan stå lenge i ovnen, sier hun.

 

Formen kan gjøres klar dagen i forveien og settes med plast over i kjøleskapet.

 

Av dessert går det helst i sjokoladefondant og hjemmelaget is.

 

- Jeg liker å se på gamle familieoppskrifter og gamle klassikere og gjøre rettene litt sunnere, sier hun.

 

Å spise økologisk, kortreist mat handler mye om planlegging.

 

- Jeg skjønner at folk blir frustrerte hvis de går i butikken og plutselig skal handle alt økologisk. Da blir man fort blakk, sier hun.

 

Derfor er det alltid nok kjøtt, grønnsaker og bær i Carolines fryser.

Hjemmelaget is er en favoritt. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Jonathan (3) koser seg med å lage is. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Boller med deilig bringebær og vaniljefyll. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Planlegger søndag kveld

Søndag kveld planlegger hun neste ukes meny. Da lar hun seg inspirere av matblogger og på godt.no.

 

På mandag handler hun inn for hele uken.

 

- Jeg har et budsjett å forholde meg til, men siden jeg kun handler på mandager og allerede har mye av kjøttet i fryseren, så sparer jeg mye penger, sier hun.

 

Men i likhet med oss andre dødelige er ikke Caroline alltid perfekt.

 

- Det hender at jeg ikke har planlagt middag og da kan det hende at vi spiser pasta uten tilbehør, sier hun og ler.

Hjemmelaget marshmallows. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Hjemmelaget gave  

 Ikke alle kan imponere med hjemmelagde marshmallows. 

 

Her får du oppskriften på Carolines hjemmelagde go´biter som du kan ta med i gave neste gang du skal på besøk til kjære og nære. 

 

Kanskje har du alle ingrediensene liggende i skapet fra før? 

 

For å lage rundt 25 marshmallows trenger du: 

 

  • 230 gram vann

 

  • 3 spiseskjeer gelatinpulver

 

  • 300 gram honning

 

  • ½ teskje vaniljesukker 

 

  • 1 klype havsalt

 

  • Topping: kakaopulverog melis 

 

  • Utstyr: kjøkkenmaskin (eller håndmikser), sukkertermometer og kjøkkenvekt

 

Slik går du frem: 

 

  1. Legg gelatinpulveret i kjøkkenmaskinen sammen med halvparten av vannet uten å sette på maskinen. 

 

  1. Bland resten av vannet sammen med honning, vanilje og havsalt i en gryte.Sett sukkertermometeret i gryta. 

 

  1. Sett platen på medium temperatur og la blandingen koke til den er på rundt 115 varmegrader. Det tar rundt 7 minutter. Ta gryten av platen med en gang. 

 

  1. Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og hell den varme honningblandingen forsiktig inn. 

 

  1. Visp i rundt 10 minutter til du har en stiv marshmallowmasse. 

 

  1. Mens maskinen går, kler du en kakeform med bakepapir. Fordel topping i bunnen av formen.

 

  1. Fordel marshmallowmassen i formen. Bre massen utover med slikkepott så den blir jevn på toppen. Dryss over topping. 

 

  1. La formen stå minst et par timer, eller gjerne over natten til den er helt stiv. Skjær i firkanter (rundt 24 biter) og nyyt! 

 

Oppskriften som er noe tilpasset Botrend, ble opprinnelig publisert på bloggen. 

Del opp i saftige, gode biter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland