Morten tryller frem de lekreste retter

Møt Botrends matskribent Morten Øverbye

Publisert 13. februar.2016 av

- Nå håper jeg denne slipper like bra som jeg har planlagt det, sier Morten Øverbye og lirker kniven forsiktig rundt kanten av skålen.

 

En rykende fersk herlighet av sjokolade har akkurat kommet ut av ovnen på kjøkkenet i Heggedal.

 

Her kan du lese ukens matspalte med oppskrift på karamell og sjokoladefondant. 

 

Det er få dager igjen til Valentine’s og morsdag, og hva er vel bedre enn å servere Budstikka og Botrends lesere sjokoladefondant og karamellisert popcorn?

 

- Jeg tenker sesong når jeg planlegger for matspalten. Fisk er for eksempel nydelig i januar, og hvis jeg forbigår norske grønnsaker på høsten, så vil jeg kalle det krise. Nå har jeg tenkt ut noe som far eller kjæreste kan servere til helgen når det både er Valentine’s og morsdag. Fint å ha noen knagger, smiler han.

 

Les flere saker på Botrends forside her. 

 

Les Mortens siste fiskeoppskrift her.

Morten Øverbye lirker ut sjokoladen fra formen. FOTO: KARL BRAANAAS

Kokk og journalist

 

I fem år har heggedølen og trebarnsfaren servert de lekreste retter for leserne i Asker og Bærum. Han er utdannet kokk og tok fagbrev ved Holmen fjordhotell, men valgte journalistikken. I flere år jobbet han i Budstikka, før han valgte frilanslivet.

 

Og kanskje var det lurt, for i flere år har han kombinert kjærligheten til både matlaging og journalistikk og har full avtalebok.

 

Morten Øverbye har faste matspalter for lokalavisen og Botrend, for fagbladet til Norges astma- og allergiforbund og for fagbladet Apetitt. Tidligere skrev han for bladet Foreldre & Barn og for Dagens Næringsliv, og i 2011 ga han ut kokebok-suksessen «Pappa Chef».

 

Morten Øverbye relanserer Norgesglasset

 

Den siste tiden har han gitt foredrag og workshops for å bidra til et kompetanseløft for ansatte i SFO i Asker kommune. Barn på SFO i Asker skal få servert bedre mat, takket være innspill fra kokken fra Heggedal.

 

- Nei, nå kan ikke jeg stå her og prate. Vi må sjekke om karamellen renner ut slik den skal, sier han og danderer kaken på en fjøl.

 

Her kan du få flere matsaker på Botrend.

Vil Dumle-karamellene sige ut som de skal? FOTO: KARL BRAANAAS

Tidkrevende jobb

 

Det er nemlig ikke gjort i en fei å skrive en matspalte. Det krever nøye planlegging og gjennomføring.

 

Først, etter å ha bestemt menyen, gjøres innkjøpene. Til sammen går det med to dager på alt fra start til slutt. For når maten er laget og fotografert, og oppvasken tatt, skal det skrives.

 

Lag maten i en form

 

Mens Morten Øverbye lager maten, justerer han oppskriften underveis. Som i dag: bør Dumle-karamellene ligge litt lenger opp? Skal det være tre eller fire karameller? Luken er liten mellom tidspunktet herligheten tas ut av ovnen, til den er dandert på en tallerken klar til fotografering. Er den for kald, vil ikke karamellen sige ut og bli så fristende på bildet som den burde.

 

Øverbye haster over stuegulvet mot verandadøren. Her er kamerastativet satt opp, og benken der maten skal stå, er plassert foran vinduet. For nå, mellom kl. 11 og 14, er lyset ute perfekt for matfoto.

 

Kokken skjærer forsiktig i sjokoladefondanten. Karamellen siver ut.

 

- Tjaaaa. Jaaaaa. Jeg tror det går, sier han forsiktig.

 

- Dette ser da fint ut, utbryter fotograf Karl Braanaas, mens Øverbye fotograferer sjokoladen og Braanaas fotograferer kokken.

 

Vil kokkebransjens dårlige rykte til livs med ny tv-serie

Alt må stemme, ikke minst riktig lys til fotografering. FOTO: KARL BRAANAAS

Gjør det enkelt

 

Morten Øverbye er opptatt av at matlaging skal være enkelt. Han er ikke opptatt av gadgets eller fancy verktøy på kjøkkenet. Favoritten er jerngryten, der han kan lage mat over flere timer.

 

- Det viktigste er å formidle enkelheten som alle kan få til. Det skal være til husbruk og ikke stress å lage god mat, sier han.

 

For å holde seg oppdatert leser han mengder med kokebøker og følger med på Instagram (følg ham på @mmmmorten), men holder seg unna bloggere.

 

- Jeg er ikke så opptatt av alt det rundt som de skriver om, sier han, men gjør ett unntak:

 

- «Heiamat» syns jeg er fin. Han skriver om prosessen, maten og gjør det interessant for alle, sier Øverbye, om Espen Nersveens blogg.  

 

Han lirker på en kvast med peppermynte som han forsiktig legger over sjokoladefondanten.

 

- Det er utrolig mye pirking før man blir fornøyd. Jeg håper at det vil synes på sluttresultatet.

 

Les flere av Morten Øverbyes matoppskrifter her.

 

Tips eller tilbakemelding til Botrend? Send oss en e-post.

Morten Øverbye lager karamellisert popcorn på kjøkkenet hjemme i Heggedal. FOTO: KARL BRAANAAS
Den varme karamellen gjør popcornet stivt. FOTO: KARL BRAANAAS
Det er mange prosesser man skal igjennom som matskribent. FOTO: KARL BRAANAAS
MAT
Publisert 14. april.2017 av

Et vellykket måltid

God påske, der du er.

 

I skrivende stund er det onsdag før ferie og jeg sitter inne på hjemmekontoret mitt å venter på ferie. Snart.

 

Før den tid skal jeg jobbe meg igjennom en urovekkende ansamling med klær som skal vaskes, brettes og pakkes.

 

Barnas vinterklær, som jeg for øvrig har vasket og pakket bort for i år, skal dras frem igjen – mitt problem, jeg vet jeg var tidlig ute i år.

 

Les også: Å rydde på japansk: Oppstart!

 

Men snart. Snart kan skuldrene senkes, helst i en solvegg et sted. Deeeet tror jeg at vi skal få til. Alt utenom været, kan man på en måte gjøre noe med selv.

Vi har ingen etablert tradisjon for påskefrokost, vi spiser frokost… i påskeferien. I vår lille familie, er frokost ofte det måltidet som blir mest vellykket, det vil si at vi sitter til bords å spiser, sammen.

 

Med en på 2, en på 5 og en på 7 år er måltidene som oftest svært fort gjort. Jeg har kokketjeneste, er servitør og flyr ellers som en annen idiot fra barn til barn. Et syn, vil jeg tro. Men når vi får det til, når vi sitter sammen å koser oss, da koser vi oss. Sånn skikkelig.

 

I grønnsakhagen

Jeg liker å pynte. Jeg er ikke glad i å lage mat. Eller det er ikke riktig, jeg prioriterer det bare ikke (har jeg hørt) – jeg liker å lage mat, når jeg har tid og mulighet til å skaffe de råvarene jeg helst vil bruke. Derfor har jeg jukset litt.

I samarbeid med de flinke jentene bak Familiematblogg, dekket vi barnas påskebord – et sunt, godt og barnslig bord.

 

Barnas bord er et lavt, lite bord med korte bein som barna kan sitte rundt på gulvet. Duken i hvitt papir er ment for å dekoreres av ivrige, små barnehender med tusjstreker på.

 

Les også: Supermamma prøver seg på unicorn-toast

 

De hvite serviettene er brettet som kaniner – eller tidsriktige påskeharer. Begrene i papp med ører på kan brukes til å drikke av, eller til å ha popcorn i. Med en lyserosa pompom til utgangspunkt, kan barna selv tegne på værhår, tenner, bokstaver eller kruseduller.

 

Den herlige maten har tema fra grønnsakhagen – favorittrestauranten til rampete harer.

 

De små terracottapottene med merkelapp til kritt fungerer perfekt som serveringsboller.

 

Gamle ispinner kan brukes til ”merke” maten, som i en ekte grønnsakhage. De mellomgrove rundstykkene er formet med ører og er til å spise opp – bokstavlig talt.

 

Alt som er lett å spise, spises opp. Og så tilfører du et par barn, før du setter deg til bords, på kne.

 

Jeg kan melde om stor suksess. Det lukter tradisjon. God ferie.

 

Les flere artikler av Fanny

 

Les mer på forsiden av Botrend

Les mer

Imponerte stort hver gang damene kom på besøk

Da fikk Kamilla en ide.

Publisert 13. februar.2016 av Bettine Nicotra

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet. - Kanskje dere kan lage noe mat? - Hva da? spør Anna. - Hva vil du lage da? - Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd. Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver. - Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger. Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker. Asiati

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland