Morten tryller frem de lekreste retter

Møt Botrends matskribent Morten Øverbye

Publisert 13. februar.2016 av

- Nå håper jeg denne slipper like bra som jeg har planlagt det, sier Morten Øverbye og lirker kniven forsiktig rundt kanten av skålen.

 

En rykende fersk herlighet av sjokolade har akkurat kommet ut av ovnen på kjøkkenet i Heggedal.

 

Her kan du lese ukens matspalte med oppskrift på karamell og sjokoladefondant. 

 

Det er få dager igjen til Valentine’s og morsdag, og hva er vel bedre enn å servere Budstikka og Botrends lesere sjokoladefondant og karamellisert popcorn?

 

- Jeg tenker sesong når jeg planlegger for matspalten. Fisk er for eksempel nydelig i januar, og hvis jeg forbigår norske grønnsaker på høsten, så vil jeg kalle det krise. Nå har jeg tenkt ut noe som far eller kjæreste kan servere til helgen når det både er Valentine’s og morsdag. Fint å ha noen knagger, smiler han.

 

Les flere saker på Botrends forside her. 

 

Les Mortens siste fiskeoppskrift her.

Morten Øverbye lirker ut sjokoladen fra formen. FOTO: KARL BRAANAAS

Kokk og journalist

 

I fem år har heggedølen og trebarnsfaren servert de lekreste retter for leserne i Asker og Bærum. Han er utdannet kokk og tok fagbrev ved Holmen fjordhotell, men valgte journalistikken. I flere år jobbet han i Budstikka, før han valgte frilanslivet.

 

Og kanskje var det lurt, for i flere år har han kombinert kjærligheten til både matlaging og journalistikk og har full avtalebok.

 

Morten Øverbye har faste matspalter for lokalavisen og Botrend, for fagbladet til Norges astma- og allergiforbund og for fagbladet Apetitt. Tidligere skrev han for bladet Foreldre & Barn og for Dagens Næringsliv, og i 2011 ga han ut kokebok-suksessen «Pappa Chef».

 

Morten Øverbye relanserer Norgesglasset

 

Den siste tiden har han gitt foredrag og workshops for å bidra til et kompetanseløft for ansatte i SFO i Asker kommune. Barn på SFO i Asker skal få servert bedre mat, takket være innspill fra kokken fra Heggedal.

 

- Nei, nå kan ikke jeg stå her og prate. Vi må sjekke om karamellen renner ut slik den skal, sier han og danderer kaken på en fjøl.

 

Her kan du få flere matsaker på Botrend.

Vil Dumle-karamellene sige ut som de skal? FOTO: KARL BRAANAAS

Tidkrevende jobb

 

Det er nemlig ikke gjort i en fei å skrive en matspalte. Det krever nøye planlegging og gjennomføring.

 

Først, etter å ha bestemt menyen, gjøres innkjøpene. Til sammen går det med to dager på alt fra start til slutt. For når maten er laget og fotografert, og oppvasken tatt, skal det skrives.

 

Lag maten i en form

 

Mens Morten Øverbye lager maten, justerer han oppskriften underveis. Som i dag: bør Dumle-karamellene ligge litt lenger opp? Skal det være tre eller fire karameller? Luken er liten mellom tidspunktet herligheten tas ut av ovnen, til den er dandert på en tallerken klar til fotografering. Er den for kald, vil ikke karamellen sige ut og bli så fristende på bildet som den burde.

 

Øverbye haster over stuegulvet mot verandadøren. Her er kamerastativet satt opp, og benken der maten skal stå, er plassert foran vinduet. For nå, mellom kl. 11 og 14, er lyset ute perfekt for matfoto.

 

Kokken skjærer forsiktig i sjokoladefondanten. Karamellen siver ut.

 

- Tjaaaa. Jaaaaa. Jeg tror det går, sier han forsiktig.

 

- Dette ser da fint ut, utbryter fotograf Karl Braanaas, mens Øverbye fotograferer sjokoladen og Braanaas fotograferer kokken.

 

Vil kokkebransjens dårlige rykte til livs med ny tv-serie

Alt må stemme, ikke minst riktig lys til fotografering. FOTO: KARL BRAANAAS

Gjør det enkelt

 

Morten Øverbye er opptatt av at matlaging skal være enkelt. Han er ikke opptatt av gadgets eller fancy verktøy på kjøkkenet. Favoritten er jerngryten, der han kan lage mat over flere timer.

 

- Det viktigste er å formidle enkelheten som alle kan få til. Det skal være til husbruk og ikke stress å lage god mat, sier han.

 

For å holde seg oppdatert leser han mengder med kokebøker og følger med på Instagram (følg ham på @mmmmorten), men holder seg unna bloggere.

 

- Jeg er ikke så opptatt av alt det rundt som de skriver om, sier han, men gjør ett unntak:

 

- «Heiamat» syns jeg er fin. Han skriver om prosessen, maten og gjør det interessant for alle, sier Øverbye, om Espen Nersveens blogg.  

 

Han lirker på en kvast med peppermynte som han forsiktig legger over sjokoladefondanten.

 

- Det er utrolig mye pirking før man blir fornøyd. Jeg håper at det vil synes på sluttresultatet.

 

Les flere av Morten Øverbyes matoppskrifter her.

 

Tips eller tilbakemelding til Botrend? Send oss en e-post.

Morten Øverbye lager karamellisert popcorn på kjøkkenet hjemme i Heggedal. FOTO: KARL BRAANAAS
Den varme karamellen gjør popcornet stivt. FOTO: KARL BRAANAAS
Det er mange prosesser man skal igjennom som matskribent. FOTO: KARL BRAANAAS
MAT
Publisert 21. mars.2017 av

Sunn, kortreist, hjemmelaget og ikke minst god mat er det Caroline Schjærve Sagafos (27) fra Bærum brenner for.

 

For rundt fem år siden startet hun matbloggen Smakavhimmel.

 

Siden den gang har vi kunne følge hennes matreise – fra deilige og saftige, men ikke fullt så sunne kaker, til mer fokus på helsemat.

 

- De første innleggene gjenspeiler ikke helt det jeg spiser nå. Nå spiser jeg mer fett og mindre karbohydrater og jeg har vel et mer sunt fokus. Men jeg har valgt å la alle innleggene stå for å vise hvordan jeg har endret meg og lært underveis, sier hun.

 

Da hun for tre år siden fikk sønnen Jonathan sammen men mannen Kjetil (31), ble ikke interessen for mat noe mindre.

 

Og selv om Caroline studerer jus, er drømmen – ikke overraskende –å jobbe med noe innen mat.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

Familien har fokus på næringsrik mat laget fra bunnen av. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Potetgryte med hvitløk, chorizo og parmesan. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Rødbetsalat med chévre og karamelliserte valnøtter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Delte elg med en fremmed på Frogner

 I butikken handler hun helst grønnsaker, frukt, rent kjøtt og fisk, smør, egg og krydder. Kjøtt, melk og egg kjøper hun fra bønder i nær og fjern omkrets.

 

- Jeg har kjøpt lam fra bonden Johan Persbråten i Bærum, og jeg har også planer om å kjøpe en del av en okse fra ham, sier hun.

 

For Caroline er det viktig at dyrene har det bra. Derfor er hun også glad i å kjøpe vilt.

 

- Forrige høst kjøpte jeg faktisk en del av en elg, sier hun før hun fortsetter;

 

- Jeg søkte på Facebook etter grupper hvor man kunne kjøpe og selge vilt, og da kom jeg inn på en gruppe hvor jeg skrev et innlegg om at jeg ønsket å kjøpe elgkjøtt.

 

Elgen delte hun med en ukjent dame på Frogner som hun kom i kontakt med gjennom gruppen. Siden vakuumpakket hun kjøttet i porsjoner på kjøkkenet hjemme og frøs det ned.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Pølsegryte med grønnsaker. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Nøkkelen til suksess - fyll opp fryseren 

Familien er også andelsbønder på Virgenes Gård i nærheten av Larvik. Her høster de så mye grønnsaker og jordbær som de bare orker.

 

Bringebær kjøper de fra blant annet Østre Enger i Sylling, mens blåbær, brennesle og andre spiselige vekster høstes fra naturen. Det meste fryses ned.

 

Drømmen er et drivhus

På favoritt-listen står thai-kyllingsuppe eller kjøtt med hjemmelaget bearnaise. Kylling og grønnsaker i form, med smør og krydder, er også en klassiker i hjemmet.

 

- Jeg lager mye enkel mat som kan stå lenge i ovnen, sier hun.

 

Formen kan gjøres klar dagen i forveien og settes med plast over i kjøleskapet.

 

Av dessert går det helst i sjokoladefondant og hjemmelaget is.

 

- Jeg liker å se på gamle familieoppskrifter og gamle klassikere og gjøre rettene litt sunnere, sier hun.

 

Å spise økologisk, kortreist mat handler mye om planlegging.

 

- Jeg skjønner at folk blir frustrerte hvis de går i butikken og plutselig skal handle alt økologisk. Da blir man fort blakk, sier hun.

 

Derfor er det alltid nok kjøtt, grønnsaker og bær i Carolines fryser.

Hjemmelaget is er en favoritt. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Jonathan (3) koser seg med å lage is. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Boller med deilig bringebær og vaniljefyll. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Planlegger søndag kveld

Søndag kveld planlegger hun neste ukes meny. Da lar hun seg inspirere av matblogger og på godt.no.

 

På mandag handler hun inn for hele uken.

 

- Jeg har et budsjett å forholde meg til, men siden jeg kun handler på mandager og allerede har mye av kjøttet i fryseren, så sparer jeg mye penger, sier hun.

 

Men i likhet med oss andre dødelige er ikke Caroline alltid perfekt.

 

- Det hender at jeg ikke har planlagt middag og da kan det hende at vi spiser pasta uten tilbehør, sier hun og ler.

Hjemmelaget marshmallows. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Hjemmelaget gave  

 Ikke alle kan imponere med hjemmelagde marshmallows. 

 

Her får du oppskriften på Carolines hjemmelagde go´biter som du kan ta med i gave neste gang du skal på besøk til kjære og nære. 

 

Kanskje har du alle ingrediensene liggende i skapet fra før? 

 

For å lage rundt 25 marshmallows trenger du: 

 

  • 230 gram vann

 

  • 3 spiseskjeer gelatinpulver

 

  • 300 gram honning

 

  • ½ teskje vaniljesukker 

 

  • 1 klype havsalt

 

  • Topping: kakaopulverog melis 

 

  • Utstyr: kjøkkenmaskin (eller håndmikser), sukkertermometer og kjøkkenvekt

 

Slik går du frem: 

 

  1. Legg gelatinpulveret i kjøkkenmaskinen sammen med halvparten av vannet uten å sette på maskinen. 

 

  1. Bland resten av vannet sammen med honning, vanilje og havsalt i en gryte.Sett sukkertermometeret i gryta. 

 

  1. Sett platen på medium temperatur og la blandingen koke til den er på rundt 115 varmegrader. Det tar rundt 7 minutter. Ta gryten av platen med en gang. 

 

  1. Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og hell den varme honningblandingen forsiktig inn. 

 

  1. Visp i rundt 10 minutter til du har en stiv marshmallowmasse. 

 

  1. Mens maskinen går, kler du en kakeform med bakepapir. Fordel topping i bunnen av formen.

 

  1. Fordel marshmallowmassen i formen. Bre massen utover med slikkepott så den blir jevn på toppen. Dryss over topping. 

 

  1. La formen stå minst et par timer, eller gjerne over natten til den er helt stiv. Skjær i firkanter (rundt 24 biter) og nyyt! 

 

Oppskriften som er noe tilpasset Botrend, ble opprinnelig publisert på bloggen. 

Del opp i saftige, gode biter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland