Morten tryller frem de lekreste retter

Møt Botrends matskribent Morten Øverbye

Publisert 13. februar.2016 av

- Nå håper jeg denne slipper like bra som jeg har planlagt det, sier Morten Øverbye og lirker kniven forsiktig rundt kanten av skålen.

 

En rykende fersk herlighet av sjokolade har akkurat kommet ut av ovnen på kjøkkenet i Heggedal.

 

Her kan du lese ukens matspalte med oppskrift på karamell og sjokoladefondant. 

 

Det er få dager igjen til Valentine’s og morsdag, og hva er vel bedre enn å servere Budstikka og Botrends lesere sjokoladefondant og karamellisert popcorn?

 

- Jeg tenker sesong når jeg planlegger for matspalten. Fisk er for eksempel nydelig i januar, og hvis jeg forbigår norske grønnsaker på høsten, så vil jeg kalle det krise. Nå har jeg tenkt ut noe som far eller kjæreste kan servere til helgen når det både er Valentine’s og morsdag. Fint å ha noen knagger, smiler han.

 

Les flere saker på Botrends forside her. 

 

Les Mortens siste fiskeoppskrift her.

Morten Øverbye lirker ut sjokoladen fra formen. FOTO: KARL BRAANAAS

Kokk og journalist

 

I fem år har heggedølen og trebarnsfaren servert de lekreste retter for leserne i Asker og Bærum. Han er utdannet kokk og tok fagbrev ved Holmen fjordhotell, men valgte journalistikken. I flere år jobbet han i Budstikka, før han valgte frilanslivet.

 

Og kanskje var det lurt, for i flere år har han kombinert kjærligheten til både matlaging og journalistikk og har full avtalebok.

 

Morten Øverbye har faste matspalter for lokalavisen og Botrend, for fagbladet til Norges astma- og allergiforbund og for fagbladet Apetitt. Tidligere skrev han for bladet Foreldre & Barn og for Dagens Næringsliv, og i 2011 ga han ut kokebok-suksessen «Pappa Chef».

 

Morten Øverbye relanserer Norgesglasset

 

Den siste tiden har han gitt foredrag og workshops for å bidra til et kompetanseløft for ansatte i SFO i Asker kommune. Barn på SFO i Asker skal få servert bedre mat, takket være innspill fra kokken fra Heggedal.

 

- Nei, nå kan ikke jeg stå her og prate. Vi må sjekke om karamellen renner ut slik den skal, sier han og danderer kaken på en fjøl.

 

Her kan du få flere matsaker på Botrend.

Vil Dumle-karamellene sige ut som de skal? FOTO: KARL BRAANAAS

Tidkrevende jobb

 

Det er nemlig ikke gjort i en fei å skrive en matspalte. Det krever nøye planlegging og gjennomføring.

 

Først, etter å ha bestemt menyen, gjøres innkjøpene. Til sammen går det med to dager på alt fra start til slutt. For når maten er laget og fotografert, og oppvasken tatt, skal det skrives.

 

Lag maten i en form

 

Mens Morten Øverbye lager maten, justerer han oppskriften underveis. Som i dag: bør Dumle-karamellene ligge litt lenger opp? Skal det være tre eller fire karameller? Luken er liten mellom tidspunktet herligheten tas ut av ovnen, til den er dandert på en tallerken klar til fotografering. Er den for kald, vil ikke karamellen sige ut og bli så fristende på bildet som den burde.

 

Øverbye haster over stuegulvet mot verandadøren. Her er kamerastativet satt opp, og benken der maten skal stå, er plassert foran vinduet. For nå, mellom kl. 11 og 14, er lyset ute perfekt for matfoto.

 

Kokken skjærer forsiktig i sjokoladefondanten. Karamellen siver ut.

 

- Tjaaaa. Jaaaaa. Jeg tror det går, sier han forsiktig.

 

- Dette ser da fint ut, utbryter fotograf Karl Braanaas, mens Øverbye fotograferer sjokoladen og Braanaas fotograferer kokken.

 

Vil kokkebransjens dårlige rykte til livs med ny tv-serie

Alt må stemme, ikke minst riktig lys til fotografering. FOTO: KARL BRAANAAS

Gjør det enkelt

 

Morten Øverbye er opptatt av at matlaging skal være enkelt. Han er ikke opptatt av gadgets eller fancy verktøy på kjøkkenet. Favoritten er jerngryten, der han kan lage mat over flere timer.

 

- Det viktigste er å formidle enkelheten som alle kan få til. Det skal være til husbruk og ikke stress å lage god mat, sier han.

 

For å holde seg oppdatert leser han mengder med kokebøker og følger med på Instagram (følg ham på @mmmmorten), men holder seg unna bloggere.

 

- Jeg er ikke så opptatt av alt det rundt som de skriver om, sier han, men gjør ett unntak:

 

- «Heiamat» syns jeg er fin. Han skriver om prosessen, maten og gjør det interessant for alle, sier Øverbye, om Espen Nersveens blogg.  

 

Han lirker på en kvast med peppermynte som han forsiktig legger over sjokoladefondanten.

 

- Det er utrolig mye pirking før man blir fornøyd. Jeg håper at det vil synes på sluttresultatet.

 

Les flere av Morten Øverbyes matoppskrifter her.

 

Tips eller tilbakemelding til Botrend? Send oss en e-post.

Morten Øverbye lager karamellisert popcorn på kjøkkenet hjemme i Heggedal. FOTO: KARL BRAANAAS
Den varme karamellen gjør popcornet stivt. FOTO: KARL BRAANAAS
Det er mange prosesser man skal igjennom som matskribent. FOTO: KARL BRAANAAS
MAT
Publisert 08. juni.2017 av

Det starter med et lite frø – et bitte lite frø, med store drømmer knyttet til.

 

Du, lille frø, skal vokse deg stor – sterk, med frodige grønne blader og gule blomster som vitner om klaser på klaser med selvdyrkede, økologiske, smakfulle tomater som skal forsyne familien gjennom hele sommeren.

 

Her kan du lese flere innlegg fra Fanny

 

De barbeinte barn kan selv, med sine egne grønnsakssakser (for det har de selvfølgelig?!), høste tomatene de har vært med på å plante i vinter. Tenk så romantisk å  fylle matboksene med ”riktige”, selvdyrkede tomater – de du har gitt lys, varme, vann og kjærlighet i flere måneder.

 

Tomatene du har stelt for, bundet opp og byttet pinner på slik at stilken står rett. Sommerens søteste eventyr… kan få en veldig brå slutt.

 

Vi snakker veldig brå slutt. Dramatisk. På en-to-tre kan den velernærte, fine, fantastiske ”babyen” du har stelt for i hele vår, klappe sammen. Det skal ingen ting til. Litt mye sol, litt lite sol, for kaldt, for varmt, vann på bladene, for lite eller for mye – kan du egentlig gjøre det riktig?

 

 

Den lille føret har blitt til en stor, sterk tomatplante.
Sett tomatplantene i potte og ikke i pallekarm.

Grøntangst

 

Jeg velger å tro at det er en god sjanse for at prosjekt-tomatplante lykkes. Men la oss være ærlige - det er også en fair sjanse for at prosjektet mislykkes.

 

Hvis det gjør, har jeg et brennhett tips til deg. Hvis de velpleide tomatplantene dine klapper sammen, har noen andre fått det til å funke. I noen andres hager, naboens eller hagesenterets, bugner det av tomatplanter som står på sterk stilk. Som et lite plaster på såret, er disse til salgs. De er også i forskjellige vekstfaser. For det er kanskje gøy å ha litt størrelse på planten, så sent i sesongen?

 

For at prosjekt-tomatplante skal lykkes, må det aller meste klaffe. Hvordan miljøet er der dine planter står, er alfa og omega. Tomatplantene kan med fordel pottes om før de settes ut, slik at jorden er ny og næringsrik. Tomatene bør stå i potter og ikke i pallekarm. På den måten kan du flytte rundt på plantene, alt etter som hvor de trives i hagen din og hvor det er opmtimale solforhold.

 

En enkel kjøkkenhage, får du helt sikkert til. Du kommer langt med en pallekarm og hardføre, ferdigdyrkede krydder og urter. Husk å vanne og knipe brune blader.

En enkel kjøkkenhage får du helt sikkert til.
Slik får du tilgang til fersk persille - hele sommeren.
Kjøkkenhage for hele familien.

Tilbake til tomatplanten. Det kan hende du får det til på første forsøk. Gjør du ikke det, er det lite i veien for å benytte det velkjente hjelpemiddelet ”kjøp-en-ferdig-plantet-plante” – mange har brukt det før deg. Bli kjent med hagen din, lær deg hvor det er optimale solforhold og hvor det egner seg å plassere planter og blomster som behøver skygge.

Jeg har allerede fått velmenende klapp på skulderen, klapp fra de som har mislyktes før de har lykkes. Det er ingen skam å prøve.

Blomkarse, en fryd for øyet og for ganen.
Les mer

Sylting er en teknikk for å bevare frukt, bær og grønnsaker, og har de siste årene fått en renessanse i både moderne nordiske restauranter og i norske hjem. På norsk har vi brukt "sylting" både om sur/salt lake som sylteagurker og syltede rødbeter, og søte laker, som marmelade. Med eddik og sukker nedsetter man vannaktiviteten og pH-verdien, og bremser derfor nedbrytningen av maten. Sylting brukes også for å tilberede råvarer og gi den den spesielle sursøte smaken som er så godt

Les mer

Vietnamesisk baguette

Ny helgefavoritt fra Familiematblogg.

Publisert 13. februar.2016 av Familiemat

Hva med å lage en vietnamesisk baguette i helgen? Du synes kanskje det er litt pussig å servere vietnamesiske smaker i en klassisk fransk baguette? Kombinasjonen stammer fra tiden da Vietnam var en fransk koloni, og jeg lover deg at det funker. Godt krydret, langtidsstekt svinekjøtt, servert med en herlig spicy salat toppet med koriandermajones og kanskje litt ekstra siricha saus om du liker det ekstra hot. Baguettene baker du gjerne selv, eller kjøper de ferske om du rett og slett ikke g

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland