Etterlyser strategi om boligbygging

Øye i Prognosesenteret mener boligbygging i Oslo er ute av sporet.

Publisert 14. februar.2016 av

 

- Politikerne i Oslo må tenke fem til ti år fremover og kort ned saksbehandlingstiden, slik at det går kortere tid mellom planlagt bygging og byggestart. Da vil boliginvestorene våge og bygge mer. I dag savner jeg en klar strategi. Boligbygging i Oslo er helt ute av sporet, sier partner i Prognosesenteret Bjørn-Erik Øye til Dagens Næringsliv. 

 

Nylig la Boligprodusentenes forening frem tallene over nyboligsalget i januar i år. 

 

Statistikken viser at nyboligsalget falt med tre prosent i januar, sammenlignet med samme periode i fjor. 

 

Igangsetting økte med 16 prosent i samme periode. 

 

Les flere saker på Botrends forside her. 

 

Kraftig vekst i salget av nyboliger

For få boliger

 

Flere eksperter har lenge påpekt at det bygges for få boliger i Stor-Oslo. 

 

Oslo er hovedproblemet. Her bygges det altfor få boliger sammenlignet med befolkningsveksten. Kommunen trenger opptil 7.000 boliger hvert år, men det bygges bare 3.000. Det er hovedårsaken til den sterke prisveksten vi har i Oslo, uttalte administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening til NTB mot slutten av 2015.

 

Det har vært 20 år med prisfest

 

Både Jæger og Øye viser til samme tendens fremdeles.

 

– Man må få opp farten i hele kjeden. Når man får dette etterslepet år etter år, blir det veldig stort over tid. Det legger et stort trykk på prisene og styrer sammensetningen av befolkningen, sier Øye til DN. 

Må unngå boligkrise

 

I januar ba Jæger i Boligprodusentenes forening om at det settes ned et utvalgt for å unngå boligkrise. 

 

-  Det er et tankekors at det ble igangsatt flere boliger i Rogaland enn i Oslo i 2015 til tross for nedgangen i oljebransjen, sa han i januar.

 

Bjørn-Erik Øye kommer med en kraftsalve mot de over 60 år:

 

- Når gamle gubber på 60 år sier at det ikke er noen menneskerett å bo i Oslo, da får jeg lyst til å si: Flytt sjæl! Slik boligpolitikken i Oslo er nå, får vi en skjev sammensetning av befolkningen, sier han til DN. 

 

Skal du på visning? Da må du lese dette.

 

Større prisvekst enn ellers i landet

Publisert 20. desember.2016 av

En enebolig med store moderniseringsbehov trakk massene til Borgen i helgen. Til tross for at det snart er jul, var folk i modus for å kjøpe ny bolig.

 

Så mange som 110 var interessert i å skaffe seg boligen fra 1971 på Borgen i Asker.

 

Og med 11 budgivere endte prisen på 7,3 millioner – 800.000 kroner over prisantydning.

 

- Prisen lå egentlig på 7 millioner, men det var før vi så hvor mye som må gjøres med taket. Det kan fort bli en halv million kroner som må til for å fikse taket, sier seniormegler hos Nordvik & Partners, Terje Tinholt.

 

Han solgte boligen sammen med kollega Sara Trier.

 

- Den gikk til høvelige 7,3 millioner. Jeg er fornøyd.

 

Les også: Tomannsbolig gikk 2 mill. over prisantydning før jul

 

Opptil 3 millioner i oppussing

Salgsannonsen til eneboligen på Borgen fikk kort liggetid på finn.no. Den ble sluppet en uke før visning og solgt rett etter. Og det i en helg hvor man skulle tro at julehandelen stod øverst på listen.

 

- Det har vært kjemperespons fordi det er så lite ute i markedet. Egentlig er desember et glimrende tidspunkt å selge bolig på fordi det er mange interessenter. Man kan risikere å få færre på visning siden man er opptatt av andre ting, men her var jo ikke det noe problem, sier Tinholt.

 

Få siste nytt fra boligmarkedet her

 

Det var først og fremst barnefamilier som var interesserte i eneboligen som går over to plan, og som inneholder hele fem soverom. Den ligger på en stor tomt, men også hagen, så vel som huset, har behov for modernisering.

 

Om lag 1,5 til 3 millioner bør beregnes i oppussing, tror eiendomsmegler Terje Tinholt.

Boligen stammer fra 1971 og har behov for innvendig modernisering og oppussing. FOTO: ZOVENFRA
Fjordutsikt og beliggenhet trakk mange. FOTO: ZOVENFRA

Avsluttet med et smell

Til tross for de store oppussingskostnadene - med 110 interessenter og 11 budgivere, vedgår eiendomsmegler Terje Tinholt at han hadde forventet enda høyere sluttpris.

 

- Jeg hadde kanskje forventet enda høyere bud når man ser på hvor mange som kom. Men folk er realistiske når det kommer til oppussing. Og her må man ut med mye, men hvor mye kommer helt an på standarden man velger.

 

Les også: Nå er også dette nyboligprosjektet snart utsolgt

 

Hadde boligen vært i topp stand hadde den mest sannsynlig gått for 10 millioner, ifølge Tinholt som merker det store presset i boligmarkedet.

 

Forrige uke satte en tomannsbolig på Blommenholm ny prisrekord per kvadratmeter. En nyoppusset funkisbolig ble solgt for 71.000 kroner kvadratmeteren, mens gjennomsnittet ligger på 47.000 kroner.

 

Og på Stabekk ble et nyoppført funkishus kuppet til 2,1 millioner – før visning.

 

- Det er altfor lite ute, og det kommer ikke nok i januar heller. Det er ikke nok for å møte kjøpsbehovet, sier Tinholt som nå har solgt sin siste bolig for i år.

 

- Det var den siste før jul. Vi avsluttet boligåret med et smell.

 

Les mer på Botrends forside her

 

Ta gjerne kontakt med oss, og følg Botrend på Facebook og Instagram @botrend.no

 

 

 

 

 

Trapp ned til underetasjen som er godkjent som utleiehybel. FOTO: ZOVENFRA
Originale detaljer skremte ikke interessentene. FOTO: ZOVENFRA
Les mer

Flere kjøper dyre boliger

Meglere merker større interesse for dyre eiendommer.

Publisert 14. februar.2016 av Elin Reffhaug Craig

Aldri før er det omsatt flere dyre boliger som i år, og det merkes hos lokale meglere.

Les mer

Meglerne oppsummerer boligåret

Dette husker vi fra boligmarkedet i 2016.

Publisert 14. februar.2016 av Sofie Dege Dimmen

Boligåret 2016 har vært alt annet enn normalt. «Ville budrunder», «prisrekord», «kupping» og «gikk langt over prisantydning» har gått igjen i norske medier. Utbudet har vært lavere enn på lenge og boligprisene har økt jevnt og trutt. De siste 12 månedene har boligprisene i Asker økt med 14,1 prosent, 16,1 i Bærum og hele 22 i Oslo. Når det er mange om beinet, blir objektene enda mer ettertraktet. Det har vært etterspørsel etter alle typer – fra leilighet til rekkehus, ene

Les mer
Annonse

Familien Vinje drømte om å bygge eget hus. Da eiendommene ved Ekebergåsen Boligfelt ble lagt ut for salg, slo de til umiddelbart! – Vi ønsket å kjøpe eiendom på Ekebergåsen fordi vi allerede hadde et hus på Lierskogen. Det var nemlig uaktuelt for oss å flytte herfra. Her bor vi landlig samtidig som vi bor sentralt, forteller Asbjørn Vinje. Det var nærheten til marka og de fine solforholdene som fristet han og familien. Samtidig var det en gyllen mulighet til å bygge eget hus. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland