Slik får du orden i kaoset

Les hvordan bloggeren Listelykke gjør det.

Publisert 17. februar.2016 av

 

Har du lyst til å rydde opp?

 

Eller kanskje er du bare nødt til det?

 

Uansett - her er 11 tips fra bloggen Listelykke som du kan lese før du setter i gang. Håper de kan være til hjelp!

 

 

Les også innlegget Slik pakker du smart når du skal flytte

 

11 tips til orden i kaoset

 

1. Visualiser målet du har satt deg. Kanskje er det å rydde sånn at du får vasket gulvet igjen, eller å tømme et skap du trenger å bruke til noe annet. Aldri begynn på noe som helst uten å ha satt et mål.

 

2. Skriv lister. Herreminhatt, lister! Det er det viktigste av alt. Les mer om det her. 

 

3. Sett av tid. Ting du har planlagt og spart timer til, blir ofte gjennomført. Innlem gjerne familien din i planene dine. 

 

4. Sett frem to kasser (gi bort/selge + ta vare på), og en søppelkasse (eller flere, dersom du kan kildesortere det du skal rydde opp).

 

5. Skru av TV. Du trenger begge øynene og litt konsentrasjon. Sett heller på musikk du elsker! Ikke for smooth, gjerne med litt tempo. Akkurat som når du trener, vil det hjelpe deg med farta. 

 

6. Finn gode hjem til alle tingene du rydder. Det er lettere å ta en rufs når alt har sin plass! Merk gjerne hyller og kasser, slik at bedre halvdeler og små desimaler også kan rydde tingene på plass. 

 

Les flere råd under bildet. 

 

Planla huset rundt møblene

 

Gunn Beate Reinton Rulnes er journalist, gründer, blogger og redaktør. FOTO: PRIVAT

Bli kvitt det!

 

7. Ta gode og raske avgjørelser. Rot oppstår når man ikke har tatt avgjørelser i det hele tatt. Vi mennesker knytter oss ofte til ting. Prøv å frigjøre deg fra tingenes makt over deg.

 

8. Kjør produktivitetssprinter. Korte perioder med maks innsats, uten avbrytelser.

 

9. Ha det du trenger for hånden. Søppelposer, tomt bagasjerom for bortkjøring i en fei, små esker til å sortere småting, fryserteip og tusj for merking. Ha også en kurv for tingene som skal flyttes til andre rom. Det er kjekt å ta en runde rundt i huset med den kurven til slutt.

 

10. Ikke rydd i det du skal kaste. Bare kast det. Med en eneste gang. Det siste er ekstremt viktig. Bli kvitt det!

 

11. Ikke kjøp esker, bokser og kasser du ikke vet nøyaktig hva skal brukes til eller hvor skal lagres. Hvis du tenker over det, kan det hende at overskuddsemballasje og tomme kasser er en del av rotet ditt? (Jeg skal vise et bilde fra virkeligheten senere… Hørte jeg skomakerens barn?)

 

Så er det bare å finne ut hvilken del av huset du vil begynne med!

 

Listelykke kan du følge både på Instagram og Facebook

 

Les flere saker på Botrends forside her. 

Publisert 21. april.2017 av

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet.

 

- Kanskje dere kan lage noe mat?

 

- Hva da? spør Anna.

 

- Hva vil du lage da?

 

- Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd.

 

Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver.

 

- Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger.

 

Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker.

 

Asiatisk laks - enklere får du det ikke

Kamilla og Mattis (t.v.) smaker på bollene som Mette Mari og Anna har laget. FOTO: BETTINE NICOTRA
Barna er ivrige på å være med. FOTO: BETTINE NICOTRA

Travle småbarnsfamilier

Da damene var i barselgruppe lagde Mette Mari alltid så himla god mat da mødrene var på besøk.

 

Og etter å ha spurt flere ganger om å få oppskriftene etter å ha vært på besøk, fikk manusforfatter Kamilla en idé.

 

Hun bare måtte få med seg Mette Mari på å lage en matblogg for travle småbarnsfamilier, som i likhet med dem ofte lurer på hva de skal lage til middag.

 

Blogg ble det. Bloggen Familiemat.

Det første innlegget kom like før jul - en frokost bestående av yoghurt, ristede havregryn, kokos og varme blåbær.

 

Siden har de blogget om alt fra «tomatsuppe som på pose» til langpannekake.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Barna er det viktigste smakstesterne og de største kritikerne. FOTO: BETTINE NICOTRA

Kokeboknerder

 I en gammel vinkasse på hjul er kokebøker i ulike tykkelser og høyder stablet på rekke og rad.

 

- Vi er litt sånn kokeboknerder begge to, forteller Mette Mari.

 

Kokkeleringen foregår ofte på hvert deres kjøkken, men én gang i måneden møtes hele gjengen.

 

Barna som er deres største kritikere, er med på å lage, smake og bestemme hva som funker og hva som ikke funker.

 

- Blåskjell er den nye favoritten til Anna, sier Kamilla og smiler.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

 

Matlagingen er foreløpig kun en hobby.

 

- Men kanskje vi får gitt ut kokebok en dag, sier Mette Mari.

 

- Ja, det er drømmen, skyter Kamilla inn.

Ole Brumm-boller. FOTO: FAMILIEMATBLOGG

Oppskrift på Ole Brumm-boller som du kan lage neste gang du får besøk

 Til omtrent 24 boller trenger du:

  • 1 kg hvetemel
  • 6 dl melk (lunken)
  • 50 gram gjær
  • 175 gram sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 egg
  • 160 gram meierismør i terninger

 

Kanelfyll til svingene:

  • 100 gram smør (temperert)
  • 3 ss sukker
  • 1,5 ss kanel

 

Vaniljekrem:

  • (250-300 gram). Kjøp eller lag selv. Oppskrift finner du på Familiematblogg.

 

Slik går du frem:

Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok (eller bruk sleiv). Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i omtrent 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

 

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i omtrent 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet og vaniljekremen (om du lager denne selv). Kanelfyllet lager du ved å røre sammen det myke smøret med sukker og kanel.

 

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel kanelfyllet utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

 

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på to bakepapirkledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem. 

 

Oppskriften er hentet fra bloggen.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Følg oss på Facebook og Instagram, og tips oss gjerne her.

Les mer

Fordi du klikkerHvis vi ikke skal fylle livene våre med skyhøy forventning og mermaid-toast, hva skal vi fylle de med da? Trenger verden virkelig en interaktiv brødskive? Antakeligvis ikke. Tellus hadde kanskje til og med vært et bedre sted, uten. Hvordan kan en toast med kremost (sikkert ikke økologisk en gang) bli et gigantisk fenomen som spres over hele verden, over natten? FORDI. DU. KLIKKER. OG. LIKER. OG. DELER. OG. BLIR. INSPIRERT. Jeg er ikke bedre enn deg. Jeg klikker, jeg også

Les mer

Har du hørt om noen som har kjøpt en bolig og i ettertid oppdaget av boden i kjelleren eller på loftet ikke svarte til forventningene? De fleste vil svare ja til dette. Mange har rett og slett ikke sjekket dette på visning eller de har stolt på opplysninger fra megler eller selger. Mitt råd er å insistere på å se dette uansett om megler ikke har tid, ikke har nøkler tilgjengelig eller gir gode muntlige forklaringer. Boden eller bodene kan nemlig være viktige for din bokvalitet, og

Les mer
Annonse

Skal du kaste deg ut i kjøp eller salg av bolig? Det kan være mye nytt å tenke på. Denne huskelisten hjelper deg.Før du selger:Tenk gjennom hvor du vil bo og hvilken type bolig du ønsker deg. Vil du flytte inn i noe større eller mindre? Skal eiendommen ligge nærmere byen eller på landet?Velg riktig megler. Forskjellen mellom en god og en dårlig megler kan bety flere hundre tusen kroner. Vurder flere meglere for å finne den rette for deg. Tenk på lokalkunnskap, kjemi, erfaring og pris

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland